Deventer

Hanzestad in het Oosten

De stad van Dickens, van de boeken en de Deventer koek... Deventer is misschien wel de leukste én gezelligste stad van het oosten van Nederland. Met haar historisch kloppend hart met hippe winkeltjes, culinaire restaurantjes en gastvrije pubs. Deventer is één van de oudste steden van Nederland die ook nog eens bijzonder goed bewaard is gebleven. Vroeger een belangrijk handelscentrum nu een gezellige stad met kronkelstraatjes en een decor van historische panden. Je vindt het ene na het andere monument in het kleinschalige hart van de stad. 

Deventer hanzestad stedentrip IJssel2

Deventer hanzestad stedentrip De Waag

Hanzestad Deventer 

In de Middeleeuwen groeide Deventer uit tot één van de belangrijkste Hanzesteden! Dit kwam door de gunstige ligging aan de IJssel. Sinds 1344 werden er jaarmarkten gehouden waar handelaren uit alle windstreken naar toe kwamen. Men kwam samen op de Brink, het hart van de stad, om hun waren te verkopen en te kopen. Het iconische gebouw 'De Waag' was er om al die waren te wegen. 

Deventer hanzestad stedentrip Lebuinuskerk2

Leukste wijken van Deventer

Je hoeft het centrum van Deventer niet te verlaten om al dat moois uit de geschiedenis te aanschouwen. De kronkelende straatjes, historische pandjes, eeuwenoude pleinen, Deventer is echt een romantische stad. De leukste twee wijken van Deventer vind je in het hart van de stad. Alles op loopafstand van elkaar. Deventer leent zich bij uitstek om al wandelend te verkennen. Wanneer je door de smalle straatjes struint, let dan vooral ook op de gevels! Veel van de historische gebouwen bevatten unieke snijramen en ornamenten. Zij gaven de bestemming van een gebouw aan. Kan jij ze allemaal raden? 

Deventer hanzestad stedentrip Bergkwartier6

Bergkwartier

De mooiste wijk van Deventer is toch wel het historische Bergkwartier. Deze middeleeuwse wijk is werkelijk één groot monument. De afgelopen veertig jaar heeft de stad ook bijzonder veel geïnvesteerd in het restaureren van alle monumenten in de stad. Het Bergkwartier is het oude handelshart van de stad. Hier waren de jaarlijkse jaarmarkten op het stadsplein de Brink. Slenter door de kronkelende straatjes (het oude stratenpatroon is nog bijna geheel in tact!) en geniet van al die mooie, historische panden. Bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens je wandeling door het Bergkwartier zijn; de Bergkerk, Muntentoren, Walstraat, de Synagoge, het stadsplein De Brink met daarop de Oude Waag en de Deventer Koekwinkel. 

Deventer hanzestad stedentrip Bergkwartier

Noordenbergkwartier

Op een goede tweede plaats voor mooiste wijk van Deventer is het Noordenbergkwartier. Ook deze wijk vind je in het hart van de stad, aan de IJssel. Het is het oudste gedeelte van de stad en heeft daarom grote historische waarde. In deze wijk waren de kloosters van de Broeders en Zusters van het Gemene Leven gevestigd. Even een kleine geschiedenisles... Wellicht heb je ooit gehoord van Geert Grote? In de 14de eeuw was hij de grondlegger van 'De Moderne Devotie' dat stond voor eenvoudig en oprecht leven. Het Geert GroteHuis is nu een museum en staat in het Noordenbergkwartier. Het oudste stenen woonhuis van Nederland staat ook hier, in Deventer. Wandel naar de Sandrasteeg 8 en aanschouw het oudste stenen huis van ons land! In dit stadsdeel vond je vroeger ook de oudste wetenschappelijk bibliotheek van Nederland de Noordenbergtoren en het bestuurlijk centrum. Als je door de straatjes wandelt kom je de volgende bezienswaardigheden tegen: Stadhuiscomplex, Oudste Stenen Woonhuis, Stadsarchief & Athenaeumbibliotheek, Stenenwal, Grote of Lebuinuskerk, Oude Mariakerk, Latijnse School en Klooster. 

Deventer hanzestad stedentrip Noorderbergkwartier

Deventer hanzestad stedentrip9

Deventer Koek 

Zeg je Deventer, dan zeg je Deventer koek! De stad en de koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 6 eeuwen staat Deventer bekend om deze koek, misschien nog het meest te vergelijken met peperkoek (maar toch anders). De Deventer Koek wordt nu alleen nog gebakken in de koekfabriek van Jb. Bussink. Dit bedrijf vierde in 2018 haar 425-jarig bestaan. Toen de fabriek nog gevestigd was in de binnenstad, werd er ook een winkeltje geopend. Dat oude winkeltje met een interieur uit grootmoederstijd is nog altijd open! De Deventer Koekwinkel staat vol met lekkernijen en andere zoetigheden. Je vindt hier alle originele producten van Jb. Bussink en de echte Deventer Koek wordt hier vers afgebakken. De knusse theeschenkerij maakt het helemaal af. Zeker een bezoekje waard! 

Brink 84

Deventer hanzestad stedentrip Deventer Koek

Museum De Waag

In het historische waaggebouw op het stadsplein de Brink in hartje Deventer vind je museum De Waag. Toen was 'De Waag' de plek waar kooplieden onder het toeziend oog van de overheid hun goederen lieten wegen. Nu is het een museum waar belangrijke stukken uit de Deventer geschiedenis tentoongesteld worden. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen met een specifiek thema. 

Brink 56

Deventer hanzestad stedentrip De Waag2

Deventer hanzestad stedentrip by night3

DAVO Bierbrouwerij 

Deventer is de thuishaven van het DAVO bier dat hier sinds 2012 gebrouwen wordt. Eerst in pannen, nu een professionele brouwerij. Je kan in de Brewpub ook een hapje eten en gezellig borrelen. Op de tap zitten verschillende biertjes! Elke zaterdag is er een bierproeverij waar de brouwer je vertelt over het ontstaan van DAVO, het brouwproces en natuurlijk mag je proeven van drie verschillende DAVO bieren. Naast de Brewpub in Deventer heeft DAVO ook een café geopend in Arnhem. 

Sluisstraat 6

Deventer hanzestad stedentrip gevels

Fooddock Deventer 

Het is de eerste foodhal van Oost-Nederland! Het oude havengebied van Deventer wordt hipper dan hip en Fooddock Deventer maakt het ook weer een stuk mooier! In Fooddock vind je eten met een verhaal. Je kan er lunchen, borrelen en dineren. In de industriële silo schuif je aan gezellige tafels om heerlijk te eten. Langs de kant vind je allerlei eetkraampjes met elk hun eigen gerechten en specialiteiten. Ook zijn er regelmatig leuke evenementen, dus check ook zeker de website als je een bezoekje brengt aan Deventer. 

Zuiderzeestraat 2

Deventer hanzestad stedentrip IJssel brug

Deventer hanzestad stedentrip Stadhuis

Deventer Boekenmarkt 

Deventer is niet alleen de Koekstad, maar ook een echte Boekenstad! Van oudsher, sinds de 15de eeuw, worden er in Deventer boeken gemaakt, bewaard en verhandeld. In de stad zicht een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen, boekhandels en antiquariaten. Eén van de belangrijkste markten van Deventer (waar ik ooit nog eens naar toe wil!) is de Deventer Boekenmarkt. Het is de grootste boekenmarkt van Europa! En altijd de 1ste zondag van augustus (dus makkelijk een keer in te plannen). Kom wel op tijd want de boekenmarkt wordt altijd druk bezocht. 

Deventer hanzestad stedentrip winkelen

Charles Dickens Festijn in Deventer

De wereldberoemde schrijver uit Engeland is nog nooit in Deventer geweest. Toch is Deventer, met haar historische, kronkelende straatjes, het perfect decor om de verhalen van Dickens tot leven te wekken. En dat is precies wat er jaarlijks in december gebeurd. De personages uit de Charles Dickens boeken komen écht tot leven! Van Oliver Twist, de gierige Scrooge, David Copperfield tot Mr. Pickwick en Christmas Carol Singers en nog 945 andere personages uit de Dickens boeken. Natuurlijk is Charles er zelf ook bij. Alsof je in een tijdmachine bent gestapt en in de Middeleeuwen weer bent uitgestapt! Het Charles Dickens Festijn is razend populair en wordt druk bezocht. Laat je vooraf goed informeren wanneer je het beste kan gaan. De entree is gratis, maar je moet wel op je beurt wachten op het centrum in te mogen.  

