Rovaniemi, Lapland

Winter wonderland

Lapland, het spreekt meteen tot de verbeelding. Wit besneeuwde landschappen en ijzige kou. Rendieren en husky's. Als je aan Lapland denkt, dan denk je aan koning Winter. En ik kan je zeggen, dat klopt als een bus! Lapland is zeker tijdens de wintermaanden een magische plek vol winterse avonturen. Dichtbij de poolcirkel leer je hier wat echte kou is. Temperaturen rond de -25 zijn hier zeker geen uitzondering. Een winter zoals wij die in Nederland niet (meer) kennen. De rust, ruimte en de natuur zijn overweldigend mooi. Laat je ook betoveren door het koude Lapland... 

Rovaniemi 

De zogenaamde hoofdstad van het Finse Lapland is Rovaniemi. Deze stad is de grootste stad van Europa, qua oppervlakte dan. Alhoewel de stad slechts 60.000 inwoners heeft, heeft het een oppervlakte van meer dan 8.000 vierkante kilometer. Rovaniemi is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Lapse cultuur en natuur. Rovaniemi ligt vlakbij de poolcirkel. Je kan hier de cirkel oversteken! En wist je dat Rovaniemi de officiële woonplaats is van de enige echte kerstman? 

Rovaniemi is qua stad niet bijzonder, maar de omgeving is des te mooier. Gelegen in de uitgestrekte natuur is Rovaniemi het startpunt van je Lapland-belevenis. Rondom Rovaniemi vind je bossen, bossen en nog meer bossen. Finland staat daarnaast bekend als het Land van de Meren. In de winter zijn al deze meren en de meeste van de rivieren bevroren. Ga ijsvissen, wandel over de rivier, ga langlaufen door de bossen en geniet van alle winterse activiteiten die Rovaniemi te bieden heeft. 

rendier rovaniemi lapland

sneeuwschoen wandelen activiteit lapland

Fins Lapland 

Lapland betekent letterlijk het land van de Lappen. Traditionele bewoners van Lapland zijn de Saami (of Samen). Lapland is een groot gebied dat zich uitstrekt over meerdere landen; Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Omdat Lapland zo dicht bij de poolstreken ligt, zijn de winters erg koud en donker. In de zomer gaat de zon er helemaal niet onder en is het altijd licht. Lapland is het laatste stukje uitgestrekte wildernis van Europa. De Samen leefden in dit gebied van de rendieren, het vlees, de melk, de botten en de huid werden allemaal door de Samen gebruikt. Er is tegenwoordig nog een klein percentage Samen die nog leven volgens de oude rituelen en gebruiken, een nomaden bestaan. 

sneeuw landschap rovaniemi lapland

Noorderlicht in Lapland

Het Noorderlicht heeft een enorme aantrekkingskracht, vele mensen komen speciaal richting Lapland in de hoop een glimp van dit licht op te vangen. Ook is was één van die mensen, maar helaas laat het Noorderlicht zich slecht voorspellen en is het nogal eigenwijs. Ondanks het heldere weer en de redelijke zonneactiviteit speelde het Noorderlicht verstoppertje en hield zich voor ons verborgen. Maar met een beetje geluk kan je in Lapland het 'Aurora Borealis' aanschouwen. Magische groene lichtjes spelen in de lucht en spelen met onze fantasie. Probeer het Noorderlicht te vangen door de sluitertijd op je camera hoog te zetten en de camera op een statief te plaatsen. Maar vergeet vooral niet zelf te kijken naar de bijzondere schouwspel. 

Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel, afhankelijk van vele factoren zoals bewolking, zonne-activiteit en magnetische velden is het dus maar de vraag wanneer het zich laat zien. Gelukkig zijn er een aantal apps die je kan downloaden om goed in de gaten te houden wanneer je met je camera naar buiten moet rennen. Ik vond de app Aurora Alert erg fijn, het is zeker de moeite waard om de betaalde, uitgebreide versie te downloaden. 

husky tocht rovaniemi lapland

the blue moment Lapland

'the Blue Moment' 

Nee, deze foto is niet mislukt en er is niets mis met de camera, maar het is écht blauw! Leven in een blauwe wereld is helemaal zo gek nog niet in Lapland. Van begin december tot halverwege januari komt de zon nauwelijks boven de horizon uit. Maar de zon is wel dicht bij de horizon en geeft het Lapse land nog wel een beetje licht. Hierdoor krijgt het licht echter een blauwe kleur. Op zijn Fins wordt dit verschijnsel 'Kaamos' genoemd. De officiële benaming is 'the Polar Twilight', maar de Finnen noemen die 'the Blue Moment'. 

