Alles over Autohuur

Tips bij autohuur op vakantie

Waar moet je op letten als je een auto gaat huren op vakantie? Ben je wel goed verzekerd? Wat als je een deuk in de huurauto rijdt? Het maken van een roadtrip is hét gevoel van vrijheid op vakantie. De weg op, je makkelijk verplaatsen en veel van de omgeving zien, ideaal. Maar je kan pas echt een zorgeloze trip maken als je zeker weet dat alles goed geregeld is. Na menig roadtrip, vele huurauto’s en ook een keertje schade rijden (ai) kan ik je wel wat tips en adviezen geven. Hier moet je op letten als je een auto huurt op vakantie;

1. Kies voor de juiste maatschappij

En wat is die juiste maatschappij dan, hoor ik je zeggen? Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Wees je er in elk geval bewust van dat elk verhuurbedrijf andere voorwaarden kent. Zelf heb ik hele positieve ervaringen met Sunny Cars. Groot voordeel van Sunny Cars is dat 'all-inclusief' zijn; alle verzekeringen zijn inbegrepen. Geen addertjes, geen extra kosten en geen verrassingen achteraf. Ik vind het echt een dikke aanrader. 

autohuur zuid afrika2

2. One Way Fee

Wanneer je een auto huurt op bestemming A en deze vervolgens inlevert op bestemming B heb je te maken met een toeslag. In sommige gevallen staat een zogenaamde ‘one way fee’ niet vermeld op het online prijzenoverzicht. Toch zijn dit kosten die je wel degelijk ter plaatse moet afrekenen als je een auto huurt. Een one way fee kan ook behoorlijk hoog zijn. Let dus even goed op of er kosten zijn verbonden aan je autohuurprijs. Het kan ook uitmaken in welk land of welke staat je de auto ophaalt. Zo betaal je in de staat New York de toeslag wel, maar in Florida niet. De goedkoopste optie is dus om je auto op te halen én in te leveren op dezelfde locatie. 

3. Voldoende creditcard limiet

Om problemen aan de ophaalbalie te voorkomen, is het handig dat je creditcard  genoeg limiet vrij heeft. Wanneer je een auto huurt, wordt niet alleen de autohuur in rekening gebracht, maar wordt tijdelijk ook een bedrag op je creditcard gereserveerd. Dit bedrag kan soms oplopen tot €800. Dit is bedoeld als borg in het geval je bijvoorbeeld schade maakt. Deze borg wordt achteraf weer ‘teruggeboekt’, maar je moet het tegoed wel op je creditcard vrij hebben. Is dat niet het geval, dan kan je de auto niet meenemen.

P1030528

4. Genoeg verzekerd?

Ik stap pas met een gerust hart in de auto als ik ook zeker weet dat deze goed verzekerd is. In de meeste gevallen staat duidelijk vermeld welke verzekeringen bij de huurprijs zijn inbegrepen. In de meeste gevallen heb je dan nog een eigen risico (zie punt 5). Een reisverzekering is niet voldoende voor het huren van een auto. Ook je eigen WA verzekering dekt geen schade aan een huurauto. Een aantal belangrijke verzekeringen die je even bij het verhuurbedrijf moet checken zijn de schadeverzekering, de WA verzekering en de diefstalverzekering. 

5. Eigen Risico

Bij het huren van een auto heb je altijd nog een eigen risico. Indien je schade maakt, dien je tot het vastgestelde bedrag de schade zélf te betalen. Dit eigen risico kan oplopen tot zo'n €800. Bij sommige verhuurbedrijven kan je dit eigen risico ‘afkopen’. Je betaalt dan een bepaald bedrag extra zodat je bij schade niets zelf hoeft te betalen. Het voordeel van Sunny Cars is dat dit je géén eigen risico hebt. Bij Sunny Cars is de autohuur altijd inclusief terugbetaling van het eigen risico. Dus je hoeft geen extra verzekering af te sluiten om het eigen risico te verlagen of af te kopen.

6. Controleer de auto

Natuurlijk sta je te trappelen om met je gehuurde auto op pad te gaan, maar wacht nog heel even. Loop even goed een rondje om de auto en controleer kritisch op eventueel deukjes of krasjes. In sommige gevallen loopt er een medewerker van het verhuurbedrijf met je mee om de auto even te controleren. In andere gevallen krijg je zelf een overzicht mee van de auto waarop eventuele schadegevallen staan. Check deze goed en geef voor vertrek eventuele plekjes op de auto door, dan krijg je daar achteraf ook geen gedoe over. Maak voor de zekerheid even wat foto's van krasjes of deukjes. 

P1020147

7. Extra bestuurder

Ik heb me wel eens afgevraagd of dat nou nodig is, betalen voor zo’n extra bestuurder. Dat ziet toch niemand, dus wat maakt het uit. Het antwoord is; jawel, het maakt wél uit! Dat maakt zeker wel uit. Het heeft te maken met de aansprakelijkheid. Ga je samen in de auto rijden op vakantie, geef je reisgenoot dan op als extra bestuurder. De extra bestuurder moet overigens ook zijn rijbewijs kunnen laten zien aan de balie (meenemen dus).

8. Kinderzitje/ autostoeltje vooraf reserveren 

Reis je met kinderen, dan doe je er goed aan van tevoren een kinderstoel te reserveren. Deze zijn namelijk niet altijd op voorraad en je wil niet voor vervelende verrassingen komen te staan als je eenmaal op je bestemming bent. Weet dat een kinder- of babyzitje verplicht is voor kinderen tot 1.35 meter (tot 18 jaar) in landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie (EU) en in sommige andere landen moet je zelfs minimaal 1.50 meter zijn om zonder kinderzitje te mogen meerijden.

