Groningen

Jongste Stad 'Grunn'

Groningen is de jongste stad van Nederland dankzij de vele studenten die er in de stad wonen en leven. De stad staat bol van de historische bouwwerken, maar dankzij de studenten is de stad bruisender dan menig andere Nederlandse stad. Een veelzijdige stad; gezellige sfeer, hippe winkels, oude gebouwen, bruisende pleintjes, kunst, cultuur en moderne architectuur. De Martinitoren is één van de bekendste torens van Nederland en prijkt al ruim 500 jaar boven de stad uit. Er is zoveel te beleven dat één overnachting te weinig is op de stad te verkennen.  

Studenten

De Rijksuniversiteit van Groningen dateert van 1614. Het is de op een na oudste universiteit van Nederland. Alleen de universiteit van Leiden is nog ouder. Dit jaar (vanaf 1 februari 2014) studeren er 26.759 studenten, waarvan 3.332 internationale studenten uit 115 landen. Tel je hier ook nog het Hoger Onderwijs bij op, dan telt Groningen ruim 50.000 studenten! Geen wonder dat de stad bruist met feestjes en evenementen. 

Grote Markt Groningen

Hanzestad

Verschillende waterwegen lopen door Groningen, vroeger een belangrijke voorwaarde om handel te kunnen drijven. In de 14de eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzeverbond. Ik ben gek op Hanzesteden omdat je de sporen van dit rijke verleden vaak terug ziet in de stad; oude pakhuizen, historische gebouwen en koopmanshuizen. Het Hanze Huis in de stad handelt nog steeds volgens de eeuwenoude traditie. Hier vind je producten uit Europese Hanzesteden zoals Fudge uit Londen, thee uit Hamburg en Bang's Jam uit Kopenhagen. 

Groningen

Bootje varen 

Groningen is een echte waterstad. De stad is verbonden met verschillende waterwegen waardoor je ook de Ommelanden per boot goed kan ontdekken. Er zijn drie jachthavens in Groningen en er zijn in de stad sloepjes, kano's, waterfietsen en fluisterbootjes te huur. Al varend door de grachten van Groningen kun je dingen zien die je als voetganger in de stad niet ziet. Onder diverse bruggen is namelijk kunst verstopt! Deze is pas te zien bij het opengaan van de bruggen. Om precies te zijn; de Oosterbrug, de Herebrug en de Werkmanbrug. 

Shoppen 

Behalve stad van de studenten staat Groningen ook bekend als shopparadijs. Niet alleen zijn de grote landelijke winkelketens in Groningen aanwezig, maar er zijn ook vele unieke boetiekjes. Moderne woonaccessoires maar ook vintage antiekwinkeltjes vind je in de stad. Alhoewel Groningen een behoorlijk grote binnenstad heeft, zijn alle leuke straatjes met elkaar verbonden en is alles goed te voet te doen. 

Groningen museum kunst

Twee goede musea 

Het stripmuseum is een leuk uitje met kinderen (en grote kinderen). Even ronddolen tussen de striphelden van vroeger is zeker vermakelijk, maar na een paar uur heb je het ook wel gezien. Houd je van kunst? Dan is het Groninger Museum iets voor jou. Hier hangen diverse schilderijen en kunstprojecten, modern en authentiek. Niet zo van de kunst, wij vonden het museumwinkeltje misschien nog wel het leukst. Vol grappige en originele artikelen, boeken en cadeau-ideeën. 

Groningen park

Groene pareltjes 

Aan groen geen gebrek. Groningen kent een aantal groene pareltjes; plekken in de stad waar natuur en historie samen komen. Het zijn oude plekken die goed worden bijgehouden en beschermd; Het Sterrebos, het Springerpark (stadspark), het Turfeiland, het Nieuwe Kerkhof, de Prinsentuin, het Guyotplein, het Martinikerkhof en het Noorderplantsoen. Zeker als het zonnetje schijnt een wandeling waard. 

Omgeving/vooral doen 

 • Maak een stadswandeling! Bij de plaatselijke VVV (op de Grote Markt) zijn er diverse wandelroutes verkrijgbaar. "De Kroonjuwelen Wandeling" is een leuke wandeling om alle groene plekjes van de stad te ontdekken, maar je kan ook de "Hanzewandeling" maken. 
 • Huur een bootje, sloep of kano en peddel rustig door de wateren van de stad. Ook kan je een georganiseerde rondvaart doen, bijvoorbeeld met rondvaartbedrijf Kool die je vind vlakbij het Centraal Station Groningen. 
 • Beklim de Martinitoren en heb een schitterende uitzicht over de stad! Op 97 meter hoogte kun je mooie kiekjes nemen van de oude stad.
 • 's Avonds op reis door een menukaart vol verrassingen? Ga dan naar Mister Mofongo. De menukaart is een paspoort waarop gerechten uit alle wereldstreken staan. Een mooi interieur, gezellige sfeer en heerlijk eten. 
 • In de buurt van Groningen vind je uitgestrekte natuur en natuurparken waar je kan watersporten, wandelen en fietsen. Of bezoek de Waddenzee en Pieterburen! 
 • Had ik al gezegd dat je hier heerlijk kan shoppen? Doen dus. 
 • Veenhuizen, op ongeveer een half uur rijden vanaf Groningen, is een bezienswaardigheid op zich. Vooral bekend om het Gevangenismuseum wat hier gevestigd is, maar het hele dorp is eigenlijk een rit door oude tijden. Nog steeds zijn hier diverse penitentiaire inrichtingen waar mannen hun detentietijd moeten uitzitten. Een leerzaam en leuk museum, ook voor kinderen. 

Kerstshoppen Groningen 4

Kerstshoppen Groningen 10

Kerstshoppen in Groningen! 

Dé tijd van het jaar om Groningen te bezoeken, is misschien wel in de donkere decembermaand! Kerstbomen vol lichtjes, glühwein, kerststallen en Mariah Carey die uit de speakers galmt; je kunt mij niet gelukkiger maken tijdens de donkere wintermaanden! Nu is het algemeen bekend dat Nederland niet zo bekend staat om zijn kerstmarkten als bijvoorbeeld Duitsland of België. Toch pakken veel Nederlandse steden rond kerst uit en zo geeft Groningen hier ook zijn eigen draai aan in december.

Lees alles over Kerstshoppen in Groningen

Hotels in Groningen

Praktische info 

 • Groningen is per trein goed bereikbaar van en naar Zwolle, Amersfoort en Duitsland. 
 • Er zijn verschillende parkeergarages in Groningen. De dichtstbijzijnde parkeergarage bij het Paleis is 'Het Boterdiep' waar je voor tien euro per dag kan parkeren. 
 • Een fiets huren is helemaal nog niet zo'n gek idee. Groningen is een echte fietsstad. Bij het Centraal Station kun je een OV fiets huren. 
 • Adres hotel; Boterdiep 111, 9712 LM Groningen

Kerstshoppen Groningen 17

Kerstshoppen Groningen 28

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in