Santaclausvillage2

Santa Claus Village

Wanneer je hier rondloopt, ga je vast en zeker weer geloven in de Kerstman. De kerstmuziek klinkt door de bomen en bezorgt je direct een kerstgevoel. Het dorp ziet er sprookjesachtig uit, met gezellige verlichting, versierde kerstbomen en gigantische sneeuwpoppen. Je kan er hier niet om heen, hier woont de Kerstman. Santa Claus Village is een apart dorpje vlakbij het vliegveld van Rovaniemi waar de Kerstman woont en werkt. Je kan hem daar persoonlijk bezoeken en met hem op de foto. De Kerstman is alle dagen van het jaar thuis, behalve natuurlijk op 24 december, dan heeft hij andere bezigheden. In het dorp staat ook het postkantoor van de Kerstman. Brieven van over de hele wereld komen hier aan. Wanneer je een brief adresseert aan 'de Kerstman, Noordpool' dan komt je brief hier terecht. Ook kan je vanaf het postkantoor zelf een kaart versturen met de officiële stempel van de Kerstman. Verder zijn er wat eettentjes, souvenirwinkeltjes en kan je een ritje maken met de rendieren van de kerstman. 

Groetjes van de Kerstman! 

Speciaal voor jou, lezer van Soetkees, sprak de enige echte Kerstman een berichtje in! Ik mocht bij hem op bezoek en de Kerstman heeft een speciale boodschap voor je. Ook doet hij nog even de groetjes aan Sinterklaas :) 

Winterse safaris Lapland

Het mooie Lapland leer je het beste kennen door een aantal excursies te boeken en de natuur in te gaan. Lapland Safaris heeft een breed aanbod aan winterse excursies. Van een safari van enkele uren, low impact, tot een hele dag op pad in de wildernis. Wij kozen twee van de excursies uit; In the Heart of Nature en Aurora Borealis Adventure. 

De excursies zijn perfect verzorgd en overal is aan gedacht. Een taxibusje komt je gratis ophalen bij de grootste hotels in Rovaniemi. Vervolgens krijg je een goede outfit om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijgt. Een overall, thermossokken, waterdichte sneeuwlaarzen, een bivakmuts, sjaal en leren handschoenen, overal is aan gedacht. Na een korte uitleg over het bestuderen van je sneeuwscooter ga je op pad! Sneeuwscooter Lapland Safaris

ijsvissen rovaniemi laplandIn the Heart of Nature 

Al binnen enkele minuten sta je in de wildernis, weg van de stad, de natuur in. Door de bossen, over besneeuwde bosweggetjes maak je kennis met het echte Lapland. Onderweg is het tijd voor nog meer winterse activiteiten. Allereerst een stukje wandelen op sneeuwschoenen. De soms meters hoge sneeuw is moeilijk begaanbaar, maar met de sneeuwschoenen wordt dat al iets makkelijker. Na een rondje met de sneeuwschoenen is het tijd voor ijsvissen! Een unieke ervaring. Op het dichtgevroren meer boor je zelf een gat in het ijs. Met een speciale hengel probeer je vervolgens een vis aan de haak te slaan. Mocht dat lukken, dan heb je meteen je eigen lunch gevangen. Mocht dat niet lukken, dan heeft Lapland Safaris gezorgd voor een stevige maaltijd. 

Laplandsafarisintheheartofnature

kampvuur lapland

Bij het kampvuur, zittend op een rendierenvel, kan je je handen opwarmen aan de warme bessensap. De bessensap is een typisch Fins drankje die warm wordt geserveerd. Daarnaast staat er een pan op het vuur met een echte Finse maaltijd; stamppot van aardappel, rendier en elk. Een stevige kost die er wel in gaat na een dagje in de natuur. Een bijzondere ervaring om in de ijzige kou heerlijk te eten bij het kampvuur. 