Bergkwartier

Deventer hanzestad stedentrip Lebuinuskerk

Deventer hanzestad stedentrip IJssel

Wat te doen in Deventer

 • Een wandeling door de stad is de beste manier om Deventer te ontdekken. Het is kleinschalig en de mooiste bezienswaardigheden zijn allemaal op loopafstand van elkaar. Je kan diverse leuke wandelroutes halen bij de VVV Deventer. 
 • Smikkel van de beroemdste koek van Deventer bij de Deventerkoekfabriek aan de Brink. 
 • De Waag is niet alleen het iconische pronkstuk van de stad maar ook een interessant museum met een wisselende tentoonstelling. 
 • Even terug naar die goeie ouwe tijd in het Speelgoedmuseum. Oud speelgoed komt hier weer tot leven. Ook is er een grote speelzolder waar de kids zich kunnen uitleven! Spelen met Lego, Kapla, Playmobil, een poppenkast en houten treinbaan, uuuuuuren speelplezier! 
 • Download de app 3Deventer, en maak een virtuele wandeling door het heden, verleden en de toekomst van Deventer! Met de app worden belangrijke historische gebouwen (zoals de stadsumuur of de Vikingwal) weer tot leven gewekt. De app 3Deventer is gratis te downloaden in App Store of Google Play.
 • Bezoek het Charles Dickens Kabinet in de voormalige Vrouwengevangenis in de Walstraat en maak kennis met het leven en werk van Charles Dickens in een permanente expositie.
 • Varen met het pontje! Steek de IJssel over met het kleine voetveer. Een leuke manier om in het natuurgebied Ossenwaard terecht te komen en de stad eens vanaf de andere kant van het water te zien. En in de zomermaanden vaar je naar het strandje aan de overkant.
 • Wil je het beste uitzicht van de stad? Beklim dan de Lebuinuskerktoren. Na 220 treden door de smalle spiltrap sta je bovenin de kerktoren! Je hebt een prachtig uitzicht over de stad en de IJssel. 
 • Bezoek Deventer tijdens één van de drie bekendste evenementen: Deventer Op Stelten, De Deventer Boekenmarkt (1ste zondag van augutus) en het Charles Dickens Festijn (wisselende data in december).

Deventer hanzestad stedentrip by night2

Deventer hanzestad stedentrip by night5

Deventer hanzestad stedentrip De Waag by night

Overnachten in Deventer 

Een fonkelnieuw hotel in een historisch pand in hartje Deventer. Een hotel als geen ander! Hier voel je je speciaal. Stijlvol, een beetje chique en vooral fris en modern met net dat beetje extra. Zoals de historische details zoals de grote ramen en originele balken in combinatie met de moderne inrichting van de kamer. Een platenspeler op elke kamer en een yoga-mat. Je wil hier gewoon blijven. Het hotel is propvol leuke details en luxe extra's. Een beetje zoals thuis, maar dan beter! Want hier heb je ook nog een toffe bar. Het is zo moeilijk jezelf uit hotel FINCH te slepen en Deventer te verkennen. Maar we proberen het ;)

Enne, wat dacht je van logeren bij de boer op fietsafstand van Deventer? Genieten van het échte boerenleven, écht even buiten zijn. Alle rust en ruimte van het platteland en lekker dichtbij het bruisende Deventer. De Kleine Wildenberg biedt je het beste van twee werelden! Ook het mooiste vakantiehuis van Nederland vind je vlakbij Deventer! Boshuisje XL is echt een pareltje hoor... Kijk zelf maar! 

Boetiekhotel FINCH Deventer thebar4

Boetiekhotel FINCH Deventer Small boutique1

Boshuisje XL natuurhuisje Epse Deventer

Deventer hanzestad stedentrip Jackies

Uiteten in Deventer 

Wie weten er beter waar je lekker kan eten dan locals? Dat dacht ik dus ook! En daarom vroeg ik op Instastories wie de beste tips had. Er kwamen heel veel leuke tips binnen maar met stip op één kwam Restaurant Jackies. Veruit de meeste mensen gaven aan dat  je daar toch echt het lekkerste kan eten van de stad. En dus daalden wij die avond af in de kelders van Jackies en tjonge wat had iedereen gelijk! De gastvrijheid was ongekend, de sfeer super goed en het eten was overheerlijk. Om je vingers bij af te likken. Vooraf bestelde ik de sushi met verse krab en echt waar, het was de lekkerste sushi ooit. Gevolgd door nog veel meer lekkers. Een hele terechte aanrader dus. 

Andere tips die we kregen, maar waar we niet meer zijn geweest; The Lemon Tree (van dezelfde eigenaren), St. Tropez, gezellig naar de Fooddock, restaurant Bouwkunde en Trinibra Sushi Bar (super hoge score op The Fork). We hadden hier nog wel een week kunnen verblijven om alle restaurantjes uit te proberen. Koffie leuten kan je ook goed in Deventer, bij bijvoorbeeld Oscar in de Bieb, de Koffiemakerij en natuurlijk in het mooie FINCH hotel. En borrelen doe je bij De Hip! 

Restaurant Jackies, Grote Poot 19

Restaurant Jackies Deventer sushi

Restaurant Jackies Deventer2

Leukste winkelstraten Deventer

Deventer is echt een hele leuke, gezellige winkelstad. Ja, er is een straat met de bekende ketens, maar nog veel beter zijn de vele smalle straatjes met de boetiekjes. Unieke winkeltjes die je nergens anders tegenkomt. Winkeltjes waar je je ogen uitkijkt, oude boekwinkels en antiquariaten, vintage kledingwinkels, teveel om op te noemen. Veel van die leuke winkeltjes vind je in de Kleine Overstraat en de Grote Overstraat. Deze twee straten zijn misschien wel de leukste winkelstraten van de stad! 

Deventer hanzestad stedentrip shoppen

Deventer hanzestad stedentrip shoppen2In de omgeving van Deventer 

Leuk om te doen in de omgeving

 • Een ander mooi stadje in de buurt is Zutphen! Deze schattige hanzestad heeft een historische kern. Het word ook wel de stad van de torens genoemd. Lees mijn blog over Zutphen
 • Zet je voeten eens lekker in de modder en loop het Blotevoetenpad van Hof van Twello. Die modder tussen mijn tenen, ik vind het vreselijk, maar liefde laat je gekke dingen doen. Dus sjokte en glibberde ik achter mijn zoontje aan over het pad. Hij vond het fantastisch! Een andere goede reden om naar het Hof van Twello te gaan, is de indoor zandbak. In de kassen kan je heerlijk wat eten en drinken en kunnen kinderen naar hartenlust spelen in de zandbak. Ook ideaal als het weer tegen zit. 
 • Bekijk de natuur en de bosdieren van dichtbij bij Natuurmuseum Holten. Zij hebben een grote collectie aan opgezette dieren die je vindt in het bos en de Nederlandse natuur. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum. Combineer dit met een wandeling over het Pad van Daantje Das. De route koop je bij het Natuurmuseum. Deze leuke, leerzame dag sluit je perfect af bij Woody's Holten waar een grote speeltuin is voor de kinderen. 
 • Een vakantie is niet compleet zonder een duik in het water (althans, als je het mijn mannen vraagt). Is het goed weer, dan kan je zwemmen bij boszwembad De Boskoele of aan de recreatieplas in Bussloo. Is het slecht weer? Ga dan zwemmen bij De Schaeck in Twello of bij De Scheg. 
 • Van mijn lieve volgers kreeg ik super veel tips om te gaan eten in de omgeving. Zelf zijn we gaan uiteten bij NuNu, een Australisch restaurant waar je ook buiten in De Dome kan dineren en waar er een grote speeltuin is voor de kids. Andere tips waren: Loetje in Gorssel (de eerste Loetje buiten de Randstad), Fooddock Deventer (deze stond eigenlijk ook nog op mijn lijstje, maar niet van gekomen), Maedow Deventer (in de zomermaanden het strand van Deventer!), De Witte Wieven in combinatie met het Lochemse Bos, met de kids naar St. Maxim, culinair dineren bij Jackies. 
 • Geen zin om de deur uit te gaan en ook geen zin om te koken? Wij zijn helemaal fan van de pokébowl van Pokelivery. Toen we bij De Kleine Wildenberg verbleven (Deventer) bestelden we hier ook al. En dat was voor herhaling vatbaar. Jammer genoeg bezorgen ze niet, maar je kan er wel afhalen. Doen hoor, zo lekker. 

Boshuisje XL Epse Deventer Hof van Twello

Boshuisje XL Epse Deventer Holten

Boshuisje XL Epse Deventer Hof van Twello blotevoetenpad

Praktische info 

 • Deventer ligt in de provincie Overijssel en is gemakkelijk met de auto en met de trein te bereiken. De stad ligt centraal op de spoorwegverbindingen van de Randstad en Utrecht met het noorden van Nederland. Vanaf het station in Deventer wandel je in no-time het historische centrum in. Kom je met de auto? In het centrum vind je verschillende betaalde parkeergarages. Je kan je auto ook gratis parkeren op de Worp en met het pontje naar de binnenstad varen! Een super leuk alternatief toch? 
 • In Deventer is het aan de winkeliers vrij om op zondag open te gaan of niet. Dat betekent dat je op zondag hier en daar een open deur tegenkomt, maar in de leuke winkelstraatjes blijven ook veel winkels dicht. Kom je om te shoppen? Dan is het goed om even te checken wanneer het Koopzondag is.

Deventer hanzestad stedentrip Lebuinuskerk6

Deventer hanzestad stedentrip hofjes

Deventer hanzestad stedentrip overkant

Deventer hanzestad stedentrip Jackies4

Deventer hanzestad stedentrip Lebuinuskerk4

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina