Riga culturele hoofdstad 2014

DSC02966

Riga en Umeå Culturele Hoofdsteden 2014

De hoofdstad van Letland, Riga, en de Noord-Zweedse stad Umeå zijn de culturele hoofdsteden van Europa in 2014. De verkiezingen werden al in 2009 gehouden, maar het komende jaar is het voor Riga en Umeå dan zover. In januari van dit jaar maken de steden hun festiviteiten en plannen bekend. 

Bruisend Riga 

Riga is bekend om zijn historische binnenstad, omgeven door vestingswerken, en zijn rijke geschiedenis. Met zo'n 700.000 inwoners is het daarnaast de grootste stad van de drie Baltische staten. Het centrum van Riga staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Riga is echt een schitterende stad om te bezoeken. Riga behoort, met zijn mooie centrum en prachtige ligging in de natuur van Gauja Vallei tot de mooiste plekjes van Letland. Het is een toegankelijke stad vol met mooie gebouwen. Het is er niet heel groot maar vol cultuur en ook nog een bruisend nachtleven. Niet alleen komend jaar, maar altijd al is er van alles te beleven in Riga op cultureel vlak. In 2014 zullen in Riga dan ook diverse culturele manifestaties gehouden worden. Ook het operafestival zit komend jaar weer boordevol muzikale hoogtepunten. Dat Riga verkozen is tot Culturele Hoofdstad, verbaast me dan ook niet. Verrassender is wellicht de stad Umeå. 

Onbekend Umeå

Het in Nederland niet erg bekende Umeå is met ruim 75.000 inwoners de op cultureel gebied belangrijkste stad in het noorden van Zweden. Jaarlijks wordt er in oktober of begin november een jazzfestival gehouden dat tot de belangrijkste evenementen voor moderne jazz in Noord-Europa behoort. Ook zijn er verscheidene musea, zoals het Zweedse skimuseum, en een centrum voor moderne beeldende kunst. 

Cultureel in eigen land

Het duurt nog even voordat je een verkozen culturele hoofdstad in Nederland kan bezoeken. In 2018 zal Leeuwarden deze titel mogen dragen, samen met de Maltese hoofdstad Valletta.  

Lees meer over Riga

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in