Inmiddels wordt het weer langzaamaan donker buiten. Het zonnetje zakt en de lucht krijgt weer een andere kleur. Met de sneeuwscooter leg je vervolgens het laatste stuk in het donker af. Ook een magische ervaring. Door de sneeuw lijkt het nooit helemaal donker. De lichten van de sneeuwscooter laten de sneeuw glinsteren. Moe maar bijzonder voldaan na een dag in de buitenlucht kom je vervolgens terug bij Lapland Safaris. 

sneeuwscooter safari Rovaniemi Lapland

Aurora Borealis Adventure 

Zoals gezegd laat het Noorderlicht zich niet sturen, maar al laat het lichtspektakel zich niet zien, dan nog is deze safari de moeite waard. Omdat je pas 's avonds op pad gaat, leer je het winterse landschap in het donker kennen. Met sneeuwscooters ga je zo ver mogelijk weg bij de lichten van de stad. Hoe minder lichtvervuiling, hoe beter. Na ongeveer een uur op de scooter ben je al ver weg van de bewoonde wereld. Er wordt een stop gemaakt bij twee hutjes in de natuur. Al die tijd heb je licht gehad van de sneeuwscooters, maar als deze tot stilstand komen en worden uitgezet, weet je niet wat je ziet. Duister, echte duister. Kijkend naar boven valt meteen één ding op, wauw wat zijn er veel sterren. Een sterrenhemel die je niet eerder hebt gezien. En alhoewel het pikkedonker is, kan je dankzij de sterren en de maan toch wat zien. 

Ook hier wordt een lekker kampvuurtje gestookt om op te warmen, bij elkaar te zitten, wat te praten en te hopen dat het Noorderlicht zich laat zien. Ondertussen wordt er warme bessensap geserveerd en mag je een worstje roosteren boven het vuur. Want als er iets is waar de Finnen dol op zijn, dan zijn het worstjes. Zorg dat je je camera al op de juiste instellingen hebt staan, want het is bijna geen doen om dit buiten in de kou alsnog in orde te krijgen. Zet hem vast klaar en duimen maar. Na ongeveer een uurtje begint de sneeuwscooter weer terug. 

Husky safari 

Husky Safari Rovaniemi Lapland

husky farm rovaniemi lapland

husky snow rovaniemi lapland

De husky is onlosmakelijk verbonden met het winterse landschap van Lapland. Gewend aan de koude temperaturen zijn deze enthousiaste dieren oorspronkelijke bewoners van Lapland. De husky is een vriendelijke, zachtaardige hond die dol is op rennen. Ze kunnen niet wachten totdat ze voor je slee gebonden worden en van start mogen gaan. Hou de slede goed op de rem, want voor je het weet zijn ze al weg. De husky's springen en janken om aan te geven dat ze er klaar voor zijn.

Middenin de wildernis, op een half uurtje rijden vanaf Rovaniemi, ligt de husky kennel van Valentijn. Een Nederlander die vanwege zijn passie voor de honden naar Lapland is gekomen en nu zijn eigen safaris organiseert onder de naam "Bearhill Husky". Aangekomen met de gratis shuttle wordt je eerst in de warmste kleding gehesen en dat is geen overbodige luxe. Daarna volgt een korte uitleg over de honden en de slede, want het is de bedoeling dat je je eigen slee gaat besturen. Eén mag in de slede gaan zitten, de ander stuurt en remt. 

Huskysafari2

Het is bijna alsof je droomt, staande op de slee en de husky's voor je met om je heen het witte landschap. Terwijl de honden je enthousiast voort trekken komt langzaam de zon op. De zonnestralen warmen je koude gezicht een klein beetje op en maken die witte poedersneeuw aan het glinsteren. Een bezoek aan Lapland is niet compleet zonder een huskysafari

Santamus

Het is geen restaurant, het is een belevenis. In Santa Claus Village ligt het bijzondere 'Santamus' een creatie van Matti Korva waar hij je meeneemt in zijn wereld en fantasie. In het fantastische houten gebouw staan de vrolijk gedekte tafels te wachten tot hun gasten aanschuiven. Er zijn maar liefst drie open haarden en overal branden kaarsjes. 

Santamus Rovaniemi

Het idee achter Santamus is bijzonder. De opa van Matti, die ook Matti heet, was een goudzoeker. Hij vond ooit, in het ruige Lapland een heuse goudklomp, ook wel Isommus genoemd. Daarnaast wilde Matti graag mensen samen brengen. De hele kerstgedachte en Santa Claus Village verbroedert en brengt een fijne sfeer met zich mee. Daarom combineerde Matti het goud, isommus, met Santa Claus Village, Santa. En daar was Santamus. 

