5 x Chocolade in Brussel

Als ik zeg Brussel, zeggen jullie chocolade!

Manneke Pis, de hoofdstad van België, lekkere speciaalbiertjes en geurige wafels... Bij de gedachte aan Brussel waren dit de eerste woorden die in mij opkwamen. Maar daar ga ik nu ook chocolade aan toevoegen! Wie kent de ‘Belgische praline’ niet? Wanneer je in Brussel bent, kan je er niet omheen. In het centrum vind je op elke hoek van de straat een chocolatier. Eigenlijk helemaal niet zo gek als je bedenkt dat in deze stad ooit de praline is uitgevonden. Jean Neuhaus heeft in zijn winkel  de eerste gevulde chocolade met zachte vulling gemaakt. Dat was in het jaar 1912. Sindsdien is Neuhaus een begrip geworden in Brussel, net zoals diverse andere chocolatiers.

DSC00347 001

Brussel, stad voor de chocoholic

Het mag duidelijk zijn dat de Belgen trots zijn op hun ambacht! Wanneer je een groot chocoladeliefhebber bent, kan je je hart hier ophalen, want in deze mooie oude stad staat deze lekkernij bij tal van activiteiten centraal. Brussel en chocolade gaan hand in hand. 'Praline' is de tweede naam van Brussel. 

Chocoholics, fijnproevers en foodlovers, opgelet! Chocolade + citytrip = ultieme uitje. Ontdek de stad met deze heerlijke chocoguide! Wij zetten de 5 beste chocolade-activiteiten voor je op een rijtje. Verken de stad aan de hand van deze tips vol chocolade én wandel onze chocoladeroute vol proeverijtjes! 

DSC00296 001

1. Museum van Cacao en Chocolade

Al jouw vragen over chocolade en de herkomst van chocolade worden beantwoord in Chocostory, het museum over cacao en chocolade. Hier maak je dezelfde reis als reis die chocolade door de jaren heen heeft gemaakt en je leert meer over wat chocolade betekent heeft voor diverse culturen. Ook worden er demonstraties gegeven. In een grappige combinatie van Engels, Frans en Vlaams vertelde een gezellige jongeman de ins en outs over het maken van chocolade. Leuk en interactief! En je hebt de mogelijkheid om diverse soorten chocolade te proeven! Je vindt het museum vlakbij de Grote Markt. 

DSC00446 001

2. Belgian chocolate village

In 2014 geopend en volledig gericht op chocolade; Belgian Chocolate Village. De geschiedenis, de cultuur, het komt allemaal aan bod. Ook kan je zelf aan de slag, want er is ook een chocoladeatelier. Maar wat dit museum toch wel erg bijzonder maakt, is de aanwezigheid van een tropische serre. Hier zijn de groeiomstandigheden van de cacaobomen volledig nagebootst. Even helemaal in zonovergoten sferen. Oh ja, het is ook nog eens een van grootste chocolademusea van Europa! Het ligt iets buiten Brussel, maar is toch zeker de moeite waard!

DSC00447 001

3. Workshops en proeverijen

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken, ga dan met behulp van een chocolatier aan de slag en leer om de lekkerste pralines zelf te maken!

Laat je liever een ander het werk doen, maar vind je het wel interessant om het proces te bekijken en te leren van een chocolatier, dan zijn er ook demonstraties met proeverijen. Concept Chocolate, Planete Chocolat en Zaabar bieden deze mogelijkheden aan.

DSC00358 001

4. Chocolade en bier… Oelala!

Het klinkt misschien als een vreemde combi, maar niks is minder waar, bier en chocolade zijn twee hele dikke vrienden. Ook wijn en champagne kunnen prima gecombineerd worden met chocolade! In Brussel worden onder leiding van echte smaakmeesters proeverijen georganiseerd. De smaakmeester zorgt voor de juiste combinaties en geeft er ook uitleg bij. Een superleuke manier om een weekend Brussel gezellig in te luiden! Daarnaast leer je ook nog eens lekkere combinaties te maken van bier en chocolade (ook leuk voor thuis). Lekkere workshops kan je onder andere boeken bij Choco Story Brussels, Concept Chocolate en Alex Alex

DSC00247 001

5. Chocoguide langs choco-hotspots Brussel

Natuurlijk mag een bezoek aan diverse chocolatiers niet ontbreken. Er wordt veel aandacht besteed aan de etalages en winkelinrichting en daardoor zien deze er allemaal prachtig uit. Toch zie je duidelijk dat ieder ook zijn eigen stijl heeft. Van een kleurrijke bonte inrichting naar strak en modern: je komt alles tegen. Het enige universele dat deze shops hebben is de heerlijke chocoladegeur die meteen je neus binnendringt zodra je een stap in de winkel hebt gezet. De verkoopsters zijn netjes gekleed en bij het vullen van een doosje pralines hebben ze een wit handschoentje aan. De doosjes waar de pralines in verpakt worden, hebben een officiële term: de Ballotin. Ook hier in Brussel bedacht! De mooie doosjes zorgen er direct voor dat je met een prachtig cadeautje weer buiten staat. Ook hierbij geldt dat iedere winkel zijn eigen unieke verpakking heeft.

Begin op de Grote Markt

Begin deze chocoladewandeling bij de Grote Markt (het centrum). Behalve dat de Grote Markt een must-see is wanneer je in Brussel bent, vind je hier vele heerlijke chocolatiers! 

  • Godiva
  • Bruyerre
  • Neuhaus
  • Corne Port Royal 
  • Leonidas 
  • Elisabeth
  • Galler

Op bovenstaand kaartje zie je waar deze chocoladehotspots gevestigd zijn. Laat je verleiden door de mooie etalages en neem eens een kijkje binnen!

DSC00250 001

DSC00317 1 001

Wandel naar de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Wandel vervolgens van de Grote Markt richting de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Een indrukwekkend hoog en mooi bouwwerk, bestaande uit 3 galerijen: de Koningsgalerij, Koninginnegalerij en de Prinsengalerij. Dat het gebouwd is in 1846 zie je want de sfeer van die tijd zie je terug in de architectuur. Je vind hier een breed scala aan winkels maar ook de diverse chocolatiers hebben hun plek hier ingenomen. Jean Neuhaus opende hier zijn eerste winkel! Alleen al om die reden mag je deze plek absoluut niet overslaan. En de overheerlijke warme chocolademelk, die ze hier schenken!

DSC00402 001

Last but not least 'De Grote Zavel'

Naast het centrum is de wijk de Grote Zavel ook zeker de moeite waard. Het is hier minder toeristisch, de huizen en auto’s zijn net even iets mooier en de ambiance is net even iets chiquer. Vanaf de Grote Markt kan je er in 10 minuten naartoe wandelen.

In deze wijk vind je de officiële leverancier van chocolade voor het Belgische hof: Wittamer. Ze hebben twee vestigingen in de Grote Zavel. In de ene zaak staat de verkoop van heerlijke pralines centraal en als je 10 stappen verder zet, zie je de mooiste gebakjes. Op de eerste verdieping is het mogelijk te ontbijten of te lunchen.

De winkel die het meeste indruk op mij heeft gemaakt in de Grote Zavel is de chocolatier Patrick Roger. Het begint al met een bijzondere en indrukwekkende etalage:  twee enorme laarzen van chocolade. Binnen vind je naast diverse soorten pralines ook bolhoedjes gemaakt van chocolade. Dit soort aparte creaties in combinatie met een kunstzinnige inrichting en mooie wandschilderingen maakt deze winkel zeer speciaal.

DSC00495 001

Kortom, JA!

Is Brussel een meerwaarde als je een chocoladeliefhebber bent, zoals ik? Ik kan nu volmondig JAAA! zeggen! Naast het feit dat Brussel een gezellige stad is met gastvrije mensen en genoeg bezienswaardigheden heeft, geeft chocolade Brussel een fijne en smakelijke bonus. Dat wil je je smaakpapillen echt niet ontnemen! Want wat is er nou een betere combinatie dan een stedentrip en chocolade? En als ik daarna zeg 'chocolade' dan weet ik zeker dat jij 'Brussel' zegt! 

DSC00492 001

Hotspots Brussel

Hoewel je de hele dag al gesnoept hebt van die lekkere chocolade, is er vast nog een plekje over voor een goed diner. Eén super leuke hotspot in Brussel is restaurant Humprey's.

Praktische info

  • Voor meer tips ter plekke kun je terecht bij Toerisme Vlaanderen en neem ook eens kijkje op de website van Visit Brussel.
  • Bezoek Brussel tijdens de jaarlijkse Chocolate Week. Tijdens deze week staat Brussel nóg meer in het teken van chocolade en worden er diverse activiteiten rondom dit thema georganiseerd. Zo kon je dit jaar een Chocolate Pass kopen, een toffe wandeling door Brussel inclusief proeverijtjes bij de beste chocolatiers. 
  • Brussel is goed te bereiken met de auto maar ook met de trein. Check NS Internationaal om een reisplan te maken.
  • Eén dag chocoladeproeven is natuurlijk veel te weinig. Blijf daarom een nachtje slapen! Zoek je een goed hotel in hartje Brussel, dan is hotel Atlas een aanrader. Een prima, net en stijlvol hotel op een perfecte locatie. 

DSC00280 001

DSC00237-001

DSC00399-001

DSC00489 001

DSC00242 001

* Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Vlaanderen.

Wendy 2

Geschreven door Wendy

Grote passie voor reizen | Leert ongetemde reislust te combineren met moederschap | Van wereldstad tot jungle | Kampeert alleen op festivals | Grote liefde voor New York en haar zoontjes | Ontdekt de kneuterigheid van bungalowpar...

Meer over Wendy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in