Reis je zelf met kleine kindjes, dan kan je ook overwegen om je eigen autostoeltje mee te nemen. Een Maxi Cosi babystoeltje kan natuurlijk sowieso meegenomen worden, maar sommige andere autostoeltjes mogen ook in het vliegtuig (en dus daarna in de huurauto). Wij hebben de autostoel Maxi Cosi Tobi en deze is 44,5 cm breed. Eén van de smalste autostoeltjes van Nederland. Daarmee past deze autostoel ook in de meeste vliegtuigstoelen. Super handig, want daarmee heeft je kleintje een eigen zitplaats (zeker als je zo'n beweeglijke stuiterbal hebt als wij is lang op schoot zitten een grote uitdaging) én je hebt op je vakantieadres meteen een goede autostoel. Wij hebben de Maxi Cosi Tobi via Transavia zonder problemen kunnen meenemen. Een klein minpuntje: wanneer de beentjes van je kleintje over de rand bungelen, past hij waarschijnlijk niet meer met stoel en al in een vliegtuigstoel... 

Neem je niet je eigen kinderzitje mee? Reserveer deze bij je autoverhuurbedrijf. Je reserveert deze vooraf en betaalt dit altijd ter plekke. Tip: neem een schone, universele kinderstoelhoes mee. Dat weet je zeker dat je kind op een lekkere frisse stoel zit. 

autohuur zuid afrika1

8. Landenoverschrijding

Het kan zijn dat je tijdens je roadtrip verschillende landen en gebieden gaat doorkruisen. Super gaaf natuurlijk, maar bekijk wel even of dat is toegestaan. In Amerika is het geen probleem om door verschillende Staten te rijden, maar verschillende landen is weer wat anders. Wanneer bepaalde landen zijn uitgesloten voor autohuur, ben je in dit land niet verzekerd. Check het daarom goed. In sommige gevallen kan je het doorkruisen van landen en gebieden gewoon van tevoren aanvragen.

P1020932

9. Pech onderweg

Eén van de voordelen van het op pad gaan met een huurauto, is dat je kan rekenen op pechhulp. Wanneer je pech onderweg krijgt, bel dan vooral het noodnummer van het verhuurbedrijf en zij komen je helpen. Ga niet zelf sleutelen of buiten het verhuurbedrijf om reparaties laten plegen, dat kan voor problemen zorgen. Noteer het noodnummer van je verhuurbedrijf goed en er is altijd iemand die je komt helpen. Zo kom je nooit lang stil te staan.

10. Vergeet niet te tanken

In de meeste gevallen huur je een auto met een volle tank en moet je deze ook weer vol inleveren. Vergeet dit niet, want het laten 'aftanken' door het verhuurbedrijf is vaak erg kostbaar. Zij vragen voor het tanken rustig een bedrag viervoudig zoveel als de normale benzineprijs.

P1060458

11. Wat te doen bij schade?

Krak boem! Wat nu?! Eerst rustig ademhalen en kijken of je zelf niks hebt. Nog geen 15 centimeter onderweg of ik raakte het eerste paaltje al. Zo’n onbenullig, klein ‘paddenstoel-paaltje’ die je onmogelijk vanuit de auto kan zien. Dat paaltje stond gewoon onwijs in de weg. Stom natuurlijk en vooral heel pijnlijk. Nee, wij hadden geen eigen risico afgekocht en nee, dit verhuurbedrijf vergoedde het eigen risico ook niet (bij Sunny Cars trouwens altijd wel). Geruststellend vond ik dat er een waar ‘Handboek voor Schade’ bestaat. Geen natte vingerwerk, geen afzetterij maar een duidelijk overzicht waar vermeld staat hoe duur de schade is. Het blijft pijnlijk geld, maar door het meteen af te handelen of je ook niet in spanning te zitten welke rekening er op je deurmat valt. Het schadebedrag wordt dan ingehouden van het gereserveerde tegoed op je creditcard. Ook je Nederlandse verzekering of je WA verzekering kunnen niet voorkomen dat je het eigen risico gewoon moet betalen. Kijk nog even bij punt 5. Eigen Risico hoe je wel tegen deze kosten beschermd bent. 

auto huren zuid afrika

12. Hou van de natuur en compenseer je CO2 uitstoot! 

Reizen is fantastisch, want dan zie je hoe mooi de wereld is! Maar één nadeel van al dat reizen; vliegen en auto rijden is nou niet bepaald milieuvriendelijk. We worden ons gelukkig steeds bewuster van de 'voetstappen' die we achterlaten. Eco-reizen en duurzaam reizen is dan ook hotter dan hot. Ik snap dat wel, zeker sinds ik een kleintje heb, wil ik graag een fijne en gezonde wereld voor hem achterlaten. Huur je een auto bij Sunny Cars? Dan kan je je CO2 uitstoot compenseren. Het werkt heel simpel: een rekenprogramma berekent het de uitstoot van je reis en voor een klein bedrag. Jouw bijdrage geeft huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. Dit zorgt voor minder CO2 en een verbetering van de leefomstandigheden van lokale families. 

P1060524 001

Roadtrip inspiratie 

Een roadtrip is de ultieme manier van vakantie vieren. Je bent vrij om te gaan en te staan waar je zelf wil, je ziet verschillende bestemmingen en je verplaatst je gemakkelijk van A naar B. Wil je graag wat inspiratie voor leuke roadtrips? Dan heb ik een aantal inspirerende blogs voor; 

Ik ben benieuwd waar jouw huurauto je naar toe brengt! 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in