Kerststad Valkenburg

Dé kersthoofdstad

Voor wie twee dagen kerst veel te weinig vindt. Er is een plek in Nederland waar half november de kerst al begint! Ondergrondse kerstmarkten, fonkelende lichtjes door de straten, versierde etalages en een ware kerstparade. Als het gaat om de echte kerstsfeer is er één plek in Nederland die de toon voert; Valkenburg! Niet voor niets is Valkenburg als kerststad door CNN al eens als wereldwijde tip genoemd. En ik snap het helemaal; Alles ademt hier kerst in de donkere maanden voor kerst en de Limburgse gezelligheid (die toch al zo goed was) is beter dan ooit. Kerstliefhebbers kunnen hier met recht hun hart ophalen. 

1100395

1100409

Ondergrondse kerstmarkten

Het is er normaal gesproken pikkedonker. Maar nu vullen duizenden gele kerstlichtjes de normaal zo zwarte grot. Daal af onder de grond en wandel rond door het gangenstelsel gevuld met kerstkraampjes! Er is zelfs een pop-up café in de grotten! Bestel hier, geheel in sfeer, een glühwein of een warme chocomel met slagroom. De kerstkraampjes zijn gevuld met winterse taferelen; van bijzondere ballen voor in de boom tot warme sokken voor koude wintervoeten. Geef je ogen de kost en slenter door de grotten, een beetje kerstshoppen en vooral veel gezelligheid. De kerstmarkt in de Gemeentegrot vonden wij de allerleukste, vooral ook vanwege het leuke café maar ook vanwege de mooie versieringen. De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa. De gangen van de Gemeentegrot zijn ruim en breed waardoor het in de grot niet te druk voelt. Ook de voorzieningen in de grotten zijn goed geregeld, de grotten zijn kinderwagen-vriendelijk en er zijn zelfs toiletten. Je kan dus gerust een paar uur uittrekken voor je bezoekje aan de ondergrondse kerstmarkten :)

1100373

P1100367

Ga je buiten het kerstseizoen naar Valkenburg? Ook dan is een bezoekje aan de grotten een 'must-do'. De hele stad Valkenburg is zo'n beetje gebouwd met de mergelstenen uit deze grotten. Op de plafonds is duidelijk te zien hoe de mergelblokken vroeger naar buiten werden gezaagd. Ook zie je in de grotten de sporen van vele bezoekers waaronder van gevluchte mensen en gevluchte soldaten en ook een ware ondergrondse kerk. Regel een rondleiding, erg interessant. 

P1100396

1100402 2

Santa's Village 

Onder de grond is het knus en gezellig, maar ook boven de grond is het een groot kerstfeest! Op het Th. Dorrenplein geven de authentiek houten kraampjes het plein een unieke sfeer. Duitsland 'eat your heart out', want ons eigen Valkenburg kan er ook wat van! Houten kraampjes met bokworsten, Santa's Gluhwein Bar en de grootste zingende kerstboom van Europa. Hier vind je ook de Limburg Winkel van VVV Zuid Limburg, een goed startpunt van je tripje naar Kerststad Valkenburg. Hier kan je ook de tickets voor de Route d'Amuse halen. 

P1100382

Overal lichtjes

Het fonkelt overal in de stad. De etalages van de winkeltjes zijn allemaal met zorg versierd en restaurants stralen één en al kerstsfeer uit. De ondernemers in Valkenburg maken er werk van en dat zie je! Hoewel de dagen donker en koud zijn, is het in Valkenburg gezellig en zitten de terrassen vol. Gewoon je jas aan, onder een dekentje kruipen en plaats nemen op één van de verwarmde terrassen. Zo gezellig en knus! En dat niet alleen. De meeste restaurants en hotels hebben speciale Kerst-arrangementen rond deze tijd van het jaar. Of wat dacht je van een kerstmarkt in combinatie met chillen bij Thermae 2000?

1100253Route d'Amuse 

Al smikkelend Valkenburg en zijn mooie omgeving verkennen? Hoe kan dat beter dan je neus te volgen? Van lekker hapje naar lekker hapje en ondertussen zie je meer van de stad en van de natuur. De route d'Amuse brengt je langs verschillende hoogtepunten van Valkenburg en onderweg krijg je steeds iets anders voorgeschoteld. Er zijn drie routes, voor elk wat wils. Van kort tot lang, van alleen een rondje door de stad tot een flinke wandeling de Cauberg op. Wij starten onze route met een opwarmertje; heerlijke chorizo-kroketjes, lekker pittig. Met warme maag trotseren we de gure, kou. Kou die wel past bij de winterse taferelen in de stad. We wandelen verder, door de stad, een stukje de natuur in en proeven ondertussen van eendenragout, hartige pannenkoekjes en bloemkoolsoep. Zo waaien we weer terug naar het gezellig hart van de stad en sluiten af met een goed glas wijn. 

