Meest Gastvrije Stad

denbosch3

Den Bosch meest gastvrije stad in Nederland

Voor de vierde keer op een rij is Den Bosch uitgeroepen tot de Meest Gastvrije Stad van Nederland. De VVV en Van Spronsen & Partners hebben uitgebreid onderzoek gedaan onder de bezoekers van 21 grootste steden van ons land. Er zijn 8000 enquêtes afgenomen waarin 27 aspecten in de categorieën ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Horeca & Vrije tijd’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Bereikbaarheid & Informatie’ onderzocht. Omdat de waardering komt van de bezoekers zelf, is het een echte publieksprijs. Opvallend is dat de zuidelijke steden van Noord-Brabant en Limburg het steevast goed doen in dit jaarlijks terugkerende onderzoek, maar dit jaar voor het eerst zijn ingehaald. 

Dit jaar worden door de bezoekers de vriendelijkheid van de bewoners, het winkelpersoneel en het horecamedewerkers gemiddeld hoger gewaardeerd. Daarnaast geeft de bezoeker een hogere waardering aan veiligheid. Opmerkelijk is verder de sterke opmars van Groningen (bron: www.meestgastvrijestad.nl). 

Hier de top vijf van de beste beoordeelde gastvrije steden door het Nederlandse publiek: 

1- 's-Hertogenbosch 

DenBoschkorteput

Op een flink aantal aspecten scoort Den Bosch de hoogste waardering van de bezoeker; vriendelijkheid in de horeca; gevoel van veiligheid; verlichting; horeca concentratiegebieden; terras aanbod; diversiteit restaurant aanbod; de inrichting, sfeer en uitstraling van straten, pleinen en gebouwen; de binnenstad; de hygiëne; de vindbaarheid in de stad en de bereikbaarheid te voet.

2- Groningen

groningen2

De meest noordelijke stad in het onderzoek laat zien dat niet alleen de steden in het zuiden hun bezoekers gastvrij ontvangen. De bezoeker ervaart de aspecten ‘vriendelijkheid op straat’ en ‘vriendelijkheid in de winkels’ als het beste van de top 21.

3- Maastricht

maastrichtlicentie

Maastricht scoort wederom hoog genoeg voor een tweede plaats, alhoewel nu dus ingehaald door Groningen en niet Breda. De stad scoort binnen de top 3 op de aspecten ‘terras aanbod’, ‘restaurant aanbod’, ‘diversiteit winkel aanbod’ en ‘openingstijden’. Duidelijk is dat Maastricht de strijd om de eerste en tweede plek nog steeds mist op de aspecten 'bereikbaarheid en informatie'. 

4- Breda 

breda

Van de tweede plek is Breda gedaald naar een vierde plek in deze lijst. Ingehaald door Maastricht en Groningen en op verdere afstand komen te staan van Den Bosch. De enige categorie waarbinnen Breda niet is gezakt is 'Stad & Architectuur'. Toch wordt de groenvoorziening in de stad als beste van de top 21 steden gewaardeerd. De sfeer en de uitstraling van de pleinen zorgt voor een derde plek na Den Bosch. 

5- Leiden 

Leiden2

Leiden heeft de grootste stijging in waardering van de bezoeker doorgemaakt van alle beoordeelde steden. De stad stijgt van de 17de plaats maar liefst naar nummer 5 op de lijst. Zou hier de inzet van de city hostessen sinds december 2012 mede debet aan zijn? Het verschil met de plaatsen 6 (Haarlem), 7 (Amersfoort) en 8 (Eindhoven) is echter minimaal. Leiden scoort binnen de categorie ‘Horeca & Vrije Tijd’ op het aspect ‘cultureel aanbod’ (musea, theaters en bioscopen) zelfs het beste van de top 21. 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in