Nijmeegse Vierdaagse

Nijmegen en de Vierdaagse

Al jarenlang gaan ze hand-in-hand; de oudste stad van Nederland en het grootste wandelevenement te wereld. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elk jaar starten duizenden wandelaars in Nijmegen om vier dagen lang de blaren op de voeten te lopen. Aangemoedigd door duizenden toeschouwers aan de kant van weg. Een bijzonder evenement, niet alleen voor de sportieve wandelaar maar zeker ook voor de feestvierder.

IMG 20160720 151217 001

Het grootste sportevenement ter wereld

Elke derde dinsdag van juli wordt het startsein gegeven voor de Nijmeegse Vierdaagse. Het is nog pikkedonker, midden in de nacht, als de eerste wandelaars vertrekken. Zij lopen een ronde van 30, 40 of 50 kilometer en moeten weer voor 18:00 uur binnen zijn. Niet alleen is de Nijmeegse Vierdaagse het grootste wandelevenement ter wereld, het is sinds 2012 ook het grootste sportevenement ter wereld. Jaarlijks starten er ruim 40.000 wandelaars. Zowel burgers als militairen. De beloning van de wandelaars is vooral de eer. De laatste kilometers wandelen over de 'Via Gladiola' op vrijdag wordt door vele wandelaars als het meest bijzondere moment beschouwd. Een tastbare beloning is het kruisje dat de wandelaars ontvangen.

IMG 20160720 152215 001

Een beetje Vierdaagse geschiedenis

Op 1 september 1909 werd de allereerste Vierdaagse gelopen. Er waren toen 306 deelnemers, voornamelijk militairen. Dat betekent dat de Vierdaagse dit jaar voor de 101ste keer wordt gehouden. Sinds 1928 zijn ook de eerste buitenlanders van de partij. Inmiddels is de Vierdaagse internationaal bekend en lopen er mensen van over de hele wereld mee. Vaak te herkennen aan de vlaggen van hun land die zij trots met zich mee dragen.

IMG 20160720 171045 001

Elke dag een andere stad

Elke dag van de Vierdaagse heeft een andere bestemming en daarom een andere sfeer; 

 • Dinsdag is de dag van Elst. De wandelaars lopen door de Betuwe en over vele dijken. Vooral het wandelen over het laatste stuk dijk wordt als één van de zwaarste onderdelen van de tocht beschouwd.
 • Woensdag is de dag van Wijchen én Roze Woensdag. In Wijchen zijn er allerlei activiteiten en is het leuk om de wandelaars aan te moedigen op de markt of in het horecastraatje. De meeste afvallers zijn er op deze dag. Ben je in Nijmegen, kleed je dan in het roze. 
 • Donderdag is de dag van Groesbeek. Het parcours voert de wandelaars over de beruchte Zevenheuvelenweg. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de militairen bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog.
 • Vrijdag is de dag van Cuijk en van de Via Gladiola. Alhoewel er in Cuijk die dag van alles te beleven is, is het grootste feest toch echt op de Via Gladiola. Deze dag hopen de overgebleven wandelaars hun kruisje op te halen. Al juichend worden zij door de vele toeschouwers op de St. Annastraat 'binnen gehaald'. 

IMG 20150719 213131 001

IMG 20160720 165710 001

De Zomerfeesten of Vierdaagsefeesten

De zomerfeesten is het grootse festival dat rondom de Vierdaagse wordt georganiseerd. Hou je niet van wandelen, maar wel van de sfeer, de saamhorigheid en het feest dat de Vierdaagse met zich meebrengt, dan ben je in Nijmegen op het juiste adres. Van de zaterdag voor de start tot de vrijdag van de finish is het elke dag feest in de stad. Het uitgebreide en afwisselende programma kan je bekijken op de website van de Vierdaagsefeesten. Elk plein is bezaaid met drinktentjes, terrassen, bandjes en dj's. De kroegen hebben een vol programma en de parken zijn omgetoverd tot ware feestparadijsjes. Jaarlijks trekken de zomerfeesten meer dan 1,4 miljoen bezoekers. Er is voor ieder wat wils. Vele muziekstijlen zijn vertegenwoordigd; van de Pop40 bandjes op het Koningsplein, bekende namen op de Waalkade tot swingende sambabandjes in het Valkenhof park.

IMG 20140716 205220-001

De Kaaij 

Vintage eettentjes, retro foodtrucks en een hippieachtige sfeertje, dat is De Kaaij in Nijmegen. Onder de Waalbrug, aan het stromende water van de Waal, is er een afwisselend programma tijdens de Vierdaagse. Er is elke dag een feestelijk optreden van singer-songwriters en andere originele bandjes. Verwen jezelf met een van de lekkernijen van de plaatselijke restaurants of bestel een biologisch sapje aan de bar. Ook na de Vierdaagse feest De Kaaij nog even door. De Kaaij is de hele zomer geopend! Na de zomerfeesten in de weekenden, vanaf donderdag. Elke week is er een ander thema. Culinaire verrassing is 'de Tafel van 100'. Elke zondagmiddag genieten van een verrassingsmenu aan één lange tafel met vrienden en onbekenden. 

