Gebruiksrechten beeldmateriaal

Een foto zegt soms meer dan duizend woorden. Voor mijn blog maak ik dan ook graag foto’s. Foto’s waar ik trots op ben. Super leuk als jij deze foto’s ook wil gebruiken! Dat mag en dat kan, onder bepaalde voorwaarden. Ik leg het je graag uit. 

Je weet misschien wel dat je niet zomaar iedere foto mag (her)gebruiken. Meestal gebeurt het ongeoorloofd gebruik van foto’s niet opzettelijk. Het is makkelijk het verkeerd te doen. We surfen dagelijks op internet en social media en een leuke foto is zo gevonden. Voor mij is dat een vervelend probleem, want publicatie van mijn werk en de daaruit voortvloeiende naamsbekendheid is net zo belangrijk als (betaling voor) een opdracht. Ik ben trots op mijn werk, want ik heb zowel technisch als creatief mijn stempel gedrukt op mijn beelden. 

Ik leg je graag uit hoe ik werk met de rechten rondom mijn beelden. Wat je niet mag doen maar vooral hoe je mijn foto's wel kunt gebruiken.

Hoe zit dat nu met auteursrecht?

Het auteursrecht van mijn foto’s ligt automatisch bij mij. Dat wil zeggen dat ik eigenaar van de foto’s ben en blijf. Jij kunt een licentie van mij krijgen voor het gebruik van de foto’s.

Ik vraag geen royalty’s omdat ik het logisch vind dat jij het beeldmateriaal zonder gedoe kunt gebruiken wanneer je een licentie van mij hebt gekregen. Dan mag jij de foto’s zonder verdere vergoeding of tijdsbeperking gebruiken. 

Licentie kopen

Plannen, het schieten van de foto’s en video’s, de nabewerking, softwarekosten, de apparatuur die ik gebruik en de tijd en kunde die erbij komen kijken maken dat ik het volgende tarief hanteer:

Het standaardtarief van een licentie is EUR 30,- per foto en EUR 40,- voor een dronefoto. Wil je een licentie voor het gebruik van meerdere foto's? Of wil je een videobeelden gebruiken? Neem even contact met me op dan kan ik je een mooi voorstel doen. 

Wat mag je als je een licentie hebt?

Als je een licentie hebt dan mag je veel met het beeldmateriaal doen. Voorwaarde is dat het beeldmateriaal alleen wordt gebruikt in jouw eigen media-uitingen. Bijvoorbeeld:

  • online: jouw website en social media kanalen
  • print: eigen posters en flyers
  • fysiek: bedrijfsruimte
  • advertenties: online, magazine, krant

Het beeldmateriaal mag worden meegestuurd bij een persbericht met over jouw bedrijf. Dan mag de foto zonder aanvullende vergoeding aan mij of toestemming van mij door de betreffende pers (bijvoorbeeld een krant of magazine) worden gepubliceerd. Maar alleen in de context van het persbericht. De persorganisatie mag de foto niet voor eigen of andere doeleinden gebruiken.

Ik behoud het recht om mijn foto’s te gebruiken voor mijn website, social media kanalen en portfolio’s ter promotie van mijn werk.

Wat mag je niet doen?

Je mag de foto’s niet doorleveren aan anderen. Als er een andere partij is die mijn foto’s graag wil gebruiken, bijvoorbeeld voor een artikel in een magazine over jouw bedrijf, dan kan deze partij met mij contact opnemen. Ik zal hen dan een goed aanbod voor een licentie doen. 

Wil je van deze voorwaarden afwijken, dan kunnen we het daar altijd over hebben. De uiteindelijke afspraken leggen we dan vast in een offerte.

Naamsvermelding

Het vermelden van Soetkees is in principe verplicht, maar er zijn uitzonderingen. In onderstaand schema staat duidelijk wanneer dit wel en niet nodig is. Download de informatie op deze pagina inclusief handig schema voor het gebruik van naamsvermelding hier:

Nu downloaden

Als mijn beelden, waar jij een licentie voor hebt, wil gebruiken dan kun je mij als maker vermelden op verschillende manieren. Bijvoorbeeld: Foto: Soetkees.nl of Fotografie: Soetkees.

Geschreven met dank aan Reclamebeeld bedrijfsfotografie Den Haag.

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in