Anonieme Liefdadigheid

uitgesteldekoffie

Liefdadigheid voor een onbekende

Valentijn; de dag van de liefde. De dag waarop je anoniem de liefde kan verklaren. Maar wat dacht je van anonieme liefdadigheid voor een onbekende? Om precies te zijn; koffie vooruitbetalen als goede daad voor een ander. 'Suspended Coffee' is een concept dat we in Nederland nog niet heel goed kennen. Het idee erachter is simpel en super sociaal. Het is de ideale manier om een keer wat voor een ander te doen. Een ander die dat kopje koffie anders niet had kunnen drinken. De term 'suspended' koffie kennen we in Nederland niet. Het meest in de buurt komt dan de term 'uitgestelde koffie'. Je bestelt dus vooraf een kopje koffie voor een onbekend iemand die dat drankje niet zelf kan betalen. Het hoeft uiteraard niet persé koffie te zijn, een andere drank of zelfs eten is ook toegestaan natuurlijk. 

Hoe werkt een 'suspended coffee'? 

Je komt een café binnen en bestelt aan de bar twee kopjes koffie; één gewone kop en één 'suspended' koffie. Je geniet van je drankje, rekent af en gaat weer verder. Vervolgens komt er een verkleumde man binnen. Normaal gesproken zou hij niet in een café als deze te vinden zijn. Simpelweg omdat hij het niet kan betalen. Maar dit café is een uitzondering. Hij weet dat hij hier even kan stoppen om niet alleen zijn handen te warmen, maar ook zijn maag te vullen met warmte. De man vraagt om een 'suspended coffee' en krijgt het kopje koffie wat jij eerder al had afgerekend. 

suspendedcoffee2

Oorsprong 

De 'suspended coffee' of de 'caffè sospeso' komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Men beweert dat de traditie daar al meer dan 100 jaar oud is, maar pas sinds 2008 zit deze traditie 'weer in de lift'. Vooral na de oorlog kwamen er veel mannen in het café die een koffie niet meer konden betalen. Er kwamen echter ook mannen die dat nog wel konden. Zij betaalden dan twee koffie, dronken er één, zodat de 'arme' man na hem ook een koffie kon nemen. De barman hield dit in de gaten en bood de 'arme' man een gratis kopje koffie aan. Nadat een journalist er in 2008 aandacht aan besteedde, werd het groter en groter. Inmiddels is het begrip in meer dan 19 landen, waaronder Nederland en België. 

Café's in Nederland & België

Het aantal deelnemende café's, bars en restaurants die meedoen aan dit initiatief stijgen gestaag. Een aantal jaren geleden had nog niemand ervan gehoord en nu zijn er alleen al in Nederland meer dan 78 deelnemende cafés. Ik heb een kleine selectie gemaakt van de koffiebars waar je mee kan doen aan dit goede doel. 

Wil je het volledige overzicht zien, kijk dan hier. Mooi initiatief toch? 

uitgesteldekoffie2

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in