Addo Elephant NP

Spot de olifant

Een wildpark vol olifanten, maar zonder malaria! Hier zijn de dieren de baas. Olifanten stampen er over de weg, bij de waterpoel wandelen zebra's en in de berm kruipt een schildpad. Ik kijk om me heen en voel me een echte 'wildlife-spotter'. Wanneer de wind waait door de bosjes, denk ik weer een dier te zien. We kronkelen door het park waar de natuur aan ons voorbij trekt. Terwijl de zon langzaam onder gaat, achter de heuvels, in the middle of nowhere, voelen we ons in het échte Afrika. Dit is Afrika, dit zijn nog eens wilde dieren. We slapen in felgekleurde Afrikaanse huisjes op een heuvel en horen 's nachts de bavianen krijsen. Terwijl we wegzakken in een droom vol dieren, weet ik één ding zeker; morgen weer! Addo Elephant National Park is één van de grootste wildparken van Zuid Afrika vlakbij de Tuinroute. Het park is groot, mooi, betaalbaar en het is, in tegenstelling tot het Krugerpark, malariavrij. Dat maakt van Addo een geliefd wildpark voor een vakantie met kinderen. 

P1040154 001

Groot wildpark

Addo Elephant National Park, of kortweg Addo, is het derde grootste wildpark van Zuid Afrika. Het is maar liefst 164.000 hectare groot, waarvan een gedeelte toegankelijk is voor het publiek. En dat is meer goed ook, want op die manier kunnen de dieren in alle rust wild blijven. Het blijkt ook nodig om delen afgeschermd te houden van de mens, want nog steeds vindt er stroperij plaats. Met name de neushoorns zijn er nog steeds niet veilig. Ondanks hoge hekken en stroomhekken, proberen stropers wilde dieren af te maken en te verkopen. De grote hekken rondom de wildparken zijn dus niet alleen om de mensen veilig te houden van alle dieren, maar vooral om de dieren te beveiligen tegen de mensen. 

IMG 20161013 092842 001

P1040200 001Olifanten spotten!

De olifant is het symbool van Addo. Het park is in 1931 opgericht voor toen nog maar 11 overgebleven Afrikaanse olifanten in dat gebied. Alle andere olifanten werden afgemaakt omdat de boeren het land nodig hadden voor landbouw en al die wilde dieren waren dan maar vervelend. Daarnaast is er natuurlijk ook veel op de olifanten gejaagd vanwege hun slachttanden. Gelukkig is het project Addo succesvol gebleken want vandaag de dag leven er meer dan 450 olifanten in het park! Joepie! De kans is dus zo goed als 100 procent dat je olifanten gaat zien in Addo. Neem zeker een kijkje bij de waterpoelen waar de olifanten graag even een modderbad nemen. 

Filmpje Addo

Je weet nooit wat je tegenkomt als je door Addo rijdt. Deze video laat je zien dat er van alles de weg over kan steken! Ondersteund door een heel toepasselijk muziekje (al zeg ik het zelf) zie je hier onze filmimpressie van Addo. 

P1040159 001

Wildlife in Addo

Naast de olifanten vind je ook buffels, neushoorns, antilopen, wildebeesten, antilopen, zebra's, leeuwen en hyena's in het park (en nog heel veel andere wilde dieren). Rijdt voorzichtig want ook struisvogels rennen over de weg, gevolgd door een langzame schildpad. Met een beetje geluk spot je hier dus de hele Big 5! Wat je er niet vindt (vond ik zelf een beetje jammer) zijn giraffen. In het park komen alleen de dieren voor die ook oorspronkelijk in deze regio leefden. Helaas leefden (en leven) er van oorsprong in dit gebied geen giraffen en dus ontbreken ze ook in het park. Wel kan je in deze regio (buiten het park zelf) de Big 7 spotten. Want in de buurt van Addo kan je de walvis én de witte haai zien. 

P1040344 001

P1040122 001

P1040082 001

Self drive door Addo

Addo Elephant National Park leent zich perfect voor een self drive. Je kan prima met je eigen auto door het park rond rijden. Ook heb je hier geen 4x4 voor nodig, hoewel deze wel wat extra comfort kan bieden op de soms hobbelige wegen. Toch zijn de wegen door het park over het algemeen erg goed en op veel plekken ook gewoon geasfalteerd. Zeker wanneer je een aantal veiligheidsmaatregelen in acht neem, is een self drive hartstikke leuk. Rij op je gemak door het park, neem verschillende routes en zie ondertussen het echte Afrikaanse wildlife langs je raampje voorbij gaan. 

P1040026 001

Game Drive door Addo

Behalve een self drive zijn er ook mogelijkheden tot een game drive. Een game drive is een georganiseerde trip met een gids in zo'n open terreinwagen. Het leuke van een game drive is de gids, zeker als je een leuke gids hebt. Een gids kan je namelijk veel vertellen over het park, de dieren en de natuur. En natuurlijk is hij een kei in het spotten van wildlife. Hij weet als geen ander waar hij moet kijken. Wij gingen de eerste dag in Addo op pad met een gids, zodat we de tweede dag zelf konden gaan rijden. Zo kregen we wat tips mee waar we op konden letten. Ook wisten we dankzij de gids het verschil tussen een hert, een wildebeest en een hartenbeest. 

P1040270 001

P1040167 001

P1040165 001

Hoe kan je het beste wildlife spotten?

  • Ga vroeg uit de veren! De dieren zijn het actiefst op de koelste momenten van de dag; heel vroeg in de ochtend of laat in de avond). Het mooiste moment om het park te verkennen, is tijdens zonsopgang. 
  • Ga je op game drive, kleed je dan warm aan. Het klinkt misschien een beetje overdreven, want het zonnetje schijnt en we zijn in Afrika... maar niets is minder waar! Het kan hartstikke koud zijn tijdens, zeker in de vroege ochtend. 
  • Maak je een self drive, ga nooit, maar dan ook nooit, de auto uit. Ook uit het raampje hangen om een foto te maken, is levensgevaarlijk. Klinkt misschien overdreven, maar wildlife blijft wildlife. Zolang je in de auto blijft, is er niks aan de hand. De dieren zien de auto niet als prooi. Zodra je echter uit de hangt hangt (als is het meer een arm of half bovenlichaam) ben je ineens wel een lekker hapje. Niet doen dus. 
  • Houd je raampjes gewoon dicht. Een klein kiertje is geen probleem, maar zet je raam niet open. Je zal niet de eerste toerist zijn die opeens een dier in de auto heeft. Soms zelfs op de vlucht voor een leeuw en op zoek naar een veilig plekje. Maar dat levert de meest gevaarlijke situaties op. Lekker met de ramen dicht rijden dus. 
  • Houd afstand. Oké, het klinkt als een inkoppertje, maar we hebben gezien dat dit toch wel hel moeilijk is voor sommige toeristen. Geef de dieren de ruimte. Jij bent in hun gebied, niet andersom. 
  • Rij langzaam, want een overstekend dier komt altijd onverwacht. Terwijl we ademloos kijken naar de olifanten bij een waterpoel rijden we stapvoets verder. Zo gefascineerd door de olifanten links van ons, worden we verrast door een olifant rechts. Ineens komt hij uit de struiken rennen en steekt hij de straat over. Gelukkig reden we erg langzaam en dus kunnen we op tijd remmen, maar we hadden hem dus écht niet zien aankomen. 
  • Moet je nodig plassen? Ga dan op zoek naar de picknickplek. Er is een veilige plek in het park waar je even je benen kan strekken, naar het toilet kan en waar je kan picknicken. 
  • Haal bij de infobalie een plattegrond en een overzicht van alle dieren die je in het park kan spotten. Het is ook leuk om aan te kruisen welke bijzondere exemplaren je al hebt gezien. 

P1040197 001

Overnachten in Addo 

In het park zelf zijn er een paar overnachtingsmogelijkheden. Persoonlijk vind ik ín het park Gorah Elephant Camp echt een pareltje (maar wel erg duur!). Vlak buiten het park, op ongeveer 35 minuten rijden, ligt middenin de natuur het Addo Bush Palace. Hier heb je meteen het gevoel in het echte Afrika te zijn beland. Een schilderij waar de kleuren vanaf spatten! 

P1030813 001

Praktische info

  • Ga je een rondreis maken door Zuid Afrika en meerdere National Parken bezoeken? Koop dan een Wildcard! Met dit pasje heb je vervolgens toegang tot alle National Parken waaronder Tsitsikamma, Addo Elephant, Garden Route en Karoo National Park. Dat kan je al snel een boel geld besparen. 
  • Vanaf Addo Elephant National Park rijd je door naar Oudtshoorn of (als je de andere richting uitgaat) naar Tsitsikamma als volgende stop!
  • Een auto huren en zelf rondrijden door Zuid Afrika is misschien wel dé manier om het land te leren kennen. Het is over het algemeen heel veilig om door Zuid-Afrika te rijden, maar neem daarbij wel een aantal maatregelen in acht. Lees mijn blog over Autohuur in Zuid Afrika en ga goed voorbereid op pad!
  • Benieuwd hoe het zit met fooi geven in Zuid Afrika? Ik vind het altijd weer zoeken wat passend is. Dit artikel heeft me daarbij geholpen.

P1040347 001

P1040307 001

IMG 20161013 103627 001

P1040088 001

P1040337 001

P1040173 001

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in