Den Haag met kinderen

Een avontuurlijke stad voor kinderen

Den Haag, de prachtige hoofdstad van Zuid-Holland, staat bekend om zijn historische bezienswaardigheden en diplomatieke allure. Maar wist je dat deze stad ook een geweldige plek is voor gezinsuitstapjes? Den Haag heeft voor elk gezinslid wel iets te bieden, van avontuurlijke attracties tot educatieve ervaringen en ontspanning in de natuur. Het is een stad waar kinderen zich nooit zullen vervelen. Enne, dik vet pluspunt is natuurlijk Het Strand! Hoe leuk is het dat je een stad, met alle voordelen van een stad (musea, restaurantjes, winkeltjes) kan combineren met spelen op het strand. Den Haag is de enige grote stad van Nederland die direct aan het strand ligt. Reden genoeg om je kinderen eens mee te slepen voor een weekendje kidsproof Den Haag. Ik sleepte Morris mee en ik moest hem overtuigen om weer mee naar huis te gaan haha. Té leuk in Den Haag.  

Kinderboekenmuseum Den Haag 2

We gingen zelf op avontuur en ik kreeg nog talloze tips voor de leukste activiteiten met kinderen in Den Haag: 

1. Museon & Omniversum: Ontdek de Wereld van Wetenschap

Eén van de leukste musea van Nederland (zeker ook voor kinderen) is het Museon. Bij Museon Omniversum draait alles om de aarde, de mens en duurzame ontwikkeling. Niet voor niets heet het museum tegenwoordig "One Planet". Waar je voorheen (heel vroeger, tja, ik word al oud) een apart kaartje moest kopen voor het Museon en voor het Omniversum hebben de twee hun krachten gebundeld en zijn nu één. Koop je een kaartje voor het museum, dan mag je ook gratis naar één voorstelling in de koepel van het Omniversum. Overigens kan je ook nog een loskaartje kopen voor een enkel een film in het Omniversum. 

Voor wie het Omniversum nog niet kent; in deze 360 graden koepel beleef je films als nooit tevoren. Het is een unieke kijkervaring waarbij je echt ín de film zit. In het Omniversum draaien de mooiste natuurdocumentaires. Echt een aanrader. 

Terug naar het Museon, want voor onze bioloog en wetenschapper in spé is dit toch wel reuze interessant. We struinen door het museum en zien welke impact te mens (en vooral onze leefstijl, de vervuiling heeft op de aarde). Het is een interactieve tentoonstelling waarbij kinderen kunnen proberen, leren, testen en onderzoeken. 

Museon Omniversum One Planet Den Haag 2

2. Kinderboekenmuseum 

Mijn verwachtingen vooraf waren niet heel hoog, omdat ik nogal wisselende verhalen hoorde over het Kinderboekenmuseum. Toch stond dit museum al jarenlang op mijn lijstje en dus móest het er een keer van komen. Groot voordeel ook van een Museumkaart dat je makkelijk ergens 'naar binnen wipt' om te kijken. Maar tjonge wat heeft dit museum mijn verwachtingen overtroffen. Het was echt hartstikke leuk! Oók voor kinderen ouder dan 6 jaar. Morris zit met zijn 6 jaar een beetje tussen twee werelden in het Kinderboekenmuseum. Op de bovenste etage is er een verdieping speciaal voor de kleintjes van 0 tot ongeveer 6 jaar. Hoewel het bíjna te kinderachtig voor hem was, vond hij het stiekem hartstikke leuk. Kikker, Dikkie Dik, Nijntje, Rupsje Nooitgenoeg, allemaal verhaaltjes die hij kende en die hier tot leven kwamen. 

Op etage -1 is er een Inktmonster ontsnapt! Morris en ik krijgen allebei een 'slurper' om onze arm waarmee we gaan proberen Papiria te redden van de Inktslurper. Deze afdeling is voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar en wij vonden het erg leuk. Met onze slurper slurpte we woorden op, maakten we onze eigen hoofdrolspelers in ons eigen verhaal en loste we spannende raadsel op. Super interactief, tot in detail uitgewerkt met allerlei leuke spelletjes. Echt top. 

Tot slot nemen we nog wat te eten en te drinken in het leuke Museumcafé. 

