Breda

Sprankelend Stadje

Breda is een sprankelende en gezellige Brabantse stad. Het historische stadshart, met de Grote Markt als levendig middelpunt, heeft monumentale panden, trendy winkels en gastvrije horecaondernemers. Vanaf de Grote Markt kronkelen allerlei smalle straatjes de stad uit. Deze straatjes barsten van de leuke winkeltjes en kunnen niet wachten om ontdekt te worden. Alhoewel Breda een stad is, is het binnencentrum gezellig klein en doet daarom dorps aan.

Nassaustad

Een stukje geschiedenis: al sinds 1125 worden de eerste vermeldingen over Breda gemaakt. Toen in de 15de eeuw de edelman Van Nassau trouwde met een Bredase, kreeg de stad de bijnaam Nassaustad. De Nassaus gaven Breda het aanzien van een hofstad. Niet alleen daarom, maar ook vanwege zijn open verbinding met de zee, maakten van Breda een belangrijke stad. De rijke geschiedenis is nog steeds terug te zien in de stad. Er zijn vele prachtige panden, herenhuizen en monumenten. De hele binnenstad is als een wandeling door een openluchtmuseum. Daarnaast is Breda bij uitstek geschikt om gezellig te shoppen, Er zijn vele winkeltjes en boetiekjes en alles bevindt zich op prettige loopafstand van elkaar. 

Natuur in de stad

Breda heeft daarnaast een heus eigen stadsstrand "Belcrum Beach" met een zandstrand, strandpaviljoen en strandmeubels. De natuur is overigens nooit ver weg in Breda. Bekijk Breda eens vanaf het water en maakt een rondvaart over de singels. Breda is een groene stad, er zijn vele rustpuntjes in de stad waar je heerlijk kan genieten van de natuur en het heerlijk toeven is na een dagje drukte. Er zijn wel meer dan tien verschillende parken en tuinen in het stadscentrum. 

Bruisend uitgaansleven

Breda scoort op zoover een 8,8 voor haar uitgaansleven en dat is geheel terecht. Behalve vele gezellige kroegen waar je kan stappen tot in de late uurtjes, kent Breda ook een aantal theaters waar je kan genieten van een leuk avondje uit. Er is voor ieder wat wils en in de binnenstad is er daarom altijd wat te beleven, studenten, jong, oud, swingen of borrelen, het kan er allemaal. Eigenlijk is je bezoek aan Breda niet compleet zonder er ook 's avonds even heerlijk geborreld te hebben. 

Omgeving/vooral doen 

 • Maak een stadswandeling en verken Breda in je eigen tempo. Haal bij de plaatselijke VVV een leuke route en wandel rond aan de hand van een boekje of een puzzeltocht. 
 • Bezoek een van de vele musea in Breda. De leukste musea: Breda's Museum (over de geschiedenis van Breda), het Bierreclame Museum (grote collectie reclameborden vanaf 1900) of Museum van Oorlog en Vrede (voorwerpen die laten zien hoe men zich moest redden tijdens de oorlog). 
 • Lekker shoppen die je in de straten 't Sas, de Veemarktstraat, de Nieuwe Ginnekenstraat en de Wilhelminatraat. Hier zijn talloze leuke winkeltjes en ook een terrasje is nooit ver weg. 
 • Liever creatief bezig? Ga dan servies beschilderen bij Knappe Koppen. Erg leuk om je creatieve ik eens aan te spreken en het servies mag je mee naar huis nemen. 
 • Ga een avondje naar het theater, erg leuk zijn Theaterdinersalon De Avenue en het Chassé Theater, hier is elke avond wel iets te beleven op het gebied van cabaret, toneel of musical. 
 • Weinig steden kunnen pronken met een heus kasteel midden in de stad (behalve Gent dan) maar Breda kan dat wel. In het Kasteel van Breda zit tegenwoordig is sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. Kasteel Bouvigne ligt aan de zuidkant van Breda waarvan de kasteeltuinen te bezoeken zijn. 
 • Het Ginneken is een leuke wijk in Breda. Als je de Ginnekenweg volgt, kom je (vanzelfsprekend) vanzelf in Ginneken uit. Deze wijk heeft zijn eigen karakter weten te behouden: een apart dorp met veel bruine cafés en de Ginnekenmarkt. 
 • Lekker uiteten kan je bij het restaurant Flinstering (bekend van het programma 'Mijn tent is top') waar je kan genieten van Italiaans-Mediterraanse gerechtjes. 
 • Ga je graag een gokje wagen? Dan kun je naar het Holland Casino dat ook een vestiging in Breda heeft. 
 • Een echte liefhebber van carnaval bezoek Breda tijdens dit feest van het Zuiden. Breda wordt omgetoverd tot een groot feest en zonder kostuum en geschminkt gezicht val je zeker uit de toom. Neem ook een warme jas mee, want buiten op straat gaat het feesten gewoon door. 
 • Outback Holland tipte me over dit leuke arrangement: een driedaagse ontdekkingstocht Van Gogh en Breda. Vincent van Gogh had een bijzondere band met Breda. Van Gogh neemt je dan mee naar de streek waar hij opgroeide. 

Hotels in Breda

Praktische info 

 • Breda is met de trein goed bereikbaar. 
 • B&B Stadslogement ligt dichtbij het centrum. Adres: Paul Windhausenweg 16, 4818 TA, Breda.
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in