Lekkerste steden

Steden om van te smullen 

Vakantie en heerlijk eten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik proef graag van de lokale keuken, probeer een plaatselijke lekkernij en laat graag een glaasje streekwijn voor me inschenken. Ieder land, iedere streek, iedere stad kent zijn eigen smaak. En er is me een boel lekkers te vinden in Europa! Wat dacht je van de heerlijke Italiaanse pasta's, de Spaanse tapas en de Franse keuken? Loopt jou het water al in de mond? Schuif aan in één van deze smakelijke steden. 

San Sebastian, Spanje 

sansebastianfood

San Sebastian is dé gastronomische hoofdstad van Spanje. De Basken zelf noemen de stad Donostia. Een prachtig plaatsje gelegen in een baai waar de inwoners het liefste de hele dag eten. De liefde voor eten is hier groot. Alles wordt met smaak gemaakt en het liefst meerdere keren per dag. Er wordt gekookt op topniveau. San Sebastian kent de meeste Michelinrestaurants van Spanje. Van alle driesterrenrestaurants staat de helft in San Sebastian.

In San Sebastian doen ze niet aan tapas, maar kennen ze een verfijnde versie; 'pintxos'. Kleine hapjes met top ingredienten en met oog voor detail klaargemaakt. Toch kost een pintxos hapje maar zo'n 2 tot 4 euro. Maak een pintxostour door het oude centrum. En heb je je buik helemaal volgegeten, ga dan heerlijk uitbuiken op het mooie strand! 

Bologna, Italië 

Bologna2

"De buik van Italië", wordt Bologna liefkozend ook wel genoemd. De streek Emilia-Romagna is misschien wel de meest smakelijke regio van Italië. Zoveel Italiaanse specialiteiten komen hier vandaan. Misschien dat je Bologna vooral kent van de 'spaghetti alla bolognese', maar de Bolognesi kennen als enigen de échte 'regu alla bolognese'. De oorspronkelijke saus wordt namelijk helemaal niet met spaghetti gegeten! De stad heeft zoveel te bieden op culinair gebied. Hier wordt de tijd genomen om uitgebreid te genieten van je maaltijd. Snel eten is echt 'not done'. Een andere bijnaam van Bologna is 'de vette'. Dat komt omdat de Bolognesi graag koken met veel rijke en vette producten zoals room, vlees, kaas en boter. De meest lekkere lasagne, tagliatelle en lasagne om je vingers bij af te likken. En dat alles met een mooi, sfeervolle stad als decor. 

Lyon, Frankrijk 

Lyon

Op en top genieten van de Franse keuken. Dat kan al heel goed in Parijs, maar misschien nog wel beter in Lyon. Lyon is de Franse hoofdstad van gastronomie. En dat laat de stad je weten ook. In de stad is een overvloed aan heerlijke restaurants. Maar liefst 2000 restaurants laten je de heerlijke Franse keuken proeven. Op de kaart staan veelal vleesgerechten. Specialiteiten uit de streek zijn de vele worsten, zoals droge worst en salami. Traditionele restaurants heten 'bouchons'. Daarnaast wordt Lyon omringd door enkele bekende wijnstreken, zoals de Beaujolais.

Kopenhagen, Denemarken

NOma

Dankzij één restaurant in het bijzonder is Kopenhagen een culinaire bestemming. Restaurant Noma is al meerdere keren uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld! Er worden Scandinavische gerechten geserveerd, maar dan bijzonder, heel bijzonder. Wat dacht je van een smaakvol mosje? Reserveren voor het restaurant is moeilijk en weggelegd voor geluksvogels. Maar niet getreurd, want Kopenhagen heeft talloze restaurants waar je heerlijk kan eten. Zo vind je hier ook het beste design restaurant van de wereld, HÖST. En er is nóg een toppertje. Restaurant Geranium heeft de beste 'Nordic Cuisine'. 

Porto, Portugal

porto

Porto, de stad van de portwijn, kabeljauw en pasteitjes. Deze schitterende havenstad is bekend geworden als herkomstplaats van de portwijn. De port is het belangrijkste exportproduct van Portugal. Je kan in Porto de pakhuizen bezoeken waar de enorme vaten met Port liggen te rijpen. In de haven liggen nog steeds de oude portschepen. Een typisch Ports gerechtje is 'Bacalhau'. Wel een beetje gek, omdat de kabeljauw helemaal niet zwemt in de Portugese wateren. Hij wordt geïmporteerd vanuit Alaska, maar is toch een echte Portugese delicatesse. Daarnaast zijn de Portugesen dol op zoetigheid. De bakkers creëren de meest zoete pasteitjes. Elke Portugese stad kent zo zijn eigen pastei-specialiteiten. In Porto is dat de mierzoete pasteis de nata'.

Istanbul, Turkije

Istanbul spice bazaar 02

Een bijzondere stad die de brug vormt tussen Europa en Azië. Istanbul brengt de smaken van Europa en Azië samen in de meest heerlijke gerechtjes. Ook het 'streetfood' is erg goed. Al wandelend door de stad stuit je op talrijke eettentjes met döner kebab, simit en kumpir. In 'the Grand Bazaar' word je duizelig van alle kruiden. Het water loopt je in de mond van alle zoete lekkernijen. En dat de Turken snoepers zijn, blijkt uit de vele 'pastahanes' of banketbakkerijen in de stad. De Turkse keuken is duizenden jaren oud en kent veel hoogtepunten. Steeds meer mensen ontdekken Istanbul als gastronomische hotspot. 

Palermo, Italië

Palermo2

Natuurlijk kan een tweede Italiaanse stad niet op de lijst ontbreken. Ik ben echt dol op het Italiaanse eten en zou ook Florence en Milaan nog wel willen toevoegen. Maar we moeten keuzes maken. Palermo ligt op Sicilië en is beroemd geworden door de trilogie 'the Godfather'. Het is het eiland van de Siciliaanse pizza's. Palermo is een gemoedelijke stad waar de beste Italiaanse gerechten worden geserveerd. Plaatselijke lekkernijen zijn bijvoorbeeld de arancini (gefrituurde balletjes met risotto), bolognesesaus, mozzarella en panelle (koekjes van kikkererwtenmeel). Het lekkerste, zoete gerechtje is de 'cannolis palermo'. Een cannoli gevuld met room en zoetigheid. 

Londen, Engeland

Londen

Londen is een metropool maar door zijn vele wijkjes nog net zo gemoedelijk als een klein dorp. In de pubs is altijd wat te beleven en is iedereen welkom. In tegenstelling tot in Nederland is het eten in een pub meer dan prima. Een lekkere, stevige maaltijd voor een goede prijs. En dat je de fish & chips mag wegdrinken met een enorme pint cider, maakt het alleen nog maar lekkerder. Maar dat is niet de reden dat Londen op deze lijst staat. Beroemde chefkoks zoals Gordon Ramsay en Jamie Oliver verhogen het niveau. En wat dacht je van de kleurrijke 'food markets' zoals Borough. Ook kent Londen een keur aan multiculturele restaurants. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in