Kerst in Antwerpen

Winterse tips Antwerpen

Ook al is het koud buiten, Antwerpen verwarmt je wel! Neem een glühwein op de sprankelende Kerstmarkt, ga schaatsen op de verlichte schaatsbaan of opwarmen in één van de vele musea die Antwerpen rijk is! In de donkere dagen rondom Kerst is Antwerpen het perfecte uitje voor het hele gezin. Je bent er vanuit Nederland zo en toch ben je echt even weg. Plak er vooral ook een overnachting aan vast, want deze stad heeft zoveel te bieden!  

Winter in Antwerpen 18

Winter in Antwerpen 9

1. Het Steen | The Antwerp Story 

Een goed begin van je tripje Antwerpen is Het Steen. Aan de waterkade van de stad is dit oude kasteel niet te missen. In Het Steen bevindt zich niet alleen het toeristenkantoor (tip: koop er een Antwerp City Card. Daarmee krijg je entree voor de meeste musea, attracties en het openbaar vervoer). Vervolgens wandel je door de interactieve 'Antwerp Story'. Kamer voor kamer ga je op reis door de stad en door de tijd. Je leert de Antwerpse wijken, de musea en de stad beter kennen. Het Visitor Center, het panoramadakterras en enkele ruimtes van the Antwerp Story zijn gratis te bezoeken. 

Het_Steen_Antwerpen.jpg

2. Bewonder het schone KMSKA 

Het onlangs heropende KMSKA is écht een aanrader. Alleen al het imposante gebouw van Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is een bezoekje waard. Na 11 jaar verbouwen (!) opende het museum in de zomer van 2022 weer haar deuren voor het publiek. Wij hebben van tevoren de KMSKA -app gedownload zodat we één van de drie audiotours kunnen doen. We kiezen voor de 'Highlights-Tour' maar je kan er ook voor kiezen om vrij rond te lopen. Ondanks dat Tekenen en Kunst één van mijn eindexamen vakken was, weet ik bijzonder weinig van kunst (er is te weinig blijven hangen). Daarom vind ik het zo leuk als iemand me het verhaal bij een schilderij vertelt. Het verhaal over het schilderij of over de schilder. Zo komt een schilderij tot leven en zie ik ineens details die ik anders had gemist. Elk schilderij in KMSK heeft een unieke code, deze kan je invoeren in de app en voilá, je hoort een uniek verhaal over het kunstwerk voor je. 

Eenmaal binnen kunnen we kiezen; gaan we de trap op, naar de Oude Meester of gaan we rechtdoor, naar de spierwitte vertrekken met Moderne Meesters. We besluiten van oude naar nieuw te gaan wandelen. Prachtige werken, bekende schilders, confronterende taferelen, kunstzinnige kijk op de wereld, het komt er allemaal voorbij. Een prachtige collectie en met name door alle vertellingen komt het museum echt tot leven. (Tip: met een Antwerp City Card krijg je gratis entree tot het KMSKA). 

KMSKA Antwerpen 6

KMSKA_Antwerpen_5.jpg

KMSKA_Antwerpen_1.jpg

3. High Tea bij Domestic 

Wauw wat een waanzinnige plek! Het hele decor brengt je al in vervoering, over het eten nog niet gesproken. Domestic is één de meest snoezige cafeetjes van Antwerpen met een compleet roze en gouden kamer. Do I need to say more? De high tea en de heerlijk verse theetjes zijn heerlijk. (wel even reserveren van tevoren).

Domestic_High_Tea_Antwerpen1_6.jpg

4. Bezoek de Kerstmarkten!

Ja duh! Winter in Antwerpen betekent natuurlijk Kerstmarkten! Antwerpen is altijd een gezellige en mooie stad, maar tijdens de Kerstperiode toch wel extra! Op de drie grote pleinen in de stad staat het bol van Kerst- en winterse activiteiten. Op de Groenplaats staat een overdekte schaatsbaan, op de Grote Markt staan vele kerstkraampjes, een 13 meters hoge kerstboom staat voor de kathedraal op de Handschoenmarkt en nog meer kraampjes en het reuzenrad vind je op het Steenplein. Bestel een warme glühwein of warme chocomelk en warm je handen even lekker op. Maar een foto onder de mistletoe (wel op tijd lachen en niet, net als wij, te vroeg weglopen) en snuif die kerstsfeer even heerlijk op. De geur van warme wafels is niet te missen, dus geef er maar gewoon aan toe en smul van al dat lekkers op de markt. De Suikerrui is in deze magisch mooi verlicht en verbindt de Grote Markt met het Steenplein. Zeker ook 's avonds even terug gaan naar de Kerstmarkten in het centrum, want als het buiten donker wordt, stralen alle lichtjes als nooit tevoren. Het is echt een magisch schouwspel om de historische Antwerpse gebouwen te zien fonkelen. 

