Praag

Stad met Honderd Torens 

Praag is een magisch mooie stad; oude gebouwen, monumenten, burchten, paleizen en Barokke kerken. Nergens anders vind je zoveel pracht en gratie op een vierkante meter als in het centrum van Praag. De stad wordt ook wel de Gouden Stad of de Stad met de Honderd Torens genoemd. Sinds 1992 staat Praag vanwege haar unieke karakter op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Bewogen jaren van Praag

Praag is een stad met een bewogen geschiedenis welke in het teken stond van vorstenhuizen, overheersing en het communisme. In 1993 werd Tjechië een zelfstandige republiek en na veertig jaar in de greep te zijn geweest van het communisme, heeft de stad zich ontwikkeld tot een stijlvolle, moderne stad maar mét behoud van de historische gebouwen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste van deze gebouwen bewaard gebleven. Er is amper nieuwbouw te vinden in het centrum. De bouwstijlen van de stad lopen erg uiteen en geven het unieke gezicht aan de stad. Als je 's avonds op de beroemde Karelsbrug staat en uitkijkt op de romantisch verlichte Praagse Burcht lijkt het wel of je in een sprookje bent beland. 

De binnenstad kent vele smalle straatjes en steegjes waar je in kan verdwalen. Daarnaast kent de stad sfeervolle pubs, de mooiste biertuinen, groene stadsparken, rijk versierde koffiehuisjes en Boheemse Grand Café's. Hoe nostalgisch de stad ook aandoet, zo hip en modern is het uitgaansleven in Praag. Ook de Praagse keuken is echt genieten. 

Praag tijdens Pasen

Pasen in Praag stedentrip

Alhoewel je op elk moment van het jaar Praag kan bezoeken en elk seizoen in Praag zijn eigen charme kent, is het bijzonder leuk om tijdens de Paasdagen naar de stad af te reizen. Pasen is een belangrijke christelijke feestdag welke in Praag groots wordt gevierd. Daarnaast zijn de Tjechen dol op markten. Een goede combinatie dus, wat inhoudt dat er met Pasen flink wordt uitgepakt en er meer dan honderd marktkraampjes te vinden zijn. Op de markt kun je heerlijke Tjechische gerechten proeven zoals worstjes, pannenkoeken, snoepjes en "trdelník" proeven. Naast de lekkere gerechtjes beiden de stalletjes je ambachtelijke producten en leuke souvenirs, waaronder de niet te missen beschilderde paaseieren. In klederdracht geklede Tjechische vrouwen personaliseren eieren door er bijvoorbeeld je naam of een speciale boodschap op te schilderen.  

De markten worden vaak al zo'n 3 á 4 weken voor Pasen opgebouwd. Tijdens de Paasdagen is er elke dag een speciaal cultureel programma met shows en culturele straatevenementen. De markten en evenementen zijn behoorlijk commercieel, maar ook zijn een aantal traditionele en gewoontes blijven bestaan. Één van de opvallendste is het gebruik van de "pomlázka" (zweep van een wilg) op Paasmaandag. Volgens de traditie gaan jongens langs bij klasgenoten, bij meisjes en bij de buren om hen symbolisch te slaan met de gevlochten zweep. Hoewel deze traditie vooral door de mannen leuk wordt gevonden, staan de vrouwen er ook niet geheel onwelwillend tegenover, omdat deze traditie hen schoonheid en levendigheid brengt gedurende het komende jaar. 

