Egmond aan Zee

Rust en ruimte 

Kilometers strand, hoge duinen, een onstuimige zee en verder niks. Nou ja niks, natuur en ruimte. Kom heerlijk tot rust in Egmond aan Zee, een plaatsje waar het massatoerisme nog ver weg is. Natuurlijk zijn er, vooral in de zomermaanden, genoeg strandliefhebbers te vinden. Maar in tegenstelling tot bruisende en daardoor drukkere badplaatsen zoals Scheveningen lig je hier nog niet hutje mutje. En er zijn genoeg restaurantjes en barretjes om je een tijd te vermaken. Een ideale plek om met je lief te genieten van elkaar of met je gezin te genieten van de ruimte. 

Jaepie Jaepie 

De bekendste inwoner van Egmond aan Zee is misschien wel Jaepie Jaepie. Hij was een van de bootsmannen van de roeireddingsboot en wist tenminste 170 schipbreukelingen in veiligheid te brengen. In Egmond aan Zee staat een standbeeld van Jaepie Jaepie, niet alleen voor hem maar voor alle dappere roeiers en schippers van Egmond. 

vuurtoren

De vuurtoren 

Je ziet hem al vanaf ver boven het vissersdorpje uit stijgen, de vuurtoren van Jan van Speijck. De vuurtoren is 37 meter hoog en werd in 1838 met 1,5 meter verlengd. De vuurtoren heeft een uitkijkpost. De vuurtoren is te bezichtigen voor individueel bezoek op vrijdagavond in juli en augustus. Neem dus eens een kijkje! In de andere maanden is de vuurtoren alleen te bezoeken voor groepen op afspraak. 

De Bleekneusjes

In Egmond aan Zee staan oude koloniehuizen. Huizen waar vroeger 'de bleekneusjes' konden aansterken door de gezonde zeelucht. Kinderen met een ziekteverleden en uit een arm milieu werden naar Egmond gestuurd om bij te komen. Klinkt als een vakantie maar door de strenge regels dachten veel bleekneusjes hier anders over. 

De abdij van Egmond 

Al vanaf de Middeleeuwen was er benedictijns leven in Egmond, maar pas in 1935 werd dit nieuw leven ingeblazen. Monniken uit Oosterhout kwamen naar Egmond en maakten van het dorp een van de belangrijkste benedictijner abdij van het noorden. In de abdij van Egmond is nu onder andere een abdijwinkel gevestigd. De monniken wonen er nog steeds en geven rondleidingen aan groepen vanaf 10 personen. In de abdijkerk worden regelmatig concerten en optredens georganiseerd. 

 87-001

Dorpswandeling met audio-app 

Een super leuke manier Egmond aan Zee te leren kennen is met de izi.TRAVEL audiotour. Een wandeling van ongeveer 90 minuten sleept je mee door de geschiedenis van Egmond. Je leert over de bleekneusjes, het harde vissersleven en de beroemde redder Jaepie Jaepie en Jan 'dan liever de lucht in' van Speijck. De route start bij het standbeeld van Jaepie Jaepie, voert je langs het ruige strand, over een stuk duingebied en door de kleine straatjes langs de oude vissershuisjes. De izi.TRAVEL audiotour is helemaal gratis!

Omgeving/vooral doen 

Egmond aan Zee is niet alleen een heerlijke plek om uit te waaien aan zee, maar is ook de ideale uitvalsbasis voor tripjes in de buurt. De ligging van Egmond is ideaal, je bent in no-time in Alkmaar en Enkhuizen. 

  • Oer Hollands uitje; ga naar de kaasmarkt en het kaasmuseum in Alkmaar. Elke vrijdag vindt op het plein De Waag de wereldberoemde Kaasmarkt plaats. Toeristen komen van heide en verre om te kijken hoe de Nederlanders van oudsher de kaas op de markt wogen en verkochten. Leuk om een keer gezien te hebben. 
  • Wandel door hoogste en breedste duinen van Nederland. De Schoorlse duinen liggen vlakbij Egmond en zijn een wandeling meer dan waard. Ruige natuur en een goede mix tussen strand en duinen. Er ligt maar liefst meer dan 60 kilometer aan wandelpaden in dit gebied. Begin je wandeling bij het bezoekerscentrum Schoorlse Duinen.
  • In Broek op Langedijk vind je een bijzonder museum; "Museum BroekerVeiling". Het museum is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek ontstond in 1997 het zogenaamde 'veilen bij afslag', een systeem dat nog steeds bij grote veilingen wordt toegepast. Bezoek het historische veilinggebouw en de markante lighallen boven het water. 
  • Dol op fladderend gedierte? Bezoek dan de vogel- en vlindertuin van Vlindorado. Het tropische vlinderparadijs is van februari tot november geopend. Omdat het overdekt is, is het ook een leuk uitje bij slecht weer. In de vlindertuin fladderen meer dan 1000 vlindersoorten. 
  • Op een half uurtje rijden vanaf Egmond aan Zee ligt het plaatsje Beverwijk. Dit klinkt vooral bekend in de oren vanwege de Bazaar. Een soort van mega rommelmarkt met allerlei kraampjes en winkeltjes. Voor de liefhebber van marktjes en tweedehands spulletjes. 
  • Is het druilerig weer of ben je gewoon toe aan een fijne massage? In Egmond aan den Hoef staat de Wellness Boerderij waar je een dagje kan ontspannen, je voetjes kan laten beknabbelen door visjes en schoonheidsbehandelingen kan boeken. 

Hotels in Egmond aan Zee

 106-001

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in