Kerstmarkt in Duisburg

Fonkelende zee van lichtjes

Fonkelende lichtjes, glühwein en de échte Duitse kerstsfeer, maar dan lekker dichtbij Nederland. Duisburg leent zich bij uitstek voor een dagje of weekendje naar de kerstmarkt. Deze Duitse stad ligt vlak over de grens en is dus makkelijk bereikbaar. Struin over de magisch verlichte kerstmarkt, geniet van de Lichtermarkt in een industriële sfeer en kom in winterse sferen. Breng zeker ook een bezoek aan het bijzondere industriële park 'Landschaftspark' waar oude fabrieken en pakhuizen een nieuwe bestemmingen hebben gekregen. Niet zonder reden werd dit gebied door de Britse 'The Guardian' vernoemd in de top 10 van de mooiste stedelijke oases van de wereld! Duisburg is een bruisende stad, laat je verrassen! 

P1060643 001

Winterse Weihnachtsmarkt

De geur van kaneel, beignets en speculaas hangt in de lucht. In de verte zie ik de lichtjes al glimmen. Elk jaar weer wordt Duisburg omgetoverd tot een stad vol lichtjes en warme sfeer. Meer dan honderd versierde houten kraampjes vullen de straten. De stad ziet eruit als een glinsterende zee van lichtjes. Niet alleen de kraampjes zijn feestelijk verlicht, maar er zijn ook versierde kerstbomen en allerlei soorten lichtinstallaties. Ik zie kraampjes met originele en handgemaakte cadeautjes en natuurlijk kraampjes waar traditioneel ambachtswerk centraal staat. 

 

De kerstmarkt bevindt zich in de Königstrasse, hoewel er door de hele stad winterse activiteiten te doen zijn. Zo is er een schaatsbaan en een traditioneel reuzenrad! Waar veel kerstmarkten na de kerst al 'hun deuren sluiten', is de Duisburgse kerstmarkt ook op Tweede Kerstdag en daarna tot 30 december geopend. Dat betekent dat je ook in de kerstvakantie met de kids nog een bezoekje kan brengen aan de markt. 

P1060657 001

P1060667 001

Pluspunten van de Duisburgse kerstmarkt

 • De kerstmarkt bevindt zich in één brede straat in het centrum van de stad. Daardoor is het fijn overzichtelijk en handig met kinderen!
 • De kerstmarkt is ruim opgezet waardoor je geen 'file loopt' en de ruimte hebt om rustig langs de kraampjes te lopen. Het is er gezellig druk maar niet 'hutje mutje'.  
 • Er staat een gezellig pop-up restaurantje op de kerstmarkt waar je met het hele gezin kan eten. Een houten huisje versierd met rood-wit geruite gordijntjes en tafelkleden. Hier eet je winterse kost zoals de traditionele Duitse curry wurst of een knapperige flammkuchen met natuurlijk een glaasje glühwein (of gewoon een grote bier).
 • De kerstmarkt is super lang geopend! Van half november tot eind december. En de marktkraampjes zijn ook geopend tijdens Tweede Kerstdag.
 • Je bent in no-time in Duisburg. Vlak over de grens, maar écht Duits gezellig.

P1060554 001

Twinkelende Lichtermarkt 

Wat is er nou mooier in de koude, donkere decembermaanden dan een spektakel vol licht? De Lichtermarkt is een markt vol twinkelende lichtjes de industriële sfeer van het Landschaftspark. 70 kunstenaars presenteren op de markt hun mooiste lichtprojecten en magische kunstwerken. Natuurlijk ontbreekt het op de markt niet aan Duitse lekkernijen en versnaperingen. Er is een speciaal programma om helemaal in kerstsferen te komen. Een markt die niet alleen betoverend is voor kinderen, maar ook voor grote kinderen. Aan de kleintjes is er ook gedacht met speelse activiteiten, een draaimolen en poppenspel. Voor de Lichtermarkt moet je wel van tevoren even kaartjes bestellen, het vindt maar één weekend per jaar plaats!

P1060567 001

P1060619 001

Daarom naar Duisburg

Hoewel Duisburg de derde grootste stad is van het Ruhrgebied, zijn steden als Düsseldorf en Keulen populairder als stedentrip. Maar heb je Düsseldorf en Keulen al gezien, denk dan eens aan Duisburg! Is Duisburg een mooie historische stad? Nee, tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad letterlijk helemaal plat gebombardeerd. In de stad vind je dan ook vooral na-oorlogse gebouwen. Maar de stad heeft wel een heerlijk rauw, industrieel randje én het bruist van de evenementen! Zo is het Landschaftspark echt een pareltje. Oude fabrieken, loodsen en pakhuizen hebben een nieuwe bestemming gekregen, het barst er van de festivals en feestjes en is gewoon elke dag toegankelijk voor een leuke wandeling. Hetzelfde geldt voor de Innenhafen, dit stukje Duisburg aan de haven is een bruisende hotspot geworden. Aan de waterkant vind je vele restaurants en in de zomermaanden vele terrassen! Kortom, hou je van industriële oude gebouwen die een nieuwe, hippe bestemming hebben gekregen? Dan is Duisburg een aanrader!

P1060746 001

Innenhafen met boulevard

Duisburg is de derde grootste stad van het Ruhrgebied en het heeft de grootste binnenhaven van Europa! De stad ligt precies op het punt waar de Rijn en Ruhr samen komen, waardoor het een geliefde plek was voor handel en industrie. Een stad omarmd door water en dat betekent; een boulevard! Je kan heerlijk wandelen over de boulevard en kijken naar het kabbelende water. Aan de kade vind je verschillende restaurants en café's waar je gezellig wat kan eten en drinken. Of maak een rondvaart en vaar langs de oude pakhuizen met fraai gevels!

P1060545 001

Wereldpark 'Landschaftspark' 

Duisburg is van oudsher, zoals meer steden in het Ruhrgebied, een industriële stad. Maar laat dat nou juist weer helemaal hip worden. Oude industriële gebouwen en pakhuizen krijgen hier een nieuwe bestemming, zoals in het Landschaftspark Duisburg-Nord. Hier je dat de industriële geschiedenis van de stad, natuur en recreatie ook hele goede vrienden kunnen zijn. In dit oude industriële gebied, vind je meer dan 180 hectare aan industriële cultuur, natuur en een fascinerend lichtspel dat dit gebied tot een uniek park maakt. Vroeger waren deze fabrieken druk met de metaalbewerking, maar tegenwoordig worden de fabrieken gebruikt voor culturele evenementen. Er is werkelijk van alles te zien en te doen in het Landschaftspark. Zo is een oude gashouder omgetoverd tot Europa's grootste kunstmatige duikcentrum en is de voormalige 'Erzlagerbunker' vandaag de dag een Alpine klimcentrum. De uitgestorven hoogoven heeft ook nieuw leven ingeblazen gekregen en is een uitkijktoren geworden. Het mooie van het Landschaftspark is dat het altijd geopend is en voor iedereen gratis toegankelijk is. Vooral de lichtshow is een 'must see'! Elk weekend, tot in de late uurtjes, is het park magisch verlicht!

P1060694 001

Duitse Wijnfeesten! 

Een echte Duitse stad is geen echte Duitse stad zonder wijnfeesten! Ook Duisburg heeft zijn eigen wijnfeest. Wat begon als een kleine wijnmarkt in 1986 is inmiddels uitgegroeid tot een heel aantrekkelijk wijnfeest. In 1986 startten slechts 8 wijnmakers uit de regio met een jaarlijks festival, maar nu is het een groots festijn geworden. De wijnfeesten van Duisburg vinden plaats in de zomermanden. Het thema van de wijnfeesten? Duitse Wijn! Kijk voor de actuele data even op de website van Kontor Duisburg.

Duisburgse 'Kartoffel Tag'

Een waar genoegen voor de fans van 'de grote knol'. Dat ze in Duitsland graag aardappelen eten, wist je misschien al. Op menig kerstmarkt vind je de tentjes waar aardappelkoekjes verkocht worden. Maar in Duisburg hebben ze een ware 'Aardappeldag'. Tijdens deze dag wordt de piek van het aardappelseizoen gevierd. Er zijn activiteiten die allemaal in het teken staan van de aardappel; zo is er een verkiezing tot de Rijnlandse aardappelkoningin, worden er heerlijke aardappelgerechten gemaakt en geserveerd en kan je knutselen met aardappelen. Een leuk moment om Duisburg eens te bezoeken. 