IMG 20140714 213211

IMG 20180715 224435045

IMG 20180715 213447925 HDR 01

De Waal in Vlammen 

De Vierdaagse is niet compleet zonder de spectaculaire vuurwerkshow 'De Waal in Vlammen'. Duizenden bezoekers komen naar de Waalkade en het tegenover geleden Lent om het vuurwerk te aanschouwen. Rond 22.30 uur 's avonds, als het donker genoeg is, worden vanaf een boot de grote pijlen en knallers de lucht in geschoten. Sinds 2015 vindt de Waal in Vlammen plaats op zondag. Een perfecte opening voor het evenement. 

IMG 20150722 184958 001 1

SMKMRKT

Aan de Waalkade bij 'het Labyrinth' is het smullen geblazen. Daar vind je een week lang de SMKMRKT met allerlei heerlijke eetkraampjes, rollende keukens én muziek in de tent. Strijk neer op één van de zitzakken, bestel een goede cocktail en kijk uit over het stromende water van de Rijn. De SMKTMRKT is natuurlijk helemaal hipper de pip en daardoor is het eten wel erg prijzig (zoals op de meeste foodfestivals). Om een goede hap te eten kan je ook naar het Valkhof waar wereldse gerechten worden geserveerd van lokale restaurants. Ook erg lekker en een goed bord eten. 

IMG 20160720 152805 001

IMG 20180715 213028430 01

Festival op 't Eiland 

Joehoe! Festival op 't Eiland is terug van weggeweest! Op het splinternieuwe stadseiland van Nijmegen is dit een bijzondere plek voor een feestje. Drink een biertje met je voeten in het zand en met uitzicht op de stad Nijmegen en de Waalkade. Het festival is leuk voor jong en oud en heeft een programma met theater, muziek, kunst en kinderactivitieten. Ook kan je er eten op één van de vele terrassen. Ik vind dit één van de leukste festivalletjes van de stad. Een feestje op het strand voor het hele gezin. Ook dé plek om (samen met de kinderen) de vuurwerkshow op zondag te bekijken! Hier kan je heerlijk rustig staan, drankje erbij, dansje erbij en je hebt het beste uitzicht op het vuurwerk!  Wanneer het waterpeil het toelaat, vaart er vanaf de Kaaij een veerpondje richting het eiland. Je kan het eiland te voet of met de fiets bereiken vanaf de spoorbrug. 

IMG 20150719 213458 001

Roze woensdag

Eén van de leukste dagen om je tussen het feestgedruis te begeven is Roze Woensdag. De hele binnenstad kleurt roze. Op woensdag loopt de route traditioneel door de binnenstad van Nijmegen. Maar waarom kleurt woensdag nou roze, hoor ik je denken? Vroeger liep de Vierdaagse door de straten van Villa Lila en het COC. Tja, dat betekent natuurlijk roze! De meeste festiviteiten beginnen die dag al vroeg in de middag. Zonder roze outfit val je zeker op. Ook zijn er tijdens deze dag verschillende gay-feestjes waar overigens iedereen welkom is.

IMG 20160720 142454 001

Via Gladiola

De laatste dag van de Vierdaagse, op vrijdag, wordt de St. Annastraat omgetoverd tot 'Via Gladiola'. Bemachtig een leuk plekje langs de kant van de 'Via Gladiola' en je wordt zeker besmet met het euforische Vierdaagsegevoel waar veel mensen nooit meer vanaf komen. De sfeer is uitbundig! De wandelaars die langs lopen, zijn al zo goed als binnen. Zij gaan zeker weten hun kruisje halen. "Eenmaal op de 'Via Gladiola' word je gedragen", aldus de wandelaars. De wandelaars krijgen als felicitatie bosjes gladiolen aangereikt, ook door willekeurige onbekenden. Neem dus een paar bosjes gladiolen mee en geef ze weg aan leuke voorbijgangers. De militairen komen over de Via Gladiola in vol ornaat voorbij marcheren. Zij kleden zich eerst om en steken zich in hun beste pak voordat zij naar de eindstreep lopen. Altijd leuk om te zien toch?