Kinderboekenmuseum Den Haag 6

3. Madurodam: Een Miniatuurwereld vol Plezier

Madurodam is een van de meest geliefde attracties voor kinderen in Den Haag. Hoe leuk is het om Nederland te verkennen in miniatuurformaat, met schattige replica's van beroemde gebouwen en steden. Ze kunnen zelfs de sluizen bedienen en vliegtuigen laten opstijgen op de luchthaven. Het is educatief en leuk tegelijkertijd! Bij Madurodam word je een kleine tijdreiziger. Want er is geen andere plek in Nederland waar je in een halve dag de highlights van het land kan zien! Ik was er nog nooit geweest tot afgelopen jaar en was aangenaam verrast. Het is een hartstikke leuk uitje voor jong en oud. Onze kleine man voelde zich een reus tussen alle kleine gebouwen van Madurodam. Vooral de treinen en boten waren bij hem in trek. Ook is er een leuke speeltuin en coole attracties. Aanrader dus. 

Madurodam Den Haag3

4. Scheveningen Strand: Zandkastelen en Zeeavonturen

Wat hebben kinderen eigenlijk meer nodig dan zand en water? Niets toch? Misschien wel de grootste troef van Den Haag is dat deze stad een strand heeft! Pak in de stad een tram naar Scheveningen en binnen no-time sta je op het strand. Daar kunnen de kids zandkastelen bouwen, schelpen verzamelen en misschien zelfs een verfrissende duik nemen in de Noordzee. Er zijn ook tal van strandtenten waar je kunt genieten van lokale lekkernijen of even lekker een ijskoude kindercocktail kan drinken. Vergeet niet zwemkleding of droge kleding mee te nemen! Voor Morris hebben we dat áltijd nodig als we in de buurt komen van water haha. 

Scheveningen Strand Den Haag 10

5. Binnenhof en Ridderzaal: Historische Schatten Ontdekken

Breng een bezoek aan het Binnenhof, het politieke hart van Nederland, en bewonder de prachtige Ridderzaal. Kinderen kunnen hier de geschiedenis van het land verkennen en zich even vorstelijk voelen terwijl ze door de oude gebouwen dwalen. Wat zou jij willen veranderen aan Nederland? Tijdens de Familierondleiding van ben jij Kamerlid voor een dag! Aan de hand van een Doeboekje kom je te weten hoe de Tweede Kamer werkt, wat jij zelf belangrijk vindt en wat een Tweede Kamerlid nu precies doet. Zowel voor kleine als grotere kinderen (en volwassenen) is er tijdens deze rondleiding genoeg te beleven. 

Stedentrip Den Haag 1

6. Haagse Bos: Natuurlijke Speelplaats

Het Haagse Bos is een prachtig stukje natuur in de stad. Hier kunnen kinderen rennen, spelen en picknicken te midden van bomen en vijvers. Het is een geweldige plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. 

7. Sea Life Scheveningen

Verken de onderwaterwereld en bekijk exotische vissen, haaien en zeeschildpadden in dit indrukwekkende zeeaquarium. Sea Life vind je aan de boulevard van Scheveningen. Ga je naar Sea Life Scheveningen dan kan je dit ook combineren met een bezoekje aan het Legoland Discovery Centre in Scheveningen. Met de combi-tickets kan je goedkoper naar beide attracties. 

Scheveningen Strand Den Haag 2

8. LegoLand Discovery Centre Scheveningen

De jongste LEGO®-fans (en hun papa's en mama's) kunnen hun hart ophalen in het Legoland Discovery Centre op de boulevard van Scheveningen. De bekendste blokjes van de wereld liggen hier op je te wachten. Je kan er mee spelen, knutselen, uitvinden en creëren. Zie het als een grote speelplaats, maar dan vol LEGO®-blokjes! 

De entree is niet weinig (kij vooral naar kortingsbonnen), maar het is zonder meer een hele leuke activiteit met kids. Er zijn een aantal verschillende speelzones; voor de allerkleinste is er een DUPLO®-zone, een LEGO®-Friends zone, NINJAGO® Trainingszone, Pirateneiland en een Race zone. Hier kun je bouwen en racen met je zelfgebouwde LEGO® voertuig. De kleine vingertjes van onze zoon hebben met veel aandacht een super raceauto in elkaar geknutseld. Vervolgens werd deze op de racebaan gezet en werd er écht geracet tegen de andere kinderen. De snelste tijd kan je noteren en gewoon nog een keer proberen! 

Ook zijn er een aantal attracties waaronder De Fantasie Express waarmee je met een treintje en een toverstaf op missie gaat! En de 4D Bioscoop! Dat was echt een dik succes. Met een 3D-bril voelden het bijna alsof we zelf in de LEGO® film zaten! Spetters, rook en wind, het leek nét echt. Mooi gedaan. 

