11 hoogtepunten Parkstad Limburg

Van zwart naar groen naar goud; Parkstad Limburg

And the winner is… de regio Parkstad Limburg! In 2016 won ons kikkerlandje met de inzending Parkstad de Destination Award bij de Tourism of Tomorrow Awards. De hoogste toeristische onderscheiding ter wereld! Hiermee gaven we Kaapstad en de Zwitserse natuurparken het nakijken. Zo bijzonder! En heel terecht als je het mij vraagt, want deze plek heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Tot 1965 bevonden zich hier mijnen. En alles in de omgeving was hier volledig op gericht. Na het sluiten van de mijnen bleef er helaas weinig over van dit gebied, zowel qua landschap en infrastructuur. Ook had het gebied te kampen met grote werkloosheid. 

Er is besloten het gebied flink aan te pakken en anno 2017 biedt deze omgeving veel groen, een grote veelzijdigheid aan toeristische attracties, een stukje historie en een trotse glimlach op de gezichten van de Limburgers! En terecht! Want wauw, wat een transformatie!!! Een plek in Nederland die zo de moeite waard is om ontdekt te worden.

Parkstad1

Vanwaar die naam?

De naam Parkstad zegt het al een beetje, het staat voor steden en dorpen met daartussen parken en prachtige natuurgebieden waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Maar ook de Bourgondiër kan hier zijn hart ophalen. Kunst en design worden ook niet geschuwd en de gunstige ligging van het gebied biedt ook tal van mogelijkheden. Met een zucht ben je in Duitsland en in een paar uurtjes met de auto sta je in Parijs. Regio Parkstad is een samenwerkingsverband in de regio Zuid-Oost Limburg, met steden als Heerlen, Landgraaf en Brunssum.

De Limburgers hebben niet stilgezeten en geloof me, als je daar bent, is dit voor jou ook geen optie!

DSC00818 001

11 hoogtepunten van de regio Parkstad

Heerlen, een urban feel in Limburg

Ben je net als mij een grote liefhebber van streetart, dan moet je absoluut eens een kijkje gaan nemen in Heerlen. Om de stad letterlijk en figuurlijk meer kleur te geven hebben de gemeente en diverse streetart artiesten, zowel lokaal als internationaal, de handen ineen geslagen. De artiesten kregen de vrije hand om hun vakmanschap op de saaie gebouwen en muren te zetten. En het resultaat mag er zijn! Je kan natuurlijk zelf gaan ronddwalen, maar wil je ook het verhaal achter de kunstwerken weten dan is de tour Heerlen Murals zeker de moeite waard!

HeerlenMurals

Thermen museum

De Romeinen hadden vroeger ook hun plek gevonden in Limburg. Het bewijs kun je hier vinden! De overblijfselen van een Romeins badhuis bevinden zich midden in de stad Heerlen. Vanaf een grote loopbrug kun je de restanten bekijken. De verder gevonden gebruiksvoorwerpen uit deze tijd zijn te bewonderen in het museum. Rondleidingen behoren ook tot de optie!

Thermen Museum Limburg

Schunck

Het glaspaleis! Je zou het niet zeggen, maar dit gebouw stamt uit 1933. In al die jaren herbergde het van alles. Van modehuis tot atelierruimte. In 1995 is het volledig opgeknapt met als resultaat een onwijs leuke en diverse plek!

Een museum, een filmzaal, een bibliotheek, diverse exposities…  je vindt er van alles!  De plek voor de kunst- en cultuurliefhebber, maar ook van bijzondere architectuur.  Ook kan er een hapje gegeten worden. Op de begane grond kun je terecht voor een bagel, maar voor een etentje met uitzicht zeg ik: snel door naar boven! Hier bevindt zich brasserie Mijn Streek. Inclusief dakterras! En wat dacht je van dit toetje van goud! Ja, echt goud! 

