Skip to main content

  Picture perfect Oostenrijk

  Oostenrijk op zijn best! De regio Hochkönig in Salzburgerland heeft alles in huis voor een echte Oostenrijkse bergvakantie; avontuur en rust, rijk aan traditie, imposante bergen, knalgroene almen en pittoreske dorpjes zoals Maria Alm en Dienten. En, zoals de meeste regio's in Oostenrijk, is Hochkönig een ideale bestemming voor het hele gezin. Je kan er wandelen, klimmen, fietsen, maar ook van de glijbanen roetsjen, schommelen op grote hoogte en nog veel meer. 

  Tonis Alpine Playground Mühlbach Salzburgerland 13

  Hochkönigcard, dikke aanrader 

  Laat ik beginnen met hét startpunt van je vakantie in deze regio; de Hochköningcard. Deze toeristenkaart is echt een must-have als je hier in de regio verblijft. Met de Hochköningcard heb je gratis onbeperkt toegang tot alle gondels en kabelbanen in deze regio. Wij vinden dat altijd i-de-aaaaal. Met het grootste gemak pak je even een gondeltje, je kijkt wat rond op de berg, maakt een wandeling, eet wat bij een Almhut en neemt de gondel weer naar beneden. En dat doe je die dag misschien zelf nóg een keer. Het maakt niet uit, je kan onbeperkt gaan en staan waar je wil. Een retourtje met een gondel is al gauw een dure aangelegenheid, je hebt die pas er dus in no-time uit. Verblijf je (net als wij) in het te gek coole Tante Frida hotel, dan zit deze Höchkoningcard zelfs bij je verblijf inbegrepen. 

  Eenmaal de kaart binnen (check) dan kan de vakantie écht beginnen. Omdat onze uitvalsbasis voor deze vakantie Maria Alm is, zal ik daar mee beginnen :) Wil je naast mijn tips nog meer tips over deze regio, kijk dan eens op de website van Hochköning, want daar staat alles. Echt alles, wat je wil weten. 

  Maria Alm Hochkönig Salzburgerland Oostenrijk 3

  Maria Alm | Natrunbahn

  Precies wat je hoopt en verwacht bij een pittoresk bergdorpje. Maria Alm ligt aan de voet van de Hochköning (2941 meter hoog), met imposante ruige bergkammen. Het dorpje zelf is charmant klein. Het kerkje met op de achtergrond de rotsen van de bergen zijn toch wel het mooiste plaatje van het dorp. In Maria Alm zelf zijn een aantal kleine winkeltjes en een aantal gezellige restaurants en almhutten. Eén van de mooiste hotels en restaurant (hoe kan het ook anders) is familie van Tante Frida; hotel Eder. Dezelfde familie heeft nóg een hotel in het dorp; hotel Sepp (adembenemend mooi, adult only). 

  DCIM110MEDIADJI_0482.JPG

  Natrunbahn de berg op! 

  Eén van de leukste dingen om te doen in Maria Alm (hoe kan het ook anders) is de berg op! Vlak naast de kerk vind je de Natrunbahn. Deze gondels brengen je ook in de zomer naar een hoogte van zo'n 1163 meter. Eenmaal boven dan wacht er weer zo'n gezellige almhut op je (ook weer familie van tante Frida) namelijk Tom Almhutte. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het dal, een stijlvol interieur, lekker eten en een speeltuin natuurlijk. Want dat is één van de dingen die we zo leuk vinden aan Oostenrijk. Het maakt eigenlijk niet uit waar je de berg op gaat, overal is wel iets te beleven, te eten en te spelen. 

  Prinzenberg Natrun Hochkönig Salzburgerland 5

  Glijbanenparcours naar beneden 

  Het allerleukste van de Natrunberg is niet de trip naar boven, maar de trip naar beneden! Het Natrun Forest Slide Park is het eerste glijbanenpark van Oostenrijk dat je zo de berg af brengt. Er zijn 5 stalen glijbanen, sommige van wel 55 meter lang, met bochten en afdalingen. We volgen de route (wijst zich vanzelf) en Morris is sneller beneden dan wij. Terwijl wij voetje voor voetje afdalen door het bos, staat hij alweer onderaan de glijbaan. Het Natrun Forest Slide Park is gratis toegankelijk. Als we alle glijbanen hebben gehad, is het nog meer een kleine wandeling verder naar Maria Alm. 

  Prinzenberg glijbanen Maria Alm

  Prinzensee 

  Een mooie wandeling naar de top brengt je naar de Prinzensee. Op heldere dagen weerspiegelen de bergtoppen prachtig in het helderblauwe water. Je kan bovendien het water 'op' via de steiger. Middenin de steiger kan je op de netten liggen en naar het water kijken. Dat was Morris favoriete onderdeel van deze wandeling naar boven; al liggend op de netten ziet hij in het water een aantal salamanders voorbij zwemmen. Geweldig natuurlijk. De wandeling er naartoe is geschikt voor families en duurt niet al te lang. Er zitten een paar steilere stukken in die je even voelt in je bovenbenen, maar geen moeilijke klim. 