Winter_in_Antwerpen_6.jpg

Winter_in_Antwerpen_7.jpg

Winter_in_Antwerpen_16.jpg

5. Artdome 

Laat je meevoeren naar een kunstige voorstelling met beeld en geluid. Artdome Antwerpen is een pop-up 'theater' in een gigantisch grote dôme. Hij is nog maar tot 8 januari 2023 geopend, dus pak deze kerstvakantie je kans en boek die tickets. Wij waren zo onder de indruk van de voorstelling van Van Gogh dat we zijn gebleven om óók de voorstelling van Banksy te bekijken. We ploffen neer op één van de vele zitzakken in de dôme. 

Artdome_Antwerpen_1.jpg

Artdome_Antwerpen_2.jpg

6. MAS & 'het Eilandje' 

Het oudste havengebied van Antwerpen heeft de passende naam het Eilandje gekregen. Monumentale pakhuizen, hangars, het Havenhuis en natuurlijk het MAS (Museum aan de Stroom) maken deze plek een must-visit tijdens je bezoek aan Antwerpen.

In een korte tijd is het Eilandje uitgegroeid tot één van de hipste plekken in Antwerpen. Dit is duidelijk te zien aan alle eettentjes die hier de grond uitschieten. Hamburgers bij de Burgerij, een Gehaktballetje bij ‘Balls & Glory’, een koffietje bij Black & Yellow of een heerlijke brunch bij Felix pakhuis. De keuze is reuze.

Wat je meteen opvalt bij aankomst op het Eilandje is het MAS. Het MAS is een museum, architecturale parel en biedt ook nog eens het mooiste uitzicht over de stad. Op iedere verdieping van het MAS vind je een nieuwe expo. De collectie bestaat uit 500.000 stukken. Maar ook als je geen museum liefhebber bent, is een bezoekje aan dit museum zeker de moeite waard. Op de 10de verdieping kun je namelijk genieten van een 360 graden panorama uitzicht over de stad, de haven en de stroom.

MAS_Museum_Antwerpen_2.jpg

7. Mooiste steegje van Antwerpen

Het staat bekend als het mooiste steegje van Antwerpen; de Vlaeykensgang. Als je niet weet waar het zit, dan loop je er zo voorbij. En de meeste mensen lopen er ook zo voorbij. Want, verrassend genoeg, bevindt dit steegje zich middenin een drukke winkelstraat. Toch loont het om even op zoek te gaan, want het is een schattig steegje (en zeer 'Instagram-waardig' haha). De geheime Vlaeykensgang dateert van 1591 en je kan er helemaal doorheen wandelen. Je vindt het steegje in de Oude Koornmarkt vlak voor restaurant Popoff. 

Mooiste_steegje_Antwerpen_2.jpg

Mooiste_steegje_Antwerpen_6.jpg

8. Chique dineren bij Fiera 

Een kroning op je Antwerpse dag is een diner bij Fiera. Voor de deur van Fiera heb je nog geen idee van de magische wereld binnen. Wanneer je deze betreedt, wacht je een aangename verrassing. Fiera bevindt zich in de historische Schippersbeurs en Handelbeurs, een bijna sprookjesachtig decor. We zijn echt betoverd door de schone mix van het historische en moderne. Fiera staat in het Italiaans voor 'de betere beurs' en wij kunnen beamen, dit restaurant is niet beter maar best! Speciaal voor deze gelegenheid heb ik me in mijn paillettenjurk gehesen (want hé, een uitgelezen kans om deze weer eens aan te doen!) maar hoewel Fiera chique en elegantie uitstraalt, is het zeker ook modern en kosmopolitisch. Op de menukaart staan wereldse smaken geïnspireerd door levendige steden zoals Rome, Bangkok maar ook Oostende en Calais. Fiera is meer dan een etentje in de stad, het is een avondje uit, een belevenis. Wil je je Antwerpse avontuur bijzonder afsluiten, dan moet je zeker een plekje reserveren bij Fiera. 

Meer tips en hotspots over Antwerpen

 Restaurant Fiera Antwerpen2

Restaurant Fiera Antwerpen3

Restaurant Fiera Antwerpen1 12

 

 

 

9. Blijf slapen!

Blijf na je dagje Antwerpen gewoon lekker slapen! Dan hoef je 's avonds niet meer naar huis te rijden of de trein te pakken, maar rol je zo je hotelkamer in. Het centrum van Antwerpen barst van de leuke, hippe en ook chique hotels. Voor ieder wat wils. Zelf heb ik al eens gelogeerd bij onderstaande hotels... 

Hotel Indigo Antwerpen tegenover het Centraal Station) 

YUST Antwerpen (hipper de pip in de wijk Berchem, ook aanrader!) 

Antwerpen View1

Kerstmarkt Antwerpen 2

Kerstmarkt Antwerpen 1

Kerstmarkt Antwerpen 4

Mooiste steegje Antwerpen 1

Winter in Antwerpen 3

Mooiste steegje Antwerpen 5

Winter in Antwerpen 12

Winter in Antwerpen 1

Winter in Antwerpen 15

Winter in Antwerpen 19

Mooiste steegje Antwerpen 4

Winter in Antwerpen 13

 

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in