(met dank aan Simone Miellet die Soetkees tipte om Praag vooral tijdens Pasen te bezoeken)

Wat te doen in Praag

 • Slenter door het Gouden Straatje en bewonder de 17de eeuwse huisjes. Het is een romantische wandeling langs de oude stadsmuren. De legende luidt dat alchimist Rudolf II hier het geheim van het eeuwige leven probeerde te ontdekken. Ook probeerde hij hier goud te maken. 
 • Misschien wel een van de meest toeristische trekpleisters is de Astronomische Klok. De klok hangt op de gevel van het raadshuis op het Oude Stadsplein. Elk uur gaan de deurtjes van de klok open en komt een parade van Christus en de apostelen voorbij. Luguber detail: De maker van de klok schijnt na voltooiing blind gemaakt te zijn, zodat hij nooit meer een vergelijkbare klok kon maken. 
 • Bezoek het Museum voor Communisme en hier leer meer over welke rol de communistische onderdrukking speelde in de Tjechische geschiedenis.
 • Wandel over de Karluv Most brug en geniet van het schitterende uitzicht op de stad. Wanneer je graag het eeuwige geluk aan je zijde hebt, ga dan naar het beeld van John van Nepomuk. Het aanraken van de twee gouden figuren onderaan het beeld brengen geluk. 
 • Op het Oude Stadsplein vind je niet alleen de Astronomische klok maar ook nog vele andere bezienswaardigheden. Op het plein staan het Kinskypaleis (1765), de Tynkerk (14de eeuw) en de St. Nicolaaskerk (1920). Het plein is een pareltje om te zien. 
 • Het Hradčany plein is een mooi plein waar de hoofdingang van de Praagse Burcht te vinden is. Elk uur kun je er de wisseling van de wacht zien. Daarnaast zitten er aan het plein twee prachtige paleizen: het Schwarzenberg Paleis en het Sternbergpaleis. 
 • Even de rust op zoeken? Ga dan naar het Kampa park. Gelegen bij de Karelsbrug is dit op steenworp afstand van de grote drommen toeristen een heerlijk rustig plekje. Naast dit park zijn er in de stad een aantal schitterende tuinen. De zeven prachtige tuinen rondom de Praagse burcht zijn de moeite waard om even een wandeling te maken. De bekendste zijn de Koninklijke Tuin, de Paleis Tuin en de Tuin aan de Schansen.
 • De Oud-Nieuwsynagoge in de Joodse Wijk is de oudste synagoge van Europa. Sinds die 1270 heeft de synagoge een hele reeks branden en jodenvervolgingen doorstaan.
 • Misschien een beetje 'creepy' en niet het eerste waar je aan denkt bij een leuke stedentrip, maar bezoek ook de Joodse begraafplaats in Praag. Op de kleine begraafplaats staan maar liefst 12.000 grafzerken. Toch zouden er meer dan 100.000 joden begraven liggen omdat men geen toestemming kreeg de begraafplaats uit te breiden. 
 • De Maria Victoriakerk in Malá Strana beschikt over het bekende wassen beeld "kindje Jezus van Praag". Deze kerk is een belangrijke trekpleister in de stad en is tevens een bedevaartsoord voor pelgrims over de hele wereld.
 • Neem de kabelbaan en sta op de top van de Petřín heuvel in Malá Strana. Op deze 318 meter hoge heuvel heb één van de mooiste uitzichten over Praag. 

Hotels in Praag

Praktische info 

 • Praag is zowel goed bereikbaar met de auto, de trein als het vliegtuig. Met de trein naar Praag is een aangename manier om in hartje Praag te komen. Elke nacht rijdt er een nachtverbinding, dan neem je de ICE International naar Frankfurt, waar je overstapt op de comfortabele nachttrein naar Praag. Deze reis zal circa 13 uur in beslag nemen. 
 • Er zijn een aantal goedkope vliegtuigmaatschappijen die op Praag vliegen, zoals Easyjet en Wizzair. Een vlucht vanaf Amsterdam duurt ongeveer 85 minuten. 
 • Met de auto naar Praag is ook goed te doen. Vanaf Utrecht is het ongeveer 7 uur en 50 minuten rijden (860 km). Reis je in de winter, vergeet dan niet je winterbanden en een tolvignet voor Tjechië.
 • Adres hotel Sax: Jansky Vrsek 3, Praag, 118 00, Tsjechië.
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina