Eindhoven

Lichtstad van Nederland 

Zoals Parijs de lichtstad van Europa wordt genoemd, is Eindhoven onze lichtstad in Nederland. Je zou denken dat de stad deze naam heeft gekregen vanwege Philips die hier zijn fabriek vestigde. Maar dat is onterecht! Oorspronkelijk dankt Eindhoven haar bijnaam aan de luciferfabriek die hier ooit stond. Mennen & Kuenen was de eerste grote luciferfabriek van Nederland en werd in 1891 opgericht. Eindhoven is wellicht niet een stad die straalt van zijn oude schoonheid maar is zeker een bezoekje waard. Het is een heerlijke stad om te winkelen, vooral het nieuwe Strijp-S is een pareltje en er is op het gebied van kunst en design van alles te beleven! 

P1120479-001

Philips 

Eindhoven is een stad die vooral gegroeid is door haar vele fabrieken. Er stonden textielfabrieken van Elias, tabaksverwerkers, stoomlederfabriek, de Koninklijke lucifersfabrieken Mennen & Keunen, sigarenkistmaker en de meest bekende is de gloeilampenfabriek Philips. Sinds 1891 maakte Philips een enorme groei door. Het ontwikkelde zich tot een kleine gloeilampenfabriek tot een toonaangevend wereldconcern. De geschiedenis en het verhaal van Philips kan je bewonderen in het Philips Museum.

P1120495-001

Strijp-S 

Misschien wel de hipste en meest creatieve hotspot van Eindhoven is het gebied Strijp-S. Het is gelegen op het voormalige Philips terrein. De oude fabrieken en gebouwen zijn omgetoverd tot trendy lofts, winkels en restaurant. Industrieel design met een tikkeltje vintage, ik ben er gek op! Vroeger werd dit ook wel 'de verboden stad' genoemd omdat je er alleen met pasjes naar binnen mocht. Maar nu is het een nieuw dynamisch stadsdeel van Eindhoven geworden. Het terrein van Strijp-S doet verder dienst als evenemententerrein voor bijvoorbeeld de Dutch Design Week en de Feel Good Market. Ook GLOW schitterde op het Strijp-S terrein. 

De Kazerne 

In de voormalige kazerne van de marechaussee zit een nieuw internationaal podium voor creatieve industrie. Dat houdt in dat in de kazerne en de aangrenzende loods kunst, design, kennis, techniek, eten en drinken samen komen. In het Lab werken kunstenaars en designers aan inspirerende projecten. In de Gallerij kan je deze kunstwerken en projecten bekijken. Het Kazerne restaurant is dagelijks geopend van 11:00 tot 00:00 uur, voor koffie, lunch, borrel en diner. Een plek vol inspiratie en creativiteit dus.

P1120318-001

Monumenten, oud en nieuw

Er staan meer dan 140 rijksmonumenten in Eindhoven. Daaronder zijn een groot aantal historische bouwwerken. Een lijst van de monumenten in stad vind je hier. Je vindt vooral veel oude fabrieken op de lijst, omdat deze in Eindhoven veel teweeg hebben gebracht. Daarnaast zijn de Catharinakerk uit 1867 en de Paterskerk uit 1898 een bezoekje waard. In de stad zijn er verder veel plekken waar oud en nieuw samen komen. Daar is de Admirant (met 105 meter het hoogste gebouw van Eindhoven) die naar het eerste gloeilampenfabriekje van Philips staat een goed voorbeeld van. Maar ook het Van Abbemuseum en Evoluon combineren oud en nieuw op een kunstige manier. 

Shoppen

Eindhoven is een stad waar je heerlijk kan shoppen. De binnenstad kent een gevarieerd aanbod aan winkels. Van de bekende merken tot unieke boetiekjes. Met name in de Demer en de Rechtestraat kan je goed winkelen. Maar denk ook eens aan andere wijken zoals Strijp-S en De Bergen. Hier minder bekende winkelketen en meer bijzondere speciaalzaken. 

P1120322-001

Leuke straatjes

Nét buiten het commerciële centrum van Eindhoven vind je de straatjes van de wijk De Bergen. Een tikkeltje meer authentiek met leuke boetiekjes en gezellige restaurantjes. Met 14 keurmerken is het gebied De Bergen de meest duurzame wijk van Eindhoven. De wijk behoort tot de oudste delen van Eindhoven. Alhoewel het gebied vroeger buiten de stadsgrachten lag, maakte het wel deel uit van de middeleeuwse stadskern. 

Dutch Design Week 

Het grootste designevenement van Nederland heet de Dutch Design Week en vindt jaarlijks plaats in Eindhoven. Het is een grootst internationaal evenement dat negen dagen duurt. Tijdens deze dagen is er een overvol programma dat draait om design, design en nog eens design. Op tientallen locaties door de stad zijn er lezingen, tentoonstellingen en exposities. Ook is er jaarlijks een afstudeershow van de Design Academy Eindhoven 

GLOW

Een ander groots en jaarlijks evenement is GLOW Eindhoven waarbij alles in het teken staat van licht. Tijdens de donkere dagen in november wordt de stad het decor voor lichtshows, lichtkunstwerken en verlichte wandelroutes. Eén van de routes loopt door het centrum van de stad en betoverend de kerken en gebouwen in de stad. Vooral de lichtprojecties zijn echt een magisch kunstwerk om te zien. Een andere route loopt door Strijp-S, het hippe en trendy gedeelte van Eindhoven. Een magische belevenis! 

Hotspots in Eindhoven

Omgeving/vooral doen 

  • Het is misschien een inkoppertje maar ga vooral winkelen en gezellig borrelen in de wijk Strijp-S
  • Kreeft, kreeft en nog eens kreeft. Het zal niet verrassend zijn wat er bij de Kreeftenbar op het menu staat. Een sfeervol restaurant weer je vooral het kreeftenmenu moet bestellen. Vooraf heerlijke kreeftensushi, tussendoor een kreeftensoepje en daarna een halve kreeft met noodles en salade. Jammie! 
  • Eindhoven is de stad van PSV. Breng een bezoek aan het Philipsstation en doe de PSV stadion tour. Daarnaast is het leuk om in de gaten te houden of er voetbalwedstrijden zijn tijdens je bezoek aan Eindhoven.
  • Bezoek het Van Abbemuseum, een museum voor hedendaagse en moderne kunst. Je vindt er werken van onder andere Picasso, Mondriaan en Appel. 
  • Een ander interessant museum is het Eindhoven museum, een museum over de geschiedenis van de eerste vijfennegentig generaties Eindhovenaren.Ook leuk met de kids, ga op zoek naar 20 tijdkisten en volg de route steeds verder terug in de tijd. Aan het einde van je bezoek heb je vijf zelfgemaakte souvenirs verzameld, die je mee naar huis mag nemen.
  • Liefhebber van kunst, tentoonstellingen en boekpresentaties, dan ben je bij De Fabriek aan het juiste adres. Hou de activiteiten in de gaten want er is regelmatig wat te beleven. 
  • Op de website van This is Eindhoven vind je veel informatie over evenementen en activiteiten. Het is de officiële toeristische website van Eindhoven. 

Hotels in Eindhoven

Praktische info 

  • Eindhoven beschikt over een eigen vliegveld. Vanaf Eindhoven Airport vertrekken verschillende lowcost airlines zoals Wizzair en Ryanair. 
  • Vlieg je vanaf Eindhoven, combineer het dan met een nachtje in de binnenstad. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Hotspots dichtbij