Zakynthos

Grieks Paradijs

Zakynthos vind ik één van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee. Dit schattige, kleine eiland kent een helder blauwe zee, mooi strandjes en groene bergen. Niet voor niets werd Zakynthos door de Romeinen en Venetianen (die lange tijd het eiland bezetten) "Il fioro di Levante" ofterwijl "Bloem van het Oosten" genoemd. Het is een klein eiland waardoor je gemakkelijk, in relatief korte tijd, veel van het eiland kan zien. Behalve gezellige kustplaatsjes, heeft het eiland oude bergdorpjes met oude cultuur en een schitterende natuur. In de hoofdstad Zakynthos kun je lekker winkelen, genieten van een cocktail op het terras of een souvenirtje kopen op de markt. Een ideale strandvakantie met voldoende afwisselingsmogelijkheden dus. 

Schitterend scheepswrak 

De meeste mensen hebben vast wel eens de foto voorbij zien komen van het scheepswrak, in de Navagio baai op het witte zand. Het is een van de meest beroemde plaatjes van Griekenland en wordt vaak met trots op allerlei Griekse reisgidsen getoond. Dit strandje werd overigens pas bekend na 1978 toen een handelsboot uit Kefalonia in de problemen kwam en naar dit strandje werd gespoeld. Er zijn verschillende rondvaarten die je naar dit strandje brengen. Het is namelijk alleen vanaf het water toegankelijk vanwege de steile kliffen. Van bovenaf is het uitzicht op het strand en het scheepswrak echter veel mooier. Kijk wel uit want de kliffen zijn gevaarlijk steil. Je kan de mooiste uitkijkpunten bereiken via de bergdorpen Anafonitria en Volimes. 

Blauwe grotten 

De kustlijn van Zakynthos kenmerkt zich op verschillende plekken door rotsen, rotsen en nog eens rotsen. In de loop der jaren zijn er door de zee vele grotten ontstaan. Het meest bijzonder zijn de grotten bij Agios Nikolaos en Skinàri Cape die de Blauwe Grotten worden genoemd. Door de weerkaatsing van het licht krijgt het water een bijzonder helder blauwe gloed. De kleuren zijn echt spectaculair om te zien. 

Dikkop-Schildpadden 

Zakynthos is niet alleen bekend vanwege zijn blauwe zee en de blauwe grotten, maar misschien nog wel meer om de Caretta Caretta schildpadden. Vanwege zijn grote kopomtrek ook wel dikkop-schildpad genoemd. Ik had het geluk om tijdens een boottochtje er eentje te zien zwemmen. De stranden van Kalamaki en Gerakas, aan de zuidkant van het eiland, worden streng bewaakt omdat de schildpadden hier hun eieren in het zand begraven. 

Zwemmen in de zwavel 

Echt fris is het niet want het stinkt er een uur in de wind, maar het schijnt wel gezond te zijn. Al dobberend met de geur van rotte eieren om je heen, wordt je mooier dan ooit. Uit de rotsen in de zee komt namelijk ijskoud water dat collageen bevat. Collageen wordt veel gebruikt in de cosmetica-industrie om verjongingsproducten van te maken. Neem dus de tijd om even goed rond te zwemmen, wrijf je huid goed in en kom als herboren (en een beetje muf) er weer uit. Er zijn ook nog twee grotten waar je in kan staan, eentje naast het strand en de andere aan de kant van de hoge, steile rots. 

Gezellige kustplaatsjes 

Zakynthos kent verschillende plaatsen aan de kust waar het gezellig vertoeven is. De meest bekende zijn waarschijnlijk Argassi en Laganas. In beide plaatsen zijn er smalle strandjes en genoeg vertier. Iets minder bekend, maar evenwel schitterend, is het plaatsje Agios Sostis. Het plaatsje heeft een boulevard met wat restaurantjes, maar ook hier is het strand minimaal aanwezig (erg klein en smal). Voor de mooiere stranden moet je richting Vassilikos rijden want daar liggen de beroemde stranden Porto Zorro, Banana, Plaka en St-Nicolas bay.

Omgeving/vooral doen 

  • Ga shoppen, naar de wekelijkse markten en lekker uiteten in de hoofdstad Zakynthos. Het bruisende hart van het eiland waar altijd wat te doen is. De stad heeft een gezellige uitstraling. De Alexander Roma is de grootste winkelstraat van de stad. Langs het water loopt een promenade waarover je een heerlijke wandeling kan maken. 
  • Spot de schildpadden. Een bezoekje aan hét schildpadden-eiland van de Middellandse Zee is natuurlijk niet compleet zonder op zijn minst één schildpad te hebben gespot. Je moet natuurlijk een beetje geluk maken, maar een beetje ronddobberen op een bootje is natuurlijk ook geen straf. 
  • Doe een verjongingskuur door een aantal rondjes te zwemmen in het zwavelwater. Met de auto of de scooter is het plaatsje Xigia (vlakbij de zwavelbronnen) goed te bereiken. 
  • Huur een scooter en tour rond over het eiland. Zoals gezegd is Zakynthos een relatief klein eiland en dus zijn de afstanden ook goed te overbruggen met een scooter. Vooral leuk is om eens te stoppen en wat te eten of te drinken in de oude bergdorpjes. 
  • Ga in de avond naar de plaatsen Kampi en Keri omdat hier de zonsondergang het spectaculairst is om te zien. 
  • Sta vroeg op, neem de eerste boot richting de Blauwe Grotten en vergeet je camera niet. Aanschouw het spectaculaire spel van het water en het licht. 
  • En tja, naar huis zonder een foto van het scheepswrak kan natuurlijk eigenlijk ook niet. Rijd naar de bergdorpjes Anafonitria of Volimes en wandel langs de steile kliffen naar het uitkijkpunt. 

Hotels op Zakynthos

Praktische info 

  • Zakynthos ligt op ongeveer 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. 
  • De luchthaven van Zakynthos ligt vlakbij de hoofdstad. Vanaf hier ben je binnen 10 minuten in Laganas of Tsilivi. 
  • Wil je meer informatie over Zakynthos, kijk dan ook eens op de website van Griekenlandontdekker.nl
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in