Texel

Eigenzinnig Eiland 

Texel is een eiland vol rust, ruimte, natuur en schilderachtige dorpjes. Wie eenmaal voor de charme van het eiland is gevallen, komt meestal weer terug. Texel is het grootste waddeneiland van Nederland. Toch is het met een lengte van 20 kilometer en een breedte van 8 kilometer een klein eiland. Normaal gesproken heeft Texel zo'n 14.000 inwoners, maar tijdens de zomermaanden zijn dit er veel meer!

Zonnigste plek 

Het plaatsje de Koog op Texel is het meeste zonnige plekje van Nederland. Althans de beweren de eilandbewoners. Sowieso is er op de Waddeneiland de meeste ruimte voor de Nederlandse zon. 

Tessel of Teksel?

Gekscherend houden we mijn vader altijd voor de gek als hij weer Teksel zegt. Toch heeft hij helemaal gelijk! Alhoewel de meeste mensen Tessel zeggen, noemen de Tesselaars zelf hun eiland Teksel. De uitspraak Teksel komt door de klankwet waarbij een X wordt uitgesproken als KS, maar in de oorspronkelijke Friese spelling wordt de X gereduceerd tot een S. Tessel dus. 

texel

Natuur en rust

Veel mensen komen naar Texel voor de prachtige natuur; duinen, strand en zee. Ook zijn er, zeker in de zomermaanden, gezellige dorpjes met restaurants en café's. De zeven bekendste dorpjes van Texel zijn; De Waal, Den Hoorn, Oosterend, De Cocksdorp en Oude Schild, Den Burg en De Koog. Geniet op het eiland van het heerlijke strand, maak een flinke wandeling door de duinen of onthaast door te genieten van de rust en de ruimte. 

De vuurtoren

Misschien wel het meest fotogenieke stukje van het eiland is de vuurtoren van Texel. Op deze plek, in het meest Noordelijke puntje van Texel, staat al meer dan 100 jaar een vuurtoren. Om precies te zijn werd de vuurtoren op 1 november 1864 ontstoken. Toen nog met een echte vlam. Sinds 2009 is de vuurtoren weren toegankelijk voor bezoekers. Je kan er tegenwoordig zelfs trouwen! 

Kaap Skill 

P1080611

Een echte aanrader om te bezoeken tijdens je eilandtour is het Kaap Skill museum. Het museum van strandjutters en zeelui. In het museum wordt je meegenomen door de wereld van de zeelieden, scheepsbreuken en het zeeleven. Een interactief museum waar niet alleen veel te zien is, maar ook genoeg te beleven is. Zeker ook met kinderen is dit een leuke activiteit. Vaar mee met een onderzeeër, vaar je boot veilig langs stormen, bestuur de Teso en ga op ontdekkingstocht met een spannende speurtocht. Er is een binnen- en een buitengedeelte. In het binnengedeelte zie je, de soms opmerkelijke, vondsten van scheepswrakken. Gevonden door Texelse vissers en duikers. In het strandjuttersmuseum zie wat er zoal aanspoelt op het strand van Texel. De vissershuisjes laten je zien hoe de vissers en hun vrouwen leefden in hun kleine, maar schattige huisjes. Ook zijn er verschillende activiteiten en workshops te doen. 

Spot de zeehonden 

Zeehonden

Deze schattige beestjes leven in Nederland vooral in het Waddengebied. De zeehonden horen dan ook echt bij Texel. Hoe leuk is het om de zeehonden te spotten in hun eigen leefomgeving? De zee op dus! Ik vaarde mee met 'Het Sop'. Een kleine boot die een rondvaart maakt van één uur. Doordat de boot klein is, kan hij op plekken komen waar de grote schepen niet kunnen komen. Er zijn veel zandbanken in de Waddenzee waardoor grote boten niet overal kunnen varen. Het Sop kan zelfs over de zandbanken varen die nog maar één meter diep liggen. Dit is hét leefgebied van de zeehond. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben tijdens de tocht. Het zijn nou eenmaal wilde beesten en die laten zich alleen zien als ze er zin in hebben. Maar al zie je er eentje, dat is het al waard. De rondvaartboten vertrekken veelal vanuit de haven van Oude Schild. Je kan hier ook op een garnalenboot stappen. Dan ga je niet alleen zeehonden spotten maar ook garnalen vissen. 