Dit goud thema is terug te vinden in het hele concept van Santamus. Niet alleen heeft het gebouw de vorm van een goudklomp, ook stroomt er een ware rivier door het restaurant waar je goud kan zoeken! Neem een zeef en probeer wat kostbaarheden te vinden. 

In het restaurant bereidt de chefkok een driegangen menu voor je. Je proeft zoveel mogelijk lokale gerechtjes zoals zalm, rendierenvlees en een toetje met bessen. Onder de gangen door wordt je geëntertaind door de gastheer. Hij laat je kennismaken met Lapse muziek en bijzondere Lapse muziekinstrumenten. Voor je het weet wordt je meegenomen door zijn enthousiasme en sta je mee te klappen en mee te zingen. 

Aan alles is gedacht want naast heerlijk tafelen beschikt Santamus ook over wellness faciliteiten. Ga even ontspannen in de sauna of neem plaats in de warme hot tub die in de koude buitenlucht staat. Kortom een bijzondere ervaring inclusief diner. 

snow landscape Rovaniemi Lapland

Sleeen activiteit Rovaniemi Lapland

Wat te doen in Rovaniemi

 • In Rovaniemi ligt het museum Arkitum, een absolute must om meer te weten te komen over de wonderen van Lapland. Het is niet alleen een museum maar ook een science center. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Lapland, over de Lapse cultuur en over de research in het Arctische gebied. 
 • Een ander leuk museum is het Science Center Pilke. Bekijk het bos zoals je het nooit eerder bekeek. Het vertelt een verhaal over de bossen van Lapland en de verbinding die wij met de bossen hebben. Een interactief museum voor jong en oud.
 • Rovaniemi is een stad met maar weinig historische gebouwen. In de Tweede Wereldoorlog werd vrijwel de hele stad plat gebombardeerd. Een mooi bouwwerk is de Rovaniemi Church, die weer werd opgebouwd na de oorlog en in 1950 af was. 
 • Op zoek naar kunst en cultuur? Dan is het Korundi House of Culture iets voor jou. Hier worden Finse kunstwerken vanaf 1940 tentoongesteld. Daarnaast is er een enorme concerthal in het gebouw. 
 • Dineren onder het vriespunt? Ga dineren bij het Artic Snowhotel. Neem plaats op de stoelen van ijs en eet van een ijzige tafel. Een bijzondere ervaring. Bij het Artic Snowhotel kan je behalve dineren ook logeren in de kou. Brrrr, je moet er maar tegen kunnen.  

huisje Rovaniemi Lapland

Overnachten in Rovaniemi

Praktische info over Rovaniemi

 • Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar Lapland afreist, dat wil zeggen met voldoende warme kleding. Wat met de juiste kleding kan je de kou goed trotseren. Lapland Safaris laat je weten hoe je je het beste kan kleden in dit koude land. 
 • Mocht je ondanks al je warme kleren toch koud krijgen, zorg dat je je vingers en je tenen heen en weer blijft wiebelen zodat de kou geen vast op je krijgt. Blijf in beweging dus. 
 • Mis het Noorderlicht niet, dus houdt de voorspellingen goed in de gaten. Zoals ik al aangaf zijn er verschillende apps die je daarbij kunnen helpen. 
 • Wil je graag het Noorderlicht fotograferen, zorg voor de juiste uitrusting: een statief en eventueel een afstandsbediening zijn helpen om de juiste foto te maken. Stel van tevoren alles juist in, want in de vrieskou is het moeilijk je vingers nog goed te bewegen. 
 • Verblijf je een aantal dagen of langer in één van de Lakituvat huisjes dan is het zeker een aanrader om een auto te huren. De wandeltocht naar het centrum is door de sneeuw een stukje verder dan het lijkt. 
 • Vanuit Helsinki gaan er dagelijks vluchten van en naar Rovaniemi. De stad van de Kerstman is dus goed met het vliegtuig te bereiken. Vanuit Nederland is de snelste manier om in Rovaniemi te komen met Finnair, met een overstap in Helsinki. 
 • Vanaf het vliegveld vertrekken er taxi's en shuttles naar het centrum van Rovaniemi. De shuttles zijn iets goedkoper dan de taxi. Voor €7 p.p wordt je naar het centrum gebracht en voor €10 naar de Santasport Cottages. De shuttles vertrekken na elke aankomende vlucht van Finnair. Een taxi naar het centrum is ongeveer €20.
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina