Ameland

Onweerstaanbaar eiland 

"Hier is het altijd mooi weer", aldus de Amelander. De zon schijnt er vaak en het regent er weinig. Waai uit in de schitterende natuur van het eiland. Proef van de plaatselijke lekkernijen en maak een heerlijke strandwandeling. Eventjes helemaal weg in eigen land. 

Eilandgevoel

Het echte eilandgevoel beleef je op Ameland. Dat begint al met de overtocht. De boottocht duurt een klein uurtje. Langs diepe geulen baant de boot zich en weg langs het wad op. Met een beetje geluk zie je hier een zeehond luieren op een zandbank. Op Ameland aangekomen, staan de taxi en leenfietsen voor je klaar. Hoewel je op het eiland mag autorijden, is de fiets het ideale vervoermiddel om veel van het eiland te zien. De afstanden zijn allemaal relatief kort. Je bent overal zo! In een paar uur tijd fiets je van de ene naar de andere kant van het eiland. Om je heen zie je woeste natuur, zandduinen, heide en een golvende zee. 

Geen Fries

Vergis je niet, want een Amelander is geen Fries. Hoewel Ameland al jaren bij de Friese provincie hoort, voelen de Amelander zich geen Fries. Zij spreken de taal niet of nauwelijks. Ameland had vroeger, honderden jaren terug, zelfs een eigen vorstendom. Het kasteel stond in de plaats Ballum. Al die jaren is er een hang naar vrijheid en het willen doppen van de eigen boontjes. Alles wordt zelf op het eiland geregeld. Een Amelander is een trotse eilandbewoner en bijzonder gastvrij! 

Waddenzee Werelderfgoed

Het is 's wereld grootste gebied met aaneengesloten wad- en zandplaten en eilanden. De Nederlandse en Duitse Waddenzee staan daarom sinds 2009 op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Een bijzonder gebied om als toerist te verkennen. Denk eens aan het wadlopen of een boottocht op zoek naar de zeehonden. 

IMG 20150418 115554-001

Schitterend strand

Het strand van Ameland is één van de langste en mooiste zandstranden van Europa! Er is maar liefst 27 kilometer aan strand. Omdat de stranden langgerekt zijn, is er altijd wel een plekje voor jou. Of je nou gezellig bij een strandtent ligt of liever in je eentje in de stilte. In 2014 heeft Ameland opnieuw de Blauwe Vlag ontvangen. Dat is een internationale onderscheiding voor stranden die veilig en schoon zijn. Er zijn vier strandpaviljoens die het hele jaar open zijn, en dat is bijzonder. Het hipste strandpaviljoen is 'Sunset Beach'. Op het terras met loungebanken geniet je van de zon en een lekker drankje. Er staan her en der vuurtjes om op koudere dagen je vingers aan te warmen. In de zomer is er de mogelijkheid tot een ware BBQ. Rooster je vleesje terwijl je kijkt naar de ondergaande zon. 

P1160162-001

De vier dorpjes 

Opgegeten door het zand, verdwenen onder de duinen. Er was ooit nog een vijfde dorpje op het eiland, SIer genaamd. De bewoners verlieten het dorpje omdat het langzaam verzwolgen werd door opstuivend zand en oprukkende duinen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam het dorpje door duinafslag weer tevoorschijn. Nu zijn er dus nog vier dorpen over; Hollum, Ballum, Nes en Buren. Alle dorpjes kenmerken zich door mooi oude huisjes, alsof je een stapje terug zet in de tijd. De dorpen hebben een beschermd dorpsgezicht. Elk dorpje heeft zijn eigen charme en eigen schoonheid. 

Het Oerd 

In het Oosten van Ameland ligt het natuurgebied 'het Oerd'. Hoge duinen, ruige vegetatie en vele vogelsoorten. De kans is groot dat je met een wandeling door dit gebied oog in oog komt te staan met een ree. In dit gebied broeden kolonies meeuwen. Tijdens het broedseizoen zijn bepaalde gedeeltes afgesloten voor het publiek, maar je kan er het hele jaar wandelen. Dwars door het natuurgebied loopt een mooi wandelroute die erg de moeite waard is. 

P1160061-001

Pitch & Putt

Een keer wat anders dan over het strand wandelen of fietsen door de duinen. Ga golfen! Op de golfbaan van Amelander Hendrik Engels kan iedereen terecht, ervaren en onervaren golfer. Voor de ervaren golfers zijn er een aantal uitdagende holes, middenin de natuur. Voor de beginnelingen is er het leuke Pitch&Putt waar je lekker leert rammen. Ben je wat langer op het eiland, dan kan je ook les nemen. Een golfinstructeur leert jou de kneepjes van het vak.

