Kroatische eilandjes

Cruise langs de kust

Gooi de trossen los, wapper je haar in de wind en stap aan boord van de Morena. Kroatië staat bekend om haar wonderschone eilandjes, de helderblauwe zee, rotsachtige kust en afgelegen baaitjes. Dé manier om het beste van Kroatië te zien is dan ook met de boot! Maak een cruise langs de Kroatische eilandjes en je hebt het beste van twee werelden; de kust én de zee. Is het maken van een cruise niet oubollig, iets voor oude mensjes? Wel nee! Elke dag zonnen, zwemmen en aanmeren in een nieuw stadje. Vaar je even met me mee? 

Katarina Line 

Katarina Line is dé cruise specialist van Kroatië. Zij beschikken over een floot van meer dan 40 luxe schepen. Wekelijks vertrekken er volledig verzorgde cruises over de Adriatische Zee. Er zijn verschillende categorieën boten; B, A en A+. Vanzelfsprekend beschikken de A+ schepen over de meeste luxe. Het vertrek van de cruises zijn gegarandeerd. Ongeacht het aantal deelnemers, je gaat nooit de boot in. Omdat de schepen niet enorm zijn, blijft het kleinschalige en gezellige gevoel. Op onze boot, de Morena, was plek voor zo'n 30 gasten. Er zijn cruises te boeken van enkele dagen of een hele week. Eilandhoppen is dé manier om veel van de Kroatische eilandjes te zien. 

KatarinaLine

Een cruise naar jouw wens

Katarina Line heeft een aantal themacruises, zoals de Slim, Fit & Vital cruise, de Croatia Gay Cruise, de Walk & Hike Cruise, de Young & Fun cruise en de Naturist Cruise. Maar er zijn ook speciale routes, een One Way Cruise en een Deluxe Cruise. De keuze is reuze! Een cruise afgestemd op jouw behoefte. De One Way Cruise is de perfecte cruise als je niet te lang op zee wil zitten. Drie dagen lang dobber je op zee en 's avonds wandel je op weer een nieuw eilandje. Het voelde als de ultieme manier van ontspannen. Je hoeft nergens aan te denken, de kapitein zorgt dat je op de mooiste plekjes komt, de kok zorgt voor een goede maaltijd en de ober zorgt voor de rest. We hadden het zeker nog een week volgehouden op de boot, makkelijk. 

IMG 20150823 085431 001

Excursies en dagtrips

Katarina Line verzorgt niet alleen volledige cruises, maar ook excursies en dagtripjes. Zo varen er bootjes van Kroatië naar Venetië. In zo'n drie uur varen zet je voet aan Italiaanse grond en kan je 'de zinkende stad' ontdekken. Aan het einde van de dag vaart Katarlina Line je weer terug. Maar ook wandelingen, hikingtours, een dagje varen of naar de Plitvice watervallen behoren tot de mogelijkheden. 

IMG 20150822 175251 001

 

Mini One Way Cruise 

Wil je niet een hele week op zee, maar toch een paar daagjes proeven van het zoute water? Dan is een mini cruise van Katarina Line wel wat voor jou. Je verblijft drie dagen en twee nachten aan boord van een schip. Tijdens de trip is alles geregeld en verzorgd. In de ochtend staat er een vers ontbijtje voor je klaar. Wanneer de scheepsbel luidt is het tijd voor de lunch. En niet zomaar een lunch. Een compleet driegangen lunch met voor-, hoofd- en nagerecht! Vers bereid door de scheepskok. Natuurlijk kan een visje uit de zee niet ontbreken op het menu. Daarna is het natuurlijk tijd voor een duik of lekker zonnen op het dek, wat jij wil. Elke avond meert het schip in een andere haven aan. Ideaal, want zo kan je op eigen houtje de stad ontdekken. 's Avonds duik je in bed in je eigen hut. Deze hut is voorzien van een eigen douche en toilet, wel zo fijn. Dobberend op de golfjes val je in slaap om de volgende ochtend uitgerust weer verder te varen. Onze One Way Cruise brengt ons van Opatija naar Zadar. 

P1200108 001

Opatija

Opatija is een pittoresk havenstadje in Istrië. De huizen zijn gebouwd tegen de steile helling en kijken uit over de helderblauwe zee. Het is de vertrekplaats van onze cruise. Al dobberend ligt de Morena te wachten tot we aan boord gaan. We checken in, geven onze koffers af en nemen plaats aan één van de tafels aan dek. Daar maken we kennis met de crew die ons de komende dagen gaat verwennen. Ahoy kapitein, we kunnen vertrekken! 

2015 Slovenie en kroatie7

Krk

Geen idee hoe je dit moet uitspreken. De Kroaten zijn koning in het weglaten van medeklinkers. In mijn oren klonk het als kurk. Krk is het op éen na grootste eiland in de Adriatische zee. De bijnaam va Krk is 'het Gouden Eiland'. Het eiland kent een weelderige groene begroeiing aan de westkust en het binnenland. De oostkust heeft prachtige witte rotsen. Het eiland stikt van de afgelegen baaitjes waar het helderblauwe water de witte stenen raakt. Zeker met een bootje is het moeilijk kiezen in welk baaitje je het beste kan aanmeren. Hoewel in de zomermaanden het eiland een geliefde trekpleister is bij toeristen, geven de baaitjes je het 'onbewoonde eiland gevoel'. Laten wij nou toevallig met een bootje aan het varen zijn. 

De kapitein van ons schip gooit de trossen los bij het havenstadje Krk. Rond 17.00 uur wordt de steiger uitgegooid en kunnen we van boord. We slenteren door de smalle straatjes van de stad. Die voeren ons naar boven, de heuvel op. Want heuvelachtig is het zeker op het eiland! Ze bereiken een hoogte van meer dan 500 meter. Al wandelend komen we langs schattige huisjes met gekleurde luikjes, kleine binnenhofjes vol planten, kerkjes en klooster.

P1200244 001

Krk is een middeleeuwse stad en heeft haar stadsmuren weten te behouden. Binnen de oude stadsmuren vind je verschillende Romaanse en Gotische kerken. Krk is daarmee de belangrijkste stad van het eiland Krk. Verder zijn er op het eiland een aantal vissersdorpjes. Op het eiland grazen de schapen die vervolgens op een spit of gestoord worden bereid. Het schapenvlees van Krk schijnt een bijzondere milde smaak te hebben dankzij het zouthoudende gras. Ook is er wijnbouw op het eiland. 

We proeven van de dagverse vis in een restaurant met uitzicht op zee. Als de zon kopje onder is gegaan, nemen we weer plaats op het dek van ons schip. Want ook 's avonds is het hier goed vertoeven. Heerlijk mensen kijken met een wijntje en een zoutje. Vele toeristen wandelen over de boulevard, kijkend naar het kabbelende water in de haven en de grote schepen die er aanmeren.  

Rab

Rab

De Parel van de Kvarner, is de bijnaam van het eilandje Rab. Net als Krk beschikt het eiland over vele prachtige baaitjes. Maar op Rab is er nog meer. Dankzij het behoud van lokale tradities en cultuur, mooie stranden, schitterende cultuur en een mild klimaat is het een waar pareltje. De natuur is er nog onbedorven, ruw en weelderig. Ook is Rab één van de zonnigste eilanden van Europa aangezien de zon er zo'n 7 uur per dag schijnt. In de maanden juni, juli en augustus zelfs zo'n 10 uur per dag. In vergelijking met andere Kroatische eilandjes, wordt Rab minder door toeristen bezocht. Onbegrijpelijk want het is wellicht het mooiste eilandje van het Kroatië. Misschien moet ik het hier dan ook niet te hard gaan roepen, want juist het feit dat het nog niet overladen is met toeristen geeft het eiland zo'n fijne sfeer. 

IMG 20150823 180158

Als een ware fileparkeerder manoeuvreert onze kapitein de Morena tussen de andere schepen in de haven. Het anker zakt de zee in zodat wij weer voet op aarde kunnen zetten. We zijn aangekomen op het mooiste stadje van het eiland genaamd Rab. Rab-stad is niet voor niets uitgeroepen tot de mooiste van het land! Rab is een stad vol geschiedenis. In de oude binnenstad staat maar liefst 8 kerken. De grootste kerk dateert uit de 13de eeuw. De smalle straatjes zitten vol kleine verrassingen. Van schattige oude huisjes tot hedendaagse boetiekjes. Verdwaald raken in de steegjes van Rab is zeker geen straf. De stad wordt aan twee kanten door de zee omgeven, een mooi gezicht. De beroemde klokkentorens van de stad klinken nog steeds door de straten. Strijk neer op één van de vele terrasjes in de stad en drink een lokaal wijntje. 

P1200409 001

Zadar 

Op zee verstrijkt de tijd zonder dat je het in de gaten hebt. Mijn haren hebben een wilde zee-look gekregen, mijn huid is ietwat gebruind en mijn hoofd is helemaal leeg. Veel te snel is het alweer tijd om te varen naar onze laatste stop van deze cruise. Maar niet voordat we nog eens proeven van de kookkunsten van onze kok. Een verse vis dit keer. Hoewel het pulken van graatjes niet mijn favoriete bezigheid is, doe ik mijn best en proef ik hoe heerlijk vers deze vis smaakt. Op door voorkant van het dek zien we vervolgens een stad opdoemen. In de verte prijkt een grote toren aan de horizon. Ons grote schip vaart langzaam de haven in, we zijn in Zadar! 

P1200481 001

Zadar is een stad met een lange en bewogen geschiedenis. Al sinds 900 voor Christus streden verschillende landen en volkeren om de macht over de stad. De stad is in handen geweest van de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen, de Ottomanen, het Kroatische koninkrijk, het Austro-Hongaarse rijk, het Italiaanse koninkrijk en daarna de Republiek van Joegoslavië. Hoezo een beetje geschiedenis? En al deze invloeden zijn terug te vinden in deze ene stad. Tijdens de laatste oorlog in de stad (nog maar 20 jaar geleden!) zijn veel historische gebouwen beschadigd geraakt. Inmiddels zijn vele bouwwerken gerestaureerd en is het gek om te bedenken dat hier nog maar zo kort geleden een oorlog woedde. Belangrijkste bezienswaardigheden van Zadar zijn de Romeinse overblijfselen 'het Forum'

P1200517 001

Katarina Line heeft gezorgd voor een gids die ons de hoogtepunten van Zadar laat zien. Samen met de andere cruisepassagiers wandelen we door de stad en worden we bijgepraat over de geschiedenis. Maar niet alleen over de geschiedenis, ook over de belangrijkste trekpleisters van deze dag. Zadar staat bekend als plek met de mooiste zonsondergang (aldus Alfred Hitchcock) en tegen de avond verzamelen tientallen mensen zich bij de trappen aan zee. Daar zie je niet alleen de zon ondergaan, maar hoor je ook een bijzonder orkest spelen. Het is een natuurorkest, gespeeld door de golven. 

Daar eindigt onze cruise... Bij de muziekmakende golven in Zadar. We zwaaien de Morena uit en weten één ding zeker. We gaan zeker nog eens op een minicruise! 

KatarinaLine2

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in