Skip to main content

    Rondreis Zuid Engeland

    • Bristol, Engeland
    • Geschreven op 4 februari 2014

    Middeleeuwse steden & ruige natuur

    Een ruige kustlijn, een azuurblauwe zee, gekleurde huisjes en palmbomen. Je waant jezelf in Zuid Europa, maar niets is minder waar! Dit is Engeland. Tropisch Engeland! Het Zuid-Westen van Engeland is echt verrassend anders dan de rest van Engeland. Al toerend door het Zuid-Westen doe je vier graafschappen aan; Somerset, Dorset, Cornwall en Devon. Elke graafschap heeft zijn eigen bijzondere natuur, middeleeuwse steden en karakteristieke plekjes. De kust is adembenemend mooi. Een wilde zee klotst tegen de krijtstenen kliffen. De kustplaatsjes hebben gekleurde huisjes en geven je een mediterraans gevoel. Laat je verrassen! 

    DSC02209 001

    Engelse Rivièra

    Denkend aan Engeland zie je misschien als eerste een flinke regenbui voor je. Laat je regenjas maar thuis hoor. Aan de noordkust van Cornwall en Devon staat een sterke Atlantische branding met opspattend zeewater tegen de rotsen, maar langs de zuidkust heerst vanwege de warme golfstroom een mild klimaat waarin subtropische planten goed kunnen gedijen. Vandaar de naam Engelse Rivièra.

    Een korte impressie 

     

    Onze autoroute 

    In grote lijnen is dit de route die wij hebben afgelegd in Zuid-West Engeland. In totaal hebben we hier twee weken de tijd voor genomen en dat vond ik aan de krappe kant. Heb je meer tijd, dan zou ik die zeker nemen. Het hele rondje is ongeveer 733 kilometer en 13 uur rijden. Dat is vanaf Bristol weer terug naar Bristol. 

    DSC02511 001

    Autohuur 

    Waar moet je op letten als je een auto gaat huren op vakantie? Ben je wel goed verzekerd? Wat als je een deuk in de huurauto rijdt? Het maken van een roadtrip is hét gevoel van vrijheid op vakantie. De weg op, je makkelijk verplaatsen en veel van de omgeving zien, ideaal. Maar je kan pas echt een zorgeloze trip maken als je zeker weet dat alles goed geregeld is. Na menig roadtrip, vele huurauto’s en ook een keertje schade rijden (ai) kan ik je wel wat tips en adviezen geven. 

    routeengeland2

    Somerset & Dorset

    Onze reis startte en eindigde in Bristol. Een handige plek om te beginnen, omdat er vanuit Nederland verschillende vluchten naar Bristol gaan. Hier huur je een auto en ga je op pad. De eerste stop van je rondreis is Bath. In Somerset heb je hoge bergen en diepe rotsen, zoals Cheddar Gorge. Het historische Bath was een Romeinse nederzetting bekend om zijn warmwaterbronnen. Dan is er nog Bristol uiteraard, een plek vol geschiedenis en het hart van vele kunstenaars. 

    Cornwall & Devon 

    De twee Nationale Parken tijdens deze rondreis, Exmoor National Park en Dartmoor National Park vind je in de graafschappen Cornwall en Devon. Deze twee graafschappen staan symbool voor de lieflijke schoonheid van de natuur, middeleeuwse dorpen, prachtige baaien en de pittoreske vissersplaatjes. Hier kan je surfen in Newquay, de lekkerste verse vis eten in Falmouth, op bezoek bij King Arthur in Tintagel of pony's aaien in Dartmoor. 

    A- Bristol 

    Bristol

    Het begin- en eindpunt van de reis (dus op het kaartje ook letter L) is Bristol. Bristol staat niet alleen bekend als 'groene stad' maar is met name beroemd vanwege straatartiest Banksy en het jaarlijkse luchtballonnen-festival. Banksy is een pseudoniem van deze wereldberoemde straatartiest. Daarnaast is een bekend plaatje van Bristol de vele luchtballonnen die jaarlijks tijdens het festival worden opgelaten. Erg indrukwekkend en mooi om te zien. Bristol is een hippe stad, een studentenstad en een stad vol streetart en toffe festivals. Je bent er zo, dus Bristol is ook een idee voor een leuk weekendje weg. 

    Hoteltip Bristol: Bristol Harbour Hotel & Spa

    Lees mijn blog over Bristol

    B- Bath

    DSC01496

    Bath is een culturele stad met indrukwekkende gebouwen uit de Romeinse tijd. De Romeinen hadden al vroeg ontdekt dat in Bath gebaden kon worden in de warmwaterbronnen van de stad. En dat kan nog steeds! De bronnen worden nog steeds druk bezocht en je kan hier heerlijk genieten van het nieuwe spacomplex, net als de Romeinen 2000 jaar geleden. Vanuit dit spacomplex heb je vanuit het zwembad een schitterend uitzicht over de stad.

    Hoteltip Bath: Student Castle Bath Apartment

    Lees mijn blog over Bath

    C- Stonehenge

    DSC01659

    Op je weg van Bath naar de Zuidkust is deze stop echt een must. Nog steeds is het ontstaan van Stonehenge één groot mysterie. Stonehenge is een van de beroemdste prehistorische plaatsen ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je Stonehenge bezoekt, krijg je een audiotoer mee en leer je meer over deze mysterieuze plek. Wandel rustig een rondje om deze beroemde steenformatie en laat je meevoeren door het mysterie... 

    Hoteltip Stonehenge: Stonehenge Cottages Salisbury

    D- Bournemouth 

    DSC01738

    Bournemouth is de eerste kustplaats die je gaat tegenkomen op je reis vanaf Bath. Toch is dit bij lange na niet de leukste plaats om te bezoeken. Het is een goede tussenstop, je kan er struinen over de boulevard, een lekker visje eten of aan het strand liggen. Mooi om te zien zijn de kenmerkende gekleurde strandhuisjes aan de rand van het strand. De boulevard vonden wij wat te schreeuweriger. Daarom zou ik hier niet te lang blijven hangen en snel door rijden naar Durdle Door. Daar wordt de natuur steeds mooier en zijn de plaatsen wat minder 'kermisachtig' dan Bournemouth. 

    E- Jurassic Coast 

    DSC01779 002

    De adembenemende, oeroude kustlijn in het zuiden mag je absoluut niet missen als je in Engeland bent. The Jurassic Coast bestaat grotendeels uit steile kliffen met als hoogste punt de Golden Cap die 191 meter boven het water uittorent. De rotsen en het gesteente is ruim 180 miljoen jaar oud. Hier zijn nog steeds vele fossielen te vinden. Struin het strand af en zoek naar deze eeuwenoude fossielen. In de zomermaanden kan je heerlijk een duik nemen in de zee. In de andere maanden voel je hier de wind door je haren en maak je hier prachtige wandelingen langs de kust. 

    Lees mijn blog over de Jurassic Coast

    F- Exeter & Kingswear

    DSC01925 001

    Exeter is een gezellige Engelse stad, ouderwets maar eigentijds, waar veel te beleven is. In de Tweede Wereldoorlog heeft de stad veel geleden onder de Luftwaffe en helaas is er bij de wederopbouw weinig moeite gedaan oude gebouwen te behouden. Toch staan er in het centrum van Exeter een aantal historische gebouwen die een bezoekje waard zijn; Exeter Cathedral, Rougemont castle en st. Nicolas Priory.

    Hoteltip Exeter: Hotel du Vin Exeter

    Lees mijn blog over Exeter

    G- Falmouth

    DSC02162

    Wanneer je in Falmouth rondloopt, doet niets je vermoeden dat je in Engeland bent. De helderblauwe zee, de groene heuvels en de gekleurde huisjes geven je een echt vakantiegevoel. Falmouth staat bekend als 'waterstad', de watersport en de dagverse vis. Falmouth heeft van oudsher een belangrijke strategische ligging en was dan ook tot de 18de eeuw één van de grootste havens van Groot-Brittannië. Nog steeds is het stadje Maritiem belangrijk. Het is de derde, grootste diepwater haven én de eerste en laatste haven van het land. 

    Hoteltip Falmouth: The Sandy Duck

    Lees mijn blog over Falmouth

    H- Land's End 

    DSC02242

    Land's End is het meest zuid-westelijke puntje van het vasteland van Groot-Brittannië. Het land eindigt hier op de gigantische, steile kliffen die recht de zee in stormen. Het landschap is er ruig en het waait er eigenlijk altijd. De Romeinen herkenden die specifieke eigenschap ook al en noemden deze plek 'Bolerium' - Zetel van de Storm. Je hebt er, staande op de hoge kliffen, een schitterend uitzicht op zee.

    Hoteltip Land's End: Saddle and Stablerooms

    Lees mijn blog over Land's End

    I- Newquay

    DSC02323

    Je verwacht het niet, maar het is er echt. Een waar surfersparadijs in Engeland is Newquay. Het strand is echt schitterend en ligt onderaan de enorme kliffen. In Newquay kan je veel outdoor activiteiten ondernemen, zoals kitesurfen, abseilen en zee-kayakken. Al sinds de Victoriaanse tijd komen de Engelse hier om te genieten van het strand en de zee.

    Hoteltip Newquay: Tolcarne Beach Cabins

    Lees mijn blog over Newquay

    J- Tintagel

    DSC02418 001

    Tintagel is de plaats waar de legende van Koning Arthur nog steeds leeft. De indrukwekkende ruïnes van Tintagel Castle staan hier, op de rand van de kliffen, met een adembenemend uitzicht op zee. Er doen enorm veel verhalen de ronde over koning Arthur, maar ze zijn allemaal geschreven na de dood van de koning in het jaar 542. Volgens de oude legenden zou Tintagel de geboorteplaats zijn van King Arthur, toen het plaatsje nog Camelot heette.

    Hoteltip Tintagel: The Old Malthouse Inn

    Lees mijn blog over Tintagel

    K- Ilfracombe & Clovelly

    DSC02524 001

    Er wordt beweerd dat de oudste nog werkende vuurtoren van Engeland hier staat. De vuurtoren is minstens 650 jaar oud. In het verleden was Ilfracombe een van de belangrijkste havens aan het Kanaal van Bristol. Vooral de zeehandel en visvangst waren de belangrijkste bronnen van bestaan, maar sinds de Victoriaanse tijd is hier het toerisme in opkomst. Ilfracombe is vooral een charmant, oud vissersplaatsje waar zijn oudheid op een goede manier bewaard is gebleven.

    Hoteltip: The Salthouse, Fore Street

    Lees mijn blog over Ilfracombe

    Auteur: Daisy Wubbels

    Geschreven door Daisy

    Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
    Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder