4 redenen om Mechelen te bezoeken

De 4 B's van Mechelen 

Er zijn heel veel redenen waarom je echt eens naar Mechelen moet. Kleine stad Mechelen bokst op tegen de bekende Belgische steden als Brussel, Brugge en Gent. Maar Mechelen kan dat heel goed, dat opboksen! Het is een bruisende, historische stad waar je kan proeven van het goede leven. Een stad met een rijke geschiedenis en toch lekker modern. Een stad met veel gezellige pleintjes en heerlijke restaurants. Ik geef je vier top redenen waarom jij Mechelen moet toevoegen aan je bucketlist. 

BierinVrouwenhanden

1. Bier in Vrouwenhanden 

Bier een mannenzaak? Vergeet het maar! Mechelen maakt kortemetten met de taboes en vooroordelen die er zijn over bier. Het doel van Mechelen; meer mannen én vrouwen samen van bier laten genieten. De geschiedenis leert ons dat bier vroeger juist door vrouwen gebrouwen werd. Het woord 'brewster' bestond toen wel, het woord 'brewer' nog helemaal niet. Bier is gezond, bier bestaat voor 90% uit water en bier is zeker wel sexy! Voordat ik aan de beleving 'Bier in Vrouwenhanden' begon, dacht ik; "ik lust geen bier". Tjonge wat had ik het verkeerd. Er zijn zoveel smaken bier dat er altijd wel een smaak bijzit die jij lekker vindt. Overigens is het ook een vooroordeel dat vrouwen alleen fruitbieren lusten. Zelfs ik heb van meerdere speciaalbieren geproefd en ben om. Met de speciale belevingsgids 'Bier in Vrouwenhanden' kan jij Mechelen gaan verkennen, met je vriendinnen, je familie of met je vriend! De gids brengt je langs de leukste culinaire adresjes waar voor deze gelegenheid de gerechten en het bier speciaal op elkaar zijn afgestemd. Met het zogeheten 'foodpairing' zie je dat bier en lekker eten heel goed samen gaan. Je wandelt ondertussen door de stad en houdt de score bij, welk bier vond jij het lekkerst? Ik weet zeker dat je niet met lege handen (maar een kratje bier) weer naar huis gaat. 

Beiaardentoren

2. Beiaard & Sint-Romboutstoren 

Je kan er niet omheen. Van heinde en verre is hij al te zien. De enorme Sint-Romboutstoren torent fier boven de stad uit. Je kan de 538 treden van de toren beklimmen. Smeer je kuiten even goed in, warm je bovenbenen op, want het is een flinke klim. En nee, er is geen lift. Maar gelukkig kan je de klim stap voor stap ondernemen. Er zijn verschillende verdiepingen binnen de toren waar je even je benen kan strekken. Daar zijn bijvoorbeeld de klokken te zien en het kantoortje van de beiaard. Eenmaal boven is het de klim meer dan waard! Er is sinds een aantal jaren een moderne skywalk geplaatst op de top van de toren. Dankzij de glazen platen is het zo goed als windstil boven en kan je genieten van een fenomenaal uitzicht. Het helder weer kan je zelfs de haven van Antwerpen en het Atomium van Brussel zien liggen. 

De klokken van de Sint-Romboutstoren vormen samen de beiaard die nog door een echte 'beiaardier' worden bespeeld. In Mechelen bevindt zich namelijk een gerennommeerde beiaardopleiding. Dit is één van de weinige beiaardoplediingen ter wereld, reden waarom mensen vanuit alle windstreken naar Mechelen komen om de beiaard te leren bespelen. Dat maakt van Mechelen een echte beiaardstad. Reden om in de zomermaanden van juni tot en met september beiaardconcerten te organiseren. En denk dan niet dat er alleen maar saaie nummers voorbij komen! Nee, er worden allerlei popklassiekers gespeeld. Neem plaats op één van de terrassen in de buurt van de toren en luister naar de deuntjes. Ik ben benieuwd hoeveel liedjes jij kan herkennen. 

Begijnhofjes

3. Begijnhofjes

Begijnhofjes geven een stad zoveel sfeer! Een labyrinth aan smalle straatjes, schattige oude huisjes en prachtige tuinen. Het Begijnhof van Mechelen is een verhaal apart. De begijnen woonden, in tegenstelling tot de meeste begijnen, buiten de stad. Met hun werkzaamheden wisten de vrouwen genoeg geld te sparen om te verhuizen naar het centrum. Daar kochten ze een aantal pandjes en bouwden pandjes bij dat uiteindelijk uitgroeide tot het prachtige Oud Begijnhof. Maak een wandeling door de straten en waan je even terug in de oude tijden. Terwijl je wandelt door het Oud Begijnhof stuit je op een 'oude' fabriek. Althans, het gebouw is historisch, maar nog steeds wordt er op deze plek bier gebrouwen. Brouwerij Het Anker bevindt zich aan de rand van het begijnhof en is open voor publiek. Hier wordt het bekroonde bier 'Gouden Carolus' gebrouwen en tegenwoordig ook whisky. Dagelijks op gezette tijden is er een inloop en kan je een kijkje achter de schermen nemen. Het Anker heeft daarnaast een gezellig eetcafé waar je heerlijk kan lunchen met natuurlijk een eigen gebrouwen biertje.

Binnendijle

4. Binnendijle 

De Binnedijle stroomt kronkelt door de binnenstad van Mechelen. En waar water is, is waterplezier. Ontdek de stad vanaf het water door een rondvaart te maken, maar beter nog, wandel over het water! Het speciale Dijlepad is een drijvend wandelpad dat je over de stadsrivier voert. Een groene wandeling waarbij je kan genieten van de charmante huisjes aan het water. Of neem plaats op één van de terrassen op de Vismarkt. Deze terrassen bieden uitzicht op de Binnendijle en de voorbijvarende bootjes. De Vismarkt is één van de leukste plekken in de stad om te borrelen. Ook de Mechelaren komen er graag voor een hapje en een drankje. 

Meer inspiratie voor een dagje Mechelen? Lees mijn blog!

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in