Kerstshoppen in Groningen

All I want for christmas...

Kerstmis; I love it. Aan het eind van de zomer zing ik al ‘Jingle Bells’ en nog voordat Sinterklaas ons kikkerlandje verlaten heeft, heb ik de kerstboom al staan. En nu is het dan eindelijk bijna zover, de decembermaand is aangebroken! Daarom sleur ik vriendlief elk jaar mee naar een andere kerstmarkt. Dit jaar is het Groningen geworden. Kerstbomen vol lichtjes, glühwein, kerststallen en Mariah Carey die uit de speakers galmt; je kunt mij niet gelukkiger maken tijdens de donkere wintermaanden! Nu is het algemeen bekend dat Nederland niet zo bekend staat om zijn kerstmarkten als bijvoorbeeld Duitsland of België. Toch pakken veel Nederlandse steden rond kerst uit en zo geeft Groningen hier ook zijn eigen draai aan in december.

Wij bezochten het hoge noorden in het weekend van 15 december 2018. Internet vertelde mij namelijk dat er in dat weekend een grote kerstmarkt te vinden zou zijn in de Martinitoren. Zodra ik het woord ‘kerstmarkt’ las, begon ik in gedachten mijn koffers naarstig te pakken. Noem mij een hopeloze romanticus, maar ik zie het al  helemaal voor me: handschoenen aan, muts op, knisperend door een dik pak sneeuw richting een plek waar werkelijk álles om de kerst draait. Maar geloof mij; alleen als je in sprookjes gelooft, kunnen ze uitkomen…

Kerstshoppen Groningen 10

Kerstshoppen Groningen 26

Kerstshoppen Groningen 24

Kerstmarkt in de Martinitoren!

De Martinitoren is natuurlijk dé trekpleister van Groningen. Waar in de stad je ook loopt, met zijn bijna 100 meter steekt deze toren overal bovenuit. Handig herkenningspunt dus. Als diehard toerist ontkom je er eigenlijk niet aan om de 311 treden die de toren telt te beklimmen. Toch bleven wij met beide beentjes op de grond. Vriendjelief oogt heel stoer, maar vreest voor grote hoogtes. Gelukkig waren de kerstkraampjes veilig op de begane grond van de Martinetoren te vinden. Er wordt van alles verkocht; van verschillende soorten speciaal bier, tot de meest creatieve kerstversieringen voor in huis. En, last but not least, de Kerstman loopt er vrolijk rond met zijn kerstbel om je kerstgevoel compleet te maken. De kerstmarkt in de Martinitoren is slechts eens per jaar, maar Groningen biedt meer winterse activiteiten in de laatste maand van het jaar. Zo is er het winterevenement WinterWelVaart van 21 t/m 23 december 2018. Dit weekend liggen er tientallen charterschepen aan de Hoge en de Lage der A en de Pottebakkersrijge. Natuurlijk ontbreekt er ook dan geen markt. De wintermarkt biedt een uitgebreide selectie aan winterse producten, eten, drinken en andere snuisterijen. Nog niet het perfecte kerstcadeau gevonden? Dan is dit misschien wel de plek voor je last-minute kerstinkopen! Wil je de oliebollen en kerststollen eraf sporten op een winterse manier? Dan kun je van 22 november 2018 t/m 6 januari 2019 schaatsen op de Grote Markt.

De sprookjes waar ik het over had en waarin ik wil blijven geloven? Op zondagmorgen werden wij wakker met een laagje sneeuw op de daken. Dan maakt het niet meer uit welke evenement er georganiseerd wordt. Nee, dan ga je naar één van deze tentjes om je op te warmen met een kop chocomel met slagroom of een lekker glas rode wijn. Hallo winterwonderland!

Kerstshoppen Groningen 27

Kerstshoppen Groningen 16

Buikje rondeten bij No 25

Nog een plekje over in je buik na al dat kersteten dat je op elke hoek van de straat aangeboden wordt? Dan raad ik je aan om binnen te lopen bij No 25 op nummer… jup, uiteraard, nummer 25 in de Oude Kijk in het Jastraat. Je kunt hier sinds kort niet alleen terecht voor je ontbijt en lunch, maar ook voor je diner. Het hippe tentje is niet groot, maar daarom juist knus. De open keuken zorgt ervoor dat je buik gaan rammelen en op de bar staan de lekkerste zelfgemaakte taarten op je te wachten. Ik ben naast lekker eten, gek op gin tonics. Dit leuke tentje heeft verschillende gin tonics op de kaart staan, waaronder één met rood fruit en granaatappels. Jammie!
Wij kozen voor een driegangen menu. Het voorgerecht betrof een enorme borrelplank met allerlei lekkers om te proeven; van een venkelsoepje tot geitenkaas gewikkeld in rauwe ham. Mmm! Het hoofdgerecht is evengoed verrukkelijk te noemen: een burger voor de man en courgetti voor de vrouw. Eigenlijk paste er geen toetje meer bij. No problem bij no 25, je krijgt je rabarber-brownie of bosbessen-chocoladetaart gewoon mee in een doggybag.

Kerstshoppen Groningen 4

Kerstshoppen Groningen 9

Borrel-tijd!

Wist je dat de stad Groningen bekend staat om zijn Hooghoudt distilleerderij? Dit Groningse bedrijf produceert diverse gedistilleerde dranken en limonadesiroop. Deze alcoholische versnapering is niet aan mij besteedt, maar je kunt de distilleerderij bezoeken voor een rondleiding of workshop. In de kroegen vindt je de bekende jenevers van Hooghoudt uiteraard terug.