P1060726 001

P1060642 001

Bezienswaardigheden in Duisburg

 • De kerstmarkt! Eén van de leukste en gezelligste kerstmarkten vlak over de grens. Breng ook een bezoek aan de magische 'Lichtermarkt'. 
 • Een ruime collectie aan moderne kunst vind je in het Museum Küppersmühle. Dit museum is gevestigd in de oude haven in een oude graanopslag. Ook van binnen is het museum prachtig en wordt de enorme hoogte van de ruimte goed benut. 
 • Wil je meer te weten komen over de volkskunde in de Beneden-Rijn regio en de historie van Duisburg? Breng dan een bezoek aan het Kultur- und Stadthistorisches Museum
 • Het operahuis in Duisburg is een pareltje! Niet alleen van buiten, maar zeker ook van binnen. De theater- en operavoorstellingen van Duisburg zijn van hoge kwaliteit en in de verre omtrek bekend. Duisburg werkt daarnaast samen met het Düsseldorfse theater, waardoor grote premieres afwisselend in Duisburg of Düsseldorf plaatsvinden. 
 • Ook het Philharmonisch orkest van Duisburg is niet zonder reden een populaire 'attractie'. 'Duisburger Philharmonika' treedt op in het Mercator vanwege de goede akoestiek in het gebouw. 
 • Een waar paradijs voor kinderen en volwassenen die geen genoeg kunnen krijgen van de beroemde blokjes... Duisburg heeft een Legoland Discovery Centre waar je creatief aan de slag kan met legostenen. 
 • Natuurlijk móet je gewoon naar het Landschafstpark Duisburg-Nord, dat moge duidelijk zijn. Dit unieke gebied staat vol industriële, rauwe pareltjes die een nieuwe bestemming hebben gekregen en je vindt er lichtprojecten én natuur.
 • Zeker in de zomermaanden is de Innenhafen 'the place to be'. De oude haven barst van restaurantjes en is een gezellige hotspot geworden.

P1060531 001

Hotels in Duisburg

Duisburg is een gezellige en compacte stad met een aantal hotels in en rond het centrum. Een goed, comfortabel hotel in het centrum van Duisburg is het Mercure Hotel. Groot voordeel van het Mercure hotel is dat het letterlijk op vijf minuutjes lopen van de kerstmarkt is! Geniet van de warme glühwein en in een paar passen ben je weer terug op je hotelkamer. De volgende ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet op je te wachten. Parkeren doe je in de openbare parkeergarage recht achter het hotel.

Praktische info 

 • Goed startpunt van je tripje naar Duisburg is een bezoekje aan het kantoor of de website van het toeristenbureau 'Kontor Duisburg'.
 • Parkeren is in Duisburg geen probleem. In het centrum bevinden zich voldoende parkeergarages waar je voor €7 per dag kan parkeren.  
 • Vergeet de Duitse milieusticker niet! Duisburg valt in het gebied waar men verplicht een sticker op de auto moet hebben. Deze sticker kan je eventueel voorafgaan aan je reis kopen bij een GWK Traveler kantoor in Nederland of online bestellen bij de ANWB. Je riskeert een boete zonder sticker. 
 • Breng in de zomermaanden een bezoek aan Duisburg óf tijdens de donkere decembermaanden. In de zomer barst het van de evenementen en is het aangenaam vertoeven aan de haven. In de wintermaanden is de kerstmarkt gezellig en vol sfeer. 
 • Meer weten of de stad of over de kerstmarkt in Duisburg? Lees dan eens het artikel van CityZapper over Duisburg.
 • Duisburg is goed te bereiken vanuit Nederland. De rechtstreekse ICE vanuit Amsterdam naar Frankfurt stopt in Duisburg, maar ook met de auto is het goed aan te rijden. Ik mocht voor deze reis op uitnodiging van Total gebruik maken van hun benzinepas. Check NS Internationaal voor een reisplan naar Duisburg. 

P1060710 001

P1060692 001

P1060615 001

P1060643 001

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CityZapper en Kontor Duisburg

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in