Beste reisfilms & series

De leukste reisfilms en reisseries

Wat zijn we in een bizarre, onrealistische film terecht gekomen! Het Corona-virus dwingt ons om binnen te blijven. En dat doen we, voor elkaar. En als je zelf niet kan reizen of zelfs maar de deur uit kan, dan halen we het reizen maar naar binnen. Met deze films en deze boeken waan je je even op vakantie, in een andere wereld of op een verre bestemming. Even weg uit deze gekke situatie waarin we zelf niet op pad kunnen en waarin we zelfs onze dierbaren even moeten missen. 

 Deze films en series zijn de allerleukste! Soms een persoonlijk favorietje maar meestal zijn deze films (met reden!) geliefd bij het grote publiek. Er staan een aantal klassiekers tussen die je vast al eens gezien hebt, maar misschien ook een aantal titels die je nog niet kende. Zelf check ik, voordat ik een film of serie kijk, even op de website van IMDB om de score te zien. Daarom hierbij ook de rating van IMDB bij elke film en serie.

wild

1. Wild 

Deze avontuurlijke film waarin Cheryl haar gewone leven verruild om in haar eentje de Pacific Crest Trail af te leggen, komt terug in menig lijstje. Maar dat is ook niet voor niks. Wat een waanzinnige goede en ook mooie film. Op zoek naar zichzelf neemt Cheryl het moedige besluit om deze lange wandeltocht, helemaal van het westen van Noord-Amerika van de grens van Mexico tot de grens van Canada, helemaal in haar uppie te gaan lopen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Tijdens de film leef je met haar mee en loop je met haar mee. Het bevat prachtige beelden van de natuur van West-Amerika en geloof me, die natuur daar is echt asociaal mooi! 

IMDB-score: 7,1

2. Into the Wild

Nog zo'n film over een Amerikaan die besluit alleen te gaan reizen. En wat voor eentje. Want Into The Wild is toch wel één van de meest meeslepende films die echt onder je huid gaat zitten. Dat komt omdat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal! Het verhaal van Chris die na het voltooien van zijn studie besluit het roer om te gooien. Hij is helemaal klaar met de materialistische samenleving en wil 'back to basic'. Hij besluit met zijn rugzak de natuur in te trekken met het ultieme doen; Alaska. Op zoek naar totale vrijheid. Gaandeweg wordt de tocht, vanwege sneeuw en kou, steeds moeilijker. Hij besluit een tijdje te gaan wonen in een leegstaand 'wrak',  een busje. En daar begint zijn gevecht tegen honger en de elementen van de natuur pas echt... Deze film blijft nog wel even hangen in je hoofd. 

IMDB-score: 8,1

3. The Beach 

Deze film hebben we bewust weer eens gekeken voordat we vertrokken naar Thailand. Ik heb hem al vaker gezien maar hij blijft mooi en intrigerend. Met de geweldige acteur Leonardo di Caprio in de hoofdrol en de geweldige filmmuziek van 'All Saints - Pure Shores' (alleen dit nummer doet me al weemoedig terugdenken aan oude tijden). Okay, een film die je dus gezien móet hebben en anders best nog een keer en nog een keer kan kijken. In de film gaat Richard op avontuur in Thailand waar hij via Franse toeristen hoort van een geheim eiland. Het eiland moet het paradijs op aarde zijn. Richard gaat succesvol op zoek naar het eiland die in eerste instantie de Hemel op Aarde lijkt, maar niets is minder waar... 

IMDB-score: 6,7

4. Seven Years in Tibet

Wie Leonardo di Caprio zegt, moet ook Brad Pritt zeggen. Toch? Nog zo'n filmheld die zo geweldig kan acteren. Seven Years in Tibet is echt een klassieker. De film gaat over Heinrich, een nazi-sympathisant die me een expeditie de Himalaya gaat beklimmen. Zijn zwangere vrouw laat hij achter op station Graz om naar India te gaan. Na de beklimming wordt een deel van de expeditie gearresteerd door de Britten. Heinrich weet te vluchten en na wat omwentelingen trekt hij uiteindelijk via de Himalya naar het neutrale Tibet. Daar maakt Heinrich kennis met het lokale leven en de jonge dalai lama. 