P1100405

P1100412Christmas Parade 

Een optocht van lichtgevende wagens, dansende elfjes en natuurlijk Koning Winter en de Kerstman. In de donkere wintermaanden veranderen de straten van Valkenburg in een romantisch kerstdecor. Het heeft ook iets romantisch; kleed de kinderen warm aan, laat ze lekker lang op en ga kijken naar de parade. Of kruipen samen onder een dekentje op het verwarmde terras en geniet van de optocht met een goed glas wijn. Een gouden tip; reserveer een tafeltje op het verwarmde terras van Steakhouse Valkenburg tijdens de parade! Onder het genot van een heerlijk bord vol lekkernijen (de tapas zijn een aanrader) heb je het beste uitzicht van de stad. Precies in die bocht komt de parade voorbij. Ja, het kan fris zijn, maar onder de terrasverwarmers, met een rode wijn en goed gezelschap is het helemaal top. Twee keer per week komt de optocht voorbij; op woensdag- en op zaterdagavond. 

En kom je de eerste zaterdag, tijdens de opening van Kerststad Valkenburg? Dan pik je ook nog mooi even een vuurwerkshow mee! Want op de openingsdag wordt er vanaf de ruïne sierlijk vuurwerk de lucht ingeknald. 

1100554

P1100506

Meat @ Valkenhof

Strijk neer op het gezellig verwarmde terras van Steakhouse Valkenhof en heb het beste uitzicht op de parade of kijk gewoon naar de langslopende mensen. Dit sfeervolle restaurant staat bekend om de beste steaks in town, maar de tapasplaat is ook zo'n toppertje. Zoals de menukaart al zegt 'Around the world in one bite' want op onze tapasschaal liggen spareribjes, Spaanse gehaktballetjes, pittige rijst, nachos met bonen en saus, brood en olijven en nog veel meer lekkers. Terwijl we happen en borrelen komt de parade aan ons voorbij...

1100474

1100422

Overnachten in de buurt 

Ga je met je gezinnetje of een stel vriendinnen? Dan is Landal Kasteeldomein de Cauberg echt een aanrader. Boven op de Cauberg staan de stijlvolle vakantiehuisjes, compleet ingericht en van alle gemakken voorzien. Liever in een hotel? Ik heb persoonlijk geen ervaringen met hotels in Valkenburg zelf,, omdat wij hebben overnacht in het vernieuwde Van der Valk Hotel Heerlen. Dat ligt op ongeveer 13 minuten rijden van Valkenburg. 

IMG 20171118 120852620 HDR

Praktische info 

  • Het startpunt voor je trip naar Kerststad Valkenburg is de VVV Zuid Limburg. Deze vind je in 'Santa's Village' op het Th. Dorrenplein. Daar kan je tickets kopen voor de ondergrondse kerstmarkten. Tip! Doe dit vooraf, dat voorkomt lang wachten bij de kassa's bij de grotten zelf. Of koop de tickets vooraf online!
  • Ook de routekaart + tickets voor de Route D'Amuse koop je bij de VVV. Reserveren kan niet, maar is ook niet noodzakelijk omdat je tijdens de feestweken dagelijks de routes kan wandelen. 
  • Parkeren kan je in Valkenburg zelf, maar kan in tijdens de piekdagen een drukte zijn. Op de website van Kerststad Valkenburg zijn een aantal parkeerplaatsen aangewezen op de plattegrond, deze liggen aan de rand van het centrum. Volg de borden wanneer je het centrum komt in rijden. Je kan parkeren in het centrum zelf, maar dit is duurder en mag maar voor maximaal twee uur. 
  • Valkenburg kan er wat van, maar ook op andere plekken in Zuid Limburg wordt kerst volop gevierd. Neem eens een kijkje op de website van VVV Zuid Limburg voor de leukste tips. 
  • De grotten zijn toegankelijk voor rolstoelers en met kinderwagens. Honden mogen niet mee naar binnen. 
  • In de grotten heerst een constante temperatuur van ongeveer 12 graden. Soms is het dus warmer in de grotten dan daar buiten. Voordeel is dat er hier geen gure, koude wind staat. Maar kleed je dus lekker warm. 
  • Bedenk dat de kerstmarkten tijdens de Kerstdagen zelf gesloten zijn! 

IMG 20171118 155051779 HDR

1100298

P1100268

P1100260

P1100307

IMG 20171118 122120010 HDR

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in