Makkum

Fries vissersdorp

Het Friese landschap is iets waar de Friesen terecht erg trots op zijn. Groene weilanden met grazende koeien afgewisseld met de vele wateren, rivieren en meren en schattige oude stadjes. In Friesland kan dan ook iedereen varen (althans, wel heel veel Friesen denk ik) en hebben vele mensen een boot. Makkum is een hele goede uitvalsbasis om te genieten van al dat natuurschoon, om te luieren aan het strand en om te genieten van de Friese gastvrijheid in het knusse centrum. 

IJsselmeer 

De komst van de Afsluitdijk in 1932 heeft voor het stadje Makkum nog al wat veranderd. De Zuiderzee veranderde in het IJsselmeer en werd langzaam zoet. De IJssel brengt het zoete water het meer op en de Afsluitdijk voorkomt de zoute toevoer. Van een zoute zee naar een zoet meer dus. Dat betekende niet alleen veel voor de vissers in Makkum, maar ook voor de dieren. Rondom de Afsluitdijk (die vlakbij Makkum ligt) is er veel 'brak' water. 

Poort naar de Zuiderzee 

Deze bijnaam had Makkum in de Middeleeuwen. Vanwege zijn gunstige liggen en vanwege twee sluizen, werd Makkum een belangrijk handelscentrum met steenbakkerijen, tegelbakkerijen, hout, olie, papier en pelmolens, scheepswerven en schelpkalkovens. Een enorme scheepswerf is er overigens nog. Makkum is vooral bekend om haar Makkumer Aardewerk. 

P1090917-001

Rijke historie 

Dat Makkum een rijke historie kent, is te merken aan de vele monumentale panden die het kleine stadje telt. Maar liefst 50 rijksmonumenten bepalen het stadsbeeld van Makkum. Vooral bij de sluis vind je de karakteristieke koopmanshuizen. Makkum heeft een beschermd dorpsgezicht. 

Watersport alom 

Met zijn ligging aan het IJsselmeer is het Makkum de perfecte plek voor een sportief uitje aan en op het water. Je kan zelf een bootje of sloep huren. Ga surfen of zeilen op het IJsselmeer. Leer kitesurfen op de kiteschool van Makkum. Laat je rondvaren op een van de rondvaartboten. Of ga lekker op het zandstrand liggen en geniet van de zon en het water. Kortom; Makkum heeft alles in huis voor een actief weekend in de natuur. 

P1090615-001

Omgeving/vooral doen 

  • Huur een zeilschip en ga zeilen op het IJsselmeer. Je kan een boot huren met schipper en maten, of zonder. 
  • Maak met een nostalgische praam een rondvaart door de binnenwateren van Friesland. Er zijn vaartochten van 2 of 3 uur. 
  • Hou je wel van een alcoholische versnapering, maak dan een uitstapje naar Bolsward. Proef een biertje bij de bierbrouwerij Us Heit! In dezelfde brouwerij wordt ook Friese Whisky gestookt. Ga wel met de fiets, want je mag daarna vast niet meer autorijden. 
  • Leuke uitstapjes vanaf Makkum zijn Bolsward, Sneek en Harlingen. Stuk voor stuk historische plekjes met authentieke panden en een bijzondere sfeer. 
  • Vanuit Harlingen vertrekken de boten van Holland Sail. Holland Sail organiseert de leukste zeilavonturen op het IJsselmeer en de Waddenzee. Van een dagje uit met familie tot een weekend met vrienden aan boord van een zeilboot. 
  • In Kornwerderzand staan vele kazematten uit de Tweede Wereldoorlog. Het Kazemattenmuseum neemt je mee terug in de tijd en vertelt je meer over zijn geschiedenis. 
  • Surf & Sail Makkum is een erkende surf- en catamaran school. Er worden lessen gegeven op alle niveaus. Je kan ook surfmateriaal en catamarans huren. 
  • Zwerf rond door het Friese landschap en ontdek authentieke en historische plekjes. De Aldfaers Zwerf Route brengt je langs de mooiste plekjes zoals het museumdorp Allingawier en het landgoed Allingastate. 
  • In Makkum zijn er verschillende cafés en terrassen waar je kan genieten van een lekker biertje. Dat kan bijvoorbeeld bij café de Zwaan of danscafé Skippers. 

Hotels in Makkum

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina