Skip to main content

    Stedentrip met Strand

    • Geschreven op 22 maart 2014

    Stad en Strand in één 

    Weet je niet wat je moet kiezen; een stedentrip of een strandvakantie? Je hoeft helemaal niet te kiezen! Er zijn steden waar je ook heerlijk op het strand kan liggen. Een stedentrip en strandvakantie in één! Het beste van beide werelden, wie wil dat nou niet. De ene dag slenter je door de straatjes van de stad, de volgende dag rust je uit aan zee. Zeker wanneer de temperatuur stijgt, is het heerlijk vertoeven in deze steden. 

    In Europa zijn Barcelona, Valencia, Nice, Brighton en Venetië steden met een mooi strand. In Amerika zijn San Diego, Miami Beach en verrassend genoeg New York steden met mooie stranden. Natuurlijk kon ons eigen land ook niet ontbreken op de lijst. Den Haag, of beter gezegd Scheveningen, is niet voor niets een populaire strandbestemming. 

    New York 

    NYCbeach

    New York staat om vele dingen bekend, maar eigenlijk niet zozeer om zijn stranden. Toch heeft deze geweldige wereldstad een aantal leuke strandjes. New York heeft maar liefst een kustlijn van 22,5 kilometer. Er zijn meer dan negen stranden in New York. De stranden van New York zijn voor velen een plek om te genieten van de rust, de natuur, om te vissen en te wandelen. De stranden zijn geopend vanaf Memorial Day (de laatste maandag van mei) tot Labor Day (eerste maandag in september). 

    Staten Island

    De meeste stranden van heel New York heeft Staten Island. Hier vind je niet alleen zandstranden, maar ook verschillende parken. Staten Island bied je verder een schitterend uitzicht op de skyline van New York City. De stranden van Staten Island zijn gratis toegankelijk en zelfs het parkeren is hier gratis. Niet zonder reden vertrekken vele New Yorkers naar dit strand zodra het zonnetje begint te schijnen. 

    Brooklyn

    Brooklyn heeft ook een aantal leuke strandjes in de aanbieding. Brighton Beach en Coney Islands zijn de meeste gezellige plekjes op te gaan zonnen. Niet alleen kun je hier genieten van zon, zee en strand, maar er is ook een bruisende boulevard. Brighton Beach is wat kleiner dan Coney Island en dus wat rustiger. Coney Island is een grote kermis met attracties zoals een reuzenrad en achtbaan, daar moet je van houden.

    Barcelona 

    barcelonabeach

    Vanuit het sfeervolle centrum zet je een paar stappen en sta je op het goudgele strand van Barcelona. National Geographic heeft Barcelona tot beste strand-stad benoemd. Zeker in de warme zomermaanden neem je hier een verkoelende duik in de zee of kweek je op het strand een bruin kleurtje. Het strand van Barcelona is 4 kilometer lang.  

    Twee stadsstrandjes

    De twee langste stranden van Barcelona zijn San Sebastià en Barceloneta. Het drukste strand is waarschijnlijk Barceloneta dat in de gelijknamige wijk ligt. Het is hier zo druk omdat dit strand het dichtst bij het centrum ligt en gemakkelijk bereikbaar is. Er zijn allerlei voorzieningen op deze strandjes. Helaas is het soms wel moeilijk een plekje vinden. Ook zijn er langs de kustlijn verschillende restaurants en is er een strandwacht. 

    Een ander strandje in de stad is Nova Icaria. Liggend bij het Olympisch dorp is dit het sportiefste strand van Barcelona. Hier kun je ping-pongen, volleyballen en er is een zogenaamde 'game area'. 

    Iets buiten het centrum

    Wat verder van het centrum ligt het brede zandstrand van Bogatell. Dit is een erg leuk strand waar veel locals komen. Er hangt een hele relaxte sfeer. Aan de boulevard zijn een aantal leuke strandbarretjes te vinden en zijn ook verschillende restaurants. Het is ongeveer een kwartier lopen naar de gele metrolijn 4 die je in no-time weer terug naar het centrum brengt. 

    Venetië

    venetiestrand2

    Een strandvakantie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Venetië. Toch kun je in Venetië niet alleen genieten van de magische waterwegen, de romantische steegjes en de karakteristieke bruggetjes maar ook van zon, zee en strand. Een kort ritje met de waterbus brengt je naar het eilandje Lido, dat bij Venetië hoort.

    Lido di Jesolo en Lido di Venezia

    Lido di Jesolo is de meeste geliefde badplaats van Venetië. Het is een kwalitatief goed strand en groot voordeel is het er niet afgeladen vol is. Ook is er nog Lido di Venezia. Dit strandje ligt op het gelijknamige eilandje Lido. Het staat ook wel bekend als het 'Gouden Eiland'. Hier vind je een mooi zandstrand dat omringd wordt door verschillende hotels zoals het Grand Hotel Excelsior. 

    Nice 

    Nicestrand3

    Deze Franse stad aan de Cote d'Azur is niet voor niets een populaire vakantiebestemming voor vele Europeanen. Behalve een sfeervol Provenciaals centrum heeft de stad ook strand te bieden. De stranden van Nice zijn van nature eigenlijk keistranden. Steen en grind dus in plaats van zand. Daar moet je je wel bewust van zijn als je naar Nice afreist. De boulevard daarentegen maakt alles weer goed. 

    Privéstrandjes

    Nice heeft echter een aantal privéstrandjes waar men kunstmatig zand heeft aangebracht. Dat is iets aangenamer voor de voetjes en doet niets af een de schitterende ligging. Wel moet voor de privéstrandjes soms entree betaald worden, maar in ruil daarvoor staan er wel comfortabele ligbedjes. 

    Op Castel Plage, onder aan de voet van 'La Chateau', is het zien en gezien worden. Een van de mooiste stranden van Nice is strand Neptune. Ben je op reis met kinderen dan is het Bambou strand een aanrader. Er is een speeltuin en een zwemband op dit strand.  

    Goede 'echte' stranden in de buurt zijn Villefranche-sur-Mer en Cannes.

    San Diego 

    sandiegostrand

    De verrassing van de West-kust van Amerika vond ik zonder twijfel San Diego. Er zijn vele toeristen die tijdens een rondreis door het Westen deze stad overslaan en meteen doorrijden naar Los Angeles. Erg zonde want San Diego is een veelzijdige stad. Niet alleen heeft de stad een schitterend zandstrand, ook een bruisende stad met historische centrum. De vele Mexicaanse invloeden geven San Diego een unieke sfeer. 

    Surfersparadijs

    San Diego staat vooral bekend als waar surfersparadijs. Omdat San Diego vaak als klein broertje van Los Angeles en San Francisco werd gezien, wist de stad een unieke surfcultuur te ontwikkelen. Het is misschien wel één van de beste plekken aan de Westkust waar je met een board over de golven kan glijden. 

    Mission Beach

    Mission Beach is een bekend strand van San Diego. Het is een breed zandstrand waar je de karakteristieke baywatch-huisjes in het zand ziet staan. Naast het strand loopt een lange boulevard met daaraan vele strandhuisjes en ook eettentjes. Ook zijn er diverse surfsscholen waar je op een nepgolf (met uitzicht op zee) kan oefenen. Mission Beach is verder een mooi natuurpark waar onder andere het beroemde SeaWorld gevestigd is. 

    Silver Strand

    Een ander mooi strand is Silver Strand, kortweg ook wel 'the Strand' genoemd. Dit strand is zo'n 11 kilometer lang en is bijzonder omdat je vanaf twee kanten uit water kan zien liggen. Aan de ene kant de oceaan, aan de andere kant de San Diego Bay. De San Diego baai is een van de mooiste natuurlijke baaien ter wereld! Het strand biedt vele activiteiten zoals kamperen, surfen, bodyboarden, jetskiën, vissen en volleybal. 

    Vanwege deze grote baai, is San Diego een belangrijke militaire uitvalsbasis. Hier zie je dan ook enorme militaire vaartuigen en grote delen van de stranden zijn militair terrein. 

    Brighton

    SAM 0077

    Engels plaatsje aan zee. De Lonely Planet noemde Brighton 'the-place-to-be' om de drukke stad Londen te ontvluchten. Brighton is een mondaine badplaats. Het is zelfs de populairste badplaats van Zuid Engeland. Door de goede kwaliteit van de zeelucht en het zeewater werd de stad in de 19de eeuw een geliefde kustplaats. 

    Veelzijdige stad

    Brighton is een veelzijdige stad; gebouwen uit de Regency-tijd, levendige cultuur en evenementen en er staat een exotisch koninklijk paleis 'Royal Pavilion'. Een sfeervolle Engels stad dus. 

    Brighton Pier

    Brighton heeft een fijn kiezelstrand en er is altijd volop vermaak. In het hoogseizoen kun je op het strand ligbedjes huren. De strandpromenade en de Brighton Pier bieden vertier aan jong en oud. Hier kun je genieten van een heerlijk kopje thee in een van de café's, souvenirtjes scoren in de kunstenaarswijk of naar het oudste aquarium van het land. Ook op het strand zelf zijn verschillende activiteiten zoals beachvolleybal en voor de kinderen zijn er draaimolens. 

    Valencia 

    valencia-beach

    Valencia is niet alleen een goede bestemming voor een stedentrip, maar zeker ook als strandvakantie. De stad ligt aan de Middellandse zee en beschikt over een mooi, uitgestrekt strand. Kort gezegd zijn er 3 stadsstranden en 3 natuurstranden. Stadsstranden zijn hier overigens natuurlijke stranden. Ze zijn dus niet (zoals de meeste stadsstranden) door de mens gemaakt. Vanaf de haven van Valencia loopt een grote boulevard met tal van restaurantjes en barretjes waar je kan genieten van plaatselijke gerechten, verse vis en natuurlijk smakelijke sangria. 