IMG 20160717 211440 001

IMG 20150719 215857 001

Wat je niet mag missen op de Vierdaagse

 • Sta op zijn minst één keer vroeg op deze week en moedig de wandelaars aan. Hoe vroeger, hoe beter. Neem wat stoeltjes mee, een koelbox met drinken en geniet.
 • Neem wat lekkers mee om uit te delen aan de wandelaars. Goede manier om de sfeer er in te houden en contact aan te gaan met de wandelaars.
 • Ga op zondag naar het vuurwerk op de Waalkade. Deze vuurwerkshow is één van de grootste shows van heel Nederland. De vuurwerkshow is de officiële opening van de Vierdaagse. Wil je dit op een gezellige plek kijken waar genoeg ruimte is én waar je de kids mee kan nemen? Ga dan naar Festival op 't Eiland! 
 • Eet gerechtjes uit alle werelddelen op het Valkhofplein. Hier staan tijdens de vierdaagse verschillende kleine kraampjes met lekkernijen en tropische maaltijden. Een goede en smakelijke maaltijd voor een goede prijs.
 • Bekijk vooraf het programma van de zomerfeesten. Vanaf 's middag 14.00 uur is er op elk pleintje en in elk park iets te beleven. Van dansmiddagen, tot coverbands, optredens en nog veel meer. Het is moeilijk kiezen waar je naar toe wil gaan!
 • Sla het Valkhofpark zeker niet over. Ik vind het hier altijd erg sfeervol. Er hangen dromerige lampjes in de bomen en er staan puntige tentjes. Zeker als het warm weer is, lijkt het net of je in het buitenland rond loopt. Hier treden vaak swingende sambabands en drumbands op.
 • De intocht op vrijdag mag je zeker niet missen. Zorg dat je er op tijd bij bent zodat je een mooi plekje hebt langs de Via Gladiola. Neem wat te eten en te drinken mee en juich, spring en klap de wandelaars naar de eindstreep. Gegarandeerd een goede sfeer.
 • Neem een kijkje op het hippieactige festival 'De Kaaij' onder de Waalbrug. Een alternatief feestje met unieke eetkraampjes. De Kaaij is overigens ook de rest van de zomer een feestelijke plek en gaat na de Vierdaagse gewoon door!
 • Dankzij de 'Ramblas' is je wandeling vanaf het Centraal Station naar het centrum al direct aangenaam. Leuke eettentjes, gezellige muziek en woonkamerconcertjes in de buitenlucht. 
 • Maak gebruik van de app of de informatieborden in de stad om te zien hoe druk het ergens is. Het kan soms erg druk worden en dan wil je niet de hele avond ergens 'naar op weg zijn'. 
 • Op de Waalkade, bij 'het Labyrint' is dit jaar de SMKMRKT vertegenwoordigd. Nóg maar gezelligheid en lekkernijen. Neem plaats op één van de bankstellen met uitzicht op de Waal. 
 • Parkeer buiten de stad en kom met de trein naar het centrum. Je kan parkeren in de Dukenburg of in Lent en vervolgens bussen of treinen nemen. Vele wegen zijn tijdens de vierdaagse compleet afgesloten voor het autoverkeer.

IMG 20150723 100824 001 1

Slapen tijdens de vierdaagse 

Als wandelaar is het handig om vlakbij het start- en het eindpunt te overnachten. Hotels in de stad zijn snel uitverkocht. Er komen meer wandelaars naar Nijmegen dan dat er hotelkamers zijn. Wel zijn er verschillende organisaties die zich bezighouden met de slaapplaatsen voor wandelaars. Er zijn gastgezinnen en particuliere initiatieven die wandelaars een goede slaapplaats aanbieden. Deze organisatie stelt een aantal eisen aan de slaapplaats zodat je als wandelaar verzekerd bent van een goede nachtrust. 

Kom je als feestganger naar de vierdaagse, dan doe je er goed aan een andere slaapplek uit te zoeken. Er zijn in de stad een aantal hotels maar de leukste vind je hier. Zijn deze hotels al volgeboekt dan kun je eventueel uitwijken naar Elst, Arnhem of Wijchen. Deze plaatsen liggen op korte afstand met de trein of de bus van het centrum van Nijmegen. 

IMG 20160717 214232

IMG 20170719 221953

IMG 20160720 170435 001

En als het feest is afgelopen...

Geen probleem, Nijmegen is ook een leuke stad om te bezoeken buiten de zomerfeesten. Het is de oudste stad van Nederland en staat dus bol van de geschiedenis. Helaas is een groot gedeelte van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd. Er is dan ook een mix van oude en nieuwe architectuur te vinden in de stad.
Het centrum van Nijmegen is niet heel groot en daarom perfect voor een weekendje weg. Je kan er heerlijk winkelen, er zijn vele goede restaurants en gezellige kroegen. Nijmegen is een echte studentenstad waardoor de stad een jong en bruisend karakter heeft. Daarnaast ligt Nijmegen op steenworp afstand van de mooie en uitgestrekte natuur. Je maakt gemakkelijk uitstapjes naar het Waallandschap waar je heerlijk kan wandelen en fietsen.

Lees meer over de stad Nijmegen

4Daagse op televisie

Bekijk eens een aflevering van het Vierdaagse Journaal om helemaal in de stemming te komen en een beetje sfeer te proeven. Elk jaar volgt TV Gelderland de Vierdaagse 'op de voet'. Ook Nederland 2 en SBS6 komen jaarlijks met een dagelijks verslag van de wandelmars. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in