Niet te missen op Bali

Typische bijzonderheden van Bali 

Bali is een tropische droom. Een eiland om verliefd op te worden. Het eiland omarmt je, sleept je mee en laat je nooit meer los. De sfeer, de mensen, het geloof, de rituelen geven het eiland haar unieke karakter. Er is geen ander Indonesisch eiland zoals Bali. Niet in de laatste plaats omdat Bali vooral Hindoeïstisch is. Als ik mijn ogen dicht doe en diep terugdenk aan Bali, ruik ik nog de heerlijke geur van rijst en wierook. Een geur die alleen op Bali hangt en die je altijd zal herkennen. Je merkt het al, ik ben hartstikke verkocht. Daarom kon ik het niet laten om een heerlijke opsomming te maken van de bijzonderheden van Bali. Deze typische Balinese bijzonderheden zijn niet te missen!

Tempels 

P1130207 001

Bali is het eiland der Goden. Op elke hoek van de straat, in elk dorpje en op de hoogste berg staan tempels en offerplaatsen om de Goden te eren. De tempels op Bali zijn allemaal wel een bezoekje waard. De een is nog mooier dan de ander. Een tempel is een enorm bouwwerk met een hele binnenplaats bestaande uit verschillende (openlucht) gebouwen. Wat me vooral zo intrigeerde is hoe welkom toeristen zijn in de tempels. Indien je een sarong om je middel bindt (kleine moeite) ben je van harte welkom om een kijkje te nemen. Pura Lempuyang is een bijzondere tempel, hoog in de bergen met uitzicht op de vulkaan. Daarnaast vond ik Pura Goa Lawah een mooie tempel, deze zogenaamde vleermuizen tempel is het huis van de vleermuis en een mythische draak. Ook de 'olifantengrot' Goa Gajah is leuk om gezien te hebben. Vooral vanwege de gekerfde buitenkant. Deze grot werd pas rond 1930 ontdekt maar komt waarschijnlijk uit de 11de eeuw.  

Rijst & wierook 

P1130233

Degene die op Bali zijn geweest, kunnen dit meteen beamen; op Bali hangt een typische geur. Ik zou het een combinatie noemen van witte rijst en wierook. Eén van de hoofdingrediënten van de Balinese keuken is rijst. In elk restaurant of eetkraampje wordt er wel rijst gekookt. Daarnaast is Bali natuurlijk het eiland van de ceremoniën en het offeren. Dit gaat gepaard met het ontsteken van wierookstokjes. Op elke hoek van de straat, voor elke deur en bij elke oprit staan offermandjes met smeulende stokjes. De geur van Bali is heerlijk en zal je nooit vergeten. 

Fruitige smoothies 

P1130904 001

Fruit in alle soorten en maten. De meest kleurrijke fruitsoorten kom je tegen op Bali. Fruitsoorten waarvan ik nog niet eerder had gehoord zoals Pitaja (Dragon Fruit), Manggis (Mangosteen), Salak (Snake Fruit) en Durian (Duren). Deze kleurrijke heerlijkheden worden op straat door locals verkocht, verser kan niet. Ook populair op Bali zijn de frisse smoothies die ze van het fruit maken. Elke dag een verse shake met watermeloen, papaya, avocado en basilicum, wat wil je nog meer? 

Rijstvelden 

P1120896

De groene rijstterrassen worden op Bali omringd door wuivende palmbomen. Dit uitzicht vermoeit nooit. Je kan prima een wandeling maken langs de rijstvelden. De terrassen worden onder water gezet en zijn een gewilde zwemplek voor eenden. Misschien is daarom 'duck' een Balinese specialiteit? De rijstvelden worden nog ouderwets bewerkt met de hand en koeien. Een flink karwei waar de locals druk mee zijn. Zo krijg je nog meer respect voor dat heerlijke witte rijstkorreltje op je bord. 

Lieve locals 

P1130881 001

Met een grote glimlach worden we onthaald bij het vliegveld. Vervolgens haalt een nog grote glimlach ons op met de taxi. En zo gaat het de hele vakantie door. De locals op Bali zijn ontzettend gastvrij, lief, attent en 'open-minded'. Het zijn de kleine dingen die het doen. Ze onthouden je naam, wijzen je graag de weg, bedanken je innig en horen graag alles over 'jouw cultuur'. Je bent overal van harte welkom, of je nou wel of niet gelovig bent, wel of niet Hindoestaans, het maakt niet uit. De Balinezen kunnen het erg waarden wanneer je ze bedankt in hun eigen taal. Leer dus even deze woordjes: Matur Suksema, plaats je handen tegen elkaar wanneer je ze uitspreek en je krijgt gegarandeerd weer zo'n brede glimlach terug. 