    Stranden bij het centrum

    Las Arenas is één van de stadsstranden van Valencia. Het is een fijn, goudkleurig zandstrand met vele faciliteiten. Aan het strand liggen verschillende restaurantjes waar je een heerlijke paella kan eten. La Malvarrosa is een ander stadsstrand. Op dit brede strand zijn verschillende eettentjes waar je een verkoelend drankje kan kopen. Het is een open strand met fijn zand omringd door een gezellige promenade. Het laatste stadsstrandje is Pinedo Pueblo dat van oudsher de plek is waar vissers de zee op gingen. Ook hier kun je genieten van zon, zee en strand en zijn er diverse faciliteiten aanwezig.

    Stranden bij het natuurgebied

    Pal naast de stad ligt het Natuurpark La Albufera, een enorm groen gebied van 21.000 hectare groot. Het natuurgebied grenst ook aan de zee en heeft dan ook drie bijzondere strandjes. Het meest Noordelijk ligt het rustieke strand L'Arbre del Gos. Dit strand is 2,6 kilometer lang, dichtbij de eerste duinen van La Albufera. Grenzend aan L'Arbre del Gos ligt het El Saler strand. Hier vind je een uitgestrekt, goudkleurig zandstrand. Hier lig je lekker uit de wind vanwege zijn ligging tussen de duinen en de dennen. Het is dan ook één van de meest populaire stranden van Valencia. Het meest Zuidelijk gelegen strand grenzend aan Natuurpark La Albufera is het La Deleva strand. Hier kun je echter niet gaan liggen zonnen omdat het beschermd gebied is. Het is het wildste strand van Valencia met een rijk ecosysteem. 

    Miami Beach

    Miami Beach

    Wie kent het niet uit Amerikaanse films en series; Miami Beach. Misschien wel het bekendste strand van heel Amerika. Hier komen niet alleen vele toeristen genieten van zon, zee en strand maar ook 'the rich and famous'. Het wordt ook wel de Amerikaanse Riviera genoemd. Miami Beach wordt door de Biscayne Bay gescheiden van Miami. Miami Beach is opgedeeld in verschillende stranden. 

    Vier gedeeltes 

    South Beach, de naam zegt het al, is het meest zuidelijke stukje Miami Beach. Hier vind je de gebouwen in Art Deco stijl. Toeristisch gezien is dit een van de belangrijkste stranden van Miami Beach. 

    In de wijk Surfside zijn de grotere toeristenoorden gevestigd. Daardoor is het niet het mooiste Miami Beach. Als het mooie, luxe hotels waren, is dat misschien nog niet zo erg. Maar hier zitten vooral de toeristen die de rest van Miami Beach te duur vinden. 

    Een chiquer gedeelte van Miami Beach is Bal Harbour. Meteen ook stukken duurder en niet geschikt voor degene met een wat kleinere portemonnee. Er is hier een groot winkelcentrum waar vooral de bekende en dure modemerken gevestigd zijn. 

    Sunny Isles liet men vaak een beetje links liggen totdat de grote investeerders zich realiseerden dat dit een pareltje aan het strand is. Daardoor zijn er in de afgelopen jaren steeds meer hotels, winkels en restaurants gekomen. Dit maakt van Sunny Isles een bruisend stukje Miami Beach dat geliefd is bij toeristen. 

    The rich and famous

    De kapitale villa's van de sterren vind je verspreid langs de Biscayne Bay. Als je een boottochtje maakt door de baai kun je misschien een glimp opvangen van deze kleine paradijsjes. Palm Island, Star Island en Hibiscus Island zijn vooral de plekjes waar de sterren zijn neergestreken. 

    Den Haag

    scheveningenstrand

    Hekkensluiter is onze eigen Nederlandse 'stad' Den Haag. Den Haag is een bruisende stad waarin van alles te beleven is en vanuit het centrum ben je in no-time aan het strand. Scheveningen is een stadsdeel van Den Haag en één van de bekendste badplaatsen van Nederland.

    Scheveningen

    Hier moet je wel de drukte voor lief nemen. Op zomerse dagen lig je hier 'hutje mutje'. Niet mijn ideaal, maar toch kiezen vele voor een dagje Scheveningen, zeker ook vanwege de levende boulevard. De boulevard is een aaneenschakeling van restaurants en uitgaansgelegenheden. Natuurlijk zijn er ook vele hotels op loopafstand van het strand. In 1884 werd hier het Kurhaus gebouwd wat niet weg te denken is uit het stadsbeeld van Scheveningen. Onder het Kurhaus ligt de swingende bar 'Crazy Piano's'. Deze staat garant voor een feestelijke avond uit. 

    Zuiderstrand

    Onder Hagenaars staat het Zuiderstrand bekend als 'het stille strand'. Wel de stad Den Haag op de achtergrond, maar niet zo druk als Scheveningen. Het Zuiderstrand is het rustige alternatief voor Scheveningen en Kijkduin, Veel toeristen komen je hier niet tegen. Een goed bewaard geheim dus! 

    Dit is ook iets voor jou

    Auteur: Daisy Wubbels

    Geschreven door Daisy

    Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
    Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder