Beste trips met Pasen

Beste stedentrips met Pasen 

Pasen; een extra lang weekend vrij! Dat betekent naar de Paasbrunch met de familie, eieren zoeken met de kinderen en chocolade paashaasjes eten tot je buikpijn krijgt. Maar je hoeft het paasweekend niet thuis door te brengen. Er zijn ook steden die zich bij uitstek lenen voor een bezoekje tijdens Pasen. Omdat Pasen een bijzondere betekenis heeft en omdat Pasen veel festiviteiten met zich mee brengt. 

Wat is Pasen eigenlijk? 

Pasen is een van de belangrijkste christelijke feestdagen. Het is de dag waarop Jezus is opgestaan uit de dood. Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Twee dagen later, nu Paaszondag, herrees hij uit de dood. 

Hoe Pasen uiteindelijk is geworden zoals wij het nu kennen, is niet helemaal duidelijk. Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen die erg op elkaar lijken. Deze vieringen hebben in de loop der eeuwen rituelen en feestelijkheden van elkaar overgenomen. De Paashaas heeft van oudsher een pedagogisch karakter. Hij deelde zijn paaseitjes alleen maar uit aan brave kinderen. 

Pasen is ook een Joods feest. Pesach, ook bekend als het lentefeest, vrijheidsfeest of matzefeest is een van de belangrijkere feesten in het jodendom. Tijdens Pesach wordt de uittocht van de joden en het bevrijding van de joodse slavernij herdacht. 

Praag 

PasenPraag-9

Markten

Hoewel je op elk moment van het jaar Praag kan bezoeken, is het bijzonder leuk om tijdens de Paasdagen naar de stad af te reizen. Pasen wordt in Praag groots gevierd. De Tsjechen zijn dol op markten en halen voor de Paasdagen alles 'van stal'. Er wordt flink uitgepakt zodat er met Pasen meer dan honderd marktkraampjes te vinden zijn in de stad. Op de markt proef je heerlijke Tsjechische gerechten zoals worstjes, pannenkoeken, snoepjes en "trdelník". Naast de lekkere gerechtjes bieden de stalletjes je ambachtelijke producten en leuke souvenirs, waaronder de niet te missen beschilderde paaseieren. In klederdracht geklede Tsjechische vrouwen personaliseren eieren door er bijvoorbeeld je naam of een speciale boodschap op te schilderen. De markten worden vaak al zo'n 3 á 4 weken voor Pasen opgebouwd.

Opvallende traditie

Tijdens de Paasdagen is er elke dag een speciaal cultureel programma met shows en culturele straatevenementen. De markten en evenementen zijn behoorlijk commercieel, maar er zijn ook een aantal traditionele en gewoontes blijven bestaan. Een van de opvallendste is het gebruik van de "pomlázka" (zweep van een wilg) op Paasmaandag. Volgens de traditie gaan jongens langs bij klasgenoten, bij meisjes en bij de buren om hen symbolisch te slaan met de gevlochten zweep. Hoewel deze traditie vooral door de mannen leuk wordt gevonden, staan de vrouwen er ook niet geheel onwelwillend tegenover, omdat deze traditie schoonheid en levendigheid brengt gedurende het komende jaar. Misschien moet je je ook even laten slaan met de gevlochten zweep?

Rome 

Romepasen

Urbi et Orbi

Pasen is een bijzondere tijd voor Rome. Tijdens Pasen wordt in Vaticaanstad door de Paus de jaarlijkse paastoespraak gehouden. Deze beroemde toespraak heet Urbi et Orbi. Duizenden gelovigen over de hele wereld willen dit niet missen (lees: het wordt heel druk in Vaticaanstad). Vroeger zat mijn oma steevast voor de televisie om de Paus in het Nederlands te horen zeggen "dank u voor die bloemen". De toespraak wordt gehouden op het Sint-Pietersplein die met Pasen dus afgeladen vol is. 

Processie op vrijdag

Op Goede Vrijdag wordt er een grote processie gelopen; Via Crusis. De processie begint bij het Colosseum en eindigt bij de Monte Palatino. Bijzonder om te aanschouwen. Bedenk wel dat Pasen de drukste periode is voor Rome. Duizenden pelgrims komen naar de stad. Je kan maar moeilijk om alle feestelijkheden heen. Boek je hotel dus op tijd als je met Pasen naar Rome wil. 

München

munchenpasen2

Frühlingsfest

In Duitsland betekent Pasen vooral Paasmarkten- en kermissen. Verder wordt er in München in april het Frühlingsfest gevierd. Dit is een Lentefestival met vele feesttenten. Eigenlijk is het een generale repetitie voor het Oktoberfest. Twee weken lang is het een groot feest in de stad, compleet met kermis en biertenten. Op de Theresienwiese, een weide vlakbij het centrum van München, vindt het festival plaats. Dit jaar vindt het Frühlingsfest plaats van 25 april t/m 11 mei. 

Markten

Daarnaast zijn de Duitsers altijd dol op markten. De kerstkraampjes zijn nog niet afgebroken of de paasmarkten worden alweer opgebouwd. Van leuke cadeautjes tot bier en bratwurst, voor ieder wat wils. 

Sevilla 

sevillapasen2

Heilige feestweek

Sevilla is, net als de meeste Spaanse steden, erg katholiek. In Sevilla wordt Semana Santa gevierd; een heilige feestweek voor Pasen. Tijdens deze week staat de boetedoening van de Koninklijke Broederschappen centraal. Jong oud, religieus en niet-religieus lopen allemaal mee. De hele week zijn er ongeveer 60 processies. Een processie duurt overigens meerdere uren. Op een plateau worden de beelden van Maria of beelden van een lijdende Jezus rondgedragen door de stad. De processies trekken niet zonder reden miljoenen bezoekers. Het is erg bijzonder om een processie mee te maken. 

Mysterieuze sfeer

De sfeer in de stad is sereen en mysterieus vanwege de enge puntige pakken van de Broederschappen, de indrukwekkende beelden en de geur van wierook. Alhoewel de kledij van de Broederschappen een associatie met de KKK kan oproepen, hebben deze puntmutsen daar niets mee te maken.

Wenen 

Wenen

Paasmarkt voor het Paleis

Sowieso is Wenen al een romantische en schitterende stad, maar dat is zeker het geval tijdens de Paasdagen. In de tuinen van Slot Schönbrunn (je weet wel het paleis van Sisi) vindt jaarlijks een grote Paasmarkt plaats. Er zijn vele stalletjes, activiteiten voor kinderen en voor volwassenen, versierde paaseieren en je kan er smikkelen van de plaatselijke lekkernijen. 

Festival

Ook is er een Paas Festival met een programma voor jong als oud. Dit festival vindt plaats op Paaszondag in het 'Prater' park. Er is live muziek, een Paasparade en een kinderprogramma met theater en een magische show. Op het Freyung plein in de stad is er ook nog een paasmarkt. Genoeg keuze dus. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in