Zutphen

Hanzestad aan de IJssel

Origineel, vol karakter, gezellig en wonderschoon. Zutphen is absoluut een aanrader voor een dagje uit of een weekendje weg. Het is niet alleen een schitterende stad om te zien, met zijn oude gebouwen, talloze torentjes, smalle straatjes en groene omgeving. Het heeft ook vele leuke winkeltjes, vele restaurants en gezellige café's. Het is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je weg wil in eigen land, maar deze oude Hanzestad is bijzonder geschikt om even erop uit te gaan. Juist omdat het een klein stadje is, straalt het sfeer en knusheid uit. 

Germaanse geschiedenis

Zutphen ontstond in de Romeinse tijd als Germaanse nederzetting. De plek waar de binnenstad van Zutphen nu ligt, wordt al meer dan 2000 jaar bewoond. In die tijden lagen er in Zutphen twee rivieren die goed te bevaren waren; de IJssel en de Berkel. Hout was het belangrijkste artikel dat Zutphen en Deventer over het water verhandelden. In de Middeleeuwen stond Zutphen bekend als de rijkste stad binnen het Gelderse hertogdom. De stad werd geroemd om zijn vele torens; 'Zutphania Turrita'. Door oorlog, verzanding van de IJssel en de opkomst van de Hollandse steden verloor Zutphen uiteindelijk haar gunstige handelspositie. Ondanks de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog wist Zutphen haar eeuwenoude binnenstad goed te behouden.

Zutphen stedentrip bloesems

zutphen terras kerk

Historische pandjes en pleintjes

Van een afstandje ziet Zutphen er al mooi uit. Diverse torentjes steken nog steeds trots boven de stadsmuren uit. Maar ook als je je binnen de stadsmuren begeeft en om je heen kijkt, zie je hoeveel fraaie pandjes er nog staan in het centrum. Pakhuizen, koopmanshuizen, kerken en delen van de vesting kom je tegen als je door de smalle straatjes van de stad wandelt.

Mix van shoppen, horeca en cultuur

Zutphen heeft voor ieder wat wils. Er zijn verschillende musea en bezienswaardigheden in Zutphen zoals de Stedelijke musea, het Broederenklooster, het Hanzehof (theatercentrum) en het Musehof (cultuurcentrum). Maar ook vind je er leuke winkelstraatjes met hippe boetiekjes. Achter de sierlijke gevels van de stad, schuilt vaak een rijk verleden. Zowel op donderdag als op zaterdag is er een markt. Verspreidt over het centrum zitten diverse smakelijke restaurants, gezellige cafés en in de zomermaanden talloze terrassen! 

Varen over de IJssel

Vanwege zijn ligging aan de IJssel wordt er nog steeds volop gevaren door de stad. Zutphen telt maar liefst 5 havens, waaronder twee jachthavens, een scheepvaarthaven, industriehaven en historische haven. Ook stroomt er nog water door de binnenstad waardoor Zutphen prachtig groen is, zeker in het voorjaar. Een leuk uitje in Zutphen is dan ook een rondvaart met een fluisterbootje of ga zelf kanoën! 

zutphen terrasjes stedentrip

Omgeving/vooral doen

  • Een absolute must in Zutphen is om een rondvaart te maken over de IJssel. Door het verhaal van de schipper leer je meer over de geschiedenis en zie je de stad eens van een andere kant. 'Fluisterboot Zutphen' organiseert leuke rondvaarten en ook wandelingen door de stad. Liever zelf varen? Dat kan ook. Je kan in Zutphen ook zelf een bootje of kajak huren.
  • De toren des torens in de stad is die van de Sint Walburgiskerk. Beklim de toren en je wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht.
  • Gek op literatuur en historie? Breng dan een bezoek aan de Librije. De Librije is een kettingbibliotheek met een openbare leeszaal uit de 16de eeuw. Het is een van de weinige nog bestaande kettingbibliotheken die nog op hun oorspronkelijke plaats wordt bewaard.
  • Gezellig borrelen doe je bij café Camelot (naast de Wijnhuistoren). Een knus restaurantje met huiselijk sfeer is De Gelaarsde Kat. 
  • Zutphen heeft zijn eigen Hanze-Stadsbrouwerij. Deze brouwerij, genaamd Cambrinus, brouwt zijn eigen speciaal bieren. Ook heeft Cambrinus een gezellig café en een authentiek middeleeuws proeflokaal. Met mooi weer kun je genieten van de buitenlucht op het terras.
  • Het oudste restaurant van Nederland Grand Café de Waag stamt weliswaar uit de Hanzetijd maar is nog steeds open voor een heerlijke maaltje. Het ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Zutphen (in Doesburg). 

zutphen oude hanzestad

Hotels in Zutphen

Praktische info 

  • Zutphen heeft een eigen treinstation en is daarom goed per trein bereikbaar (rechtstreeks vanuit Arnhem en Zwolle).
  • Inntel Hotels Resort Zutphen ligt op ruim 3 km van het treinstation. 

zutphen groene stadstuinen

zutphen torens hanzestad

zutphen grote kerk tripje

zutphen straatjes dagtrip

zutphen winkelen dagje

zutphen toren beklimmen

zutphen dagje shoppen

zutphen originele stedentrip

zutphen dagje weg

zutphen pleintjes stedentrip

zutphen hanzestad uitje

contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in