Brugge

Op en top Bourgondisch

Brugge leeft van het toerisme en als je in de binnenstad komt weet je meteen waarom. Het hele historische centrum staat nog overeind. Niet alleen de monumentale panden, de kerken en de oude pleinen maken Brugge tot een geweldige stad, maar zeker ook 'de reien', het Belgische woord voor grachten. Het hele historische centrum van Brugge staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en dat zegt wel wat.

Teveel voor één dag

Alhoewel Brugge vanuit Nederland een goede bestemming is voor een afwisselende dagtrip, is mijn advies toch zeker te blijven overnachten. 's Avonds is de stad prachtig verlicht en erg sfeervol en romantisch. Er is ook te veel te zien en te doen voor één dag. De oude Belfort toren is nog steeds te beklimmen en geeft een schitterend uitzicht over de stad. Ook kun je heerlijke struinen door de vele, kleine winkelstraatjes en genieten van al het moois en ook lekkers dat Brugge te bieden heeft. In Brugge staat niet zonder reden het Chocolademuseum. Maar ook een Biermuseum en Fritesmuseum mag natuurlijk niet ontbreken. Op de verschillende pleintjes staan vele terrassen waar eigenlijk altijd wel mensen zitten te borrelen. 

Brugge2520018 001

Grote Markt in Brugge

De Grote Markt is het historische hart van Brugge. Het middelpunt van de stad. Aan elke zijde van het plein is wel wat moois te zien. Meteen in het oog springt de Belfort en het stadhuis. Beklim de Belfort en heb een waanzinnig utizicht over de stad. Rond het plein liggen daarnaast een boel restaurants en cafés. In de zomermaanden is het hier goed vertoeven. De terrassen staan er zij aan zij, hartstikke gezellig. Het plein is autovrij dus heerlijk te bewandelen. Wel vind je op het plein de veel koetsen, omdat de toeristen graag een ritje met de koets maken. Iedere woensdag is er op het plein een versmarkt. 

P1040548 001

Rondvaart in Brugge

Bekende bijnaam van Brugge is "Venetië van het Noorden". Brugge is een waterstad dankzij de 'Brugse reien'. Een rondvaart maken door de stad is dan ook een must. Op deze manier leer je de stad pas echt kennen. De mooiste plekjes van Brugge zijn misschien ook alleen vanuit de boot te zien. Elke dag (met uitzondering van de koude wintermaanden) zijn er rondvaart. Er zijn vijf opstapplaatsen. 

P1040585 001

Huidenvettersplein

Een van de meest pittoreske plekjes van de stad is het Huidenvettersplein. Een beetje verborgen tussen de smalle weggetjes van de stad, ligt dit pleintje verscholen tussen de historische gebouwen. Op het Huidenvettersplein vind je ook enkele restaurants. Het is een idyllisch plekje dat je doet denken aan vroegere tijden. Als je goed kijkt op de gebouwen vind je aanwijzingen naar het verleden van het plein. Vroeger was het een werk- en ontmoetingsplaats van leerlooiers en huidenvetters. Dit zorgde voor veel stankoverlast, dus bedacht men om hier de goedkopere vis te gaan verkopen. Of dat echt geholpen heeft, vraag ik me af. Achter de gebouwen van het Huidenvettersplein is de Vismarkt, waar de 'goede' vis verkocht werd. 

P1040527 001

Brouwerij de Halve Maan 

Op bovenstaand gezellige pleintje vind je stadsbrouwerij 'de Halve Maan'. Deze brouwerij is een familiebedrijf. De enige echte Brugse biertjes zoals de Brugse Zotte worden hier gemaakt! De brouwerij is toegankelijk voor publiek. Sterker nog, de brouwerij heeft inmiddels zijn eigen museum. Leer er meer over het maken van bier en over Brugge. Daarnaast kan je er bierproeven en biertjes kopen. Ook heeft het pand een prachtig uitzicht over Brugge. 

P1040544 001

Parken en groen in Brugge

Brugge is een groene stad met verschillende parkjes. Eén van die parken is het Minnewaterpark. Logischerwijs ligt dit park rond het Mineewater. Het is een heerlijke plek voor een wandeling of een picknick in de schaduw van de bomen. In het Minnewater zwemmen vaak koppeltjes Zwanen. In de zomer vindt hier het Cactusfestival plaats.

Historische attractie in Brugge

Zet een stap terug in het verleden. Historium Brugge is een belevingsattractie. Maak een virtuele wandeling door de middeleeuwen. Dankzij het authentieke decor en een spannend liefdesverhaal waan je je terug in de 15de eeuw. Er is een audioguide in verschillende talen. Historium laat je de Brugse geschiedenis proeven, voelen, ruiken en beleven. In het Historium bevindt zich daarnaast het Duvelorium. Dit is het enige echte Duvelcafé in de wereld! 

P1040524 001

Winkelen in Brugge

Van de grote merken tot unieke boetiekjes, in Brugge vind je het allemaal. Er zijn een aantal commerciële winkelstraten, maar gelukkig ook tal van smalle straatjes met authentieke adresjes. Brugge is daarnaast de chocoladehoofdstad van Europa. Dat betekent dat je op elke hoek van de straat de meest lekkere bonbons en chocolade kan kopen. Jammie! De stad kent talloze creatievelingen en ambachtsmensen. De stadsapp XploreBruges biedt een stadswandeling die je het verhaal vertelt van Brugse ambachtslieden van vroeger en nu. Ontdek klassieke monumenten vanuit een andere invalshoek; het verhaal van Brugse steenhouwers, schoenmakers, kleermakers, letterkappers en zoveel meer! 

Wat te doen in Brugge

  • Maak een rondvaart door de grachten van Brugge. Niet voor niets wordt Brugge het Venetië van België genoemd. 
  • Ga een Belgisch biertje proeven bij Brouwerij De Halve Maan, waar de Straffe Hendrik en Brugse Zot wordt gebrouwen. Plak er meteen een rondleiding door de brouwerij aan vast. 
  • Breng een bezoekje aan het chocolademuseum. Niet super educatief, maar leuk om gezien te hebben en je mag er natuurlijk een chocolaatje proeven. 
  • Beklim de toren van Belfort voor een prachtig uitzicht over de stad. 
  • Een andere manier om de stad te verkennen is met de paardenkoets of de paardentram. 
  • Bij het toeristen informatiepunt kun je leuke stadswandelingen halen. 

Overnachten in Brugge

Praktische info

P1040525 001

  • Brugge ligt op zo'n 2 uur en 20 minuten rijden vanaf Utrecht (221 km)
  • House of Seasons ligt op vijf minuten loopafstand van de markt.
  • Adres: Sint Jansplein 5, Historisch centrum, 8000 Brugge.
  • House of Seasons beschikt over parkeerplaatsen in het centrum.
 
contentmap_plugin
Daisy

Geschreven door Daisy

Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Nooit ochtendhumeur op vakantie | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspot...

Meer over Daisy

Deel deze pagina

Volg me op

Nieuwsbrief

Vul je in
vul in
vul in