Schunck glaspaleis

Blote voetenpark

Voel het zachte mos aan je voeten. Ervaar hoe het zand kriebelt tussen je tenen. En stap gewoon de blub in! Want dat is het blote voetenpark! Op je blote voeten wandel je door het bos. De paden zijn speciaal zo aangelegd dat je voeten steeds een andere sensatie ervaren. Van dennenappels tot balanceren over hindernisbanen. Een leuke ervaring voor jong en oud! Na afloop tintelden mijn voeten heerlijk. Even lekker de voeten  laten rusten op het fijne terras of binnen waar het ook gezellig toeven is met een kop thee. Ik was zo verrast hoe leuk dit park eigenlijk is!  Naast de wandeling is er ook de mogelijkheid om arrangementen te boeken.  

Blote Voeten Park Brunsum

Gaia Zoo

In deze dierentuin ga je op reis door de wereld! Van het hart van de dierentuin, Limburg, wandel je richting het koude en hoge noorden van de Taiga, maar je kunt er ook voor kiezen naar de Afrikaanse Savanne te gaan waar de leeuwen en neushoorns je opwachten. De Rainforest mag je absoluut niet overslaan als je een liefhebber van apen bent. Elk continent herbergt de dieren die er ook thuishoren. Naast een breed scala aan dieren is er ook een Dinodome waar de kids zich kunnen uitleven. Er is een kinderboerderij en een jungletour waar je al klauterend tussen de touwbruggen en klimtorens zelf kunt ervaren hoe het is om een aapje te zijn. Leuk weetje, volgens de ANWB is dit de leukste dierentuin van Nederland!

GaiaZoo2

Snowworld

Een indoor wintersport gevoel creëren is hier helemaal gelukt. Brede pistes, sneeuw, een après-skibar en een skilift die je naar boven brengt. En daarbij een temperatuur die continu - 5 graden is. De titel van ‘grootste overdekte skipiste ter wereld’ zegt denk ik genoeg.

De ervaren skiër kan hier zijn ding doen, maar ook aan de beginner is met 2 aparte pistes gedacht. Er is ook de mogelijkheid om les te krijgen.

Naast de indoor snowhal bevindt zich buiten een prachtig klimpark met een totale oppervlakte van 25.000 m2. Dus daar ben je dus wel even zoet mee. Ook vind je hier de Alpine coaster. Rodelen met een snelheid van 42 kilometer per uur. Geloof mij, dat is ook nog geweldig als je 33 jaar bent!

Snowworld Landgraaf

Kasteel Hoensbroek

Waan je als een echte ridder of jonkvrouw in dit indrukwekkende kasteel. Kom meer te weten over deze bijzondere tijd en bezoek de meer dan 40 vertrekken die het kasteel telt. Inclusief kerker, waar je ervaart hoe het was om opgesloten te zitten. En dat was geen pretje zo helemaal in het donker.

KasteelHoensbroek

Schinveldse bossen

Dit natuurgebied is het grootste aaneengesloten bosgebied in Zuid-Limburg. Een prachtig groen gebied waar op diverse plekken Schotse Hooglanders aan het grazen zijn. Hier kun je terecht voor een mooie wandeling. Met de 5 sterren wandelroute kun je zowel overdag als ‘s avonds dit gebied bezoeken. De optie in de avond geeft trouwens weer een hele andere dimensie aan het bosbezoek. De hoor- en voelzintuigen worden dan optimaal geprikkeld!

schinveldsebossen

Mondo verde

Wereldtuinen, een dierenpark en attracties! Een divers park waar de wereldtuinen toch wel de meeste aandacht trok. Je waant je letterlijk in Japan als je om je heen kijkt en tussen de mooie bloesems een typisch Japans theehuis ziet staan. En dat terwijl ik mij 5 minuten eerder toch echt in Italië bevond.

Diverse landen komen voorbij en daar is de flora en fauna volledig op afgestemd. Niet zoveel dieren als in een dierentuin, maar het geeft wel een extra dimensie aan het land waar je je bevindt.

Met een kleine hoeveelheid aan attracties en diverse speeltoestellen zal iedereen zich hier kunnen vermaken voor een leuk dagje uit!

MondoVerde

Museumplein

Het Continium, Cube en Columbus vormen samen het Museumplein. In het Continium staan wetenschap en techniek centraal. En kunnen de kids de wetenschapper in zichzelf ontdekken in het sciencelab, maar ook voor een dag uitvinder zijn in het Tinkerlab

Het Cube Design Museum herbergt diverse exposities. Deze veranderen om de zoveel tijd, maar zijn altijd vernieuwend, grensoverschrijdend en toch helemaal van deze tijd.

Het Columbus Earth Theater, hoe ga ik dit uitleggen... Film kijken krijgt een totaal andere dimensie.  Vanaf een balkon kijk je neer op een projectie van 17 meter doorsnede. Je kijkt omlaag en daardoor ervaar je een film kijken op een hele andere manier! Het is een bolvormig theater. Ben je al nieuwsgierig?

Alle drie plekken zitten onder een dak, dus je kunt gemakkelijk van het een naar het ander lopen. Techniek, wetenschap, design op onze mooie aarde. Het komt allemaal samen op deze plek!

Museumplein

Bijzonder overnachten

Dan ben je hier aan het goede adres! Een leuk logeeradres geeft een vakantie of een weekend weg toch net ff dat beetje extra. Deze plekken lenen zich hier perfect voor.

Abdij Rolduc

Een plekje op de Unescolijst en tevens het grootste abdijcomplex van de Benelux. Deze twee titels kan abdij Rolduc mooi in de zak steken. Een lunch, high tea of een diner, het kan allemaal genuttigd worden in de kloosterbrasserie. De binnentuin met de mooie magnolia is een lust voor het oog! Waarschuwing: hier wil je niet meer weg!

Winselerhof

In deze oude boerderij vind je fijne en luxe kamers waar het je aan niets ontbreekt! Restaurant Pirandello en Luigi’s  lunchrestaurant bieden een Italiaanse versus streekgebonden keuken. Het ene gerecht ziet er nog feestelijker uit dan het andere. Italy meets Hollands op z'n best! De omgeving is prachtig groen. Dit komt doordat de Winselerhof aan de rand ligt van het Strijthagerbeekdal, een natuurgebied van Natuurmonumenten. 

Hotel Heerlen

Dat een van der Valk hotel alles behalve vergaande glorie is, bewijst dit hotel. Ruime en moderne kamers. Een pop-up restaurant. Centraal gelegen. En grenzend aan Landgoed ter Worm. Een betere achtertuin kan een hotel zich niet wensen.

Winselerhof

Wat heeft Parkstad mij verrast. Op de goede manier. Ik zat zelf eigenlijk nog vol met vooroordelen door het verleden van dit gebied. Het gevoel dat het er saai zou zijn overheerste nog het meest. Maar niks is leuker om met de neus op de feiten te worden gedrukt  en te concluderen dat je het zo mis had.

De stempel Kids proof krijgt dit gebied ook van mij! Voor de kleine mens is er genoeg te beleven.  Maar je hoeft niet klein te zijn om dit gebied in je vakantiehart te sluiten. Door de diversiteit heeft dit gebied voor ieder wat wils. In combinatie met oprechte Limburgse gastvrijheid en natuurlijk de overheerlijke vlaaien is mijn oordeel… Ga voor goud!!!

Wendy 2

Geschreven door Wendy

Grote passie voor reizen | Leert ongetemde reislust te combineren met moederschap | Van wereldstad tot jungle | Kampeert alleen op festivals | Grote liefde voor New York en haar zoontjes | Ontdekt de kneuterigheid van bungalowpar...

Meer over Wendy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in