Ceremonieën 

P1130084

Elke dag is een reden tot een feestje. Althans, zo lijkt het er wel op! De Balinezen kennen vele ceremonieën. Niet alleen bij geboorte, trouwen en doodgaan, maar ook bij het openen van een nieuw gebouw, het verschijnen van de nieuwe maan, het binnenhalen van de oogst en ga zo maar door. Alles gaat met toeters en bellen, met offeren en bidden, met kleurrijke bloemen en met eten, heel veel eten. Bij al deze ceremonieën zijn toeristen van harte welkom, zelfs bij crematies. Hoe meer mensen er op een crematie komen, hoe beter dat is voor de overleden ziel. Het is zeker een bijzondere gebeurtenis. Zo vielen wij 'met onze neus in de boter' toen er een openingsceremonie was van ons pas geopende hotel. Een dag vol festiviteiten en als gast ben je vanzelfsprekend uitgenodigd.

HanengevechtenP1130124

Nee, ik ben geen fan van dierenleed. Ik hou niet van menselijk vermaak waarbij dieren moeten leiden, maar de Balinezen denken daar toch echt anders over. Het hanengevechten is een echte traditie. Zeker met festiviteiten hoor het er gewoon bij. Met veel plezier wagen de Balinezen een gokje op de haan die gaat winnen. Hele flappen Indonesische rupha's gaan van hand tot hand. Het trainen van de hanen is een ware sport. Een winnende haan is een ware eer en een grote trots. Het kan gebeuren dat je tijdens een ceremonie ineens getuige bent van zo'n gevecht. Ik kan erover mee praten. Geschokt liep ik met half dichtgeknepen ogen weg van het 'schouwspel'. De Balinezen lachten erom, geen idee waarom ik zo spastisch deed. Tja, cultuurverschil zullen we maar zeggen. Overigens is het organiseren van hanengevechten officieel verboden. Officieel dan hè. 

Offermandjes 

P1130591 001

Wanneer je op Bali over straat loopt, moet je goed uit je doppen kijken. Voordat je het weet, struikel je over een offermandje dat midden op de stoep ligt. Ik weet niet of dat ongeluk brengt, maar ik wil het lot ook niet tarten. Op Bali is het de normaalste zaak van de wereld. De offermandjes worden in grote getallen gemaakt en verkocht. Compleet met bloemetjes, rijstkorrels en wierookstokjes. De offermandjes worden elke dag (meerdere keren per dag) geofferd aan de goden voor uiteenlopende redenen. Elke winkel heeft er eentje op zijn drempel liggen. Je kan er echt niet omheen. Dit is overigens alles behalve een toeristische act. De locals geloven met hart en ziel in de offermandjes en het bidden. Ook onze reisgidsen en chauffeur vroegen onderweg of ze even mochten gaan bidden. Natuurlijk mag dat, geen probleem. Ze vinden het ook leuk om uit te leggen hoe dat bidden en offeren werkt. Als je wil, mag je mee doen. 

Luxe resorts 

P1120662 001

Op Bali voel je je een ware ster. De luxe resorts zijn voor de gewone mens namelijk meer dan betaalbaar. Met veel oog voor detail én zorg voor de natuur vind je op Bali de mooiste hotels. Hotels met een infinity pool dat uitkijkt op de jungle. Een villa met eigen zwembad tussen de palmbomen. Alles is even smaakvol en stijlvol ontworpen en ingericht. Alleen al om de luxe weer te voelen, zou ik teruggaan naar Bali. Tel daar de enorme gastvrijheid bovenop en je voelt je de koning te rijk. Wij vonden twee pareltjes van resorts die we iedereen kunnen aanraden; the Kayon Resort in Ubud (adembenemend mooi) en Candidasa Beach Villa's in Candidasa (villa met eigen zwembad). 

Smaakvol eten 

IMG 20141124 181303

Eten om je vingers bij af te likken. Dit eten verveelt nooit! Oké, ik moest even wennen toen er ook nasi op de ontbijtkaart stond, maar daarna wil je niet anders. Zelfs in de vroege ochtend smaken deze Indonesische gerechten super goed. De Balinezen eten niet alleen met hun mond, maar ook met de ogen. De gerechten worden met veel smaak en oog voor detail bereid. Verse springrolls met groente, pittige soto ayam soep, sappige saté ayam of beef rendang, allemaal even lekker. Wij hadden zo genoten van onze Balinese gerechtjes dat we bij thuiskomst meteen een Balinees kookboek hebben gekocht! 

Aapjes kijken 

P1130270 001

De bijnaam van dit stukje jungle in Ubud is niet voor niets 'Sacred Monkey Forest'. In dit bos zijn de aapjes de baas! Het is overigens niet het enige 'Monkey Forest' op Bali. Bali telt verschillende bossen die bewoond worden door brutale aapjes. De apen zijn behoorlijk gewend aan nieuwsgierige mensen. Een beetje voorzichtigheid is dan ook op zijn plaats. Ze lijken soms zo lief, maar het blijven wilde beesten. Ze doen alles voor wat lekkers en houden van glimmende voorwerpen. Zodra ze hun scherpe voortanden laten zien, weet je dat het menens is. Toch is het mooi om te zien. De jungle, aapjes slingerend met lianen door de bomen, de eeuwenoude tempels die worden bewoond door de Makaken, magisch! 

Brommers kieken

P1120771

Het lijkt wel of er geen ander vervoermiddel is op Bali. Een scooter is een geschikt vervoermiddel voor een heel gezin. Niet zelden zie je een scootertje met vijf mensen voorbij scheuren! Drie kinderen die geklemd tussen hun ouders per scooter vervoerd worden. Het verkeer is chaotisch. Er lijken geen regels. Gewoon een beetje rijden en mee doen met de rest. Zelf een scooter huren zou ik je niet aanraden. Laat dat verkeer maar over aan de Balinezen zelf, zij zijn het gewend. Op Bali is het makkelijk en goedkoop om je te laten rondrijden door een taxi met chauffeur. De chauffeurs rijden je graag een hele dag rond en laten je de mooiste plekjes van het eiland zien. Oversteken is ook een happening op zich. Gewoon langzaam gaan lopen, langzaam blijven lopen, niet ineens stoppen en iedereen rijdt om je heen. Zo kom je vanzelf aan de overkant. 

Frangipani bloemen

P1120709

Er is een bloem op Bali die je overal tegenkomt. Deze bloemen dragen de Balinese vrouwen in hun haar, worden gebruikt om de tafel feestelijk mee te versieren en drijven sierlijk in de vijver. Eenmaal op Bali geweest, dan is deze bloem symbool geworden voor je tropische vakantie daar. Ik moest het zelf ook even opzoeken, maar deze typische Balinese bloem heet Frangipani. Een feestelijk naam voor een prachtige bloemetje. De Frangipani groeit aan een vijf meter hoge boom. In tegenstelling tot andere bomen kan de Frangipani maandenlang bloeien. Uit het extract van de boom worden etherische oliën gemaakt. Hindoevrouwen die de Frangipani bloem in het haar dragen maken duidelijk loyaal te zijn aan hun echtgenoot. Een bloem met een verhaal dus. 

Bootje varen P1130996 001

De stranden en de zee van Bali zijn schitterend. Witte stranden en een helderblauwe zee worden omringd door groene palmbomen, prachtig! Op deze mooie golven dobberen kleurrijke bootjes. Speciale vissersbootjes waarmee de locals de zee bevaren in de hoop met vissen weer thuis te komen. De smalle bootjes worden stabiel gemaakt door de enorme palen aan de zijkant van de boot. Deze typische Balinese bootjes worden Jukungs genoemd. Het is heel goed mogelijk om een stukje te varen met een Jukung. Tegen een kleine betaling vinden de locals het leuk om je aan boord mee te nemen. Wij 'huurden' een vissersbootje in Candidasa om te gaan snorkelen. We betaalden zo'n €30 dat vervolgens door alle eigenaren van de boot gedeeld werd. Want zo'n bootje is van wel 12 mensen tegelijk. De kosten van een bootje zijn hoog en zo worden ze gedeeld. Iedereen een beetje dus. 

Super stranden SUNP0142

Bali is omringd door prachtige stranden, parelwitte stranden maar ook zwarte lavastranden. Zeker de afgelegen strandjes zijn de moeite waard. Wellicht de meest bekende stranden van Bali liggen in het zuiden; Kuta, Sanur en Jimbaran. Hier word je echter overlopen door de toeristen, dus niet voor iedereen de leukste plek. Mijn advies; ga naar het rustige oosten van Bali! Daar vind je onder andere het verborgen strandje "Pasir Putih", vrij vertaald "Maagden Strand". De meeste strandjes in het oosten zijn zwart, maar dit strand heeft een parelwit strand. In het Noorden van Bali zijn de stranden bij Lovina een populaire plek. 

Nog meer inspiratie? Lees mijn blog over Candidasa of Ubud!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in