  Prinzenberg Natrun Hochkönig Salzburgerland 3

  Grammlergut 

  Een leuke stop tijdens een wandeling over de berg is de Grammlergut. Wij stopten er op de heen- en op de terugweg naar de top. De Grammlergut heeft een terras met een prachtig uitzicht op het dal. Ook is er een leuke, uitdagende speeltuin. Koop een houten bal en laat deze reuzeknikker van een parcours rollen, hartstikke leuk. 

  Grammlerhut Prinzenberg Maria Alm 1

  Jufenalm BOHO Hotel & Restaurant

  Aan de andere kant van de berg ligt de mooiste almhut die je ooit zal zien. Hij stond op mijn lijstje om te bezoeken, maar helaas is het er niet van gekomen. Ben je een hotspot-lover, dan wil je Jufenalm zeker niet missen. Jufenalm is het eerste BOHO hotel en restaurant in de Alpen. En je zou het misschien niet zeggen (gezien het gelikte uiterlijk) maar kinderen zijn hier ook van harte welkom. Een magische plek in de bergen. Als gast kan je ook een plekje reserveren in het restaurant voor ontbijt, lunch of diner.

  MTB route 

  Deze is niet voor watjes! Een uitdagend MTB parcours brengt je van de top naar het bergstation van Natrun. Wij zagen verschillende sportievelingen (en ja, ook oudere kinderen) de berg af sjezen. De mountainbike mag trouwens mee in de gondel (wel zo handig als je weer omhoog moet met de fiets). 

  Prinzenberg Natrun Hochkönig Salzburgerland 8

  Dienten | Hochmaïsbahn  

  Dienten is het kleinste en meest ongerepte dorp, dat op 1.071 meter boven de zeespiegel, het hoogste dorpscentrum van de regio is. Wij hebben het dorpje zelf niet bezocht, maar zijn wel de berg op geweest. Dat kan met de Gabühelbahn (die was gesloten toen wij er waren) of met de stoeltjeslift van de Hochmaïsbahn (ook het dichtstbij vanuit Maria Alm). Daar bungelen we met onze voetjes in de lucht op grote hoogte de berg op. Door de flarden mist en wolken.

  Swing Park 

  Boven op de berg bevindt zich het 'Swing Park'. Schommelen op grote hoogte met een waanzinnig mooi uitzicht. Het Swing Park is niet zo groot als je misschien doet vermoeden, maar desalniettemin hartstikke leuk om te bezoeken. Er zijn ook speciale watervalschommels die (tegen betaling) water laten vallen. Als je goed schommelt, wordt je nét niet nat. 

  Swing Park Dienten Hochkönig Salzburgerland 3

  Steinbockalm 

  Wat een mooie en grote Almhut is dit! Prachtig exemplaar. Niet alleen is er een groot terras met wederom mooi uitzicht, ook is er een schattig kerkje, kan je er met slecht weer heerlijk binnen zitten en is het naast het Swing Park. 

  Swing Park Dienten Hochkönig Salzburgerland 25

  Mühlbach | Karbachalm 

  Mühlbach is een voormalig kopermijnbouwdorp aan de voet van de Hochkönig. Een dorp met 'echte' boeren en een historische geschiedenis rondom de koperwinning. Het unieke landschap met de ruige kliffen langs de Mandl Walls zal iedereen verbazen. Muhlbach is een dorp van samensmelting; van muzikanten en mijnwerkers, voetballen en skaters. Bovendien maakt de stad ook deel uit van het Unesco Geopark "Erts van de Alpen". Wij pakken de Karbachalm in Mühlbach om naar Toni's Alpine Playground te gaan... 

  Tonis Alpine Playground Mühlbach Salzburgerland 10

  Toni's Alpine Playground

  Dit is een van de leukste speelbossen in de bergen die we tot nog toe bezocht hebben. De speeltoestellen staan door het bos verspreid en met de route wandel je er langzaam langs op. Hartstikke leuk. Favoriet was bij ons toch wel het piratenschip van Toni. In het zand liggen de schepjes al voor ons klaar. Aan de andere enthousiast gravende kinderen merken we dat hier écht iets te vinden is! Schatgraven dus! Morris en ik knielen op onze knieën en beginnen hard mee te graven. En zo komen de eerste edelstenen al te voorschijn. We spoelen de edelstenen in het koude bergwater en graven door en door tot we een hand vol edelstenen hebben. Wauw! Deze edelstenen mag je inleveren bij Bergrestaurant Karbachalm en dan krijg je een lekkere verrassing. Maar je mag de edelsteen ook meenemen natuurlijk. Dat laatste doet Morris. Deze schat moet mee naar huis. 

