Godshuis

Slapen in oud hospice

Logeer in het oude hospice van Sint-Laureins. Hier vingen de nonnen weeskindjes op, werden zieken verzorgd en kregen mensen hun laatste rustplaats. Een hospice, weeshuis en opvangplaats. Het Godshuis is een goddelijke plek vol geschiedenis. Maar liefst 35 jaar stond dit prachtige gebouw te verloederen, maar inmiddels is het opgeknapt tot een pareltje. Oude gebouwen met een nieuwe bestemming, ik ben er dol op. En de metamorfose van het Godshuis is meer dan geslaagd. Met behoud van oude elementen, zoals de bakstenen muren en de historische keldergewelven, heeft het Godshuis haar authentieke karakter weten vast te houden. Hoewel het aan comfort en gemak niet ontbreekt, kan je je levendig voorstellen hoe de nonnen hier vroeger door de gangen liepen. 

Godshuiskamers

Geschiedenis van het Godshuis 

Het was 1797. De tijd van het Franse schrikbewind. Kerken werden gesloten en godsdienst was verboden. Op 15 juli dat jaar werd jonkvrouwe Antonia van Damme geboren. Haar ouders hadden een enorm fortuin vergaard door het kopen van 'zwart goed'; eigendommen van de kerk die door de Franse Republiek verbeurd waren verklaard. Dat enorme fortuin erfde Antonia toen haar ouders stierven. Antonia wilde graag goed doen en onrecht ongedaan maken. Een bevriende pastoor vertelde haar over de zieken die naar Brugge werden vervoerd. Het was een barre tocht en veel zieken overleefden deze tocht niet. Daarom besloot Antonia in 1844 een hospice te bouwen; het Godshuis. Het Godshuis moest een plek worden waar weeskinderen werden opgevangen, zieken werden verzorgd en ouderen een laatste rustplaats kregen. En dat werd het. Meer dan dat, want in de Tweede Wereldoorlog wisten zo'n 2000 mensen hier een veilige plek te vinden. Als laatste deed het Godshuis dienst als bejaardentehuis. Daarna stond het gebouw leeg. 35 jaar lang stonden de deuren en ramen open en werd het gebouw ingenomen door moeder Natuur. Het raakte vervallen en delen stortten in. Na jaren van leegstand en verloedering werd dit majestueuze monument gerestaureerd tot het huidige Godshuis.

IMG 20150704 113144 001

De kamers 

Hotel het Godshuis telt 64 kamers en alle kamers hebben hun eigen karakter. Kamers met dikke kloostermuren, enorme plafonds van wel vijf meter hoog en houten balken gecombineerd met deze moderne tijd. Elke kamer heeft een flatscreen televisie, gratis draadloos internet, een minibar en koffie- en theefaciliteiten. Ook mag je gratis gebruik maken van pantoffels en badjassen. Handig als je nog even naar de wellness wil. Het ontbijt is inclusief en wordt elke ochtend geserveerd in de bistro. 

Bistro Sente van het Godshuis

15 juli 3 Godshuis Belgie5

Onder de gewelven van het historische pand vind je de smaakvolle bistro Sente. De ambiance in Bistro Sente is, net zoals in de rest van het Godshuis, sfeervol en authentiek. In de catacomben van het oude gebouw bij kaarslicht dineren is hartstikke romantisch. Op de verfijnde menukaart staan heerlijke gerechtjes en lokale specialiteiten zoals paling en stoofpotjes met lokaal bier. In de zomermaanden kan je genieten van de zon op het terras, in de wintermaanden schuif je aan bij de open haard. 

Het ontbijt van het hotel wordt elke ochtend in de bistro geserveerd. Heerlijke broodjes, croissants, vleeswaren, zoetigheden, yoghurt en fruit staan op je te wachten. Een goede start van de dag. 

P1180486 001

Hotel met wellness 

Het Godshuis heeft een eigen wellness, Sente Wellness genaamd. De wellness is gratis toegankelijk voor hotelgasten, maar ook gasten van buitenaf zijn van harte welkom. De authentieke sfeer, de dikke kloostermuren en de gewelven brengen je zeker in de juiste sfeer. De wellness heeft 2 sauna's, een hamam, een stoomcabine en biedt massages en hamamrituelen. Elke dag om 17.00 uur is er een gratis opgieting. Als hotelgast mag je dagelijks gebruik maken van de wellness van 11.00 tot 20.30 uur. Ook leuk om te weten; er zijn vergevorderde plannen om een zwembad te plaatsen in de tuin van het Godshuis!   

Feestje? 

Een bruiloft, bijzondere gelegenheid, communie of zakelijk evenement? Dan ben je bij het Godshuis op het juiste adres. Er zijn maar liefst 7 unieke, sfeervolle feestzalen, 2 prachtige binnentuinen en 4 vergaderzalen. Elke feestzaal heeft zijn eigen ingang, toiletten en bar. Zo hou je je feestje altijd privé. Trouwen in een oud klooster? Het klinkt reuze romantisch. 

Rondleiding door het gebouw 

15 juli 3 Godshuis Belgie3

Het Godshuis is meer dan alleen een hotel. Ontdek wat er  schuil gaat achter al die muren en aan het einde van al die gangen. Elke dag om 11.00 uur start er bij de receptie een rondleiding door het Godshuis. Op deze manier kan je overal even binnenkijken en kom je meer te weten over de geschiedenis van het Godshuis. 

Perfecte ligging

Het Godshuis heeft een perfecte ligging. Drie belangrijke Belgische trekpleister liggen vlakbij; Brugge, Gent en Knokke. Daarmee is het Godshuis een prima uitvalsbasis voor tripjes naar deze mooie steden én naar de kust. Alle drie de steden liggen op ongeveer een half uurtje rijden. Nog dichterbij ligt het Nederlandse Sluis, een bruisend stadje waar je lekker kan eten of een terrasje kan pikken. 

Meetjesland 

15 juli 3 Godshuis Belgie1

De directe omgeving van het Godshuis is groen, vlak en vol water. Sint-Laureins ligt in Meetjesland, deze staat bekend om zijn kreekjes. Tussen de weilanden liggen plassen met water, omringd door groen en granen. Bekendste kreek is de Boerekreek. Hier zijn watersportmogelijkheden zoals roeien en varen. Omdat het landschap vlak is, leent het zich uitstekend voor een fietstocht. Er zijn verschillende fietsroutes die je langs de kreken voert. Hier vind je een handig overzicht van alle fietsroutes in de buurt. 

Fietsverhuur

Het Godshuis verhuurt fietsen en tandems. Handig als je de omgeving per fiets wil verkennen, maar niet zelf de fiets hebt meegenomen. 

Inspiratie nodig voor mooie dagtripjes vanuit het Godshuis? Lees mijn blog over Gent, Brugge of Knokke!

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in