Legoland Discovery Centre Scheveningen2

9. Museum voor Beeld en Geluid Den Haag

Het museum voor Beeld en Geluid heeft een vestiging in Hilversum maar ook eentje in Den Haag. Dit museum is voor oudere kinderen en een interessant museum voor kinderen van 12 jaar en ouder. Het museum gaat over de beleving van 'media'. Iedereen is 24×7 consument, gebruiker, deelnemer, onderwerp of maker van media. In dit museum ga je zelf aan de slag! Je ontdekt welke rollen journalisten, politici en wijzelf hebben, hoe je de aandacht trekt en hoe onze werkelijkheid ‘gekleurd’ wordt door mensen die dit het beste doen. Hier ervaar je hoe het is om onder druk een persconferentie te geven, maak je de voorpagina van een krant en ontdek je waar jouw grens ligt als het om humor gaat (let op: 12+) 

10. Speeltuinen & Kinderboerderijen 

Den Haag heeft verschillende leuke speeltuinen verspreid over de stad, zoals Zuiderpark, Westbroekpark, en Speeltuin Zuiderpret. Hier kunnen de kleintjes naar hartenlust klimmen en spelen. Of breng een bezoek aan kinderboerderijen zoals 't Waaygat of De Gagelhoeve, waar kinderen dieren kunnen voeren en knuffelen.

11. Escher in het Paleis

Dit unieke museum, gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis, neemt jonge ontdekkingsreizigers mee op een buitengewone reis door de wondere wereld van de kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Kinderen zullen hun ogen niet kunnen geloven wanneer ze Eschers meesterwerken zien, waarin illusies en wiskundige principes samenkomen tot adembenemende visuele puzzels. Het museum biedt interactieve tentoonstellingen die kinderen uitnodigen om deel te nemen aan de wonderlijke kunst van Escher. Ze kunnen zelf experimenteren met optische illusies en geometrie, wat zowel leuk als educatief is. Daarnaast biedt Escher in het Paleis speciale rondleidingen en activiteiten voor kinderen, waardoor ze een dieper begrip krijgen van Eschers creatieve proces en zijn unieke artistieke visie.

P1180779 001

12. Rijksmuseum de Gevangenpoort 

Een bezoek aan Rijksmuseum de Gevangenpoort is een kans voor kinderen om een boeiend stukje van dat verleden te ontdekken. Dit museum, gevestigd in een middeleeuws gevangenisgebouw, biedt een unieke en educatieve ervaring voor jonge ontdekkingsreizigers. Terwijl je kinderen door de kronkelende gangen van de Gevangenpoort dwalen, zullen ze gefascineerd zijn door de verhalen van beroemde gevangenen en intriges uit het verleden. Het museum organiseert ook speciale rondleidingen en activiteiten voor kinderen, zodat ze een dieper begrip krijgen van de geschiedenis en de rechtsgang in Nederland. De adviesleeftijd van dit museum is vanaf 8 jaar. 

Kinderboekenmuseum Den Haag 3

13. Kindvriendelijke restaurants in Den Haag 

 • Lunchen bij de Boomhuttenclub: In het centrum van Den Haag is dit dé hotspot voor ouders én jonge kinderen voor een uitgebreide lunch. Terwijl de kids aan het spelen zijn in de boomhutten en eigen limonade tappen, geniet jij van een heerlijke lunch (en zij uiteraard ook). De 'boomhutten' zijn allemaal mooie houten speelhuisjes van Woodhuck en een prachtig keukentje en speelboot. Geen hysterische ballenbak, maar een stijlvolle plek voor kinderen. 
 • Pannenkoeken en oud-Hollandse gerechten bij Oma Toos: In de haven van De Haag maakt oma Toos heerlijke Hollandse gerechten: poffertjes, pannenkoeken, maar ook een sappige gehaktbal. Oma Toos is dol op kinderen en dus is er beneden een speelhuisje voor de kids. Wij nemen plaats op de 1ste etage, aan de grote schuifpuien die helemaal open staan, waardoor we het gevoel hebben een beetje buiten te zitten. Een prachtig uitzicht op de haven krijg je erbij cadeau. 
 • Vlakbij Oma Toos vind je het hippe restaurant Suzie Q. Niet alleen een super leuk interieur waar je blij van wordt, maar ook een speciale kaart voor de kleine fijnproevers waar zij blij van worden. Restaurant Milu is het zusje van Suzie Q, maar dan midden in het centrum. Ook hier dezelfde kinder-menukaart voor de kleintjes. 
 • Vanwege de prachtige binnentuin stond Café Restaurant Schlemmer ook op mijn lijstje. Midden in het centrum van Den Haag, om de hoek van de Koninklijke Schouwburg en het Mauritshuis, is Café Restaurant Schlemmer ineens een oase van rust. 
 • Bleyenberg kreeg ik ook als tip, niet in de laatste plaats vanwege het waanzinnige dakterras! De Rooftop bar van Bleyenberg in Den Haag is een absolute must-visit-bestemming voor liefhebbers van adembenemende uitzichten, verfrissende drankjes en een levendige sfeer.
 • Pex in de Bosjes ligt letterlijk in het bos! Dat is natuurlijk al kidsproof genoeg. Naast Restaurant Pex is er bovendien een speeltuin. 
 • Eigenlijk is zo'n beetje elke strandtent in het zand geschikt voor kinderen, maar Hart Beach kreeg ik meer dan eens getipt. Hart Beach ligt vlakbij de haven van Scheveningen en is een restaurant, surfschool, surfshop & hangout in één! Hart Beach is super kidsproof met een eigen kidslunchmenu en er worden ook surf- en longboard lessen gegeven. 

