Africamuseum Brussel

Afrika in Brussel

Het Koninklijk museum over Midden Afrika

Het imposante gebouw alleen al is een bezoekje waard! Tel daar het geheel gerenoveerde en heringerichte museum bij op en je hebt een prachtig dagtripje vanuit Brussel. Het AfricaMuseum laat je het verhaal zien van midden Afrika, de natuur, zijn mensen, zijn tradities en de komst van de Belgen in met name Congo. Aan de hand van een audiotour word je meegenomen op reis. Verhalen, muziek, geluiden en films brengen je naar de andere kant van deze aardbol.

Africamuseum Tervuren Brussel

Wereldtentoonstelling 1897

Het Africamuseum en het Koloniënpaleis kennen een lange geschiedenis. Het verhaal van het AfricaMuseum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Koning Leopold II zag het museum als uitgelezen promotiemiddel om investeerders en het Belgische volk te overtuigen van zijn koloniale plannen. Onder zijn leiding werden opgezette dieren, bodemstalen, voedingsmiddelen, etnografische en artistieke voorwerpen uit Congo overgebracht en hier ten toon gesteld. In het park bij het paleis werd zelfs een Afrikaans dorp opgetrokken waar overdag Congolese inwoners vertoefden. Zeven Congolezen kwamen hierbij om het leven.

Africamuseum Tervuren Brussel13

Africamusem Tervuren Brussel14

Wetenschappelijke instelling

In 1898 werd de ‘tijdelijke tentoonstelling’ het eerste permanente museum dat in het teken stond van Congo. Het werd niet alleen een museum, maar ook een wetenschappelijk instituut. Tot op de dag van vandaag is het museum één van de elf federale wetenschappelijke instellingen van België.

In de tentoonstelling zelf is er ook aandacht voor propaganda van destijds. Het is interessant om te zien hoe de propaganda eruit zag, hoe bewust een beeld is geschetst over Congo en de Congolezen en hoe het ook heeft bijgedragen aan research en belangrijke onderzoeken in Afrika.

Africamuseum Tervuren Brussel4

Africamuseum Tervuren Brussel15

Africamuseum Tervuren Brussel5

Africamuseum Tervuren Brussel6

Gigantische collectie

Het AfricaMuseum heeft een gigantische collectie! Het is wereldwijd bekend voor zijn rijke, gevarieerde en wetenschappelijk waardevolle stukken. Als bezoeker zie je slechts een fractie van deze immense collectie. Het heeft meer dan honderd jaar collecties verzameld. Na de oprichting in 1898 vroeg het museum aan militairen, ambtenaren, missionarissen, handelaars en wetenschappers om objecten, dieren en voorwerpen van hun reizen naar Congo mee terug te brengen.  Dit heeft geresulteerd in een hele uitgebreide en diverse collectie.

Als bezoeker is het dan ook even zoeken naar ‘de rode draad’. Er is zoveel te zien en zoveel te ontdekken dat het je bijna duizelt. In elke zaal is er een ander hoofdonderwerp. Persoonlijk vond ik de afdeling ‘landschappen en biodiversiteit’ erg mooi opgezet. De grote dieren in het midden deden met denken aan een scene uit Jumani (een nostalgische klassieker). Daarnaast vond ik de afdeling ‘Rijkdommen; een paradox’ heel interessant. Het zet je aan het denken.

Africamuseum Tervuren Brussel7

Africamuseum Tervuren Brussel16

Africamuseum Tervuren Brussel12

Restaurant Tembo

Strijk tijdens je bezoek ook zeker even naar bij Restaurant Tembo. Hier geniet je van echte Afrikaanse gerechten zoals een Bobotie, maar ook een kipburger of cheeseburger vullen het menu.

Africamuseum Tervuren Brussel restaurant

Africamuseum Tervuren Brussel restaurant2

De indrukwekkende tuinen van het Koloniënpaleis

De tuinen rondom het Koloniënpaleis zijn prachtig en enorm uitgestrekt! Neem zeker je picknickkleedje mee en ga heerlijk picknicken op één van de groene gazons. Ook de omgeving en Tervuren zijn heel groen, vol met parken en bossen en lenen zich perfect voor een tripje buiten de stad. Tervuren zelf heeft een grote buitenspeeltuin voor de kids.

Africamuseum Tervuren Brussel10

Africamuseum Tervuren BRussel tuinen

Brusselscard

Het AfricaMuseum kan je bezoeken met een Brusselcards. Dat is zeker een aanrader. Neem dan het trammetje44 vanaf metrostation Montgomery. Dit is een hele mooie rit, door de bossen, die zo’n 20 minuten duurt.

Africamuseum Tervuren Brussel11

Africamusem Tervuren BRussel tuinen2

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in