Wintersport dichtbij huis

Skigebieden vlakbij Nederland

Wel op wintersport, maar niet uren in de auto... Het kan! Je hoeft niet uren te reizen voor een échte wintersport-ervaring! Wil je een paar dagen op wintersport en daarom niet te ver van huis? Dan zijn er ook skigebieden dichtbij Nederland. Hier kan je, met een beetje geluk, prima wintersporten! Skiën, sleetje rijden, langlaufen of Jägermeister drinken tijdens de aprés-ski... Hier kan het gewoon! Het is natuurlijk wel zo dat deze bestemmingen dichterbij niet zo sneeuwzeker zijn als de echte wintersportbestemmingen. Groot voordeel is echter dat je makkelijker even de auto pakt als de eerste sneeuwvlokjes gaan vallen. 

Vergeet je winterbanden niet als je naar deze bestemmingen rijdt! 

wintersport dichtbij

Sauerland, Duitsland  

Op een paar uurtjes rijden van Nederland vind je het Duitse Sauerland. Zeker wanneer het gesneeuwd heeft, is het de moeite waard om hier een weekend te genieten van de wintersport. Winterberg en Willingen zijn wellicht de twee bekendste wintersportbestemmingen in Sauerland. Mooie skipistes zijn de Hohe Lied in Schmallenberg-Gellinghausen en Hunau in Winterberg. Het skigebied Hunau heeft 1500 meter aan afdaling. Daarnaast heeft het de langste en de hoogste gelegen liftinstallatie van 810 meter hoog. De pistes zijn hier goed onderhouden. Winterberg is tevens de ideale plek voor beginnelingen die willen leren skiën. Er is een skischool en er wordt skimateriaal verhuurd. 

Alhoewel de heuvels van Sauerland niet te vergelijken zijn met de bergen in Oostenrijk. heerst er hier een goede sfeer en is er een gezellige aprés-ski. Want zeg nou zelf, de aprés-ski is toch zeker de helft van de lol van het wintersporten? 

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 300 km
 • Aantal skigebieden: 6
 • Hoogste punt: 840 m

winterberg v835

Harz, Duitsland

Heb je wel eens van Harz gehoord? De kans is groot van niet, want Harz is de grote onbekende van Duitsland. Veel minder bekend en daarom ook minder druk dan bijvoorbeeld Winterberg. Wat Harz zo bijzonder maakt, is het schitterende natuurgebied. Er zijn drie skigebieden in Harz; Wurmberg, Bocksberg en de Matthias-Schmidt-Berg. Het ligt verder dan Sauerland, maar daar krijg je een stukje Alpengevoel voor terug. De Harz heeft meer berglandschap dan Sauerland omdat de bergen er hoger zijn en de pistes langer. Zo is de Wurmberg 400 meter hoog en heeft een afdaling van vier kilometer. Nog een voordeel van zijn ligging, er valt gemiddeld meer sneeuw dan in Sauerland. Nadeel is wellicht dat de voorzieningen en faciliteiten niet echt met de tijd zijn meegegaan. Harz was een populaire wintersport bestemming in de jaren '60, maar heeft zich niet zo goed doorontwikkeld als Sauerland. Als je twee uur verder rijdt, sta je met je voeten in het 'echte' wintersportgebied.

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 480 km.
 • Aantal skigebieden: 4. 
 • Hoogste punt: 1350 m. 

harz

Eifel, Duitsland 

De Duitse Eifel ligt zo'n beetje 'om de hoek' en is daarmee een populaire bestemming voor winterse pret. Wanneer de sneeuwvlokken in de Eifel vallen, de boomtoppen wit zijn en de temperaturen dalen, is de Eifel 'the place to be'. Er zijn maar liefst 11 skigebieden in de Eifel, waar je kan skiën, langlaufen, sleetje rijden en rodelen. Het hoogste punt van de Eifel is ongeveer 750 meter hoog. Het is dus niet te vergelijken met skigebieden in Oostenrijk of Zwitserland, maar de sneeuwliefhebber kan er zeker zijn hart ophalen. Er zijn verschillende skipisten en skiliften en afdalingen tot 1000 meter. Enkele bekende skigebieden in de Eifel zijn Schwarzer Mann, Monschau en Hohe Acht.

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 300 km. 
 • Aantal skigebieden: 11. 
 • Hoogste punt: 697 m. 

eifel skigebied

Vogezen, Frankrijk

De Vogezen in Frankrijk is een prachtige, bergachtige omgeving met zes wintersportgebieden. Met een beetje geluk begint het hier in december al te sneeuwen. Aan een groot meer ligt het meest noordelijke skiplekje van Frankrijk; Gerardmer. Wanneer het koud genoeg is, kan je op het meer schaatsen! Omdat het er niet vrij hoog is, is dit skigebied vooral geschikt voor de beginnende skiër en langlaufer. Gerardmer is een gezellig plaatsje met vele restaurants, hotels en après-ski-bars. Net buiten de stad liggen de skipistes. Sommige van deze pistes zijn in de avonduren romantisch verlicht. Er is ongeveer 40 kilometer aan pistes. Het hoogste punt ligt op 1150 meter. In de Vogezen liggen ook nog kleinere skigebieden zoals Ventron, Saint-Maurice-sur-Moselle, Le Valtin en Bussang. 

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 580 km. 
 • Aantal skigebieden: 4. 
 • Hoogste punt: 1350 m. 

Vogezen Wintersport La Bresse Honeck Pistekaart

Thüringen, Duitsland 

Iets zuidelijker dan Harz in Midden Duitsland ligt het skigebied Thüringen. Het is minder bekend dat Harz dus ideaal voor de wintersporter die liever wat meer rust en natuur om zich heen heft. Het is hier dan ook minder bruisend, maar het is zeker een mooi skigebied voor de minder ervaren skiër. Er is een 800 meter lange piste die 's avonds wordt verlicht. Ook wordt deze, als het nodig is, van kunstmatige sneeuw voorzien. Het bekendste dorp in Thüringen is Oberhof. 

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 540 km. 
 • Aantal skigebieden: 1. 
 • Hoogste punt: 700 m. 

Thuringen

Zwarte Woud, Duitsland

Het Schwarzwald is weliswaar verder rijden dan Sauerland, maar de sneeuwzekerheid is stukken groter. De hoogste berg van het skigebied is de Feldberg en is 1500 meter hoog. Er zijn uitgebreide voorzieningen voor alpiene skiërs en langlaufers. Het Zwarte Woud is naast een aantrekkelijk skigebied ook een schitterend natuurgebied met weiden en bossen. De afdalingen gaan tussen de bossen door het dal in. De langste afdaling is te vinden aan de kant van de Grafenmatt en is ruim 3 kilometer lang. De twee bekendste skigebieden van deze streek zijn Feldberg en Belchen. Een goede verblijfplaats is het hooggelegen Hinterzarten. 

 • Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 600 km. 
 • Aantal skigebieden: 9. 
 • Hoogste punt: 1500 m.  

feldberg

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in