Restaurant Oma Toos Den Haag 7

14. Kindvriendelijke hotels in Den Haag 

Den Haag biedt een scala aan kindvriendelijke hotels. Van hotels met speciale familiekamers en kinderopvangfaciliteiten tot locaties dicht bij attracties voor kinderen, er is voor elk wat wils. Een paar tips: 

 • Novotel City Centre Den Haag: Op zwaaiafstand van Het Torentje, in de historische winkelgalerij 'De Passage', vind je het stijlvolle Novotel Den Haag City Centre. Helemaal in een nieuw jasje gestoken. Een 'one size fits all' want toeristen, stelletjes, zakenlui, met kids, zonder kids, dit mooie jasje past iedereen. Een eigentijds hotel in het historische decor van de Passage. Met kamers voor twee en "beddenspring-kamers" voor het hele gezin. 
 • voco The HagueIn het fraaie pand aan de Kneuterdijk vind je het elegante en stijlvolle voco The Hague hotel. Dit luxe hotel heeft niet alleen prachtige kamers maar ook 'in house' restaurant Botanica én fancy cocktailbar Ultramarijn Wonderbar. En hoewel chique en stijlvol, ook kinderen zijn hier van harte welkom. voco The Hague ligt ook nog een schuin tegenover het Buitenhof en vlakbij Paleis Noordeinde. Voor de deur stap je op de tram voor je tripje door Den Haag. Een hotel waar ik blij van word en Morris ook. 
 • Stayokay Hostel Den Haag: Met ruime familiekamers, speelruimtes voor kinderen en een ontspannen sfeer, is het de ideale keuze voor gezinnen die Den Haag willen verkennen. Het hostel ligt ook dicht bij tal van bezienswaardigheden en is ook nog een goed betaalbaar.
 • Moxy Hotel Den Haag: Het Moxy Hotel in Den Haag is kindvriendelijk dankzij de levendige en speelse sfeer. Het biedt kleurrijke kamers, gezinsvriendelijke voorzieningen en een centrale locatie dicht bij attracties (het Kinderboekenmuseum ligt om de hoek) en dichtbij het Centraal Station. 
 • Park Centraal Den Haag: Met zijn prachtige ligging tegenover het Haagse Bos, biedt het Parkhotel een oase van rust in de stad. Het hotel heeft familiekamers en een tuin waar kinderen kunnen spelen. Het centrum van Den Haag en attracties zoals Madurodam zijn gemakkelijk bereikbaar. 

Den Haag heeft voor elk gezinslid wel iets te bieden, of het nu gaat om educatie, avontuur of ontspanning. Dus pak je koffers en breng een onvergetelijke tijd door in deze levendige stad met je kinderen.

Wil je meer lezen over Den Haag of eens lekker op pad zonder kids?!

Lees dan mijn uitgebreide blog over de stad Den Haag

Hotel voco The Hague Den Haag2 1

Stedentrip Den Haag 8

Time to Momo 

Wij boekten ons hotel voco The Hague via Time to Momo. Je weet wel, van de boekjes. Maar behalve super handige reisgidsjes met leuke wandelroutes, heeft Time to Momo ook een handige website waar je hotels kan boeken. Vanaf september 2023 hebben Time to Momo en Moonback hun handen ineen geslagen waardoor je kan rekenen op unieke hotels en tips over een stad. Dat maakt Time to Momo ook zo uniek: "Boekingssite meets reisgids: een ideale combinatie". De tips, de hotels, de routes, ze komen van de locals. "We bieden stedentrips met inhoud voor iedereen die graag net even zijn eigen draai aan een trip geeft. Met respect voor jou, de inwoners, hoteliers, restauranthouders en de stad zelf." Goeie tip toch? 

Time_to_Momo_Den_Haag.jpg

Promo pack Home Desktop

Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in