Bloeiende Bloemenvelden

De Nederlandse Bollenstreek 

De Bollenstreek is een stukje Nederland dat je echt in het voorjaar eens bezocht moet hebben. Enorme velden staan in het voorjaar vol met roze, gele, rode, witte en paarse bloemen. Meestal zijn het tulpen die hun prachtige bloem laten zien, maar ook hyacinten en narcissen kom je hier volop tegen. Het is werkelijk een schitterend gezicht om al die velden in al hun kleuren te zien. Niet zonder reden heeft deze streek een enorme aantrekkingskracht op toeristen! 

P1050819 001

P1050861 001

Een beetje geschiedenis 

De Bollenstreek is kortweg een streek in Nederland waar veel bollen worden geteeld. Vanaf de 16de en 17de eeuw ontwikkelde het telen van bollen zich. Zeker de tulpenmanie heeft ervoor gezorgd dat de bollenteelt zo groot is geworden. De bollen kunnen in de bollenstreek goed worden geteeld vanwege het uitmuntende klimaat. Door de nabijheid van de zee valt er in het zachte najaar en de winter relatief veel regen, terwijl het voorjaar en de zomer veelal zonnig en droog zijn.  

Tulp is Turks 

Nederland is een van de belangrijkste exportlanden geworden van tulpen en tulpenbollen. De tulp lijkt een echt Nederlands product, maar niets is minder waar. De tulp komt oorspronkelijk namelijk niet uit Nederland. In de 16de en 17de eeuw werden tulpenbollen vanuit Turkije meegenomen naar Nederland. Om precies te zijn nam Carolus Clusius de tulpen mee naar Nederland. Hij was het hoofd van de kruidentuin van de keizer van Oostenrijk en ging later aan het werk als professor aan de universiteit van Leiden.

De naam Tulp is afkomstig van het Latijnse woord Tulipa. Letterlijk betekent Tulipa; de bloem die op een tulband lijkt. 

P1050872 001

pluktuin5 001

Pluk je eigen bosje tulpen 

Het is natuurlijk erg verleidelijk om langs de kant van de weg te stoppen om even wat mooie bloemen te plukken voor in de vaas thuis. We kennen allemaal wel het liedje van "klein klein kleutertje' en weten dus dat dat niet de bedoeling is. Hoe leuk is het om je eigen bosje tulpen te mogen plukken? Dat kan bij de Floratuin in Julianadorp. Na een korte uitleg over de plukmethode mag je met een emmertje je eigen bosje bij elkaar gaan zoeken. Of breng eens een bezoekje aan de boerderij van Marian; Tulpen & Zo. Neem gerust de tijd, er staan picknicktafels, een trampoline voor de kids en er is een leuk winkeltje. Eet wat van de appeltaart gebakken door Marian zelf. Voor een prikkie ga je naar huis met een leuke ervaring en je eigen boeketje. Je kan overigens ook blijven logeren. Een oude schuur is omgetoverd in een karakteristieke en moderne B&B, met eigen keuken en tuintje, twee slaapkamers en een bedstee voor de kinderen.

Attracties

  • De Keukenhof: In deze prachtige bollenstreek ligt ook de Keukenhof. Jaarlijks trekken de tuinen van de Keukenhof zo'n 800.000 bezoekers. Dit 28 hectare groot park staat elk jaar vol met miljoenen tulpen, narcissen en hyacinten. Ook zijn er in het park verschillende tentoonstellingen, kun je er rondvaarten maken en zijn er paviljoenen met elk een eigen thema. 
  • Tulpenland: Leuk voor de kinderen (en de grote kinderen). Je loopt een route en leert meer over de tulp. Er is een doolhof, skelterbaan en er zijn inspiratietuinen. Na afloop drink je nog een heerlijk kopje koffie in de sfeervol omgebouwde schuur. Een leuk uitje.

P1050851 001

P1050861 001

P1050863 001

Leuke stadjes in de streek

Wil je in het voorjaar de bollenstreek bezoeken en verblijven in een van de Oud-Hollandse stadjes in deze streek. Dan zijn Alkmaar, Haarlem, Lisse en Noordwijk goede plekken als uitvalsbasis. Ga overdag toeren langs de velden en geniet 's avonds van het bruisende leven dat deze steden te bieden hebben. Ook vanuit Julianadorp aan Zee (waar de schitterende strandhuisjes van Landal staan) ben je omringd door de bloemenvelden.

Wees op tijd 

Om de bollen de optimale kansen te bieden groot te groeien, worden die prachtige tulpen van hun bloem ontdaan. Wanneer de tulpen volop bloeien, worden de bloemen eraf gesneden met grote tractoren. De bloemen worden gebruikt als compost. De bosjes tulpen die je in de winkel kan kopen, zijn dus vaak niet de tulpen die op de bloemenvelden staan. Deze worden enkel gebruikt voor de bollenteelt. En bollen groeien nou eenmaal beter als er geen bloem aan zit. Dus wees op tijd, want voor je het weet zijn alleen nog de steeltjes zichtbaar. 

P1050821 002

tulpenland9 001

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in