Auto huren Zuid Afrika

Auto huren in Zuid Afrika? Hier moet je op letten

Zuid Afrika leent zich bij uitstek om zelf rond te rijden. Met een huurauto kom je overal en kan je het meeste uit je vakantie naar Zuid Afrika halen. De snelwegen zijn goed, de wegbewijzering is in het Engels. Of Zuid Afrikaans, maar dat kunnen we ook begrijpen :) Let natuurlijk wel goed op, want je weet nooit wat er kan gaan oversteken. Van brutale bavianen, slome schildpadden tot de grote kont van olifant die weg blokkeert. Het is over het algemeen heel veilig om zelf door Afrika te rijden, mits je een aantal punten in acht neemt; 

autohuur zuid afrika1

1. Links rijden 

In Zuid Afrika rijden ze links en dat is even wennen. Zeker de eerste paar dagen in de auto is het goed opletten. Reis je samen met iemand? Rijd dan samen, let samen op de weg en bedenk hoe je een rotonde moet nemen. Na een aantal dagen wordt het links rijden steeds vanzelfsprekender. Ook is het wennen dat de richtingaanwijzer en ruitenwisser zijn omgewisseld. Ik heb zo vaak de ruitenwisser aangezet terwijl ik richting wilde aangeven. Irritant, maar ook dat went.  

2. Rijden in het donker

De Afrikaanse wegen zijn (met uitzondering van de grote snelwegen) slecht verlicht. Daarnaast kan het vooral gevaarlijk zijn omdat mensen in Zuid Afrika gewoon op of langs de weg wandelen. Zonder zichtbare kleding of een lampje. Dat is soms best schrikken! Ook is er nog het risico dat je 's avonds wilde dieren aanrijdt. We hebben dikwijls een brutale baviaan of overstekende schildpad moeten ontwijken! En hoewel Zuid Afrika over het algemeen veilig is, wil je in het donker niet met een ongeluk of pech langs de weg komen te staan. Daarom wordt aangeraden de grootste ritten overdag af te leggen. Maak alleen korte ritjes in het donker, van en naar bijvoorbeeld een restaurant en je hotel. 

autohuur zuid afrika2

auto huren zuid afrika

3. Huur een automaat

Er zijn al zoveel zaken waar je op moet letten en aan moet wennen, dat het heel helpend kan zijn om een automaat te huren. Meestal is het huren van een automaat ietsje duurder dan een handgeschakelde auto, maar het is zeker het geld waard. Je hoeft niet ineens met links te gaan schakelen en hebt je handen (en voeten) vrij zodat je je op andere zaken kan concentreren, zoals het inhalen, links rijden en de mensen langs de weg. 

4. Inhalen 

Wanneer een auto in Zuid Afrika wil inhalen, is het de bedoeling dat je zover mogelijk links gaat rijden. Het liefst over de doorgetrokken streep, over de 'vluchtstrook'. In Zuid Afrika wordt de vluchtstrook gebruikt als 'inhaalstrook'. Soms best linke boel als je bedenkt dat mensen ook massaal langs de snelweg lopen. Kijk dus goed uit of de 'vluchtstrook' goed vrij is. Daarnaast moet je bij tweebaanswegen goed opletten of je tegenliggers aan het inhalen zijn. Ogen openhouden dus!

auto huren zuid afrika veilig

5. Altijd kleingeld in de auto

Zorg dat je altijd wat kleingeld bij je hebt of in de auto hebt liggen. Wanneer je in de stadjes of bij bezienswaardigheden wil parkeren, zijn er vaak 'parkeerwachten'. Meestal gekleed in een geel of rood hesje. De parkeerwachters verdienen hun geld door het verkeer te regelen. In de meeste gevallen valt er weinig te regelen, maar ach, het is hier de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je weer weg rijdt, verwacht de parkeerwachter een kleine bijdrage voor 'zijn hulp'. Een muntje van 5 of 10 Rand is al voldoende, maar dan moet je dus wel kleingeld bij je hebben! 

6. Veel onverharde wegen 

In Zuid Afrika zijn de grote wegen in de goede staat, maar er zijn talloze kleine wegen die onverhard zijn. Hoewel deze met een normale auto prima begaanbaar zijn, kan een 4-wheel-drive in dit geval wel wat extra comfort bieden. Sommige passen door de bergen zijn onverhard en kennen nogal wat kuilen en boebels. Nogmaals, een 4-wheel-drive is niet nodig, maar wel zo fijn. Zij kunnen wat sneller en wat beter of deze onverharde wegen rijden. Scheelt een boel misselijkheid en geklots. Overweeg dus of een 4-wheel iets voor jou is. 

auto huren zuid afrika wegen

auto huren zuid afrika grappige borden

7. Geen eigen risico 

Wij huurden onze auto bij Sunny Cars omdat het eigen risico dan altijd inclusief is. Dan hoef je bij aankomst niets meer bij te verzekeren, maar is alles meteen geregeld. Ik kan je zeker aanraden om óf bij Sunny Cars te huren (waar dat dus automatisch geregeld is) of om het eigen risico af te kopen. De vele onverharde wegen in Zuid Afrika gaan zeker zorgen voor steenslag en deukjes in de auto en je wil gewoonweg niet in een discussie belanden over de schade die dat oplevert. Daarnaast zit je gewoonweg relaxter in de auto als je weet dat risico's zijn afgekocht en je niet de kans loopt op eventuele boetes. 

8. Luister niet altijd naar TomTom

Je navigatiesysteem wijst je op de snelste of de kortste route, niet de veiligste route! Zo wilde TomTom ons door de 'townships' naar het vliegveld sturen. "Sla hier links af", galmde het systeem. Maar aan onze linkerhand én aan onze rechterhand zagen we niets anders dan krottenwijken. Blijf in dat geval gewoon op de snelweg en neem eventueel de volgende aanslag of volg de wegbewijzering. Sla nooit, maar dan ook nooit een township in. Ook locals waarschuwde ons hiervoor. Mocht het je per ongeluk overkomen, rij door, stop niet voor het rode stoplicht en ga zo snel mogelijk de hoofdweg weer op. 

auto huren zuid afrika veiligheid

auto huren zuid afrika selfdrive

IMG 20161010 125352 001

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sunny Cars. Maar samenwerking of niet, je kan altijd rekenen op een eerlijk artikel.

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in