  Tonis Alpine Playground Mühlbach Salzburgerland 9

  Bergrestaurant Karbachalm

  Ook bij Bergrestaurant Karbachalm kan je nog even verder spelen. Het meest favoriet (ook hier) is spelen met het water. Een uitgebreide waterspeeltuin met sluizen en dammen en fonteintjes. Hartstikke leuk. Een perfect begin- en eindpunt van je wandeling door Toni's Alpine Playground.  

  Mountaincart

  Hoe kan je beter (en sneller) en leuker de berg af dan met een mountaincart? Niet! Het is dat Morris nog te klein is voor een mountaincart, anders waren we zeker met zijn drietjes de berg afgesjeesd. Maar in dit geval is Wim de gelukkige. Morris en ik nemen de gondel en Wim neemt de cart. Na wat instructies en een helm op krijgt hij een duwtje en gaat hij de slingerende weg naar beneden afleggen op de mountaincart. De route is 6,5 kilometer lang. Dat duurt ongeveer een half uurtje, zei de mevrouw op de berg tegen ons. Morris en ik zijn inmiddels beneden, in de veronderstelling dat we nog even op Wim moeten wachten. Maar niets is minder waar. Want wie komt daar de bocht om vliegen? Recordje denk ik. Binnen 20 minuten beneden :) 

  Prinzenberg Natrun Hochkönig Salzburgerland 1

  Seisenbergklamm

  De Seisenbergklamm is een prachtige wandeling langs stromende riviertjes en een nauwe kloof. Echt een avontuurlijke toch door de bergen! Eén van de mooiste kloven die we gezien hebben en met recht een 'klamm'. We hebben ook wel eens wandelingen naar een 'klamm' gemaakt waar de daadwerkelijke kloof meters uit elkaar lag (dat voelt toch anders). Maar bij de Seisenbergklamm wandel je over houten paden echt door de kloof heen. Heel gaaf. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en kan je ook met kleine kinderen maken. Met kinderwagen is het bad niet toegankelijk, er zijn veel trapjes en steile stukjes. Hoewel de Seisenbergklamm niet is inbegrepen in de Hochkönigcard zou ik je hem van harte aanbevelen. Zorg dat je lekker vroeg bent, dan kan je er nog parkeren én dan kan je er nog op je gemakje wandelen. 

  Seisenbergklamm Hochköning Salzburgerland 11

  Seisenbergklamm Hochköning Salzburgerland 5

  Top van Salzburg | Kitzsteinhorn 

  Feeee-noooo-meeee-naaal. Echt waanzinnig. De oh's en de ah's waren bij mij niet aan te slepen. Het is een klein beetje valsspelen (want de Top of Salzburg ligt niet in Hochköning, maar vooruit wél in Salzburgerland), maar deze bijzondere trip wil ik jullie niet onthouden. Nog niet eerder heb ik op zo'n grote hoogte gestaan. En de weg ernaar toe is al minstens zo indrukwekkend en avontuurlijk. 

  We nemen in Kaprun de Maiskogelbahn voor ons eerste gondelritje. Daar stappen we voor de eerste keer over op de 3K K-onnection en deze gondelvaart mag je echt niet overslaan! Zo indrukwekkend mooi. De 3K K-onnection brengt je niet hoger, maar van berg naar berg en biedt vooral een panoramische gondeltocht over en langs hoge kliffen en groene stroompjes. Dan zijn we bij onze tweede overstap en derde gondel; we nemen Gletscherjet 2 naar een hoogte van 2.453 meter. Vanaf daar zijn er twee mogelijkheden om naar de Kitzsteinhorn te komen. Goed opletten, want als je de verkeerde gondel neemt, zal je een stuk moeten klimmen en wandelen. Ben je met kinderen of wil je niet in de sneeuw wandelen, neem dan de Gipfelbahn (dat hebben wij gedaan). Deze brengt je direct naar 'Top of Salzburg', op een hoogte van 3.029 meter. Wil je wel een stuk wandelen dan neem je Gletscherjet 3 en Gletscherjet 4 en nog een stukje de Gletschershuttle. 

  De rit naar boven is magisch mooi. We kijken onze ogen uit. Overal om ons heen is de natuur in al haar pracht. We zien het landschap langzaam veranderen. Van knalgroen en kronkelende bossen, naar grijze stenen en kliffen. En dan komt het wit in beeld! De witte toppen van de reuzen van Oostenrijk. Het wordt witter en witter en almaar mooier. Het is hartje zomer en toch gaan we richting de sneeuw. Gelukkig hebben we onze lange broeken aangedaan en onze dikke jas meegenomen. Maar ook de zonnebrillen hebben we nodig, want de zon weerkaatst enorm in de witte sneeuw. Tijdens onze overstap naar de Gipfelbahn hebben we de eerste sneeuw in onze handen. Gaaf. 

