Woerden

You had me at Kaas!

Een klein stadje met grootse smaak! Tip: Een stedentripje naar Woerden! Toen ik werd uitgenodigd om Woerden smikkelend en smullend te mogen ontdekken en de Cheese Experience op het programma zag staan, was de keuze snel gemaakt.

De stad met meer dan 50.000 inwoners bevindt zich in het oosten van het Groene Hart en kent een rijke Romeinse historie en staat bekend om haar prachtige omgeving en kaasboerderijen. Het toerisme in Woerden is de laatste jaren flink toegenomen en dat is zeker niet zonder reden. Want Woerden voelt nog heerlijk oer Hollands aan, maar dan wel met een moderne twist. Ook benieuwd naar Woerden? Lees snel wat je niet mag missen.

woerden stedentrip

woerden kaasmarkt7

woerden 53

Cheese Experience in het Kaaspakhuis

Als kaasverslaafde mocht ik de Cheese Experience uiteraard niet missen. Bij de Cheese Experience kom je alles te weten over de kaas van Woerden en daar hoort natuurlijk ook kaas proeven bij. Lucky me! De rondleiding door het kaaspakhuis begint met een korte film waar op een leuke manier wordt verteld over het maken van kaas. Ook wordt er regelmatig kaas gemaakt waarbij je live het proces kunt bewonderen. Leuk voor jong en oud.

woerden 23

woerden 28

woerden klederdracht

Korenmolen ‘De Windhond’

Een bezoekje aan de korenmolen ‘De Windhond’ van molenaar Karel Dolman is ontzettend bijzonder. Deze prachtige molen bestaat al sinds 1755 en is nog altijd in gebruik. Op oude ambachtelijk wijze wordt in de molen nog steeds graan tot meel gemalen. Het meel kun je in de molen kopen of op de wekelijkse streekmarkt in Woerden. Een groot deel van de molen is nog originele staat.

Bezoek de molen vrijdag of zaterdag tussen 10:30 - 16.00 om het werk van de molenaar zelf te bewonderen of de ambachtelijke producten te kopen. Ook leuk: op woensdagmiddag tussen 14:00 – 16:00 uur geven gidsen van het Gilde rondleidingen.

woerden 39

woerden 49

Kasteel Woerden

Het imposante kasteel van Woerden domineert de binnenstad. Het is absoluut een plaatje om te zien. Het kasteel bestaat al 600 jaar en heeft door de jaren heen verschillende bestemmingen gehad. Zo werd het kasteel eind 15e eeuw gebruikt als ambtswoning van de Baljuw van het Land van Woerden. Ook heeft het een tijd gediend als gevangenis. Momenteel is het een levendige locatie in Woerden waar altijd wel iets te beleven is.

woerden 61

woerden 63

Petrustoren

Voor het mooiste uitzicht over Woerden moet je bij de Petrustoren zijn. Trotseer de 203 treden en je wordt rijkelijk beloond met het mooiste uitzicht over het Groene Hart. Tijdens de klim stop je op verschillende niveaus waar een gids je alles weet te vertellen over de toren en de geschiedenis van Woerden. De Petrustoren kun je alleen in de maanden april t/m december op iedere 2e en 4e zaterdag van de maand beklimmen.

woerden stedentrip4

woerden 57

woerden 65

Overnachten in Woerden

Woerden is perfect voor een dagje weg, maar natuurlijk nog leuker met een overnachting. Van Rossum Stadshotel is dan dé plek om te overnachten. Dit boutique hotel bevindt zich in het oude Arsenaal midden in de stad. Het hotel ziet er niet alleen prachtig uit, maar je proeft ook, soms letterlijk, de liefde voor Woerden. Ingrediënten, meubels, schilderijen, vloeren… alles komt uit Woerden. De gerechten van Van Rossum worden bereid met streekproducten, vaak afkomstig van hun eigen biologische boerderij. Van zelfgekweekte kruiden tot het slachten van vlees. Bij Van Rossum zijn de gerechten echt 100% biologisch. Ook wanneer je niet overnacht in het hotel, is een hapje en een drankje in het gezellige restaurant een aanrader.

woerden 17

woerden 20

woerden 21

De leukste restaurants van Woerden

Woerden zit bomvol leuke restaurants, cafeetjes en koffietentjes. Soetkees mocht er een aantal uitproberen! 

Bistronoom

De gerechten van Bistronoom zien er bijna te mooi uit om op te eten. De hele dag kun je hier genieten van de lekkerste gerechten. Geniet van een ongedwongen sfeer en laat je verrassen door unieke gerechten gemaakt van verse producten uit de regio.

woerden bistronoom3

woerden Bistronoom5

woerden Bistronoom2

Viviamo

Echt goed Italiaans eten; het is vaak een hele zoektocht. Bij Viviamo hebben ze het helemaal begrepen. In het bruisende hart van Woerden proef je een stukje Italië bij Viviamo. Van zelfgemaakte limoncello tot een verslavende truffelrisotto. Hier kun je geen genoeg van krijgen.

woerden 32

woerden 31

woerden 34

Plein 7

Op het plein van Woerden is het altijd gezellig druk. Een leuke plek voor een goede lunch is het restaurant Plein 7. De hele dag kun je hier terecht voor een lekker borrelplankje, een goed gevulde sandwich of een drankje.

woerden straatbeeld

woerden 51

woerden 56

Brownies & DownieS

Zin in zoetigheid? Dan moet je bij Brownies & DownieS zijn. Brownies & DownieS is in een aantal jaar uitgegroeid tot een groot succes. Inmiddels heeft Brownies & DownieS meer dan 53 vestigingen waarvan een hele mooie in Woerden. Vooral de high tea is een absolute aanrader. Wanneer je eenmaal begint aan de brownies is er geen stoppen meer aan.

woerden downies en brownies4

Woerden Downies Brownies

Kortom! Woerden, een kleine stad maar groots in smaak! Zeker de moeite waard voor een kleine stedentrip in eigen land. En zoals Woerden zelf zegt "te leuk voor één dag". Het klopt, ik wil zeker nog eens terug, en dan langer. Wist je trouwens dat ons tripje naar Woerden zelfs het AD heeft gehaald :) Super leuk! 

IMG 0564

woerden 29

woerden 27

woerden 37

woerden 52

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Beleef Woerden. Maar samenwerking of niet, je kan altijd rekenen op een eerlijk artikel.

contentmap_plugin
Desi

Geschreven door Desi

Food & Travel addict | Vaak foetsie en een beetje foodie | Gevallen voor Indonesië en liefde van haar leven | Gaat trouwen! | Andere grote liefde de kleine mops | Nieuwe reisplan in de maak; de wereld rondreizen...

Meer over Desi

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in