Wildlife. Not Entertainers

Stop dierenleed voor toeristen

Een blog uit het hart. Tenenkrommend, mijn maag draait ervan om en woedeaanvallen komen boven borrelen. Dit moet stoppen! Vandaag las ik wederom een vreselijk bericht over dierenleed op vakantie. Olifant Sambo uit Cambodja valt om tijdens een toeristenritje en overlijdt ter plekke aan een hartaanval. Het was heet bij de wereldberoemde tempel Angkor Wat, bloedheet. En Sambo moest met toeristen rondsjouwen, in de zengende hitte, zonder een briesje wind.... 

Sorry voor de nare foto. Maar soms zeggen beelden maar dan woorden... (Foto: Telegraaf)

Sorry voor de nare foto. Maar soms zeggen beelden meer dan woorden... (Foto: Telegraaf)

Ook in Thailand kom ik ze tegen. Blije toeristen die al filmend en 'selfie makend' op de rug van een olifant zitten. Ik onderdruk een neiging om te gaan schreeuwen en alles eens 'even recht te gaan zetten', maar ik laat het. Met gebogen hoofd en een naar gevoel in mijn buik wandel ik verder. Ik kan wel schreeuwen en gillen, maar zo werkt het niet. Er is volgens mij maar één manier waarop dierenleed voor de toerist kan stoppen: een stukje bewustwording. 

's Werelds wreedste attracties

World Animal Protection is al jaren bezig met deze bewustwording. En toch gaat het (vind ik) nog veel te langzaam. Er zijn zelfs Nederlandse bedrijven die dit soort 'uitjes' schaamteloos promoten. En tja, zolang er een markt is van betalende toeristen die een foto willen 'over de rug' van zo'n beest, zolang er geld wordt verdiend, zolang worden olifanten opgezadeld met toeristen. En niet alleen olifanten hoor! World Animal Protection zette 's werelds tien wreedste attracties op een rijtje, waaronder; op de foto met een gedrogeerde tijger, wandelen met leeuwen, naar een dansende apenshow, een dolfijnenshow en nog meer. 

worldanimalprotection

Dit kan jij doen!

Onderteken de petitie van World Animal Protection en zeg het voort. Heb je vrienden, buren of familie die op reis gaan? Zegt het ze! Stap niet op de rug van een olifant, ga niet op de foto met een gedrogeerde tijger en laat die dansende apenshow maar zitten. Zeg het op Facebook, op Instagram en op Twitter. Gebruik eventueel de #getoffmyback. Maar zeg het! Noem me een wereldverbeteraar, een dromer, een optimist, maar iedere toerist die het niet doet, is er toch weer één. 

Onderteken de petitie

Zo kan het ook 

As we speak, zijn mijn broer en zijn vriendin aan het rondreizen in Cambodja (zie de mooie foto hieronder). Zij waren vandaag ook bij Angkor Wat en nog steeds rijden de olifanten er rond met toeristen op hun rug. Toch zijn er ook goede initiatieven in Cambodja en ook in andere landen. Kom oog in oog te staan met gepensioneerde olifanten in het 'Elephant Sanctuary' in Siem Reap. Hier mogen afgebeulde olifanten genieten van hun welverdiende rust. Ze mogen vrij rondlopen in de jungle en toeristen mogen van een afstandje kennis maken met de dieren. Een afstandje, zodat ze weer even lekker olifant kunnen zijn. Dankzij jouw bezoekje/donatie worden de olifanten goed verzorgd. En is dat niet veel mooier? 

leroyendesi

Zo, dat moest er even uit. Een blog recht vanuit het hart. Ik doe het niet vaak, maar soms is het even nodig. Dieren horen in het wild en daarmee is het klaar. En nu nooit meer doen hoor. Basta!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in