Zwolle

Hanzestad met Historisch decor

Zwolle, cultuurhistorische Hanzestad, ademt één en al cultuur uit. Door de hele stad zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. In de 15de eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad. De monumentale koopmanshuizen, historische gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur. De middeleeuwse binnenstad is niet alleen schitterend om te zien, maar heeft ook een ruim winkelaanbod, goede hotels en heerlijke restaurants. De meeste uiteenlopende en originele winkeltjes zijn er te vinden.

Smaakvol Zwolle

Zwolle is de levendige hoofdstad van Overijssel. Ook op uitgaansgebied is er genoeg te beleven in Zwolle. Er zijn vele, gezellige cafés in het binnencentrum welke vlakbij elkaar liggen. Een kroegentocht is hier dan ook goed te doen en wel zo leuk. Zwolle heeft daarnaast het grootste Bevrijdingsfestival van het land. Zeker de moeite waard om daar een keer een bezoek aan te brengen. In Zwolle kun je letterlijk genieten met sterren met maar liefst twee bekroonde restaurants, zoals in Zusjes Librije. Je kunt op heel veel plekken lekker eten aan de stamtafel of in een eetcafé. Zwolle staat bekend om de vele pure smaken. De Zwolse Mosterd, Zwolse Balletjes en Zwolse Whiskey staan wijd bekend. 

P1170232 001

De Peperbus 

Misschien wel het meest bekende gebouw van Zwolle, de kenmerkende Peperbus toren. Eigenlijk heet deze toren de Onze Lieve Vrouwetoren. De bouw van de toren en de kerk begon in 1463. De toren is 75 meter hoog en hij kan beklommen worden! Bovenop de Peperbus heb je een prachtig uitzicht over Zwolle. In de Peperbus hangt het klokkenspel van 51 klokken. Deze klinken regelmatig door de stad.  

Sassenpoort

De Sassenpoort van Zwolle is zo'n ander bekend gebouw. Deze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sassenpoort is een stadsmuur die aan het einde van de 14de eeuw werd gebouwd. Nu is het een populaire trouwlocatie. Deze poort is de nog enige overgebleven poort van de stadsmuur. De poort heeft verschillende kamers en zalen. Je kan de Sassenpoort van binnen bezichtigen. 

P1170166 001

Stad vol terrassen

Het stikt letterlijk van de leuke terrassen in Zwolle. Op de verschillende pleintjes verspreid door de stad is altijd wat te doen. Als het zonnetje schijnt zitten de terrassen vol gezelligheid. Ik vond het terras op de Nieuwe Markt erg leuk. Omgeven door historische pandjes en groen en niet middenin het commerciele gedeelte van de stad. Achter de kerk, op het Grote Kerkplein, kan je heerlijk zitten onder de grote bomen. Op het Rode Torenplein staan de terrasjes zij aan zij. Op de Grote Markt geniet je lang van het zonnetje. Maar ook aan de gracht zoals bijvoorbeeld in de Krabbestraat is het heerlijk vertoeven met uitzicht op het kabbelende water. 

P1170239 001

Genoeg musea 

In Zwolle zijn er een aantal leuke en afwisselende musea. Leuk als je het een dag vies weer is of als je geïnteresseerd bent in kunst en cultuur. 

 • Ontdek de geschiedenis van Overijssel! In het Regionaal Centrum Overijssel vind je archieven, boeken, kranten, foto's en films van de Middeleeuwen tot vandaag de dag. Er zijn zeven verdiepingen met wel 20 kilometer aan archieven en collecties uit heel Overijssel. Leuk als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de stad. 
 • In het Bonami Spelcomputer Museum staan maar liefst maar dan 200 spelcomputers, van vroeger en nu. Alles was met spelcomputers te maken heeft, wordt door het Bonami SpelComputer Museum verzameld, bewaard en geëxposeerd. De spelcomputers worden voor het publiek speelbaar gehouden. Het museum geeft een perfecte Retro Game Experience. Genoeg voor uren speelplezier. 
 • Het kleinste museum van Zwolle is het Sinterklaasmuseum. In een klein pandje staat vanalles wat met Sinterklaas te maken heeft. Grappig om een keer gezien te hebben. 
 • Ook is er nog het Stedelijk Museum Zwolle. In dit museum zijn er wisselende tentoonstellingen, collecties en kan je het Drostenhuis bezoeken. 

Hotspots in Zwolle

Omgeving/vooral doen

 • Maak een rondvaart door de grachten van Zwolle. Dat kan op verschillende manieren. Zo ook met een ware BBQ-boot! Dat is loungen op het water met een gevulde koelkast. Meer info te vinden op de website van BBQ Donut. 
 • Beklim de 76 meter hoge Peperbus en heb een schitterend uitzicht over de stad. 
 • Bezichtig de Sassenpoort, het meest markante gebouw van Zwolle en in de top 100 van de Nederlandse UNESCO.
 • Bezoek Zwolle met het evenement 'Sassenstraat Verlicht' in november. De Sassenstraat is magisch verlicht met alle soorten, lampen en peertjes. Een wonderlijk gezicht. 
 • Liefhebber van beeldende kunst? Bezoek dan het Museum de Fundatie. Het museum heeft een omvangrijke collectie van beeldende kunst. Alleen het gebouw is al een parel voor het oog. 

Hotels in Zwolle

Praktische info 

 • Zwolle ligt op één uur rijden vanaf Utrecht (97 km).
 • Parkeren kan gemakkelijk bij hotel Lumen. Vanuit daar kan je de bus pakken naar het historische centrum van Zwolle. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Hotspots dichtbij