Wellness op Ameland 

Stel je voor, het is een dagje vies weer. Volgens de Amelander kan dat niet, maar toch. Wat is er dan fijner om je te laten verwennen in een spa? Maar ook met goed weer is het heerlijk om je lekker te laten masseren of de sauna op te zoeken. SpAmeland is hét wellnesscentrum van Ameland. Van een gezichtsbehandeling tot een heel dagje sauna met arrangement, het kan allemaal. Daarnaast worden er leuke workshops en arrangementen samengesteld. Zoals het Vriendinnenarrangement; een make-up workshop gecombineerd met een heerlijke high-tea. SpAmeland is sfeervol en modern ingericht. Het heeft vele faciliteiten zoals een Finse sauna, Noordzee sauna, infrarood cabine, stoombad en relaxruimte. Elk seizoen is er een leuke aanbieding. 

Hotspots op Ameland

Omgeving/vooral doen P1160132-001

 • Trek je laarzen aan en ga het Wad op! Wadlopen is de manier om de Wadden te leren kennen. Een gids neemt je mee en vertelt je over de bijzondere natuur van Ameland. Zie hoe rijk het Wad is aan dieren; schelpjes, krabben, vogels. 
 • De zeehond is onlosmakelijk verbonden met de Wadden. Wanneer de zandbanken droog komen te staan, komen de zeehonden er liggen om even te rusten en te zonnen. Een ideaal moment om een leuke foto te nemen van deze schattige beestjes. Maar hou gepaste afstand, want het blijven wilde dieren. Er zijn op Ameland een aantal robbenboten die je mee op speurtocht nemen. En soms kan je ook even van boord stappen om te wandelen over de Schelpenbank. 
 • Maak een vrije val en aanschouw Ameland vanuit de lucht. Als je durft te kijken tenminste. Voor de spanningzoekers onder ons is er parachutespringen. Op 3 kilometer hoogte zweef je door te lucht. Zweefvliegen is ook nog een optie. 
 • Een balletje slaan in een prachtige omgeving. Golfbaan Ameland kan dat! Maar ook als beginnende golfer kan je hier terecht, Pitch & Putt is er voor iedereen. Een super leuke activiteit met je familie of vrienden. 
 • Natuurcentrum Ameland laat je op een innovatieve en interactieve manier kennis maken met de natuur op Ameland. Je wordt mee op reis genomen door het waddengebied. Er is een watertheater die je op een fascinerende manier de onderwaterwereld laat zien. Ook organiseert het Natuurcentrum ontdekkingstochten, wandelingen door op het wad, het strand of in de duinen met een gids.
 • Nog meer ontspannen en tot rust komen? Laat je heerlijk verwennen in de enige, echte spa van Ameland; SpAmeland. Van een gezichtsbehandeling tot een complete wellnessdag. Ook organiseren ze leuke workshops zoals een make-upworkshop met hightea. 
 • Er zijn vele manier om het eiland te verkennen. Fietsen en wandelen zijn de beste daarvan! Op het eiland zijn er daarom diverse fietsverhuur bedrijven zoals fietsverhuur Nobel. Fietsen met versnelling of elektrische fietsen brengen je over het hele eiland. Wil je daarna meteen door naar de boot, geen probleem. De fietsen mag je, open en zonder slot, terugzetten bij de boot. Want dat kan nog op Ameland. 
 • Paardenliefhebbers hebben er nog een vervoermiddel bij op Ameland. De stranden van Ameland zijn uitgestrekt en lang. Ze lenen zich voor een heerlijk ritje op de rug van een paard. 
 • Voor het beste uitzicht van het eiland, moet je een een flinke klim maken. Beklim de trappen van de vuurtoren in Hollum en aanschouw de weidse natuur van Ameland. De vuurtoren is toegankelijk voor publiek. 

Hotels op Ameland

Praktische info 

 • De boot naar Ameland vertrekt vanaf Holwerd. Daar kan je voor €4,50 per dag je auto achterlaten. Wil je met de auto het eiland op, dan dien je vooraf te boeken. De boot gaat het hele jaar door om de twee uur. In het hoogseizoen vaart hij vaker. 
 • Veruit de makkelijkste manier om je op Ameland te verplaatsen, is met de fiets! Huur een fiets of elektrische fiets en doorkruis het hele eiland.
 • De beste tips voor een tripje Ameland vind je op www.vvvameland.nl en het laatste nieuws over Friesland vind je op de website van Friesland.nl

Ameland Aanbieding 

Amelandaanbieding

Toe aan een korte vakantie, een weekendje weg in eigen land, even uitwaaien aan het strand? Dan heb ik dé aanbieding voor jou! 

Drie dagen lang op Ameland, samen met een vriend of vriendin. In samenwerking met VVV Ameland mag ik een het 'Ultieme Uitwaai Arrangement Ameland' aanbieden. Een speciale lezersaanbieding om even heerlijk met zijn twee weg te gaan in eigen land. 

Snel naar de speciale aanbieding! 

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in

Kijk ook eens naar