Radovljica

Historisch stadje

Wandel terug in de tijd en waan je in de middeleeuwen. Radovljica is een schattig, klein stadje met een historisch centrum op steenworp afstand van het mooie Bled. De gekleurde huisjes en versierde gevels van Radovljica nemen je mee naar oude tijden. Het stadje is weliswaar klein, maar er is veel te zien en te doen. In de zomermaanden zijn er evenementen zoals het klassieke muziek evenement dat jaarlijks duizenden belangstellenden trekt tot vieringen van de zomer in de stad zelf of wat dacht je van het jaarlijkse chocoladefestival? Concerten, braderieën en festivals maken van Radovljica een interessante bestemming.

P1190578

Monumentale gebouwen 

Kastelen, kerken en landhuizen, in Radovljica is de authentieke architectuur bijzonder goed bewaard gebleven. In en rondom Radovljica vind je tal van monumenten en musea die het oude ambachtsleven van de regio laten zien. Want er werd veel ambacht gedreven in deze streek. In de stad zelf vind je middeleeuwse hoogstandjes zoals het Radovljcia Mansion, de Secessionist villa's en de eeuwenoude stadsgrachten. Ook het Linhart plein is al eeuwenlang het middelpunt van deze prachtige stad. 

Bijenmuseum

Het houden van bijen en maken van honing is een echte Sloveense ambacht. Een echt bijenmuseum kan dan ook niet ontbreken. Wist jij bijvoorbeeld dat bijen dansen? Leer meer over de geschiedenis van de bijenteelt in Slovenië, de manier waarop de Sloveense bijen over de wereld geëxporteerd werden en hoe de honing toch zo lekker komt. Het bijenmuseum is gevestigd in het oude kasteel van de stad. 

P1190645 001

De kerk en het theater

Andere belangrijke bezienswaardigheden in Radovljica zijn de St. Peter kerk met een bijzonder uiterlijk. Het prachtige plein voor de kerk is niet zelden het decor voor leuke marktjes. De kerk zelf wordt nog regelmatig gebruik voor missen voor de plaatselijke bevolking. Het theater is een andere trekpleister. Hier worden regelmatig klassieke concerten gegeven. Dat juist Radovljica de klassieke muziek heeft omarmt is geen toeval. Uit de stad komt 'de vader van de Sloveense theater' Anton Tomaz Linhart. En wist je dat de verdedigingsmuur van Radovljica een van de weinige is die bewaard is gebleven?

P1190585

Gingerbread workshop

Gingerbread is iets wat we in Nederland niet echt kennen. Het dichtst in de buurt komt denk ik taai taai. Toch is het in landen als Duitsland, Oostenrijk en Slovenië een traditioneel 'gebakje'. Maar Gingerbread is meer dan dat. Het is een cadeautje. In vroegere tijden gaf je aan je geliefde een gingerbread hartje. Bewaarde je dit hartje zonder er een hapje van te nemen, dan kon je rekenen op eeuwige liefde. Won de maag het en werd het hartje opgegeten, dan wist je dat het geen echte liefde was. In Radovljica kan je gingerbread kopen die nog op traditionele wijze wordt gemaakt. Dat niet alleen, je kan ook een Gingerbread workshop volgen! In de kelders van het restaurant Lectar zit al eeuwenlang een gingerbread bakker. Al sinds 1766 wordt in deze ruimte het gingerbread gemaakt, versierd en worden er workshops gegeven, ook toen al. Ga dus zelf aan de slag en maak je eigen gingerbread hartje. 

IMG 20150819 142709

Tradtitionele keuken 

Radovljica is een stad waar je nog prima de échte Sloveens keuken kan proeven. Het eten in Radovljica staat als sinds jaar en dag bekend als authentiek, van topkwaliteit en oprecht. Hou je wel van een het proeven van lekkernijen, dan is november een goede maand om de stad te bezoeken. In november is er het evenement 'Taste Radovljica'. Plaatselijke restaurants bieden speciale menu's aan met plaatselijke ingrediënten en volgens lokaal recept. Een restaurant waar je het hele jaar door heerlijke Sloveense gerechtjes kan proeven, is restaurant Lectar. Niet alleen de gerechtjes nemen je mee terug in de tijd, maar ook het interieur van het restaurant. In de kelder van restaurant Lectar vind je de oude gingerbread bakkerij. 

Gratis stadswandeling

Wil je Radovljica beter leren kennen en het verhaal horen achter de oude gebouwen van de stad? Wandel dan mee met de gratis stadswandeling die het toeristenbureau van Radovljica organiseert. Elke donderdag om 10.00 uur (en in de maanden juli en augustus om 9.00 uur) vertrekt er een wandeling vanaf het kantoor. 

IMG 20150819 123817

Hop-on-hop-off 

Geloof het of niet, maar Radovljica heeft haar eigen hop-on-hop-off bussen. Niet door het stadscentrum zoals de bussen in New York of Londen, maar door de omgeving. Het is dé manier om veel van de regio te zien, zeker als je niet beschikt over een eigen auto. Het werkt heel simpel. De bus rijdt verschillende routes tussen Radovljica, Bled, Begunje, Brezje, Kropa en Bohinj en stopt bij belangrijke bezienswaardigheden. Je koopt een dagkaartje al voor €5. 

Eten en drinken

Lake Bled 

Alsof je beland bent in een sprookje, zo ziet het meer van Bled eruit. Bled ligt op 5 kilometer afstand van Radovljica en is werkelijk een schitterende bestemming. Het dorpje zelf is niets bijzonders, maar de omgeving des te meer! Dobber met een bootje op het meer, neem een duik in het helderblauwe water of wandel naar het kasteel op de kliffen. 

Lees mijn blog over Bled

IMG 20150818 082951

Overnachten nabij Radovljica

Natuurlijk zijn er ook in Radovljica zelf voldoende mogelijkheden om te overnachten, maar de glamping van Garden Village Bled is toch wel een echte aanrader. Oké, het ligt niet in Radovljica zelf, maar wel op slechts 5 kilometer afstand. 

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Hotspots dichtbij