  Top of Salzburg Kitzsteinhorn Oostenrijk 24

  Top of Salzburg Kitzsteinhorn Oostenrijk 14

  Gipfelwelt 3000

  De Top of Salzburg is het hoogste punt van Salzburgerland en ook de hoogste attractie van Oostenrijk. Op 3.029 meter hoogte ziet de wereld er gigantisch uit. Wat voelen we ons ineens klein en wat is de wereld machtig. Er zijn twee uitkijkplatformen; eentje aan de voorkant van de berg en eentje aan de andere kant (door de berg heen!). 

  Eerst verwonderen we ons op het uitkijkplatform. In de verte, onder ons, zien we hoe mensen sleetje rijden op de gletscher. En dat in hartje zomer. Zo gaaf. Maar Gipfelwelt 3000 is meer dan alleen een uitkijkplatform. Er is ook een bioscoop met een film over de omgeving en een spannende tocht dóór de berg heen naar het tweede uitkijkplatform. Deze toch door de berg is 'vals plat'. Op de heenweg daal je langzaam naar beneden (vergeet niet dat je dit op de terugweg weer omhoog moet lopen). Daarom kiezen wij ervoor om al die leuke, leerzame weetjes onderweg op de terugweg eens goed te bekijken. 

  Eenmaal aan de andere kant van de berg wacht een nóg spectaculairder uitzicht op ons. Mijn hemel! De witte toppen van de hoogste berg van Oostenrijk; de Grossglockner, zien we statig boven alles en iedereen uitsteken. Deze gigantische reuzen zijn ook echt gigantisch gaaf om te zien. Het is inmiddels helemaal opgeklaard dus we hebben echt een goed zicht. We nemen het in ons op. Echt een aanrader dit. 

  Dan beginnen we aan de 'klim' terug. Loop langzaam, is het advies. Want door de ijle lucht hierboven en het feit dat je 'omhoog' moet lopen, begin je al snel zwaar te ademen. En dus nemen we de tijd en wandelen we langzaam terug naar het begin. 

  Jongens, deze trip naar meer dan 3.000 meter hoogte is absoluut één van de hoogtepunten van onze vakantie. Letterlijk en figuurlijk. 

  Top of Salzburg Kitzsteinhorn Oostenrijk 21

  Top of Salzburg Kitzsteinhorn Oostenrijk 19

  En wat is er nog meer te doen? 

  Poeh, heb je even? Voordat ik op vakantie ga, pluis ik altijd uit wat me leuk lijkt om te doen en te zien. Het wordt meestal een hele waslijst, maar we komen lang niet overal aan toe. En dat is ook maar goed ook. Want het is immers vakantie en we willen ook gewoon lekker chillen en zwemmen in het zwembad en spelen in de speeltuin. Deze leuke uitjes stonden ook nog op mijn lijstje, maar zijn we niet meer aan toegekomen: 

  Top of Salzburg Kitzsteinhorn Oostenrijk 25

  Hoteltips in Maria Alm 

  Tja, daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn. Niet omdat er zo weinig keuze is in Maria Alm (want dat is er genoeg) maar omdat we een hele dikke tip voor jullie hebben (althans, voor gezinnen met kinderen).... Tante EdeR FriDa natuurlijk! Dit hotel is echt een droomhotel voor ouders. Ow ja, ook voor kinderen ;) "Volwassen zijn kan je ook thuis" is de slogan van Tante Frida. Nou, dan heb je me al te pakken. 

  Ben je niet met kinderen dan zijn er nog twee 'broers' van Frida waar je ook kan overnachten; het wonderschone SEPP (pareltje en adult only) en hotel Eder (ook al zo mooi) in het dorp zelf. Nee, ik heb geen aandelen in de Eder hotel haha, maar ben gewoon rete enthousiast. Er is trouwens ook een vakantiepark van Landal in Maria Alm

  Hotel Tante Frida Maria Alm Salzburgerland 3

  Swing Park Dienten Hochkönig Salzburgerland 6

  Top of Salzburg Kitzsteinhorn Oostenrijk 12

  Overnachten in Hochkönig | Salzburgerland

  Auteur: Daisy Wubbels

  Geschreven door Daisy

  Eigenaar Soetkees, blogger en fotograaf
  Altijd reiskriebels, áltijd | ontdekt de wereld, plekje voor plekje | Beetje luxe kan nooit kwaad | Bekijkt de wereld in foto’s | Blogger en schrijver | Hongerig voor lekkere hotspots | Super trotse moeder