Bled

Sprookjesmeer

Slovenië, ik kon me er geen voorstelling van maken. En toen was daar Bled. Het wonderschone meer van Bled. Het kleurde blauw, groen, turkooise en soms zelfs zwart. Met het veranderen van het weer, veranderde ook het meer. Omgeven door de hoge kliffen van de Jullische Alpen lijkt het meer wel een sprookje. Maak kennis met het bijzondere Lake Bled. 

Kuuroord 

De mensen vroeger wisten wel waar het goed vertoeven was. Al sinds 1855 komen mensen naar Bled om te profiteren van de schone berglucht, de zon en het frisse water. Arnold Rikli was een Zwiterse 'zonnedokter' en hij stichtte in 1855 bij het meer van Bled 'Het Instituut voor Natuurlijke Genezing'. Het duurde niet lang voordat de toeristen volgden. Niet alleen vanwege het gezonde karakter van Bled, maar zeker ook vanwege haar schoonheid. 

P1190499-001

Heilig Eiland

Al van veraf hoor ik klokken luiden. Het geklink van de klokken komt vanaf het eilandje. Omgeven door het helderblauwe water van het meer, kan je dit eilandje alleen bereiken met een bootje. Men zegt dat het luiden van deze klok geluk brengt. Daarom begeven hordes gelukszoekers zich al roeiend naar de kerk op het eiland. Ook ik natuurlijk. Een portie geluk laat ik niet aan me voorbij gaan. Alleen al het dobberen op het meer is de moeite van de rit waard. Het eilandje zelf is klein, maar leuk om te bezoeken. Er staat een kerk, een grote toren en natuurlijk een winkeltje met souvenirs. Het kerkje op het eiland is de Maria-Hemelvaartskerk. Deze plek wordt al eeuwenlang als een heilige plek beschouwd. Heidense Slaven gebruikten deze plek als vereringsplaats. Ook nu nog is de plek een bekend bedevaartsoord.

P1190503 001

Het kasteel van Bled 

Het statige kasteel van Bled torent hoog boven het meer uit. Wanneer het bewolkt is, lijkt het kasteel wel in de wolken te liggen. Het kasteel werd in de 12de eeuw al op de steile rots gebouwd. Door de eeuwen heen veranderden het kasteel van eigenaar en van uiterlijk. Tegenwoordig is het kasteel een restaurant en een museum. Vanuit het restaurant heb je een panoramisch uitzicht op het meer. Het restaurant is echter zeer aan de prijs. In het museum belicht de geschiedenis van het kasteel.

 Bled2

Het dorpje Bled 

Zo mooi als het meer en de natuur is, zoveel minder is het dorpje Bled op zich. Verwacht in het dorp geen historische hoogtepunten, oude gebouwen of romantische straatjes. Bled is ontstaan uit het toerisme en op een regenachtige dag ziet het er zelfs een beetje triest uit. Je bent in Bled vanwege de schitterende natuur, die alles goed maakt! In het hoogseizoen, tijdens de schoolvakanties, kan het erg druk worden in het dorpje. Mijn advies; bezoek Bled buiten het hoogseizoen en geniet van het adembenemend mooie meer. 

IMG 20150818 115641

Nationaal Park Triglav 

De Alpen houden niet op in Oostenrijk. Ze strijken verder en lopen door tot in Slovenië. Daar vind je het mooie zusje van de Alpen, de Jullische Alpen. Het Nationaal Park Triglav loopt door dit gebied. Het is het enige nationaal park van Slovenië. Hoogste berg van het nationaal park is de Triglav met een hoogte van 2864 meter. Een statige rost die fier boven het landschap uitsteekt.Het silhouet de berg, met zijn drie spitsen, staat zelfs op de nationale vlag. Het Triglav park leent zich perfect om de natuur in te gaan; ga fietsen, wandelen, roeien, zwemmen en in de winter skiën! 

IMG 20150819 124106

Wintersporten 

De Sloveense Alpen lenen zich prima voor een wintersport vakantie. Het grootste skigebied van Slovenie is weliswaar niet groot, maar de sneeuwzekerheid is vrij goed. Kranjska Gora is het bekendste en grootste skigebied. Zowel de beginnende als de recreatieskiers kan zijn hart op halen in Kransjka Gora. Wil je meer uitdaging dan is het skigebied Podkoren iets meer voor jou. 

P1190383 001

Vintgar Gorge

Waan je in een waar sprookjes van de natuur. Van veraf hoor je het kletteren van het stromende water. Langs een steile rotsenwand brengt een houten pad je langs een van de mooiste stukjes Slovenië. De Vintgar Kloof is onbeschrijflijk mooi, Moeder Natuur op haar best. De kloof werd in 1891 ontdekt door Jakob Zumer en Benedikt Lergetporer. Om ook het grote publiek te kunnen laten genieten van de schoonheid van de kloof, werd er toen al een pad gelegd door de kloof. Vintgar Gorge werd daarmee een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Slovenië. De wandeling over het houten pad is ongeveer 1,6 kilometer. Het brengt je langs en over de kolkende Radovna rivier. Wil je in alle rust genieten van de kloof, kom dan vroeg! In de vroege ochtend is deze plek sereen en rust, heerlijk. Later op de ochtend komen busladingen toeristen en loop je de polonaise op het pad. Wil je meer weten of het wandelen van de Vintgar Kloof met kinderen? Lees dan eens de blog van mijn collega-blogger Saskia. 

Vintgar2

Meer van Bohinj 

Vlakbij Bled ligt er nog een prachtig pareltje! Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenie en wordt ingesloten door enorme bergen. In het water weerspiegelt de topjes van deze spitsen giganten. Het meer heeft elk seizoen een ander gezicht. In de winter is het landschap er wit en ligt er heel veel sneeuw. Het is de perfecte locatie voor wintersportactiviteiten zoals skien, langlaufen en wandelen. Iets ten zuiden van Bohinj ligt het skiresort Vogel. Wanneer het lente wordt, krijgt het meer weer kleur. Het smeltwater klettert letterlijk van de bergen naar beneden. In de zomer leent het meer zich uitstekend voor een verkoelende duik. Het meer heeft maar liefst 14 kilometer aan kust. In de herfst kleurt het natuurgebied geel, oranje en bruin en kan je er genieten van de rust en reinheid. 

P1190681 001

Bijen en honing 

Slovenië is groot in het produceren van de lekkerste honing. De Sloveense bijen worden al eeuwenlang over de wereld geëxporteerd. Veel kennis over de bij en de honing vind je in het Bijen Expertise Centrum of het Bijenmuseum in Radovljica. Je leert meer over de bijen, de bloemetjes en het uiteindelijke product de honing. Het is één van de grootse en belangrijkste producten van het land. Niet zelden zie je in de velden de gekleurde kistjes staan waar de bijen hun huis van hebben gemaakt. 

IMG 3jcmtm

Radovljica 

Wandel terug in de tijd en waan je in de middeleeuwen. Radovljica is een schattig, klein stadje met een historisch centrum. De gekleurde huisjes en versierde gevels van Radovljica nemen je mee naar oude tijden. Het stadje is weliswaar klein, maar er is veel te zien en te doen. In de zomermaanden zijn er evenementen zoals het klassieke muziek evenement dat jaarlijks duizenden belangstellenden trekt tot vieringen van de zomer in de stad zelf of wat dacht je van het jaarlijkse chocoladefestival? Ook vind je er het bijenmuseum en kan je er een gingerbread workshop volgen! 

Lees meer over Radovljica

Hop-on-hop-off 

Geloof het of niet, maar Radovljica heeft haar eigen hop-on-hop-off bussen. Niet door het stadscentrum zoals de bussen in New York of Londen, maar door de omgeving. Het is dé manier om veel van de regio te zien, zeker als je niet beschikt over een eigen auto. Het werkt heel simpel. De bus rijdt verschillende routes tussen Radovljica, Bled, Begunje, Brezje, Kropa en Bohinj en stopt bij belangrijke bezienswaardigheden. Je koopt een dagkaartje al voor €5. 

P1190645 001

Bezienswaardigheden in en nabij Bled 

 • Lake Bled
 • Mariakerk op het eilandje 
 • Kasteel van Bled
 • Meer van Bohinj 
 • Vintgar Kloof
 • Middeleeuws stadje Radovljica
 • Bijen Educatie Centrum
 • Ljubljana

Ietsje verder 

 • Predjama Castle. Een uniek kasteel dat half is gebouwd in een berg, te midden van een 122 meter hoge klif. 
 • Postojna grot. De mooiste en misschien daarom ook de bekendste grot van Slovenië. 

IMG 20150816 192626

Eten en drinken in Bled

De Sloveense keuken is culinairder dan je denkt. Ik had een beeld voor me van stevige stamppotten, maaltijden met aardappel en ui, maar niets is minder waar. De keuken van Slovenie is verfijnd en vol smaak. De Sloveense keuken is enorm gevarieerd en kent vele verschillende kookstijlen. Deze verschillen per regio en gebied en vooral beïnvloed door de omliggende landen. Op de menukaart staan gerechtjes uit Oostenrijk (zoals apfelstrudel), uit de Balkan (zoals cevapcici) en uit Italië (zoals risotto). Een typische lekkernij uit Bled is ' Kremsnita', cream cake. Het lijkt een beetje op een gigantische tompouce met een extra laagje room. Om je vingers bij af te likken. 

IMG 20150816 172317

Proef de natuur in Vrtnarija

Echte hotspots hebben we in Bled maar weinig gevonden. De meeste restaurants zijn toeristisch en een beetje ouderwets. Maar er is een restaurant dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Niet alleen vanwege de verfijnde gerechtjes maar ook vanwege het fantastische interieur; Vrtnarija. Het restaurant maakt deel uit van de mooie glamping Garden Village Bled. Een prachtig eco-resort waar de natuur in ere wordt gehouden. 

Sloveense gerechtjes in Tulipan

Stap eventjes in de auto voor mijn andere aanrader. In restaurant Tulipan kan je van een stevige Sloveense maaltijd genieten. Probeer vooral de Sloveense vleesschotel met zwijn en kalf. Het zwijn wordt geserveerd in een sausje van aardbeien en peer, de kalf wordt geserveerd in een bessensausje. Vlees en fruit blijken een gouden combinatie. Trouwens enig idee wat Tulipan betekent? De eigenaresse vertelde ons over haar oma. Oma had een Nederlandse vriendin, was eens in Nederland geweest en werd verliefd op de tulp. " Als ik later een restaurant begin, dan moet het Tulipan heten", aldus oma. Een beetje Nederland in Slovenie dus. 

 

P1190223 001

Overnachten in Bled 

Praktische info 

 • Lake Bled ligt op 35 kilometer van Ljubljana Airport en 55 kilometer van Ljubljana. Met de auto ben je in zo'n 35 minuten in de hoofdstad van Slovenie. 
 • Vanaf Nederland is Lake Bled goed met de auto bereikbaar. De mooiste route om er vanaf Zuid-Duitsland te komen, is de GrossGlockner Hochstrasse door Oostenrijk. Vanaf Utrecht rij je in zo'n 11 uur naar Bled.  
 • De infrastructuur van Slovenie is erg goed! 
 • Voor het rijden op de snelweg in Slovenië is een autovignet nodig. Dit autovignet kan je kopen bij de tolpoortjes bij de grens en bij tankstations. Een boete wil je niet riskeren, deze kunnen oplopen tot €800! 
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Hotspots dichtbij