Ben je net zoals ik meer fan van (speciaal)biertjes en ben je in Groningen op zoek naar een leuk bruin café, dan zit je goed bij de Pintelier. Dit Belgisch café heeft 23 (wissel)kranen en ruim 80 bieren op fles en is dus de perfecte spot om op een weekendavond te genieten van je favo trappisten- of abdijbier. De Pintelier schenkt uiteraard ook de lokale bieren, zoals het Baxbier. Door een gezamenlijk initiatief van een zestal cafés worden er jaarlijks meerdere activiteiten georganiseerd. Één van deze Groninger Biertochten is de Winterbiertocht aan het einde van het jaar. Het succesvolle concept? In zes verschillende kroegen, zes verschillende bieren drinken. Gecombineerd met heerlijke hapjes. Helaas viel deze kroegentocht niet in het weekend dat wij Groningen bezochten, dus ga jij de stempelkaart op 29 december 2018 bemachtigen en volledig afgestempeld krijgen?!

Ook leuk: de Uurwerker. Dit café ligt tegenover de Pintelier en ziet er ook ontzettend gezellig uit. Het is een hippe ontmoetingsplek waar je de hele dag terecht kunt. Je kunt er werken met een kop koffie of bijkletsen met je vrienden in het weekend. In de zomermaanden is tevens het grote terras geopend.

Insiders zweren bovendien bij de cocktails die je kunt drinken bij cocktailbar Mr Mofongo. Voor ieder wat wils, dus!

Kerstshoppen Groningen 23

Local food: de Eierbal!

Eierbal?! Ik had er nog nooit van gehoord, maar je moet echt een tussenstop maken bij de trekmuur van bijvoorbeeld de Febo. Natuurlijk geen hippe bedoeling of romantische plek om te eten, maar wel lekker om deze Groningse ‘snack-delicatesse’ buiten aan de statafel uit de hand te ‘snacken’. Een eierbal bestaat uit een hardgekookt ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. Er is ook een pittige variant van de eierbal; de feierbal.

Kerstshoppen Groningen 19

Kerstshoppen Groningen 18

Wadapartja, wat apart!

Nog op zoek naar een leuke plek om te ontbijten (je kunt je nog een keer omdraaien; ontbijten kun je hier tot 16:00 uur!), te lunchen of zelfs te dineren (op woensdag t/m zaterdag)? Wadapartja is een eigenzinnige plek waar je de hele dag terecht kunt. Wat een aparte naam, he! Dat vinden de Groningers kennelijk ook. ‘Wat apart, ja’ is een uitspraak die je veel tegenkomt in de provincie. Wadapartja houdt van lokale producten. De koffiebonen komen bijvoorbeeld van koffiestation Groningen, het brood van de Groningse bakker Luuk en een aantal groenten van de Eemstuin. Maar wat dit leuke tentje nou echt ‘apart’ maakt, is dat je alles dat je ziet, kunt kopen. Wadapartja vindt duurzaamheid belangrijk. Gebruikte spullen krijgen hier daarom een tweede kans. Aan de hotspot zit een klein winkeltje vast dat tassen, lampen en planten verkoopt. Maar zie je iets anders dat je graag wilt hebben? Alles is te koop! Van de stoelen tot aan de theelepels. Je kunt hier makkelijk een aantal uur doorbrengen. Begin met vers sapje en een cheesecake aan een tafeltje aan het raam en verplaats je daarna naar de ‘woonkamer’ om jezelf te wagen aan een potje Monopoly.
Groningen is een studentenstad en dat merk je aan de talloze leuke activiteiten die er worden georganiseerd. Op de agenda staat bijvoorbeeld een leuke kerstquiz, een speciale editie van de Quiz Night van Wadapartja. Duidelijk is in ieder geval dat Wadapartja geliefd is onder de studenten. Sinds september van dit jaar is er op de campus het zusje van Wadapartja geopend. Toch richt Wadapartja zich niet op deze specifieke doelgroep. Verliefde stelletjes, jonge gezinnen en lunchende collega’s; ik weet zeker dat iedereen zich hier kan vermaken.

Kerstshoppen Groningen 8

Kerstshoppen Groningen 7

Overnachten middenin het centrum

Het hotel dat wij boekten, Hotel Schimmelpenninck huys, ligt op nog geen 5 minuten lopen van de Grote Markt en is dus de perfecte uitvalsbasis. Dit hotel is een voormalig patriciërshuis. Ik ben dol op oude panden en het is daarom geen straf om te slapen in dit ‘Huys’ met zijn mooie historische elementen. Wil je de Martinitoren gaan beklimmen? Dan biedt dit hotel je alvast een goede warming-up. Er is namelijk geen lift aanwezig en zoals een oude woning betaamt, leiden de hoge trappen je naar de kamers toe. Wij sliepen op de bovenste verdieping, dus wij mochten aardig wat traptreden beklimmen. Een prima kamertje om een nachtje door te brengen. Het hotel biedt daarnaast verschillende mogelijkheden om te doen. Zo kun je genieten van een high tea, een chocoladeworkshop volgen of een bierproeverij (inclusief rondleiding) in de nabijgelegen Brouwerij Martinus.

Kerstshoppen Groningen 2

Kerstshoppen Groningen 21

Kerstshoppen Groningen 20

Kerstshoppen Groningen 6

Kerstshoppen Groningen 12

Kerstshoppen Groningen 28

Marjolein

Geschreven door Marjolein

Struint alle festivals af | Verliefd op strakblauwe luchten en helderblauwe zeeën |  Fitgirl die je wakker mag maken voor lekker eten | Houdt van de drukte in steden maar ook van rust en mooie landschappen | Groot Azië-fan

...

Meer over Marjolein

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in