Julianadorp

Strandhuisjes aan Zee 

In een huisje genieten van het schitterende uitzicht op zee en wakker worden door de ruisende golven, dat kan bij Landal Strandhuizen Julianadorp. Op paaltjes boven het zand staan de moderne huisjes tegen de duinen aan. Slechts enkele meters vanaf de veranda slaan de golven op het zand. Een unieke vakantiegevoel!

Ongerepte natuur 

In Julianadorp aan Zee kom je vooral om te genieten van de natuur. Het strand is er breed en uitgestrekt. De duinen zijn enorm, niet alleen hoog maar ook breed. Je kan er hele wandelingen doorheen maken. Ook al is Julianadorp aan Zee de grootste badplaats in het Noorden van Holland, hier lig je nog niet 'hutje mutje' en is de natuur nog ongerept. Je kan hier zwemmen, zeilen, surfen en kitesurfen. Watersporten kan je niet alleen op zee, maar ook in het nabijgelegen Amstelmeer. Overigens claimen sommige mensen dat Julianadorp de meeste zonuren van Nederland kent, maar volgens anderen is dat Cadzand-Bad. Feit is in elk geval dat de zon in het Noordwesten van het land vaak rijkelijk schijnt. 

Oerhollandse stadjes 

In de omgeving van de strandhuisjes vind je vele oer-Hollandse stadjes zoals Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Deze steden liggen allemaal dichtbij. Hier zie je hoe Nederland en water hand in hand gaan. De huisjes aan het water met een aanlegsteiger, de weilanden met slootjes en de bootjes in de havens. De omgeving van Julianadorp is in het voorjaar nog eens extra mooi door de vele bloembollenvelden. 

tulpenland4

Bollenstreek 

Julianadorp is niet alleen prachtig vanwege het mooie strand, maar ook omdat hier vele bollen tot bloei komen in het voorjaar. Grote velden staan vol met roze, gele, rode, witte en paarse bloemen. Meestal zijn het tulpen die hun prachtige bloem laten zien, maar ook hyacinten en narcissen kom je hier volop tegen. Het is werkelijk een schitterend gezicht om al die velden in al hun kleuren te zien. Niet zonder reden heeft deze streek een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Tijdens de bloeiperiode zijn er verschillende festiviteiten in de dorpjes rondom de velden, zoals de Bloemendagen in Anna Paulowna. 

Pluk je eigen bos bloemen

Het is natuurlijk erg verleidelijk om langs de kant van de weg te stoppen om even wat mooie bloemen te plukken voor in de vaas thuis. We kennen allemaal wel het liedje van "klein klein kleutertje' en weten dus dat dat niet de bedoeling is. Hartstikke leuk en origineel initiatief is dan ook de Pluktuin Tulp Enzo van Marian. Lees hier meer over de pluktuin en over de bollenstreek. 

Julianadorp en omgeving 

Omgeving/ vooral doen

 • Wanneer je in Julianadorp aan Zee bent moet je vooral genieten van de natuur. Wandel de paden door de duinen. Sta vroeg op en ga strandjutten. Of huur fietsen en maak een rondje door de omgeving. 
 • Je eigen bosje tulpen al geplukt in de Pluktuin Tulpen Enzo, maar nog niet uitgekeken op de bloemen? Breng dan een bezoekje aan Tulpenland. Leuk voor de kinderen (en de grote kinderen). Je loopt een route en leert meer over de tulp. Er is een doolhof, skelterbaan en er zijn inspiratietuinen. Na afloop drink je nog een heerlijk kopje koffie in de sfeervol omgebouwde schuur. Een leuk uitje. 
 • Breng een bezoekje aan het Marine Museum in Den Helder. Het museum vertelt de geschiedenis van 500 jaar Marine. Je kan ook drie marineschepen van binnen bekijken. 
 • Fort Kijkduin vertelt je nog meer over de geschiedenis van de streek. Het Fort werd in 1811 in opdracht van Napoleon gebouwd. De kazematten en ondergrondse gangen zijn te bezichtigen. Daarnaast is in het Fort een zeeaquarium gevestigd. 
 • In het hoogseizoen is in Den Helder elke week een juttersmarkt. Den Helder is sowieso een leuk stadje om een bezoekje aan te brengen. Niet alleen heb je hier het Marine Museum, ook het Kaap Skil Museum van Jutters & Zeelui is leuk. 
 • Nog leuker, op ongeveer een half uur rijden vanaf Julianadorp, is Alkmaar. Elke vrijdag vindt op het plein De Waag de wereldberoemde Kaasmarkt plaats. Toeristen komen van heide en verre om te kijken hoe de Nederlanders van oudsher de kaas op de markt wogen en verkochten. Leuk om een keer gezien te hebben. Alkmaar is een leuk oud-Hollands stadje met een bruisend centrum. 
 • De boot in! Vanuit Den Helder kan je natuurlijk ook de boot nemen naar Texel. Texel, het eiland met natuur, natuur en nog eens natuur. En schapen natuurlijk. Ook Ecomare is een bezoekje waard. 

Logeren op het strand14 april Julianadorp aan Zeetekst

Pure verwennerij! Deze strandhuisjes staan tegen de duinen, op het strand vlakbij de branding van de zee. Of het nu hoog- of laagseizoen is, hier kan je oprecht genieten van de zee. De huisjes zijn daarnaast modern ingericht en beschikken over alle gemakken. Een houten eettafel, een keukentje, een badkamer, een slaapkamer en een slaapvide, het is er allemaal. En natuurlijk heb je vanuit elke hoek uitzicht op zee en de duinen. Het uitzicht is fenomenaal. Elk huisje heeft een eigen houten veranda waar je de zon kan zien ondergaan in de zee. Ook zijn er ligbedden. Zelfs als je 's avonds op de bank zit, kan je de zon zien ondergaan in de zee.

Praktische info 

 • Julianadorp ligt op ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Den Helder. Vanaf Utrecht is het ongeveer anderhalf uur rijden (117 km). 
 • Julianadorp heeft geen eigen treinstation. Het dichtstbijzijnde station is Den Helder Zuid. Hier stopt de trein van Den Helder naar Nijmegen. Tussen Julianadorp en Den Helder rijdt er elk kwartier een bus. 
 • In het hoogseizoen wordt Julianadorp overladen met toeristen (met name Duitsers). De toeristen zorgen voor maar liefst 900.000 overnachtingen per jaar.
 • Voor navigatie naar de strandhuisjes van Landal kun je het beste Zanddijk 24, Julianadorp invoeren. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina