3 redenen om nu Den Bosch te bezoeken

Waarom je NU naar Den Bosch moet!

Er zijn talloze redenen waarom je absoluut eens een weekendje weg moet naar Den Bosch. Maar er zijn 3 speciale redenen waarom je vooral dit voorjaar moet gaan! NU!

De bruisende Brabantse stad Den Bosch is al menig keer uitgeroepen tot Meest Gastvrije Bestemming van Nederland! En dat is natuurlijk niet zonder reden. Den Bosch is dé borrelstad van Nederland, op elke hoek van de straat zit wel een gezellig café. Ook kan je er fantastisch shoppen in één van de vele boetiekjes. En de stad ademt historie en geschiedenis. Het stratenpatroon van de stad is al zo'n 500 jaar precies hetzelfde! Maar er is meer, veel meer. Dit voorjaar is het perfecte moment om de stad te bezoeken. Ik vertel je waarom je NU moet gaan! 

IMG 20160417 114158 001

3. Jheronimus Bosch leeft! 

Jheronimus Bosch is misschien wel de beroemdste Bosschenaar ooit. Deze schilder creëerde ruim 500 jaar geleden de meest bijzondere en gekke creaties. Een integrerende schilder die zijn tijd ver vooruit was. Monsterlijke mannetjes, gekke fantasiepoppetjes en helse taferelen vind je terug in zijn schilderijen. Schilderijen die soms op het eerste gezicht heel normaal lijken, maar bij een tweede blik verrassend onthullingen doet. Vanuit zijn woning aan de markt liet Jheronimus Bosch zich inspireren en maakte hij zijn meesterwerken. 

Hoewel Jheronimus Bosch over de hele wereld beroemd is, hangt er geen enkel van zijn schilderijen in Den Bosch. Daar moest verandering in komen. Bijna 50 jaar geleden werd daarom een eerste tentoonstelling georganiseerd waarbij doeken over de hele wereld werden ingevlogen. Deze tentoonstelling was zo'n groot succes dat het vroeg om een vervolg. 2016 staan Den Bosch dan ook in het teken van Jheronimus Bosch. Opnieuw zijn de schilderijen en kunstwerken van Jheronimus van over de hele wereld naar Den Bosch gehaald. En met zijn werken komen hordes toeristen mee, want 500 jaar na zijn dood is Jheronimus ongekend populair. 

Deze tentoonstelling was ongekend populair en is inmiddels op 8 mei 2016 weer gesloten. Maar liefst 421.7000 mensen de tentoonstelling, een absoluut record! Maar er is nog een kans! Een goed alternatief. In het Jheronimus Bosch Art Center hangen fotokopieën. Deze replica's zijn niet van echt te onderscheiden. En waar het museum binnenkort weer zijn werken moet terugsturen, blijft het Jheronimus Bosch Art Center nog het hele jaar voor publiek geopend. Nog een goede reden om naar het Art Center te gaan, is het mooie uitzicht over de Sint Jan en de rest van de stad. 

P1260176 001

Jheronimus Bosch Art Center

2. Hemel- en Hellevaart 

Een rondvaart door de Binnen Dieze is sowieso een must voor je bezoek aan Den Bosch. Je zal er versteld van staan hoeveel water er door de binnenstad stroomt. De meeste van deze wateren zijn in de loop der eeuwen overschaduwd door gebouwen. Letterlijk. Want door gebrek aan ruimte in de ommuurde binnenstad ging men maar over het water heen bouwen. Wanneer je in de boot stapt, zal je zien dat het water zo'n beetje onder de hele stad doorstroomt. 

Maar dit voorjaar is er een wel heel bijzondere rondvaart. Een rondvaart ter ere van Jheronimus Bosch, waarin zijn gekke creaties tot leven komen. In samenwerking met De Efteling (en dat belooft wat) is er een rondvaart gemaakt genaamd 'Hemel- en Hellevaart'. Tijdens deze rondvaart wordt de donkerste tunnel van Den Bosch, de hellevaart, wonderlijk verlicht... Hoewel deze lichtprojectie 'slechts' 5 minuutjes duurt, is het adembenemend mooi. 

Voor deze rondvaart heb je speciale kaartjes nodig. Let daar dus op bij het reserveren, Je doet er goed aan van tevoren kaartjes voor deze rondvaart te boeken omdat het vaak volgeboekt is. Met het kaartje van je rondvaart krijg je tevens gratis entree voor het Jheronimus Bosch Art Center! 

Hemel en Hellevaart Den Bosch

Rondvaart Binnen Dieze Den Bosch Hemel en Hellevaart

1. Bosch by Night 

De markt is één van de mooiste plekken van Den Bosch. Al eeuwenlang is dit de middelpunt van de stad. Het is wonderbaarlijk hoe de markt eigenlijk nauwelijks is veranderd in al die jaren. De historische huisjes staan er nog steeds zij aan zij. En deze mooie markt is dit voorjaar het decor voor een spetterende lichtshow. Eigenlijk stond deze lichtshow al sinds maart op het programma, maar het ingestorte pand op de hoek gooide roet in het eten. Gelukkig bleven de huizen naast de hoekwoning gespaard. Uitgerekend het ouderlijk huis van Jheronimus Bosch staat er pal naast! 

Wie kan er nou beter een lichtshow ontwerpen, geïnspireerd op de werken van Jheronimus Bosch, dan de wonderlijke wereld van de Efteling. Als groot fan van de Efteling (want daar bestaan sprookjes nog echt, echt waar!) zijn mijn verwachtingen van deze lichtshow hoog gespannen. De lichtshow wordt geprojecteerd op de historische pandjes op de markt. De show zal ongeveer 15 minuten gaan duren. 

Bosch by Night zal vanaf 8 mei tot met 11 december op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vertoond worden. De aanvangstijden zijn afgestemd op het tijdstip van zonsondergang en andere evenementen op de Markt. Kijk hier even voor de actuele data en tijden

Ik ga zeker een kijkje nemen, jij ook?

Bosch By Night Den Bosch

Blijf slapen 

Blijf die avond lekker slapen in Den Bosch! Kan je fijn blijven borrelen in de stad en de volgende dag lekker shoppen of nog meer cultuur snuiven. Op zoek naar een fijn logeeradresje? Den heb ik een goede tip voor je! Logeer in het fijne B&B Achter de Kan! 

Leukste hotspots

Bourgondisch Den Bosch barst van de hippe hotspots. Lees mijn blog over Den Bosch en doe meer inspiratie op voor een dagje in de stad. 

IMG 20160417 151355 001

P1260298 001

IMG 20160418 113046 001

P1260273 001

IMG 20160417 115137 001

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in