IMDB-score: 7,1

5. The Notebook 

Deze film is echt één van mijn favorieten. Zo vertederend mooi, een verhaal vol liefde en verlies. Deze moet je sowieso een keer gezien hebben. Daarnaast is de omgeving waarin deze film is opgenomen betoverend mooi; Charleston in Amerika. Er worden hier vele films opgenomen, vanwege de (pijnlijke) geschiedenis van deze plek, vanwege de eeuwenoude eiken met het dramatische mos daarin, vanwege de moerassen en de pittoreske dorpjes. Charleston is echt een bijzonder plek in Amerika, het doet je zelfs geenszins aan Amerika denken. Toen wij op deze plek waren, wilde ik maar één ding. Roeien waar de hoofdpersonen uit The Notebook dat ook deden. En zo gezegd zo gedaan... Als je de film gezien hebt, dan herken je deze scène zeker weten. Zoooo mooi, ook in het echt.

IMDB-score: 7,8

6. Life of Pi

Hoewel een groot deel van de film op zee wordt doorgebracht, zijn de beelden en de shots adembenemend mooi! En het verhaal is nóg beter dan de beelden. Life of Pi vertelt het verhaal van een Indiase jongen. Zijn familie runt een dierentuin. Samen met alle dieren vertrekt het gezin per boot naar Amerika maar onderweg vergaat het schip. Pi's ouders en broer komen om. Pi belandt in een reddingssloep samen met een zebra, een orang-oetan, een hyena en Parker. Een wonderbaarlijk en super spannend verhaal.  

IMDB-score: 7,9

7. LION

Wat een ontroerend verhaal. Zo'n verhaal waarvan je een brok in je keel krijgt. We zagen acteur Dev Partel al eerder schitteren in Slumdog Millionaire (ook een aanrader) en nu dus in de film LION. LION vertelt het verhaal van Saroo die als vijfjarig jongetje verdwaald in de trein. Deze trein brengt hem duizenden kilometers van huis. Ondanks zoektochten van zijn familie, vinden ze hem vanwege die enorme afstand niet terug. Saroo moet alleen zien te overleven in Calcutta en wordt uiteindelijk geadopteerd door een Australisch koppel. Met een handjevol herinneringen gaat hij 25 jaar later op zoek naar zijn familie. LION is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat het verhaal nog aangrijpender maakt. 

IMDB-score: 8,0

8. Me Before You 

Okay, nog zo'n tranentrekker. Niet persé een 'reis-film', maar in deze onroerende guilty-pleasure film reizen de hoofdpersonen Lou en Will naar Mauritius, Zwitserland en Parijs en ook Engeland is te zien. Het is een super romantische film waarbij Lou (gespeeld door Emilia Clarke) een jonge man helpt die verlamd is geraakt het plezier in het leven terug te vinden. Ik keek deze film in het vliegtuig, onderweg naar Kaapstad. Misschien kwam het door de moeheid of de hoogte ;) maar tjonge ik heb wat traantjes gelaten. Een beetje weggedoken in mijn sjaal om mijn mede-reizigers niet te verontrusten.  

IMDB-score: 7,4

9. Planet Earth 

Hoe kan het ook anders? Planet Earth hoort toch ook op deze lijst! Deze elf-delige natuurdocumentaire uit 2006 is en blijft één van mijn favoriete docu's over onze mooie aarde. Alle delen van de wereld komen voorbij. Je ziet Moeder Natuur op haar mooist en op haar hardt (want weet je nog die scène met het olifantje?). Planet Earth won, dik verdiend, een Emmy Award! Planet Earth is trouwens de film-suggestie op dit lijstje die het hoogst scoort op IMBD! Maar liefst een 9,4 en dat is echt ongekend. 

IMDB-score: 9,4

10. An Idiot Abroad 

Geen film, maar wel een serie over een man die de hele wereld over reist. Het is het vooral grappige verhaal van Karl, een man die geen enkele interesse heeft in reizen, die door Ricky Gervais en Stephen Merchant over de hele wereld wordt gestuurd. In het buitenland doet hij nieuwe en aparte ervaringen op en komt hij voor vele onaangename verrassingen te staan. Een grappige serie die je met een knipoog meeneemt over de wereld. 

IMDB-score: 8,3

11. Jack Whitehall: Travels with my fathers

Nog eentje in de categorie met een lach de wereld over. In deze Netflix-serie gaat de Britse comedian Jack Whitehall op rondreis met zijn vader Micheal. "There is nothing more foreign then family". En dat blijkt wel uit de avonturen van de twee. De verwachtingen lopen nogal uiteen; Jack hoopt op een echte guystrip met feesten en slapen in hostels, maar daar denkt zijn vader anders over. Hij wil graag een culturele rondreis met de nodige luxe. Het is een grappige serie maar ook erg mooi. De belangrijkste bezienswaardigheden uit Thailand, Cambodja en Vietnam komen in de serie voorbij. Een feest van herkenning als je hier al eens bent geweest en anders een serie vol inspiratie. Zeker weten dat je daarna ook (met of zonder je vader) op rondreis wil naar Zuidoost-Azië. 

IMDB-score: 7.7

12. Tales by Light

Achter elke adembenemende foto zit ook een adembenemend verhaal. In deze Netflix-serie worden Australische (natuur)fotografen gevolgd op hun reis rond de wereld. De mooiste plekken, de grootste uithoeken en de meest bijzondere bestemmingen komen in de serie voorbij. Je ziet het verhaal achter de mooie foto's in natuurboeken en ziet hoe fotografen de grenzen van zichzelf en deze aarde opzoeken. 

IMDB-score: 8,3

 

13. Tracks 

Een ongelooflijk waargebeurd verhaal over een jonge vrouw uit Brisbane die met kamelen de West Australische woestijn wil oversteken. Robyn heeft een missie, in haar eentje door de woestijn trekken. Met lichte tegenzin laat ze zich, om haar reis te bekostigen, volgen door een fotograaf van National Geographic. Het wordt een waar avontuur waarbij ze onderweg de elementen van de natuur trotseren en bijzondere mensen tegenkomen, waaronder Aboriginals. 

IMDB-score: 7,2

14. Reizen Waes

Persoonlijk één van mijn favorieten reis-series is Reizen Waes. De bekende Belg Tom Waes bezoekt in zijn serie landen die toeristen normaal gesproken links laten liggen vanwege politieke onrust, natuurrampen of andere gevaren. Maar het zijn niet zozeer de bijzondere bestemmingen die in de serie voorbij komen als wel de charme van Tom zelf. Dankzij zijn open, vriendelijke en enthousiaste houding weet hij al snel contact te maken met locals en krijgt hij zo een uniek inkijkje in het leven van deze bijzondere mensen. Landen waar je normaal gesproken nog nooit van gehoord hebt, komen in de serie voorbij. En dan zie je dat humor en vriendelijkheid overal te vinden is en iedereen verbindt. 

IMDB-score: 8,3

15. Lord of the Rings

En als je dan toch de tijd hebt om er eens lekker voor te gaan zitten, dan is Lord of the Rings natuurlijk echt fantastisch! Deze drieluik is echt een van de beste films allertijden. Lord of the Rings is opgenomen in het wonderschone Nieuw-Zeeland. De bergen, de zee, de uitgestrekte natuur, de bossen, het komt allemaal in de films voorbij. Als je deze films gekeken hebt dan wil je zelf ook naar Nieuw-Zeeland

IMDB-score: 8,8

16. Floortje naar het Einde van de Wereld

Hoewel ik niet echt Floortje-fan ben (sorry, Floortje) kijk ik altijd met veel plezier naar haar documentaires. Vooral Floortje naar het Einde van de Wereld, waarin Floortje afreist naar de verste uithoeken van de wereld, is zo mooi geschoten! De beelden zijn stuk voor stuk pareltjes en laten je het mooiste zien van Moeder Natuur. Ook de muziek vind ik altijd top uitgekozen. Floortje bezoekt in haar serie de meest bijzondere mensen die bewust kiezen voor een leven ver weg van de bewoonde wereld. Bijzondere ontmoetingen en inspirerende mensen met stuk voor stuk een uniek verhaal. Heerlijk om deze serie weer eens helemaal terug te kijken. 

IMDB-score: 8,7

Heb jij nog tips voor deze lijst? Laat het me weten!  

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in