10 Mooiste Stranden

Strijk neer op deze schitterende stranden 

Een groot misverstand is dat de mooiste stranden enkel te vinden zijn in verre oorden. Je hoeft niet persé naar de andere kant van de wereld te reizen om neer te strijken op een schitterend strand. Ook in Europa zijn witte zandstranden met een helderblauwe zee geen uitzondering. Wat dacht je van de mooie eilandjes in de Middellandse zee of de ruige kliffen van Portugal? Maar ook de groenblauwe zee verborgen achter de diepe kliffen in Engeland zijn een bezoek waard. 
 

Deze oogverblindende plekjes en eilanden heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen. En al deze mooie plekjes zijn in Europa te vinden!

1- Navagio Beach - Zakynthos 

zakynthos 1

Dit strand is wellicht het meest gefotografeerde strand van Griekenland. Er is geen reisgids over Griekenland of Zakynthos waar dit plaatje niet in zal staan. Bekend geworden om het scheepswrak dat hier op het strand is aangespoeld. In 1980 liep een smokkellaarsschip op de klippen, werd verlaten door de bemanning en is er vervolgens blijven liggen. Zonder dit schip was het strand waarschijnlijk nooit zo bekend geworden. Navagio Beach ligt beschut door hoge kalkstenen kliffen. Het is alleen per boot bereikbaar. Het mooiste uitzicht op dit strand heb je echter vanaf de hoge kliffen. Ga je voor dé foto, ga dan via de bergdorpjes naar boven. Ga je voor de duik in het water, ga dan via de boot naar het strand. 

2- Praia da Guincho - Cascais 

DSC05433

Praia da Guincho, gelegen bij Cascais, is vooral bekend vanwege zijn hoge golven en de harde wind die hier staat. Maar niet alleen surfers kunnen hier hun hart ophalen, ook het springen in de golven is een ware traktatie. Een heerlijk zandstrand met tegen betaling enkele ligbedjes, maar verder ruig en onaangetast. Het strand ligt tussen de hoge kliffen en is een behoorlijke loop naar beneden (en vervolgens weer een hele klim naar boven). In tegenstelling tot de rustige baaitjes aan de Middellandse Zee heb je hier echt het gevoel op het strand te liggen. De golven spatten uiteen tegen de rotsen. Een prachtig gezicht. 

3- Merlin's Cave - Cornwall

DSC02418

In Cornwall liggen verschillende mooie stranden en baaitjes. De meeste zijn vrij uitgestrekt en te bereiken via een steile helling van de kliffen naar beneden. Merlin's Cave ligt ook onderaan de rotsen, maar vormt een uitzondering qua uitgestrektheid. Het is een klein kiezelstrandje en ontzettend mooi. Niet alleen zie je vanaf hier de overblijfselen van het kasteel van King Arthur, er is ook een waterval welke op de kiezels klettert én een grot waar je met laag water doorheen kan lopen. Een bijzonder klein strandje dus. Maar nogmaals, er zijn in Cornwall ontelbaar veel mooie plekjes te vinden, dit is er slechts één. 

4- El Bollulo - Tenerife 

elbollulo2

Tenerife is een vulkanisch eiland en dat is goed te zien op dit strandje. El Bollulo staat op de lijst omdat het een uniek strand is. Het zand is hier, in tegenstelling tot de meeste stranden, niet geel of wit maar zwart! Bijzonder dus. Het is niet alleen het mooiste strand van Tenerife, maar ook het meest afgelegen en moeilijk te bereiken. Je moet er dus wat voor over hebben om hier in het zwarte zand te gaan liggen. De toegang tot dit strand vind je door naar beneden te stappen tussen de bananenplantages. De wandeling duurt echter slechts enkele minuten.

5- Falasarna Beach - Kreta

falasarnabeach2

De meeste mensen kennen Kreta alleen als party-eiland voor jongelui. Dat klopt deels natuurlijk ook. In het plaatsje Chersonisos is het elke zomer één groot feest. Maar Kreta is veel meer dan dat! Het is een prachtig eiland met schitterende stranden. Het Falasarna Beach bewijst dat. Een spectaculair groot zandstrand met rotsen in de zee en natuurlijk helderblauw water. Falasarna is daarnaast een oude Hellenistische haven die werd omringd door muren en verbonden was met de zee door een kanaal. Enkele van deze muren en de defensieve torens zijn er nog steeds te zien. 

6- Porthcurno - Cornwall

DSC02209

Engeland is verrassend anders en biedt veel meer op het gebied van zon, zee en strand dan je zou verwachten. Door de gunstige ligging in het zuidwesten van Engeland, zijn de temperaturen vrijwel altijd aangenaam. In de zomer is hier veel zon en is het er lekker warm. Niet voor niets groeien hier volop suptropsiche planten. Palmboom stranden dus, maar dan verscholen achter de hoge kliffen. Porthcurno Beach ligt vlakbij het plaatsje Porthcurno. Het heeft een zandstrand en in de zomer zelfs enkele faciliteiten zoals een strandwacht. Oordeel zelf. 

7- Es Trenc Beach - Mallorca

estrencbeach2

Mallorca is een prachtig eiland in de Middellandse zee met mooie natuur, pittoreske dorpjes en sprookjesachtige stranden. Es Trenc Beach is er daar één van. Het wordt het mooiste strand van Mallorca genoemd vanwege zijn meer dan twee kilometer lange wit zand dat afsteekt tegen het helderblauwe water. De natuur is er nog ongerept en goed behouden. Het is eigenlijk jammer dat zoveel mensen dit moois ontdekt hebben. 

8- Praia da Falésia- Albufeira 

praiadafalesia

Eigenlijk is de hele kustlijn van Portugal bezaaid met schitterende baaien. Er zijn zoveel mooie en unieke stranden in dit land dat ik er maar één heb uitgekozen aan de Zuidkust die zeker in dit rijtje thuis hoort. Doordat de kust van Portugal veelal bestaat uit hoge kliffen, zijn de meest oogstrelende baaitjes door het water uit de rotsen geslepen. Er zijn nog vele strandjes waar je rustig met zijn tweeën kan genieten zonder iemand tegen te komen. Dan is het meestal wel een behoorlijke klim naar beneden. Praia da Falasia ligt vlakbij Albufeira. De rode rotsen zijn hier wat lager, waardoor het strand redelijk goed toegankelijk is. 

9- Kefalos Beach - Kos 

kefalosbeach3

Dit strand dat zo'n 40 kilometer ten westen van de hoofdstad Kos ligt, is bekend om het kristalheldere water. Het water is hier behoorlijk koud, maar helderder dan hier heb ik het bijna niet gezien. Het strand is omgeven met groene heuvels. Daarnaast heb je vanaf het strand een schitterend uitzicht op het "Monastery of Agios Nikolaos" welke gevestigd is op een rots in de zee. Het is zeker een rit vanaf Kos-stad waard want de stranden in het westen zijn vele malen mooier. Het naastgelegen Paradise Beach is overigens ook een pareltje. 

10- Jouw favoriete strand

Welk Europees strand is het mooiste strand dat je zelf ooit bezocht hebt? Welke mag dus niet ontbreken in dit top 10 lijstje? Laat het me weten en ik vul de lijst aan met een uniek strandje. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in