Alcobaça

Historisch klooster

Wanneer je op vakantie gaat naar Portugal is Alcobaça niet de eerste plaats die in je op komt om te bezoeken. Toch is het zeker de moeite waard om dit historische stadje te bezoeken. Vlakbij Lissabon en de Portugese kust ligt dit kleine plekje dat vooral bekend staat vanwege het oude, beroemde klooster "Mosteiro de Alcobaça" en dat is ook zeker terecht. Dit indrukwekkende klooster had in de Middeleeuwen de grootste kerk van Portugal. De bouw van het klooster "Santa Maria de Alcobaça" begin in 1178.

Alcobaca

Tragisch liefdesverhaal van Alcobaça

Het klooster verteld verder het tragische liefdesverhaal van Pedro en Ines. In de 14de eeuw werd Pedro verliefd op Ines de Castro, de wonderschone hofdame van Constance van Castilië. Om duistere politieke redenen liet de vader van Pedro, koning Alfonso IV, Ines door zijn raadgevers vermoorden. Razend van woede lokte Pedro een burgeroorlog uit. Alfonso IV moest met zijn zoon onderhandelen over een wapenstilstand, maar kreeg het luminieuze idee om wat later te overlijden. Dom Pedro vergold de moord op zijn geliefde onmiddellijk. Hij liet een prachtig grafmonument beeldhouwen voor Ines (welke in de kerk te zien is) en hij liet haar lichaam opgraven. Volgens de legende werd het lijk gekroond, in een purperen mantel gehuld en op een troon gezet. In de tussentijd was Pedro koning geworden en hij zou alle groten van het rijk verplicht hebben om de hand van de 'koningin' te kussen. Achteraf maakten veel dichters en schrijvers hun eigen versie van het verhaal dat heel populair werd. 

Aardewerk en gebak

Daarnaast is Alcobaça bekend om haar aardwerk, dat decoratiever is dan dat van Caldas, en haar heerlijke gebakjes. Het ene gebakje is nog zoeter dan het andere. Zoals 'Tacinho de Deo Abade' (vrij vertaald 'bootje van de abt'), 'grades de Alcobaça' (soort wafel), 'cornucópia de ovos moles' (roomhoorntje) of 'pudim de ovos dos Frades' (pudding met eieren van de broeders). Drie banketbakkerijen in het stadje proberen de lekkerste gebakjes aan te bieden en proberen elkaar de loef af te steken tijdens de jaarlijkse nationale prijsuitreikingen. 

De stad ademt een bijzondere sfeer uit, alsof je een stap terug doet in de tijd. Er zijn smalle straatjes waar je doorheen kan slenteren en er hangt een bijna serene rust. Toch kun je er heerlijk genieten van de zon, lekker drinken op de gezellige terrasjes of smakelijk eten in de goede restaurants. 

Fatima

Bedevaartsoord 

Vlakbij Alcobaça ligt de bedevaartsplaats Fátima. De twee zijn als tripje vanuit Lissabon of Cascais goed te combineren. Fátima is een bizarre plek, beetje luguber zelfs als je het mij vraagt. Fátima wordt ook wel Lourdes van Portugal genoemd. Op deze plek verscheen Maria aan drie kinderen en gaf hen een geheime boodschap. Deze kinderen werden later door de Paus heilig verklaard. Opvallend is dat de verschijning plaats vond in een tijd dat het slecht ging met de Katholieke kerk (1917), maar dat weerhoudt menig gelovige er niet van om hier te komen bidden. Op hun knieën leggen de gelovigen een hele route over het plein af. De soms al stokoude mensjes kruipen richting het Mariabeeld. Het ziet er pijnlijk uit. Er hangt een bijzondere sfeer op het plein. Massaal komen mensen naar Fátima om te bidden en om een kaarsje aan te steken. Niet zomaar een kaarsje, hele lichaamsdelen van kaarsvet worden in de vlammen gegooid. 

Alcobaça in 29 seconden

Wat te doen in Alcobaça 

 • Het zal geen verrassing zijn dat je in Alcobaça als eerste het klooster en de kerk moet bezoeken. Je kan de kerk in en zelf een beetje rondkijken, maar je kan ook het klooster in en een rondleiding krijgen. Op die manier leer je de geschiedenis van het klooster echt kennen. 
 • Lekker uiteten doe je bij Corações Unidos: In een grote fleurige zaal met interieur uit de jaren 60 kun je genieten van de specialiteit van het huis "frango na púcara" (lokale versie van de tajine met kip). 
 • Een borrel nemen kan je bij Taverna O Capador. In dit café boordevol foto's en affiches van stierenvechten en voetbal ben je verzeker van een gezellige volkse sfeer. Hier kom je om te eten, drinken en te praten. Een duivels contrast met de vrome sfeer aan de overkant. 
 • In ongeveer 20 minuten rijd je vanaf Alcobaça naar de stranden van Nazaré of S. Martinho Bay. 
 • Vlakbij Alcobaça ligt het Klooster van Batalha. Als je nog niet genoeg gehad hebt van de kloostertoer, is dit zeker ook een hoogtepunt. 
 • Vanuit Alcobaça kun je prima bedevaartsplaats Fatima bezoeken. Hier kun je hele lichaamsdelen van kaarsvet kopen om vervolgens te offeren in het grote vuur dat er altijd brand.
 • Bezoek het Nationaal Wijnmuseum wat vlakbij Alcobacá ligt. Hier leer je meer over de nationale en regionale wijntjes (en mag je natuurlijk ook proeven!) 
 • In de nabijgelegen bergen zijn diverse grotten waar je een wandeling door kan maken. 

Hotels in Alcobaça

Praktische info 

 • Alcobaça is de ideale tussenstop voor een reis door Portugal. Vanuit hier kun je leuke tripjes maken naar bijvoorbeeld Lissabon, Cascais, Nazaré of Fatima. 
 • Dichtstbijzijnde vliegveld is die van Lissabon. 
 • Alcobacá ligt op ongeveer 1 uur en 18 minuten rijden van Lissabon. 
 • Adres hotel: Rua da Escola, Capuchos, 2460-479 Alcobaça. 

{mosmap address='Rua da Escola, Capuchos 2460-479 Alcobaça'} 

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in