Ecomare 

Een ander plek om de zeehonden van dichtbij te kunnen bewonderen, is bij het centrum voor de Wadden en de Noordzee; Ecomare. Hier worden niet alleen zeehonden opgevangen en verzorgd, maar het is tevens een natuurmuseum, zeeaquariam en vogelopvang. Leer er meer over de natuur van de Wadden en zijn natuurlijke bewoners. Er zijn diverse activiteiten en er is een programma. Kijk van tevoren even hoe laat de zeehonden gevoerd worden. Ook organiseert Ecomare natuurexcursies en familieprogramma's. 

Texel Culinair 

Lekkerbekken opgelet! Elk jaar in het tweede weekend van september vindt er een culinair evenement plaats op Texel. Maak kennis met de lokale specialiteiten en echt Texelse producten. Texelse restaurants laten je hun meest lekkere gerechtjes proeven. Elk jaar heeft Texel Culinair een ander thema. Het thema van 2014 is 'zilte groente en zeewier'. 

Texel in 67 seconden

Omgeving/ vooral doen

 • Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Texel. Er zijn veel mooie wandelpaden en fietsroutes dwars door de mooie natuur. Bij de VVV Texel word je 'op het juiste pad' gestuurd. 
 • Maak een parachutesprong! Texel staat bekend om de vele mensen die er een sprong wagen. Bij het Paracentrum van Texel maak je een sprong vanaf ongeveer 189 euro. 
 • Het beste uitzicht over het eiland heb je vanuit een vliegtuigje. Al vanaf € 39.50 word je over het eiland rondgevlogen. Deze rondvluchten worden ook verzorgd door Paracentrum Texel
 • Graag sportief bezig? Ga dan kajakken, raften of zeilen. 
 • Op de Texelse bierbrouwerij kun je niet alleen bier proeven maar worden ook heuse bierbrouwcursussen gegeven. 
 • Verder zijn er op Texel het Cultuurhistorisch museum, Landgoed de Bonte Belevenis (over oude ambachten), het Luchtvaart & Oorlogsmuseum en het Scheepsbreuk en Juttersmuseum. 
 • Bezoek ook een ander Waddeneiland. Vanuit Texel zijn er veerdiensten naar Vlieland. 
 • Ben je jong en wil je graag op stap. Dan is De Koog 'the place to be'. Hier vind je een heuse barstreet met café's, terrassen en discotheken. Om de hoek van de barstreet is de camping van De Koog. Mooie plekjes middenin de duinen. 
 • Het water loopt je hier in de mond. De meest lekkere ijsjes van Texel vind je op ijsboerderij Labora vlakbij De Cocksdorp. De verse melk waarmee het ijs wordt gemaakt, is afkomstig van de eigen melkkoeien. Er zijn zoveel lekkere smaakjes! 

Overnachten op Texel

Praktische info 

 • Texel ligt op zo'n 2,5 uur rijden vanaf Utrecht (140 km) dat is inclusief de bootreis. 
 • Teso, de veerdienst tussen Texel en Den Helder, vaart elk half uur tussen 9.00 en 16.00 uur. Van 6.30 uur tot 21.00 uur is er elk uur een afvaart. 
 • Een bootticket met de auto is er vanaf 25 euro, voor een voetganger is een ticket slechts 2,50 euro. 
 • B&B Onder de Pannen ligt vlakbij het centrum van Den Burg. Adres: Vuurvlinder 24, 1791TM, Den Burg. 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in